Открийте ни и в

ген. Румен Радев

Радев в Чикаго: „Трябва реципрочност за U.S. визите“ (ВИДЕО)

публикувано

на

За първи път новият български президент Румен Радев посети Чикаго – града с най-много българи в САЩ, а може би и зад граница. Бившият генерал от военновъздушните сили получи радушна подкрепа не само тук, но и в Ню Йорк – над 50% гласуваха за него на изборите през м.г. в САЩ и Канада. Но както обясни един от присъстващите в залата на църквата „Св. София“ в Чикаго – „Ние не гласувахме за БСП, а за вас като личност.“ И изглежда, че надеждите, че Радев ще е различен и независим политик, все още горят. Личеше си по броя присъстващи на срещите с него в Ню Йорк и Чикаго, както и на възторжените аплодисменти в залата, които напомниха на някого на партийните събрания от соца.

Но Радев използва посещението си и срещите си с българите, за да представи визията си за външната политика на Родината – прагматична и без да си създава врагове, търсеща и отстояваща своя интерес както от САЩ, така и от Русия.

И Радев като всеки друг български политик зад граница повтори призива към сънародниците си тук да се върнат в Родината. И предложи създаването на български общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. „Когато вие успявате, това е успех за България“ – заяви в Ню Йорк Радев, изразявайки своята признателност към българите, които рекламират Родината в международните институции и компаниите, в които работят.

Ден по-късно в Чикаго уточни, че става въпрос за онлайн портал, който да осигурява по-добра комуникация между кадри, завършили в чужбина, и българския бизнес. „Ние сме на изчерпване вече, в много области в България основният проблем на бизнеса да се разраства е това, че липсват хора със съответната квалификация“, обясни президентът.

Според него, за да се върнат голяма част от българите в Родината, трябва обединение не само на институциите, но и на целия народ.  „За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и да работят в нея“ – каза още държавният глава. Според него има какво да се направи за по-голямо доверие в българските институции, чувство за справедливост в обществото и свобода от корупционни схеми при обществените поръчки. Това бяха и доминиращите въпроси по време на срещите с него в Чикаго и Ню Йорк.

Той изненада с по-твърда позиция по най-наболелия въпрос за имигрантите тук – американските визи за българи. Пред сънародниците ни в Чикаго държавният глава ясно заяви, че „ситуацията в момента не ни устройва“ и че ще работи в посока на разрешаване на проблема.

Радев беше категоричен, че въпросът се поставя при всяка една среща с представители на САЩ. Засега американската страна стои зад закона, коментира Радев, цитирайки все още високия процент на откази на визи за български граждани, което чисто нормативно пречи за това. В момента отказите са между 15 и 17 процента, а за да паднат визите, трябва да са под 3 на сто. „Ние постоянно си обясняваме какво огромно доверие си имаме и колко сме важни един за друг и ако е така, логично е това доверие да не се изразява в някакви си проценти, а да бъде истинско доверие“, категоричен е Радев в една от най-твърдите позиции по темата досега, изразена от български държавник. „Тази политика, която е в момента, не ни устройва и тя наистина не е честна. Трябва да има реципрочност на визите.“ Радев заяви, че очаква да постави въпроса с визите на най-високо ниво и подчерта, че е отправил повече от една покана към президента на САЩ Доналд Тръмп за посещение в България.

И въпреки че в залата преобладаваха поддръжници на Радев, един го попита за отношението му към Русия и техния президент Владимир Путин –

Какъв ви е подполковникът от КГБ

за да го поканите на 140-годишнината от Освобождението на България?“ Радев, когото западните медии  и дипломати считаха за кандидата на Кремъл, отговори категорично: „Някогашният подполковник не ме интересува, интересува ме сегашният президент на Руската федерация.“ И допълни, че “ България не може и не трябва да си създава врагове. Това е грешка. Мисията на българския президент не е да търси врагове. Мисията на българския президент е да търси сътрудничество, партньорство на високо ниво.“ Този отговор на Радев многократно беше прекъсван от възторжени аплодисменти и викове „Браво“ от залата.

