Открийте ни и в

Първите 7 неща, които българинът научава в Америка

публикувано

на

В кафенетата не се стои с часове, освен ако не сте се превърнали в ценна статуя

Даяна Александрова, matadornetwork.com

В България брутално откровената критика се сервира директно и безмилостно. А си се провалил, а са ти го казали по най-директния възможен начин без никакво щадене на чувствата и емоциите. Всеки път, когато съм била критикувана в САЩ – в училище или на работното място, е било по начин, който акцентира върху позитивната страна на проблема. Правят го така, че почти се забравя за какво иде реч в критиката.

Спортът е голяма работа

Трудно може да се каже, че съм стъпвала на стадиона, преди да дойда в САЩ. В България човек се вясва в час по физкултура едва в последната седмица на срока, когато се оформя успехът – демек два пъти годишно. Тогава те карат да скачаш, да спринтираш или да хвърляш медицинска топка. Още през първата година на гимназиалния курс в САЩ се оказах в центъра на терена в отбора по хокей на трева, тичах 200 метра на писта и карах интензивно ски в планинския курорт Гънсток. Родителите в Америка правят всичко по силите си, за да развият атлетическия и творческия потенциал на децата си, докато българските мама и татко държат много повече на учението.

Американците не се вълнуват как си

„Здрасти. Как си?” Това е дежурният поздрав в САЩ. Но не ми е правило впечатление досега на някого наистина да му е пукало за отговора. В България непознати хора поддържат дистанция, докато не се поопознаят. От друга страна, ако в Родината ти зададат този въпрос, си абсолютно в правото си да излееш тирада от недоволство за всичко, което не ти е наред. От това, че нямаш време да идеш до морето, до онази странна упорита болка в лявото рамо.

Моят дом е моята крепост

В България доминира блоковата култура. Без значение дали домът ти е някъде из гъсто населената София или в малкото градче Ботевград на около 65 км от столицата, ти вероятно обитаваш апартамент. А това води също така до извода, че е много възможно да познаваш всичките си съседи и житейските им драми. В САЩ хората предпочитат живота в къща и всеки да си гледа собствената работа. А това веднъж на две седмици да даваш угощение на някой комшия си е направо немислимо.

Вечерята може да е и по обяд

Малко преди Деня на благодарността майката в приемното ми семейство ме предупреди да се приготвя по-рано за вечеря. В 11 ч., малко преди обяд, се изхлузих на долния етаж по пижама и с ужас установих, че подготовката за въпросната вечеря е вече в разгара си. В България вечерята е винаги по вечерно време. Добре, че установих тази разлика навреме за Коледа.

Американската кухня е мегаразнообразна

Всеки, който е израснал в България, много бързо е схванал основата на нещата. Саламурено сирене (по-меко и една идея по-сладко от гръцкото „Фета”), лютеница (любим доматен деликатес за размазване) и, разбира се, хрупкава баница (гордостта на страната). Ние, българите, обичаме кухнята си и се придържаме към нея. В родния ми град Ботевград първият китайски магазин отвори едва през 2001 г. За сравнение, в САЩ храната е изключително разнообразна. Има индийска, италианска, гръцка, японска, корейска и каквато друга кухня можеш да си пожелаеш.

В Америка не се ходи по кафета

Софиянци много обичат да посещават Виенския салон на ъгъла на улиците „Раковски” и „Московска”. Там се пие виенско кафе и се говори повече от час. Реално може да продължи толкова, колкото ти се прииска, без да си задължен да поръчваш храна. Обратно, в САЩ видимо няма кафенета в по-малките населени места. А това да сърбаш кафе с часове, наслаждавайки се на компанията, без да поръчваш храна, си е направо немислимо.

 

Когато те питат това, и да отговориш, и да не отговориш, все едно го правиш на камък

Китна американска къщичка – само за мен и никакви гости

Разнообразна американска храна – произведена в Китай, Непал, Бангладеш, където си поискате

Луната изгря – време е за обяд

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА