Открийте ни и в

САЩ

Purdue Pharma призна вината си за опиоидната криза: осъдени са на над $8 млрд.

Парите ще отидат за програми за лечение и намаляване на опиоидите

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Purdue Pharma, производителят на OxyContin, се призна за виновен по три федерални криминални обвинения за ролята си в създаването на национална опиоидна криза, като ще плати над $8 млрд. и ще затвори компанията.

Парите ще отидат за програми за лечение и намаляване на опиоидите. Частната компания се е съгласила да плати 3,5 милиарда долара глоба, както и да се лиши от допълнителни 2 милиарда минали печалби, в допълнение към 2,8 милиарда долара, които се е съгласила да заплати с гражданска отговорност.

„Purdue Pharma активно осуети усилията на Съединените щати за осигуряване на съответствие и предотвратяване на отклонение“, заяви помощник-администраторът на Администрацията за борба с наркотиците Тим Макдермот. “

Опустошителният ефект от действията на Purdue Pharma остави изгубени животи, а други пристрастени.“

Компанията не разполага с 8 милиарда долара за плащане на глобите. Така Purdue ще бъде разпусната като част от споразумението и нейните активи ще бъдат използвани за създаване на нова „компания в обществена полза“, контролирана от тръст или подобна организация, създадена в полза на американската общественост.

Министерството на правосъдието заяви, че ще функционира изцяло в обществен интерес, а не за максимизиране на печалбите. Бъдещите приходи ще отидат за заплащане на глобите и санкциите, които от своя страна ще бъдат използвани за борба с опиоидната криза.

Тази нова компания ще продължи да произвежда болкоуспокояващи като OxyContin, както и лекарства за справяне с предозирането на опиоиди.

Скандалът с опиоидите

Заместник-главният прокурор Джефри Роузън, който обяви споразумението, защити плановете новата компания да продължи да продава това лекарство, като заяви, че има законна употреба на болкоуспокояващи като OxyContin.

Планът е компанията да предостави животоспасяващи лекарства за спасяване при предозиране и лекарства за медицинско подпомагане с големи отстъпки за общности, които се справят с опиоидната криза.

Министерството на правосъдието също постигна отделно гражданско споразумение за 225 милиона долара с бившите собственици на Purdue Pharma, семейство Саклер.

И все пак семейство Саклер – както и други настоящи и бивши служители и собственици на компанията – са изправени пред възможността срещу тях да бъдат заведени федерални наказателни обвинения.

Епидемията с опиоидите: „Ужилиха“ с $270 млн. скандалната фамилия Саклер

„Purdue дълбоко съжалява и поема отговорност за неправомерното поведение, подробно описано от Министерството на правосъдието“, каза председателят на борда на директорите на компанията Стив Милър. „Purdue днес е съвсем различна компания. Направихме значителни промени в нашето ръководство, операции, управление и надзор. “

Компанията, която подаде молба за несъстоятелност през 2019 г., се призна за виновна за нарушаване на федералните закони, тъй като плащала на лекарите да предписват повече опиоидни рецепти.

Злоупотребата с болкоуспокояващи с рецепта е основна причина за опиоидната криза в страната. Според Центровете за контрол на заболяванията, 450 000 души са починали в Съединените щати през 10-те години, започвайки през 1999 г. от свръхдози, включващи опиоиди, включително опиати с рецепта и незаконни.

В САЩ: Смъртта идва и по лекарско предписание

И около една трета от тези смъртни случаи през 2018 г. включват опиоиди по рецепта.

Въпреки че над 8 милиарда долара глоби и санкции в споразумението е рекорд, който трябва да плати фармацевтична компания, това е само малка част от разходите на федералните, щатските и местните правителства за борба с опиоидната криза.

Щатите в цялата страна са предявили искове в размер на 2 трилиона долара по делото за несъстоятелност на Purdue Pharma.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Двама джихадистки командири са убити от американски дрон в Сирия

Според говорителката на Централното командване на САЩ Джоузи Лин Лени при удара не е имало цивилни жертви

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Двама джихадистки командири, близки до „Ал Каида“, бяха убити днес при удари с дрон на американската армия в Северозападна Сирия, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Американската армия призна за нанесения удар, след като антиджихадистката многонационална коалиция увери, че не е нанасяла удари в района на Идлиб.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права ударите са били насочени по автомобил, движещ се по път, водещ от Идлиб за Бениш, североизточно от града. В удара е бил убит тунизиец и още един мъж, за когото се предполага, че е бил роден или в Йемен, или в Саудитска Арабия.

Ал Кайда, талибаните и подценява ли Байдън терористичните заплахи

Центърът не казва от коя джихадистка групировка са били двамата взети на прицел мъже, но допълва, че тя е била близка до „Ал Каида“.

Според говорителката на Централното командване на САЩ Джоузи Лин Лени при удара не е имало цивилни жертви, а един от двама ликвидирани мъже е бил отговорен кадър на „Ал Каида“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Над един милион деца в САЩ заразени с коронавирус за последните 5 седмици

Над 2 200 деца са хоспитализирани с потвърден COVID-19 или подозрения за това заболяване.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

САЩ регистрираха нови 225 000 случая на заразени с коронавирус деца за последната седмица, с което тя става четвъртата поредна с над 200 000 случая след най-младите американци. Сведенията от новия седмичен доклад на Американската академия па педиатрия и Асоциацията на детските болници.

Общо за последните 5 седмици в страната бяха установени над 1,1 милиона случа на коронавирус при деца, посочват двете организации.

„Седмичните резултати са 26 пъти по-високи от тези през юни, когато в продължение на седмица бяха съобщени едва 8 400 случаи“ – пише в доклада на специалистите по педиатрия.

Смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърлиха тези от грипа през 1918 г.

Според данните Югът на САЩ е източник на почти половината случаи на коронавирус след деца – 110 000.

Организациите съобщават още, че над 2 200 деца са хоспитализирани с потвърден COVID-19 или подозрения за това заболяване.

За момента ситуацията с пандемията не изглежда добре в САЩ. Днес бе съобщени и че средният брой смъртни случаи там се е увеличил до над 1 500 на ден или с над 20% само за седмица. Това е и ръст от почти осем пъти над средната смъртност отпреди два месеца.

Все пак се наблюдава известно намалявани на общия брой на хоспитализираните пациенти в сравнение с положението отпреди 3 седмици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Лори Лайтфут представи проектобюджета на Чикаго за 2022

Кметът Лайтфут заяви, че градът е в състояние да се справи с бюджетен дефицит от 733 милиона долара без значително увеличение на данъците или таксите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кметът Лори Лайтфут представи предложението си за бюджет на Чикаго за 2022 г. пред Градския съвет в понеделник. То е на стойност от 16,7 милиарда долара и не включва увеличение на данъка върху имотите за сегашните имоти. Лайгфут представи своя бюджет в кметството присъствено, а не виртуално.

През август кметът прогнозира недостиг от 733 милиона долара за бюджета за 2022 година. Това е напредък в сравнение с дефицита от 1,2 млрд. долара от миналата година, когато приходите бяха силно орязани от пандемията от COVID-19.

Комбинацията от пандемията и продължаващото насилие в града се отрази върху кварталите, които исторически са били пренебрегвани. Кметът заяви в обръщението си, че е време това да се промени.

Трябва целенасочено да застанем на страната на нашите най-уязвими жители, възрастни хора, бездомни, със зависимости и безработни, тъй като имаме достатъчно богатства в този град, за да протегнем ръка на нашите братя и сестри“, каза Лайтфут.

Кабинетът „Янев“ се отчете: По-високи пенсии и актуализация на бюджета

Тя предлага това да стане, като се използват 1,89 милиарда долара от федерални фондове за подпомагане на COVID. Стотици милиони долари ще отидат за финансиране на нови програми за безопасност на общността, психично здраве, жилища на достъпни цени, работни места, икономическо развитие и незабавна подкрепа за жителите с ниски доходи.

Кметът Лайтфут заяви, че градът е в състояние да се справи с бюджетен дефицит от 733 милиона долара без значително увеличение на данъците или таксите.

Проектобюджетът предвижда дефицитът да бъде преодоляван чрез 56,3 милиона долара в нови инвестиции на Корпоративния фонд, 298,2 милиона долара от спестявания и подобрена ефективност и 491,1 милиона долара от нови или увеличени приходи.

Бюджетът включва близо 2 милиарда долара инвестиции, планирани за жилища на достъпни цени, инвестиции в областта на климата и др.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Илинойс с рекорден брой починали от COVID-19 за ден от юни насам

Общо 9 345 са смъртните случаи от началото на пандемията

Затвори