По време на срещата си с българската общност в Чикаго президентът отговори и на редица наболели въпроси като корупцията в България, провеждане на национални референдуми и правото на глас на българите в чужбина, и по-конкретно за закона за електронното гласуване. Радев сподели, че е провел среща с председателя на ЦИК преди по-малко от месец и на този проблем се търси решение. „Има за решаване сложни технически казуси, това не искам да го крием, касаещи тайната на вота, тайната на идентичността и гарантиране, че няма да има вмешателства отвън по тази линия на дистанционно гласуване. Трябва да имаме наистина едни железни гаранции“, заяви Радев и изрази надежда този проблем да намери своето решение.

 

Корупцията изглежда един от най-големите проблеми според българите тук и сериозна пречка за мнозина да се върнат. Радев беше категоричен: „Ние се опитваме да четем Достоевски наполовина. Той е написал „Престъпление и наказание“, а

ние четем само първата част – престъпление без наказание

И поиска повече ефективни присъди. „Трябва да има наказания за хора на най-високо ниво, които злоупотребяват с публични държавни средства.“

„Вашият успех е лицето на България пред света“, заяви Радев пред българите в Чикаго, като за пореден път отбеляза официалното признаване на българския език в щата Илинойс. В събота той посети и първото лицензирано училище „Джон Атанасов“, където беше посрещнат с питка и мед. „Добре дошли в българската духовна територия на американска земя“, го посрещна директорът на училището Боянка Иванова. Радев разгледа класните стаи, запозна се с българчетата, а те му изпяха няколко песни, изтанцуваха танци и показа познанията си за Родината. „България е там, където има българска реч, където има български дух, традиции и обичаи. И наистина мога да ви кажа, че вашите хора по нищо не отстъпват дори на едни много добри и обиграни танцови състави в България, за което ви поздравявам“, похвали ги президентът.  

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ген. Румен Радев

Радев към българи в чужбина: Издигате България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българският президент Румен Радев обясни на българи в чужбина, че с работата си издигат името на България.

Държавният глава се срещна със сънародници в Лондон по време на визитата си във Великобритания.

„В днешния глобален свят е важно, че вие, с вашата работа и успехи, издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, почтени, с талант, умения и усет към новото“, каза  Румен Радев. „Мога да ви гарантирам, че вашият успех не е просто ваш личен успех, а преди всичко успех за България“, допълни той.

Радев отбеляза, че българската общност в Лондон е внушителна не само като брой, а и като процент трудова заетост. „Вие разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи, статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук“, допълни държавният глава.

Той изрази надежда, че българите ще намерят мотивация да се върнат и да вложат своята енергия и талант за развитието на България. „Защото страната ни има нужда от хора като вас – високообразовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области, вие носите не само познание, но и друг модел обществени отношения“, допълни президентът.

По-късно Румен Радев имаше аудиенция при британската кралица Елизабет Втора, по време на която я поканил да посети България.

Поканата е кралица Елизабет Втора или член на кралското семейство да се запознае с българската история и вековните традиции на българския народ, които присъстват в Британския музей и Британската библиотека, уточни Румен Радев след срещата.

„Аудиенцията при Елизабет Втора не ражда новини. Тя е новина сама по себе си. Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания“, каза още държавният глава. По протокол аудиенцията при кралицата е среща от личен характер и нейното съдържание не се коментира.

„Това беше една много топла и сърдечна среща, в която кралица Елизабет Втора прояви жив интерес към историята и културата на нашата страна“, каза още държавният глава.

Румен Радев е третият президент след Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, който има аудиенция при кралица Елизабет Втора. В неформалната част на срещата е участвала и съпругата му Десислава Радева.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ген. Румен Радев

Руският патриарх се кара на българския президент. Той мълчи

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Руският патриарх Кирил се накара на българите и правителството на България за политиката спрямо Русия. Това става ясно от прослушване на изказването му на неговата среща с президента Румен Радев в София на 4 март. Това обаче не бе показано от българските телевизии. Кирил беше в България за честванията по случай 140 години от Освобождението на България.

Кадрите са впечатляващи, защото показват как Кирил буквално се кара на Румен Радев заради това, че в България се говори за подвига на войници и от други националности, а не само руснаци. Публикуваните от руската страна кадри от срещата са подбрани така, че показват само части от изказването на руския патриарх, но не показват реакцията на президента. Впечатлението е еднозначно – патриарх Кирил унизява държавния глава на независима България.

Защо не видяхме тези кадри по българските телевизии? Отговорът е много прост – защото камерите на българските телевизии не са ги заснели. На срещата са присъствали само официалните фотографи на двете страни.

Изказването на Кирил продължава почти 6 минути и е изпълнено с антиевропейски нападки. Една от тях е, че Русия влиза във войната за освобождението на България, след като е загубила Кримската война, която обединена Европа е водила срещу страната му.

Преводачът допуска на моменти неточности.

Най-острите нападки на руския патриарх започват на 2:55 мин. от видеозаписа, който може да видите на www.BG-VOICE.com: „Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на Русия. (Явно е грешка на езика – патриархът е искал да каже „България“, б.р.) Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България.“

След това руският патриарх продължава: „Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана.“

Всичко това не е споменато дори с една дума в прессъобщението на българското президентство. Там се говори само за началото на изказването на Кирил: „Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. „Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил.“

И малко история

Накрая не можем да не споменем и за някои исторически неточности, допуснати от патриарх Кирил. Става дума за сеймовете на Полша и Литва, които според висшия руски духовник не са вземали решение за участие в Руско-турската война. Няма и как да са взели.

От 1795 до 1918 г. полският Сейм на практика няма никаква власт и решенията се вземат от страните, между които е поделена Полша. Това са Русия, Прусия (по-късно Германия) и Австро-Унгария.

Литовският Сейм пък се появява като самостоятелен такъв чак през 1918 г.

Подобен случай

Случаят напомня на срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон през май 2017 г. На срещата присъства и бившият руски посланик Сергей Кисляк, чието име е замесено в разследването за намесата на Русия в изборите в САЩ.

Заедно с тях в Белия дом влиза и фотограф, представен като член на екипа. Медии не са допуснати. По-късно се оказва, че фотографът е от ТАСС и руската агенция публикува снимката, без Белият дом да е дал съгласие за това.

Случаят с Румен Радев и руския патриарх е подобен. Има неписани правила, но пък очевидно не всички ги спазват. Уроците са очевидни, стига да има кой да ги види.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ген. Румен Радев

Американският прощъпалник на Румен Радев

публикувано

на

Виж цялата статия

show

ООН, Ню Йорк

Това трябваше да е големият дипломатически дебют на Румен Радев – новия български президент, за когото западните медии писаха по време на изборите, че е човекът на Москва. Такава е и нагласата на много от дипломатите и държавните ръководители. След няколко визити в Европа Радев дойде в Ню Йорк с пълен график от двустранни срещи и официални събития. И изглежда, че поне до вторник не само че не сгафи, но и успя да се представи добре въпреки липсата си на дипломатически опит. Това, което отвлече вниманието от срещите на Радев със световните лидери, беше една дълга вътрешнополитическа сага – купуването на нови бойни изтребители.

В Ню Йорк президентът допусна грешка, която правят много по-опитни от него играчи – he didn’t stay on message, както казват американците (почти всекидневно с Тръмп). Вместо да отклонява въпросите за „Грипен“/F-16 или каквато и да е друга политическа клюка и драма в София, Радев се нахвърли върху Борисов и му каза чрез медиите, че национална сигурност не се прави, като си мениш мнението всеки ден. С остър език президентът даде съвет на премиера да накара неговите съветници и съпартийци да „четат повече“. И така загуби поне 24 часа, в които медиите разиграваха войната на думи Радев-Борисов (който не пропусна да отговори), вместо да се фокусират върху програмата му в Ню Йорк. Да се надяваме, че това е грешката на новия политик, а не от зодията (и Тръмп, и Радев са Близнаци).

А Радев успя да свърши доста неща още през първите два дни, преди да се изправи и да говори за първи път пред Общото събрание на ООН. В понеделник той се срещна с лидерите на еврейските организации в САЩ, след което на специална церемония връчи награди на прокурора от Ню Йорк полк. Матю Богданос за заслугите му в изобличаването на връзката между трафика на културни ценности и финансирането на тероризма и лейт. Кохар Салех за приноса й в борбата с ИДИЛ, в рамките на „Отдаване на почит към героите на световната кампания срещу екстремизма и нетолерантността“. Радев призна, че това е първият път, в който слага папийонка.

Но по-интересните срещи бяха във вторник, когато Радев се срещна с краля на Йордания Абдула Втори и президентите на Иран Хасан Рухани и на Украйна Петро Порошенко. А вечерта беше гост на приема, даван от Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, където за първи път срещна и новия американски президент.

България търси нови перспективи за природен газ и петрол в Близкия изток. Това стана ясно след срещата с Рухани.

Приоритет на Румен Радев е възстановяването на позициите на страната ни в Близкия изток. „Време е да се върнем там, където сме били, и то с едно много силно присъствие“, заяви Радев. „За съжаление през последните 30 години някои политици с лека ръка пропиляваха доверието с тези държави, които са важен фактор в своите региони и разполагат с огромни природни ресурси“, добави той. Според президента е време за нова външнополитическа стратегия на България. „Докато през последните 30 години ние гледахме на Запад, европейските ни партньори гледаха към тези стабилни държави в Азия и Африка. Време е да започнем да гледаме като тях.“ 

България има икономически интереси в Иран като внасяне на ирански газ или строежа на електроцентрали за възобновяеми енергийни източници от български компании.

По думите на Радев стокообменът между България и Иран от 500 млн. долара през 80-те пада до 20 милиона през 2005-а и това е „катастрофа“.

Друга важна тема от разговора му с иранския лидер беше директната авиолиния Техеран-София. „Надяваме се тя наистина да бъде факт в скоро време, защото това е начинът не просто за повече туризъм, но и да имаме повече инвестиции“, заяви държавният глава.

Според президента България трябва да се възползва от географското си положение на „врата за иранския капитал и суровини към Европа“.

Пред украинския президент Петро Порошенко Радев постави въпроса за защитата на правата на българското малцинство в Украйна.

Според новия закон за образованието в Украйна се предвижда възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-и клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език.

Предвижда се украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование. Това противоречи на интересите на голямата българска общност в Украйна.

„Получих пълните уверения от Порошенко, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в езика“, категоричен беше той. Техният образователен министър пък се очаква скоро да посети България.

Радев нарече речта на президента Тръмп през Общото събрание на ООН „силна“ и добави, че можем да почерпим пример от посоката, в която гледат Съединените щати в момента. „За да бъдеш фактор в дипломацията, за да се чува твоят глас, трябва да имаш съответната военна мощ“, каза Радев, цитирайки началото на речта на Тръмп.

„‘Не знам дали това се чува в България“, добави той, като ясно заяви, че силните държави, без значение къде членуват, трябва да бъдат суверенни и независими. Позовавайки се и на речта на Тръмп, в която американският президент затвърди позицията си за „Америка на първо място“, Радев също заяви, че е време България да поставя преди всичко своите национални интереси.

Къде може да се срещнете с президента?

В Деня на независимостта на България, 22 септември, официалната ни делегация, водена от президента Радев, ще посети българската църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Ню Йорк, където ще се срещне с митрополит Йосиф и ще бъде отслужен молебен по повод Националния празник. По-късно вечерта е планирана и среща с българската общност в консулството ни в Ню Йорк.

На 23 и 24 септември президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева ще бъдат в Чикаго. На 24 септември от 12 часа в българската църква в „Св. София“ ще има среща на президента с българската общност в Чикаго. Румен Радев ще разговаря и с млади български професионалисти от финансовото Сити. Предвидено е и посещение в българското училище „Джон Атанасов“ в събота на обяд.

Президентът на Украйна Петро Прошченко увери Радев, че българското малцинство там няма да страда от ограничения в изучаването на майчин език

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Условна присъда по делото за смъртта на българската студентка в Ню Йорк (ВИДЕО)

Три годишна условна присъда и 60 дни обществено полезен труд в затвора на Брум каунти е наказанието за Айзас Сидики...

Затвори