Открийте ни и в

Студентски визи

Просрочилите визи българи – над средното за САЩ

публикувано

на

Над 600 хиляди имигранти са просрочили периода на визите си през 2017 година и са останали в страната, съобщи Министерството на националната сигурност на САЩ. Това са 1,15% от близо 52-та милиона души, дошли в САЩ с визи. Числото е всъщност по-ниско с 0,10% от броя на просрочилите предишната година.

За българите процентът на надстоелите туристически и бизнес визи е малко по-висок от средния – 1.30% за  миналата година. 384 българи с В1/В2 виза са пресрочили срока й през 2017-а. Предполага се, че около 302 от тях са останали в страната, а другите 82-ма са я напуснали след срока на визата. През 2016 г. броят на останалите с B1 e 400 души. При студентите с F, M или J визи 316 наши сънародници са надстоели периода на визите си, от които 218 (3,11 %) са останали в САЩ. Това също е малко над средния процент просрочили визи студенти, който е 2.35%. Към тези цифри се добавят и 91 българи, просрочили друг тип визи, от които 52 са останали в Америка, а 39 са напуснали, но след срока на визите си.

Най-много канадци са надстоели легалния си престой, следвани от граждани на 38 страни от т.нар. Visa Waiver Program, които могат да пътуват и да престоят в САЩ за 90 дни без виза.

Президентът Доналд Тръмп призова Конгреса да завърши и имплементира биометричната система за данни при влизане и излизане от страната, която ще служи за по-добър мониторинг на всички чужденци, влизащи легално в САЩ. Биометричната система използва пръстови отпечатъци и сканира очния ирис за по-прецизно разпознаване.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Студентски визи

Ново правило на имиграционните ще навреди на чуждестранните студенти

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Имиграционните власти в САЩ променят политиката си спрямо престоя на чуждестранни студенти, което може да доведе до още по-голямо ограничаване на потока им. Според промените USCIS ще изчислява по нов начин това, което до момента беше считано за overstay или „надстояване“ на престоя за неемигрантски студентски визи – F, M, J. А това може да им попречи да се върнат в САЩ за срок от 10 години.

„Винаги е имало ясно разграничаване между нарушаване на имиграционен статут и незаконно присъствие в САЩ“, казва адвокат Сайръс Мехта пред Forbes. „Един човек може да си наруши статуса, но без да натрупва надстояване. Така например, ако студенти на F, J или М визи спрат да ходят на училище или работят без разрешително, те си нарушават статута, но не натрупват незаконно присъствие. Това е, защото повечето студенти на F, M или J се допускат в страната за Duration of stay (D/S), отколкото до определена дата.“

Новото правило, което администрацията на Доналд Тръмп ще прилага, незаконният престой ще се смята от момента, в който студентът е престанал да се обучава в съответното училище. Имиграционните ще разчитат на информация от образователните институции, които ще я попълват в системата SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System). Така много студенти може да се окаже, че натрупват нелегален престой в САЩ. Според закона, ако някой си надстои разрешеното пребиваване над 6 месеца, получава 3-годишна забрана за влизане в САЩ. Ако неразрешеният престой е над година, то тогава забраната е 10 години. Новото правило би трябвало да влезе в сила на 9 август 2018 г.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Да пием по едно

Може би защото е лято, но любимата ми новина от последните няколко дни е, че България е на шесто място...

Затвори