Открийте ни и в

България избира 2013

Пращаме и по куриер заявления за гласуване

bgvoice

публикувано

на

Снимки: Архив

Българските граждани, които са в САЩ или Канада и искат да гласуват на предстоящите на 12 май парламентарни избори, могат да подават заявления за гласуване и по куриер.

Това стана ясно в понеделник от писмо на председателя на Централната избирателна комисия Красимира Медарова и секретаря Севинч Солакова до постоянния секретар на Външно министерство Иван Сираков.

В отговор на негов въпрос, от ЦИК посочват, че изпращането на заявление по куриер го прави също толкова валидно, колкото ако се прати и по пощата. Условието обаче е, че с един плик, пратка или пакет може да се прати само едно заявление.

До ръководителите на дипломатическите и консулските представителства заявленията за гласуване в САЩ и Канада трябва да са саморъчно подписани и да бъдат подадени лично на гишетата на консулските служби и посолството ни във Вашингтон, чрез писмо или с куриерска фирма.

Друга възможност е заявлението да се прати по интернет. В този случай обаче то е валидно само, ако се прати през регистъра на Централната избирателна комисия на адрес: https://www.cik.bg/register

Подадените заявления на електронните пощи на дипломатическите и консулските представителства в САЩ и Канада няма да се считат за валидни, посочиха от ЦИК.

Всеки желаещ да гласува подава отделно заявление, което подписва саморъчно. В един формуляр може да бъде вписано само едно лице.

За да се отвори избирателна секция в САЩ или в Канада, трябва да се съберат поне 100 заявления за гласуване, а крайният срок за това е 11 април.

Само там, където има български дипломатически представителства, изискването е 20 заявления. Но от консулството в Чикаго обръщат внимание, че различните предградия на големите градове са отделни административни единици. Т.е. за секция в Дес Плейнс трябва да се съберат поне 100 заявления и още толкова за Арлингтън Хайтс или Маунт Проспект.

За да се разкрие втора секция, трябва да бъдат подадени 1,000 заявления.

Формулярите са по образец, който може да изтеглите оттук: http://www.mfa.bg/uploads/images/Prilojenie_21_Zajavlenie.pdf

Предсрочните парламентарни избори са на 12 май, неделя. На последния вот за президент в САЩ и Канада гласуваха по-малко от 3 хиляди души в 16 избирателни секции.

Дипломатически и консулски представителства на Републия България в САЩ, където могат да се подават заявления за гласуване:

Посолство във Вашингтон – за щатите Alabama, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas, Virginia, West Virginia, Washington, DC.

Embassy of Bulgaria
1621 22nd Street NW
Washington, DC 20008

Генерално консулство в Ню Йорк – за щатите Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont.

Consulate General of Bulgaria in New York
121 East 62 Street
New York, NY 10065

Генерално консулство в Чикаго – за щатите Colorado, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota, Wisconsin, Wyoming.

Consulate General of Bulgaria in Chicago
737 North Michigan Ave., suite 2105
Chicago, IL 60611

Генерално консулство в Лос Анжелис – за щатите Alaska, Arizona, California, Idaho, Hawaii, Montana, New Mexico, Nevada, Oregon, Utah, Washington.

Consulate General of Bulgaria in Los Angeles
11766 Wilshire Blvd., suite 440
Los Angeles, CA 90025

Дипломатически и консулски представителства на Републия България в Канада, където могат да се подават заявления за гласуване:

Посолство на Република България в Отава
Адрес: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada
Телефон: +1 613 789 3215
Факс: +1 613 789 35 24
Работно време (консулски отдел): 09.30 – 12.30 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/canada

Генерално консулство на Република България в Торонто
Адрес: 65, Overlea blv. Suite 230, Ontario М4Н 1Р1, Toronto
Телефон: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78
Факс: +1 416 696 80 19
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/canadagc

Правила за подаване на електронно заявление до ЦИК

Електронното заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия се подава до ръководителя на дипломатическо или консулско представителство на Република България на адрес: https://www.cik.bg/register

В заявлението трябва да се посочат лично име, презиме и фамилия. Те се изписват на кирилица, с големи и малки букви, интервал и средно тире, както са вписани в документа за самоличност.  Посочва се единният граждански номер, както и вида на документа за самоличност – лична карта или паспорт.

Гласоподавателят отбелязва вида на документа за самоличност с кликване върху празното кръгче срещу съответния вид. Вписва се номерът на документа за самоличност – в полето с дължина от 9 символа заявителят вписва само цифрите на номера.

Отразява се и датата на издаване – в полето с дължина от 8 символа се изписват с цифри последователно датата, месеца и годината на издаване. Посочва се и кой орган е издал документа, като това става от падащото меню.

Друга необходима информация в електронното заявление е постоянният адрес в Република България по лична карта, адресът на пребиваване в съответната държава, както и селището, в което заявителят желае да гласува в САЩ и Канада.

Трябва да се впише номерът на мобилния телефон, заедно с кода на държавата. 

Един номер на мобилен телефон може да бъде посочван в не повече от 4 броя отделни електронни заявления.

В заявлението се добавя изображение на цифрово съдържание (Captcha) – в полето заявителят вписва цифрите от изображението.

Всички полета на от буква „а“ до буква „к“ на електронното заявление са задължителни за попълване.

Заявителят получава на посочения номер на мобилния си телефон безплатно SMS-съобщение с уникален код, който се вписва в последното поле под полето по буква „к“.

Така се потвърждава изпращането на електронното заявление.

Срокът за подаване на електронното заявление за гласуване в САЩ и Канада изтича в 24,00 часа българско време на 11.04.2013 г.

В Чикаго на президентските избори нямаше голям наплив пред урните.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България избира 2013

Конституционен съдия: Не касирахме изборите заради ЕС

Божидар Божков

публикувано

на

Виж цялата статия

Румен Ненков

За първи път в най-новата история на България съдия в Конституционния съд на страната почти призна, че той и колегите му са взели решение не въз основа на фактическите доказателства, а заради външна сила – ЕС. „Слава Богу, че казахме, че не може да бъдат касирани изборите от 12 май. Ако бяха отменени, не знам как щяхме да оправдаем членството си в Европейския съюз“, каза съдия Румен Ненков. Наместо огромен скандал, заради признанието му, че конституционните съдии не пазят българския суверенитет, а интересите на Брюксел, изявлението му не предизвика нищо.
Искането за касиране бе отправено от ГЕРБ, които входираха подобни жалби, и от още няколко по-малки партии. Основният им мотив бе, че в изборния ден ТВ 7 и нейният директор Николай Бареков са нарушили закона, като са агитирали срещу ГЕРБ и са насаждали внушението, че партията на Бойко Борисов се готви да фалшифицира изборите. Като отправна точка за внушенията си телевизията, а след нея също ДПС и БСП на съответни пресконференции използваха откритите в печатницата в Костинброд бюлетини.

Най-любопитно в скандалното изявление на конституционния съдия Ненков е признанието му, че в действителност има налице внушение и че то е организирано от заинтересовани страни. Което по конституция вече би било достатъчен мотив изборният вот да се касира. Това обаче би станало, ако е налице независим Конституционен съд, а не такъв, който в решенията си се съобразява с това какво ще си помисли Брюксел. „Този начин, по който беше описано и внушено, че може да бъде подменено съдържанието на урните, е абсурден. Абсурдно е да се твърди, че така може да стане. Това беше целенасочена акция“, каза г-н Ненков. Той отиде дори още по-далеч, като прогнозира, че за бюлетините от Костинброд не само няма да има съдебно дело, но няма да има дори повдигнати обвинения.

