Открийте ни и в

Коронавирусът

Pfizer тества хапче, предотвратяващо заразяване с COVID-19

От компанията коментират, че на този етап изследванията показват, че хапчето е безопасно и се понася добре

публикувано

на

Фармацевтичната компания „Pfizer“ започва клинично изпитване на перорално антивирусно лекарство, което би могло да предотврати инфекция от COVID-19. 

Това обявиха от фармацевтичната компания в понеделник, докато учени от цял свят работят за откриването на нови инструменти за борба с вируса. 

Проучването има за цел да провери дали антивирусния медикамент може да предотврати заразяване. То е в среден до финален етап и ще следи около 2660 здрави възрастни, затворени в едно помещение със заразен. 

Pfizer вече тестват хапче за лечение на COVID-19

Плацебо ефект ще получат една трета от пациентите, а на останалите ще се дава доза от лекарството два пъти дневно в продължение на пет или 10 дни. Заедно с този препарат ще се прилага и лекарството ритонавир, което се използва за лечение на ХИВ. 

От компанията коментират, че на този етап изследванията показват, че хапчето е безопасно и се понася добре.

Главеният служител в отдела за научни изследвания и развитие на „Pfizer“ d-р Микаел Долстен коментира, че подобна терапия може да спре вируса рано и потенциално да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били контактни, както и да инхибира появата на инфекция при други. 

Компанията тества и комбинация от антивирусни лекарства за лечение на COVID-19, както и ваксини, които да се приемат през устата или носа. Още две фармацевтични компании тестват таблетки, които потенциално да предпазват от заразяване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено