Открийте ни и в

Продажба на имот – сега ли е подходящият момент?

Нели Браун

публикувано

на

Ново строителство през 2013 и 2012 г. според Ценсус Бюро

Както гласи добре известната сентенция, времето е пари. В този ред на мисли синхронизирането на  пазара е от голям приоритет именно когато става въпрос за продажбата на недвижимо имущество. Това обаче не означава, че да се изчаква е винаги печеливша стратегия – напротив, тя може да доведе до загуби. Въпросът е – както при лов – да изберете подходящия момент.  За да бъде успешна продажбата на жилище, трябва първо да се изясни конкретният пазар и да се пристъпи към продажба в момент, когато определена група от купувачи е готова да отговори на исканата цена при подходяща конюнктура на пазара. Настоящият пазар предоставя идеални възможности за някои продавачи. Дали сте сред тях? Отговорът на този въпрос изисква три пояснения.

  • Търсенето на жилища и инвестициите се възобновяват

Вследствие на изгодните условия за кредит и дългия период на кризата все повече граждани се решават да инвестират в ново жилище. Това обаче важи в различна сила за отделни места. По данни от МЛС през март средното пазарно време на един апартамент в Монт Проспект спадна със 77% от миналата година – от 267 на 61 дни. В някои райони на Чикаго като Лейквю пазарното време през април също падна до рекордно ниски граници – 24 дни от 149 през 2012 г.  В същото време продажбите продължават да растат с бързи темпове. През първото тримесечие на 2013 г. стойностите надминават тези от 2012 г. – тенденция, която продължава през последните 22 месеца. От една страна, пазарното време говори за високо търсене, но то се влияе също и от ниското наличие на инвентар.

  • Настоящото предлагане е рекордно ниско

Често задаван въпрос напоследък е кой владее пазара – купувачи или продавачи. Много биха приели логиката, че ниските цени на жилищата създават предимство за купувачите, но в действителност цените не се факторът, който определя накъде ще се наведат везните. Главният критерий е инвентарът на недвижима собственост. Когато наличният инвентар е достатъчен да задоволи търсенето в продължение на 1 до 4 месеца, говорим за пазар на продавачите. При този пазар цените неминуемо ще се повишат, което се случва в момента. Предлагане от 7-8 месеца създава пазар на купувачите, на който цените падат. В момента предлагането е на най-ниското си ниво от 12 години. Това означава, че ако решите да продадете жилището си в момента, шансовете са, че ще получите мнозинство от оферти на стойност по-висока от изискваната. Предстои да си отговорите на въпроса: дали това е най-добрата цена, имайки предвид повишението на цените. Отговорът зависи от конкурентоспособността на вашата собственост. Нормално е с покачване на цените да се увеличи и предлагането, стимулирано и от традиционното засилване на търговската дейност през лятото. С това някои продавачи ще бъдат засенчени и е възможно да загубят своето парче от баницата.

  • Предстои завръщане на наплива от ново строителство

Кредитните облекчения  и премии за зелено строителство създадоха цветущи условия за нови проекти особено в сферата на еднофамилните къщи. В някои селища улиците вече са озвучени от  дрелки и триони и това е много положителен знак. Този строителен оптимизъм не е изненада, като се има предвид високата увереност на потрбителите. Според последното пазарно проучване на Буфини 72% от потребителите смятат, че моментът е добър за покупка на жилище. Много от тях идват с високи изисквания и единственото, което ги спира да купят къща, е липсата на избор. Но възможността за теглене на така наречените мостови, или „бридж“ заеми, които позволяват получаването на кредит за кратко време преди получаването на разрежение за строителство, както и на строителни заеми, ще даде шанс на тази аудитория да постигне своята американска мечта.  Тези нови домове ще бъдат силен конкурент, тъй като ще предоставят много по-висок комфорт и технически показатели при далеч по-малки разходи. Какви по-точно, ще разгледаме в следващия брой.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
31 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Новини

Кит „повърна“ 600 000 евро, боклукчия ги намери (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Daily Mail

Боклукчия намери огромно парче от амбергрис -„повръщано от кит“ на плажа, на стойност над 600 000 евро. Парчето тежи близо 17 килограма и е изключително ценна и рядка находка, пишe Daily Mail.

Снимка: Daily Mail

Амбергрисът е много търсена съставка в скъпата парфюмерия, защото кара ароматът да трае много по-дълго. Според учените субстанцията се секретира в стомасите на китовете, за да им помогне да смелят храната си. Експертите смятат, че такива парчета  може понякога да плават в океана повече от 100 години.

Снимка: Daily Mail

Сурачет Чанчу вървял по плажа  в Сонгкху, Южен Тайланд, събирайки отпадъци за рециклиране, когато забелязал сивия къс на брега. Той занесъл ценното парче в дома си, където заедно с приятели решили да тестват веществото като го запалят в единия край със запалка.

„Повръщаното“ започнало да се топи и да излъчва неприятна миризма, която е сигурен знак, че това е ценният амбергрис.

Подобно парче може да достигне цена от над 17 000 евро за 500 грама. Така находката на Сурачет може да бъде предадена за над 600 000 евро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Заклаха 19-годишно момче в Шумен

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: shum.bg

19-годишен младеж е починал, след като е бил намушкан корема в Шумен. За убийството заподозрян е негов връстник. Сигналът за престъплението е бил подаден на обяд българско време в събота.

Към мястото – улица „Ген. Скобелев“, веднага се е насочил полицейски екип.

Изяснено било, че малко преди това между трима младежи възникнал спор, по време на който единият извадил нож и нанесъл прободна рана в корема на 19-годишната жертва.

Веднага след това извършителят избягал в неизвестна посока. Пострадалият е приет в тежко състояние в спешно отделение на шуменската болница, с опасност за живота. Малко по-късно починал, уточниха от полицията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Фестивал на българските традиции се проведе в Молдова

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: iStock/Getty Images

Фестивалът на зимните обичаи и традиции на българския народ за пръв път се проведе в петък в кишиневската библиотека „Христо Ботев“. Според организаторите фестивалът има за цел да привлече и подкрепи фолклорните групи, които съхраняват и популяризират коренните традиции и обичаи.

За проявата бяха дошли три фолклорни групи – ансамбъл „Въгленче“ от Кишинев, детски колектив „Рада“от село Константиновка, Каушански район (предимно населено с етнически българи) и народен ансамбъл „Изворче“ от село Викторовка, община Чьобалакчия, Кантемирски район (с българо-молдовско население).

Малките артисти, заедно със своите възрастни колеги и педагози, изпълниха коледни песни, народни танци и представиха театралните постановки „Бъдни вечер“, „Сурвакари, „Коледари“.

Към участниците с поздравителната дума се обърна директорката на библиотеката Анжела Олареску, която пожела на артистите всичко най-добро, изобилие, любов и здраве през следващата година. Тя отбеляза, че традициите и обичаите на народите, живеещи в Молдова, са специални, различни от другите нации и трябва да се съхраняват и предават от поколение на поколение. На ръководителките на групите Ана Пагур (инициатор на мероприятието), Валентина Постика, Татяна Дерли бяха връчени грамоти за участието във фестивала.

Колективите „Рада“ и „Изворче“сътрудничат с българската община в Гагаузия, благодарение на което показват българския фолклор и в други държави – България, Румъния, Сърбия.

/ЛМ/

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada