Открийте ни и в

Показват невиждано скривалище на Левски

публикувано

на

Доц. Евлоги Данков по предполагаемите стъпки на Дякона

На 18 юли, рождения ден на Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде възстановена килията със скривалището му, намираща се в Мъглижкия манастир „Свети Николай“. От десетилетия това място е заключено, а с възстановяването му се заел арх. Иван Иванов от Стара Загора, чиято фирма е сред малкото лицензирани да извършва строително-ремонтни работи в недвижими паметници на културата. Идеята е в килията да бъде възстановен дървеният долап, през чиито врати извън стените на манастира изчезвал в Балкана Дякона при сигнал за опасност.

Скривалището бе открито едва през миналата година от бившия преподавател във Великотърновския университет Евлоги Данков. Тогава той изненада всички с твърдението си, че скривалището се е намирало в околностите на Ловеч, в пещера в подножието на античния град Мелта и неговото астрономическо светилище. Ученият разкри, че за пръв път се натъкнал на неизвестното досега скривалище още като младеж, докато помагал на местен археолог да проучва древното светилище. На бъдещия доцент му направил впечатление отворът в пещерата, подобен на комин, който се извисявал нагоре. Младежът решил да провери на какви височина достига този „комин“ и започнал да се катери нагоре.

„Коминът беше тесен и аз трябваше да се промъквам нагоре, все едно изкачвам геран – с помощта на ръцете, краката и гърба. Като стигнах на височина около 2-2.50 м, изведнъж ахнах. Нагоре имаше забити в скалата метални стъпала. Изкачих се по тях и излязох на втория етаж на пещерата. Тогава не се замислих много върху това какви може пък да са тези стъпала и от кого са направени. Години по-късно обаче установих, че най-вероятно това е било скривалище на Левски. Стъпалата са направени от Никола Сирков-Халача, съратника на Дякона от Ловеч. Той е движел неговата кореспонденция и е съхранявал архива му. Скривалището на Дякона се намирало не в къщата на Сирков, както досега всички смятаха, а точно срещу неговата къща отвъд река Осъм“, смята доц. Данков.

Философът дълго време си блъскал главата от какъв материал са направени стълбите, забити в камъка, тъй като въпреки годините те не били ръждясали. И накрая открил. „Те не са железни, а от магнетит, който не ръждясва. А в оня край магнетит има в изобилие“, заявява философът.

При проучването на пещерата и скривалището той се натъкнал и на още нещо знаменателно. „Сирков неслучайно е избрал това място за скривалище на Апостола на свободата. То е старо древно светилище и е служило за отчитане началото на астрономическата година. Проучване на светилището още през Средновековието прави Константин Костенечки. С каква цел обаче именно тук е било убежището на Дякона, все още си остава загадка. Вероятно дякон Игнатий е обитавал древното светилище, за да просветлява пътя на нашата свобода. Очевидно не е случайно и че Левски избира точно Ловеч за столица на своето Привременно правителство“, убеден е доц. Евлоги Данков.

Бившият преподавател по философия е известен с интересните си теории. Преди три години той обяви, че е открил вкаменели черепи на извънземни, посещавали Търново. Друга негова теория пък е, че Мадарският конник, изсечен в скалите, не е нито Крум, нито Тервел, а още по-малко Тангра, а тракийският бог на подземния свят и светлината Дарзалас. Доцентът твърди също, че българите не са дошли от Азия, а винаги са си били местното население на Балканския полуостров. Доц. Данков има и други любопитни твърдения. Според него думата „галактика“ има тракийски произход и идва от „гала“ = мляко. Оттук и галактика = Млечен път. А имената „българи“, „България“ и „Балкани“ идват от името на най-стария бог от епохата на неолита, богът на небесната светлина Бал. Така или иначе скривалището на Левски скоро ще бъде достъпно за посещение и се очаква да се превърне в голяма туристическа атракция.

Още повече че Девическият манастир край Мъглиж е сред най-старите в България, за първия му градеж легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 г. Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

 

По металните стъпала се излиза на втория етаж на пещерата

Мъглижкият манастир „Свети Николай“

В манастира всяко кътче има своя история. Дори тази стара чешма

До манастира може да се стигне и пеша по екопътека

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
19 коментара

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Откриха гроба на основателя на Древен Рим – Ромул?

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Археолози официално представиха в петък свое откритие – подземно светилище от 6-и век пр.Хр, което е възможният гроб на митичния основател на Древен Рим, Ромул, съобщи БТА.

