Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

Първи училищен звън в българските училища в Чикаго (СНИМКИ)

Сибила Патси

публикувано

на

Първи звънец в „Иван Рилски“

Тази година почти всички училища в Чикаго откриха новата учебна година седмица преди 15 септември. Най-старото школо в района, училище „Света София“ към едноименната църква в предградието „Дес Плейнс“ посрещна своите възпитаници за 43-ти път. Тържеството започна с интересен ритуал, в който под звуците на красива македонска песен по-големите деца от танцовия състав на училището танцуваха народен танц с погачи и менчета в ръце. После присъстващите се изправиха да изслушат българския химн и посрещнаха нашия трикольор. В приветственото си слово директорката на училището Даниела Михайлова пожела на всички спорна учебна година. В богатата програма за първия учебен ден имаше и рецитал със стихове, посветени на празника 15 септември, както и на България. Тази година училище „Света София“ за първи път ще предложи танцов състав за родители на децата записани в него.

В другата българска църква „Иван Рилски“, в която също има училище, пък посрещнаха първия учебен ден за 20-и пореден път. Празникът започна с водосвет и молитва за здраве, отслужени от отец Димитър. После той освети и класните стаи на децата. След като удари първият звънец, всички деца, родители и гости получиха парче питка с мед. „Науката е слънце, което във душите грей“, припомни в словото си директорката на училище „Иван Рилски“ Мима Янкова и допълни, че нито един друг народ няма в съкровищницата си слова като тези. Тя каза още, че през миналата година две възпитанички на школото са получили свидетелство за двуезичност и призова родителите и учениците да се възползват от възможността и тази година деца от 5-и, 8-и и 12-и клас да се явят на изпит за такова свидетелство. Кръжоците за народни танци с професионален ръководител Ирена Стоянова и за театър с Веселка Трифонова ще се провеждат отново за радост на всички от училището.

За 17-а поредна година отвори врати и другото ни училище в „Дес Плейнс“ „Джон Атанасов“. Залата в колежа „Оуктън“ се оказа малка да побере развълнуваните деца, родители и гости. Директорката на школото Боянка Иванова припомни, че учебното заведение е носител на няколко награди (медали), първата от които получена още през 2010 г., когато Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчва на „Джон Атанасов“ почетен медал „Иван Вазов“, а последната – Почетен знак на президента от миналата година, получен лично от президента Радев при посещението му  в Америка. Госпожа Иванова благодари на учениците и родителите и подчерта, че те са в основата на тези успехи. Децата бяха подготвили и много танци. На сцената беше представена и Тара Димитрова, която е спечелила награда през лятната ваканция за стихотворението си, посветено на нашите пролетни празници. Новото за школото е, че е вече лицензиран център за провеждане на изпитите за двеузичие (Seal of Biliteracy).

Лили Паслиева, директор на училище „Знание“, намиращо се в предградието „Арлингтън Хайтс“, би звънеца за малчуганите в него за 14-и път. Ръководството и учителите се бяха погрижили всеки дошъл на празника да бъде посрещнат с питка с мед и да мине по водата, плисната от менче на земята за късмет. Всеки ученик пък получи моливче и късче здравец за сполука в ученето на родния ни език, като премина и под арка от цветя. И тази година занятията в „Знание“ се провеждат в базата, в която училището се премести през миналата година и която е по-голяма и модерна от църквата, където малчуганите учеха преди това. Освен шах и математика школото ще предлага и класове за детски театър. Тъй като училището е част от клуба „Млад възрожденец“ от България, тържествата за най-големите празници винаги преминават със зачитане на изконните ни традиции. Часовете тук започват всяка събота в 9.30 ч. сутринта. Учебната година стартира и в другия филиал на училището „Родолюбие“.

На нов адрес е и училище „Нов живот“. То вече се намира в предградието „Парк Ридж“, по-близо до централната част на Чикаго. Тук училищният звънец бие вече за 11-и път, а училището е четвъртото поред регистрирано от МОН неделно училище в района на Ветровития град. Тържеството в школото бе изпълнено с много стихове и песни. Директорката Хриска Перфанова благодари на колектива за професионализма и всеотдайността. Гостите можеха да видят творби на учениците, които бяха окачени по стените специално за хубавия повод всички да се съберат отново. Трима приказни герои също пристигнаха да поздравят учениците. Малчуганите изобщо не се затрудниха да ги разпознаят. Това бяха Червената шапчица, Пепеляшка и Пипи Дългото чорапче. Разбира се, и на това тържество бяха спазени традициите с менчето с вода и питката. В „Нов живот“ децата ще могат да изучават български, родинознание, приложно изкуство, народни танци, пиано, китара и тамбура.

В Малко българско училище, разположено в гимназията на „Елк Гроув вилидж“, което въпреки името си има най-много ученици от всички школа в района, отпразнува първия учебен ден за девети пореден път и програмата беше по-неформална от други години. Директорката Живка Петрова каза, че това е училище, изцяло насочено към децата и пожела на добър път на всички. Тя прочете и приветствие от генералния консул на България за Чикаго Иван Анчев към всички училища в района. „Няма да се уморя да повтарям, че след семейството вие сте най-важните пазители на българщината“, беше написал в него той. „Вие сте мостът към Родината, който трябва да пазим здрав и устойчив“ пишеше още в обръщението на господин Анчев, който и тази година обеща подкрепата си за всички училища. Малко българско училище има и филиал „Алеко Константинов“, който също посрещна новата учебна година през уикенда.

За девета година прага прекрачиха и учениците на езиково училище „Слънчогледи“ в предградието Глен Елън. Школото зарадва учениците със звън от истински училищен звънец и минаване по вода, излята от менче. Всеки ученик получи и здравец, както и парче питка. Директорката на училището Милена Николова приветства гостите и изтъкна, че колективът е много амбициозен и стриктен и че тази година родителите ще бъдат включени в учебния процес много повече отпреди. Тя е много горда от факта, че в края на миналата година за втори път в училището е имало абитуриенти, завършващи 12 клас. Този път е било само едно момиче, което решило да кандидатства в България и което имало само подготовката от българското училище зад граница. Девойката се представила много добре на изпитите за влизане в специалност „архитектура“ и ще да продължи образованието си в Родината. В „Слънчогледи“ и тази година ще има народни танци с формация „Нашенчета“ под ръководството на Христина Балканска, както и занимания в ателие „Млади творци“ с Камелия Томанова.

BG VOICE пожелава спорна година на всички наши училища в Чикаго, Америка и Канада.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Задължителни евакуации за Южна и Северна Каролина заради Флорънс

http://bg-voice.com/public/files/gallery/2333.jpeg Губернаторът на щата Южна Каролина Хенри Макмастър нареди от утре на обяд да започне задължителна евакуация на цялата крайбрежна...

Затвори