И докато нагледно демонстрираше, че в България има зависим от Брюксел Конституционен съд, съдия Ненков се възмути от опитите за превръщане в „лека жена“ на съдебната система в страната. „Политиците много говорят за независимостта на съдебната система, но и задкулисно се опитват да я натискат и превръщат в лека жена, каза той. – Правото не се прилага еднакво спрямо всички. Търговия с правосъдие не може да има, а някак си ми се струва, че съдът непрекъснато трябва се съобразява със силните на деня – с тези, които утре ще станат силни“, каза невъзмутимо г-н Ненков.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България избира 2013

Конституционният съд отказа на ГЕРБ да касира изборите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Конституционният съд отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на парламентарните избори. Решението е било взето, след като членовете на КС са приели, че вотът не е опорочен заради политическите изказвания в деня за размисъл около скандала с надпечатаните бюлетини в Костинброд. Съдиите са взели решението с 11 гласа „за“, а един (Благовест Пунев) е бил с особено мнение.

Тази развръзка от конституционното дело бе очаквана, тъй още в самото начало бе ясно, че ГЕРБ търси по-скоро политически ефект с атакуването на изборните резултати пред КС, без да разполага с неопровержими правни основания, коментират анализаторите. Не се оправдаха и подозренията, че „квотата на ГЕРБ“ в КС ще гласува по партийна поръчка. 

ГЕРБ поиска КС да отмени изборните резултати заради допуснати пет съществени нарушения на изборния процес. Това са недопустима агитация в деня за размисъл, участие в публичната част на кампанията на социологически агенции (които са обвързани с партии, участващи във вота), съобщението на прокуратурата за намерените бюлетини в Костинброд, нарушенията при гласуването в Турция и купуването на гласове във Варна.

Още при образуването на конституционното дело КС обяви, че няма да изисква материали от прокуратурата по костинбродското разследване.

В крайна сметка КС реши, че нито един от тези доводи, по отделно или съвкупно, не могат да са причина за пълно касиране на изборите.

Малко преди ГЕРБ да внесе искането си до Конституционния съд, ЦИК излезе с официално мнение, че изказванията за скандала „Костинброд“ не са агитация по смисъла на Изборния кодекс. От КС не са сметнали за нарушение и съобщението на прокуратурата, че са открити бюлетини, защото държавното обвинение си е вършило работата. 

Скандалът с нередовните бюлетини в костинброд не опорочил вота.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България избира 2013

Неясните бюлетини в Костинброд стигнаха половин милион

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо половин милион са надпечатаните бюлетини, открити в печатницата в Костинброд в деня за размисъл – 11 май. Там са били открити 480 000 бюлетини, предназначени за всичките 31 многомандатни избирателни райони в страната, плюс чужбина, съобщиха в петък тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура – Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев. 

На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия. Експертизите ще докажат колко от бюлетините са брак и дали е имало приготвени за манипулация на вота.

Около 40 хиляди от всички открити досега бюлетини са предназначени за гласуване в чужбина. За някои райони количеството е доста повече  – Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас.

Назначена е и компютърно-техническа експертиза на хардуера на машината.

Прокуратурата разследва две престъпления – в изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството. По делото вече са разпитани повече от 30 души от администрацията на МС и от печатницата, чието ръководство твърди, че откритите бюлетини са технологичен брак.

„Ако плащате 8 434 000 бюлетини, смятате ли, че трябва да поръчате още 480 000 и кой е този, който ще ги плати?“, заяви прокурор Роман Василев по повод предположението, че от МС може да са поръчали бюлетините.

Делото все още е срещу неизвестен извършител, това ще се промени, ако има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, посочи Роман Василев.

Надпечатаните бюлетини бяха открити два дни преди изборите след акция на прокуратурата и ДАНС по сигнал на Мая Манолова от БСП.

Печатницата е на фирма „Мултипринт“, чийто собственик Йордан Бончев е общински съветник от ГЕРБ, но лидерите на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов отрекоха да са го познавали и да имат нещо общо с бюлетините.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Станишев: Цветанов е замесен в български „Уотъргейт” (ОБНОВЕНА)

сн. Sofia Photo Agency Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е бил замесен в незаконна схема са...

Затвори