Светилището е посветено на него и според легендата той е основал Вечния град със своя близнак Рем на 21 април 753 година пр. Хр. Ромул става единственият му владетел, след като убива брат си.

Находката представлява каменен саркофаг с дължина 1,4 метра с кръгообразна структура, която се предполага, че е била олтар.

Мястото на монумента на Ромул е близо до основния комплекс обществени сгради, сред които са Сенатът и подиумът, от който са се отправяли всички важни съобщения. Така че е много вероятно легендата за неговото погребение във форума да се окаже вярна, изтъкват археолозите.

След смъртта си Ромул е бил почитан като бог Квирин. Светилището е било нещо като погребален паметник, издигнат след смъртта му, за да бъде почитана вярата в него и паметта му.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Властите в Чикаго с програма срещу насилието с оръжие сред младежите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут и изпълнителният директор за обществените училища в града Джанис Джаксън обявиха в петък, че са инвестирали в програма с цел прекратяване на насилието с оръжие сред младите хора.

Лайтфут поиска повече финансиране за „Избери промяна“, която осигурява на младежите с висок риск от насилие с оръжие позитивно менторство, терапия, образователни дейности и други.

„Всеки от нас може да изиграе роля за намаляване на насилието. Днес ние присъединяваме ученици, родители и обществени лидери от Чикаго, за да кажем достатъчно на стрелбите, оръжието и насилието в нашите квартали“, каза Лайтфут.

C2C ще предложи услуги на повече от 2000 студенти през следващите три години, съобщиха градските власти. С подкрепата на  публични, частни и благотворителни фондове, програмата ще започне това лято, с приноса на града в размер на 1,1 милиона долара.
„Това критично разширяване на програмата „Избери промяна“ гарантира на повече от най-уязвимите ни младежи подкрепата, от която се нуждаят“, каза Джексън.
Програмата е фокусирана върху младежта в 15 приоритетни общности, определени от кметската служба, където ще бъдат насочени нови инвестиции за подкрепа на тези, които се нуждаят най-много от нея, заявиха служители.
„Избери промяна“ е една от няколкото програми, предлагаща услуги за подкрепа на уязвимите младежи.
Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Мъж от Мичигън умря от студ в дома си, не платил сметката за газ

публикувано

на

Виж цялата статия

Семейство Ярош отишло да покани свой роднина на вечеря, но на вратата нямало отговор. Намало звуци от движение вътре, намало следи от стъпки в снега, а пощенската кутия била пълна с писма – знаци, които карат хората да се обадят за помощ в полицията.

„Влязоха вътре. Бяха вътре само няколко минути и излязоха и ни казаха, че са го намерили замръзнал до смърт. Това ни казаха“, казват роднините. Мъжът на име Алноул Ярош е бил на 62 години, но никой не е очаквал да се спомине така неочаквано.

„Той беше много, много кльощав. Нямаше много мазнини да го топлят. И ако не можеш да готвиш, не можеш да вземеш горещ душ, не можеш да си стоплиш нищо в микровълновата фурна и ядеш студени храни – не ни се мисли какво е било“, добавят те, тъй като откриват, че 62-годишният им роднина е нямал газ и къщата е била ледено студена.

Семейството започнало да се чуди защо газта му е изключена. Той също така нямал никаква телефонна услуга или мобилен телефон. „Да умреш сам при -3 градуса по Целзии (25 градуса по Фаренхайт) е твърде мъчително“, казват роднините.

От местната газова компания твърдят, че са изключили услугата в дома на Арноул поради неплащане, но полицията твърди, че просрочената му сметка е изплатена изцяло още на 15 юли. От компанията обясняват, че мъжът не е подал заявка за възстановяване на подаването на газ и затова никой не го е направил. В изявление на компанията Consumers Energy се казва:

„Consumers Energy научи за смъртта на жител на Фрийланд, Мичигън в събота следобед. Consumers Energy спря да доставя газ (през май 2019 г.) и електричество (през юли 2019 г.) до дома на този човек поради неизплатени сметки. Остатъкът по сметката е изплатен по-късно през юли , но Consumers Energy не получи заявка за възстановяване на услугата или плащане за такса за възстановяване. Инструкциите за възстановяване на услугата са написани във всички известия за спиране до нашите клиенти. В момента работим с местните служители на реда, за да разберем повече за ситуацията и преглеждаме бележките във файла за този човек. Изразяваме съболезнования на приятелите и близките на този човек“.

Полицията планира да предаде докладите за смъртта на мъжа в прокуратурата, която ще прецени дали ще има наказателни обвинения.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada