Открийте ни и в

Показват невиждано скривалище на Левски

Avatar

публикувано

на

Доц. Евлоги Данков по предполагаемите стъпки на Дякона

На 18 юли, рождения ден на Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде възстановена килията със скривалището му, намираща се в Мъглижкия манастир „Свети Николай”. От десетилетия това място е заключено, а с възстановяването му се заел арх. Иван Иванов от Стара Загора, чиято фирма е сред малкото лицензирани да извършва строително-ремонтни работи в недвижими паметници на културата. Идеята е в килията да бъде възстановен дървеният долап, през чиито врати извън стените на манастира изчезвал в Балкана Дякона при сигнал за опасност.

Скривалището бе открито едва през миналата година от бившия преподавател във Великотърновския университет Евлоги Данков. Тогава той изненада всички с твърдението си, че скривалището се е намирало в околностите на Ловеч, в пещера в подножието на античния град Мелта и неговото астрономическо светилище. Ученият разкри, че за пръв път се натъкнал на неизвестното досега скривалище още като младеж, докато помагал на местен археолог да проучва древното светилище. На бъдещия доцент му направил впечатление отворът в пещерата, подобен на комин, който се извисявал нагоре. Младежът решил да провери на какви височина достига този „комин” и започнал да се катери нагоре.

„Коминът беше тесен и аз трябваше да се промъквам нагоре, все едно изкачвам геран – с помощта на ръцете, краката и гърба. Като стигнах на височина около 2-2.50 м, изведнъж ахнах. Нагоре имаше забити в скалата метални стъпала. Изкачих се по тях и излязох на втория етаж на пещерата. Тогава не се замислих много върху това какви може пък да са тези стъпала и от кого са направени. Години по-късно обаче установих, че най-вероятно това е било скривалище на Левски. Стъпалата са направени от Никола Сирков-Халача, съратника на Дякона от Ловеч. Той е движел неговата кореспонденция и е съхранявал архива му. Скривалището на Дякона се намирало не в къщата на Сирков, както досега всички смятаха, а точно срещу неговата къща отвъд река Осъм”, смята доц. Данков.

Философът дълго време си блъскал главата от какъв материал са направени стълбите, забити в камъка, тъй като въпреки годините те не били ръждясали. И накрая открил. „Те не са железни, а от магнетит, който не ръждясва. А в оня край магнетит има в изобилие”, заявява философът.

При проучването на пещерата и скривалището той се натъкнал и на още нещо знаменателно. „Сирков неслучайно е избрал това място за скривалище на Апостола на свободата. То е старо древно светилище и е служило за отчитане началото на астрономическата година. Проучване на светилището още през Средновековието прави Константин Костенечки. С каква цел обаче именно тук е било убежището на Дякона, все още си остава загадка. Вероятно дякон Игнатий е обитавал древното светилище, за да просветлява пътя на нашата свобода. Очевидно не е случайно и че Левски избира точно Ловеч за столица на своето Привременно правителство”, убеден е доц. Евлоги Данков.

Бившият преподавател по философия е известен с интересните си теории. Преди три години той обяви, че е открил вкаменели черепи на извънземни, посещавали Търново. Друга негова теория пък е, че Мадарският конник, изсечен в скалите, не е нито Крум, нито Тервел, а още по-малко Тангра, а тракийският бог на подземния свят и светлината Дарзалас. Доцентът твърди също, че българите не са дошли от Азия, а винаги са си били местното население на Балканския полуостров. Доц. Данков има и други любопитни твърдения. Според него думата „галактика” има тракийски произход и идва от „гала” = мляко. Оттук и галактика = Млечен път. А имената „българи”, „България” и „Балкани” идват от името на най-стария бог от епохата на неолита, богът на небесната светлина Бал. Така или иначе скривалището на Левски скоро ще бъде достъпно за посещение и се очаква да се превърне в голяма туристическа атракция.

Още повече че Девическият манастир край Мъглиж е сред най-старите в България, за първия му градеж легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 г. Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

 

По металните стъпала се излиза на втория етаж на пещерата

Мъглижкият манастир „Свети Николай“

В манастира всяко кътче има своя история. Дори тази стара чешма

До манастира може да се стигне и пеша по екопътека

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
19 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Новини

Десетки ранени след земетресения в Албания, Тирана без телефон и ток (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Земетресенията в Албания са довели до наранявания на 52 души, съобщава порталът Албаниан Дейли Нюз, позовавайки се на лекари.

“Най-малко 52 души са ранени. Сгради в Тирана са повредени, мазилка и части от стени са паднали върху коли, къщи в крайбрежния град Дурас са особено засегнати”, съобщава порталът.

Damaged cars outside the Faculty of Geology building after an earthquake in Tirana, Saturday, Sept. 21, 2019. Albania’s government and news reports say an earthquake with a preliminary magnitude of 5.8 shook in the country’s west and injured at least two people. (AP Photo/Hektor Pustina/БТА)

Общо около 80 души са потърсили медицинска помощ както в Тирана, така и в Дурас.

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви, че всички пострадали са приети за лечение в травматологичната болница в столицата на Албания и животът им не е застрашен.

Материалните щети се изчисляват.

Албанското министерство на отбраната заяви, че това е “най-силното земетресение в страната през последните 20 до 30 години”.

A damaged building after an earthquake in Tirana, Saturday, Sept. 21, 2019. Albania’s government and news reports say an earthquake with a preliminary magnitude of 5.8 shook in the country’s west and injured at least two people. (AP Photo/БТА)

Земетресението е с магнитуд 5,6 и дълбочина 10 километра. То е регистрирано близо до Дурас, на по-малко от 40 километра западно от столицата Тирана, според Американската геоложка служба. Първото земетресение е регистрирано около 16:00 ч. местно време и се е усетило в съседна Черна гора и Италия, но и на гръцкия остров Корфу, според някои потребители на Туитър. Малко по-късно е имало второ земетресение с магнитуд 5,3. След това са последвали три по-малки земетресения с магнитуд 3,1 до 4,1.

Най-големи щети са нанесени на село Хелмес, на около 10 километра от Тирана. Засегнати са електричеството и мобилните мрежи.

Премиерът Еди Рама отмени планираното си пътуване до САЩ след земетресението, което прекъсна електричеството и телефонните линии в Тирана и редица други градове и села.

Медиите съобщиха, че голяма сграда в Тирана е сериозно повредена и че жителите са евакуирани.

Пострадала е и сграда на университета в Тирана, съобщиха свидетели.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КОЛИ

Новият Mercedes Benz V-класа – просторна лимузина

bgvoice

публикувано

на

от

Качете се във V-класата и ще се насладите на всеки километър. Както семейства, така и бизнесмени пътуват с нея още по-спокойно. Почитателите на приключенията изживяват още по-интензивно всеки миг, а пътниците, ползващи трансферен превоз, достигат до целта си толкова удобно и с толкова много стил, както никога досега.

Със своите атлетични форми V-класата наистина привлича погледа и се разпознава – особено с AMG Line. Нейното високо качество се проявява и вътре в купето: гъвката концепция за пространството, интелигентните асистиращи системи и системи за безопасност, както и отлично свързаните мултимедийни системи са образцови в сегмента. С нов двигател и ново задвижване от най-висока класа V 300 d със 176 кВт (239 к.с.).

46 Mercedes (7)
46 Mercedes (6)
46 Mercedes (5)
46 Mercedes (4)
46 Mercedes (3)
46 Mercedes (2)
46 Mercedes (1)

V-класата расте със своите задачи: на двата задни реда седалки могат да бъдат комбинирани единични седалки, както и двойни и тройни седалки в най-разнообразни варианти. Серийно отзад са разположени 4 комфортни единични седалки. По желание дори при компактните автомобили могат да бъдат монтирани две тройни седалки, което

прави V-класата 8-местна

Ако са достатъчни 7 места, първият ред на задните седалки може да бъде оборудван или с една двойна, или с 3 единични седалки. Луксозните седалки на първия ред от задните седалки се отличават с абсолютен комфорт. Практични детайли, като например системата за релси за седалката, върху която едноместните и многоместните седалките могат да бъдат премествани надлъжно, или позиционирането лице в лице, също отговарят на взискателните изисквания за индивидуален комфорт.

С асистиращите системи и системите за безопасност V-класата помага в много ситуации на пътя, за да достигате целта си безопасно, без напрежение и уверено.

До 8 лица и багаж – V-класата превозва и двете по най-добрия начин. Ако е необходимо допълнително пространство, седалките могат да бъдат изцяло свалени. С максимална дължина за товарене от 2565 мм при екстрадългите автомобили (дълги: 2335 мм, компактни: 2090 мм) обемистите предмети също могат да бъдат събрани. При изцяло свалени седалки в задната част разполагате с до 5010 л (дълги: 4630 л, компактни: 4200 л) за багаж и оборудване за отдих.

Mercedes-Benz V-класа се предлага в 3 различни дължини на автомобила.

Типичните за AMG елементи и висококачествените детайли в екстериора и интериора подобряват спортния външен вид и индивидуалността.…

С Mercedes me connect вие, вашият смартфон и вашият Mercedes-Benz влизате в една очарователна връзка. Независимо дали човек е на път или у дома – с Mercedes me connect може лесно да проверят

онлайн важни данни на автомобила

като пробег в км, налягане в гумите и напълване на резервоара през Mercedes me Portal или в приложението Mercedes me App. Теледиагностиката, техническото обслужване и асистирането при авария и произшествия, както и системата за спешни повиквания на Mercedes-Benz предлагат свързани в мрежа мерки за безопасност. Можете удобно да изпратите крайните цели на пътуването от вашия смартфон до вашия Mercedes-Benz. С Live Traffic Information можете да получите информация за трафика почти в реално време. Прогнозата за времевата продължителност на пътуването ви предупреждава за задръствания и ви предлага по-оптимален час за отпътуване.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Оставиха Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги

bgvoice

публикувано

на

от

Държавата остави Маргарита Хранова без пожизнена парична награда за заслуги към нацията, съобщи bTV.

Идеята на отличието е да осигури старините на десетките изпълнители, актьори, творци и спортисти, които получават малки пенсии или изобщо нямат такива.

Маргарита Хранова: Не искам Лили Иванова на концерта ми

Маргарита Хранова е изпяла едни от най-обичаните български песни. Преди три години се пенсионира с 352 лева на месец. Тогава Съюзът на музикалните и танцови дейци издига кандидатурата й за пожизнена парична награда за особени заслуги към държавата.

„Трябва ли човек да грохне, за да му дадат такъв вид пенсия, пожизнена. Чувствам се безкрайно досадна. Така ми се струва, че е много обидно, да звъниш и да питаш: Абе, какво става? Тия мойте документи, като че ли просиш някаква награда”, заяви Хранова.

Наградите се определят от 15-членна комисия към Министерството, в която има представители на всички артистични среди.

Мими Иванова: Какъвто ни е животът, такава ни е музиката

„Маргарита Хранова не попада сред тези наградени творци. Реално работата на тази комисия е в този момент да отдели в този момент онези имена, които действително са направили така, че секторът, в който са представени, да имат реална заслуга за неговата промяна”, каза Елинка Михайлова, директор на дирекция “Сценични изкуства и художествено образование” към Министерство на културата.

Днес, три години по-късно, Маргарита Хранова разбра от медията, че не е одобрена. От министерството казват, че законът не ги задължава да информират неодобрените.

„В крайна сметка аз представих една папка с какви ли не документи за моите заслуги и в един момент аз разбирам, че не съм одобрена от комисията. Ок. Много ми е обидно”, заяви Маргарита Хранова.

Наградите бяха създадени след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни изпълнители, се оказаха без платени осигуровки за повече от десет години, тъй като документите, пазени от някогашната Концертна дирекция, са изчезнали.

“Хора, които са дали страхотно много на българската култура, духовност и нация, защото това, което са давали, е толкова много, че е обидно да получават мизерни пенсии, и да карат недостойни старини”, коментира Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в НС.

За пожизнена награда до 700 лева са кандидатствали 133 души, от тях одобрени са 47.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada