Открийте ни и в

ИЗБОРИ 2011

Рекордно малко: 14 секции за изборите в САЩ

публикувано

на

За първи път на избори опашки няма да се вият пред българските църкви в Чикаго

Ниската заинтересуваност у българите в САЩ към предстоящите президентски избори, съчетана с абсурдните технически изисквания на ЦИК за подаване на заявления, даде своя резултат и така тук ще бъдат разкрити най-малко избирателни секции от новата ни история – 14. В Чикаголанд, където живеят над  100 хиляди българи, те ще бъдат само 2. За първи път във Ветровития град няма да има секции в църквите или консулството, точно както предвидихме и в миналия брой на BG VOICE.

В Бостън, Детройт и Лас Вегас успяха в последния момент да съберат нужните 100 заявления за разкриването на пункт за гласуване.

Истинки подвиг обаче постигнаха в магазина на „Малинчо“ в чикагското предградие Дес Плейнс, където бяха събрани над 1000 заявления, което е почти половината от всички, подадени в САЩ. Затова и там ще бъде една от секциите. Другата в Чикаго ще бъде в сградата на International Business Club на Belmont Ave. Мястото е избрано по препоръка на градския Борд на избирателните комитети, който организира американските избори, обясни генералния консул Симеон Стоилов.

Това е  радикална промяна за най-големия български град извън България, където хората са свикнали да гласуват в една от двете църкви. Стоилов благодари на свещениците там за готовността и тази година да участват в организирането на изборния процес въпреки натоварената програма с неделните училища, които се помещават там. „В същото време чух коментари, че на много други от вас църквите не са удобни, няма места за паркиране, стават големи опашки“, обяснява избора си на места Стоилов.

От консулството уточниха, че биха искали да има повече избирателни секции в района на Чикаго и предградията, но не е имало достатъчно заявления да се разкрият такива в предградия като Шилер парк, Розмонт и Норидж.

И в двете секции ще бъдат изградени няколко тъмни стаички за гласуване, за да няма опашки, а местата разполагат с големи паркинги.

На 23 октомври, неделя, в САЩ ще може да гласуваме за президент измежду 18 кандидати. За да пуснете бюлетина, ви е нужен валиден български документ за самоличност – лична карта или паспорт, или удостоверение от консулството, че сте подали молба за нов.

Последната информация за изборите може да намерите в нашата специална секция „Предизборна централа 2011″ на www.BG-VOICE.com.

izbori-kare_650

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИЗБОРИ 2011

ГЕРБ спечели, Борисов изчезна

публикувано

на

Виж цялата статия

ГЕРБ сърдити, че не са получили пълно мнозинство, прибират си магистралите – един от най-сполучливите колажи, разпространявани във Facebook в неделя

Български парламент с едва четири партии; изборна нощ, в която победителите липсват. Така може да се обобщи току-що приключилият вот за Народно събрание. И ако малкият брой политически сили в бъдещия парламент е тема, която не се приема еднозначно от всички, то няма спор, че за първи път в най-новата история на страната победителите не демонстрираха радост от резултата. Тях не само че почти никакви ги нямаше в новинарския поток през целия ден в неделя, но не се появиха в нито едно тв студио вечерта.

А ГЕРБ така и не даде традиционната пресконференция в НДК – задължителна церемония за всички партии победителки през последните повече от 20 години. Още нещо, нетипично за BG изборите напоследък, бяха протестите пред Националния дворец на културата. Макар и не толкова масови, те напомниха за времената на Андрей Луканов и белязаха пробуждащото се гражданско общество. То иска промяна, но не вижда нито изход от тежката икономическа и политическа ситуация в страната, нито партия, на която да се довери.

Всички предварителни данни на социологическите агенции и първите резултати от преброяването в Централната избирателна комисия (ЦИК) сочат, че четири партии са успели да прескочат прага от 4% за влизане в парламента. Сред участвали 38 партии и 7 коалиции ГЕРБ води с 30,4%, следвана от „Коалиция за България“ – 26,1%, ДПС – 11,6% и „Атака“ – 7,8%., но никоя от тях няма мнозинство за съставяне на кабинет. Социолозите изчислиха, че ГЕРБ получава 97 мандата, БСП – 85, ДПС – 34, и „Атака“ – 24. (Данните са според паралелното преброяване на бюлетини, извършено от австрийската фирма „Сора“).

Организациите на протеста – малки партии, чрез които се бяха кандидатирали основните лица на митингите срещу цената на тока отпреди два месеца, се провалиха с рехави проценти. Провал отбелязаха и РЗС на Яне Янев, Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева, Демократи за силна България на Иван Костов и СДС. Резултатът за тях е още по-смущаващо нисък, като се има предвид, че партия, която не инвестира почти никакви пари в кампанията си – бургаската Национален фронт за спасение на България, ги изпревари по гласове и дори до редакционното приключване на броя все още имаше теоретичен шанс също да прескочи бариерата от 4%.

Въпреки че повечето политолози сега бяха силно разочаровани за перспективата от парламент само с четири партии, това бе една от основните мечти на радетелите за демокрация в България през първите години след падането на комунизма. Тогава всички обясняваха, че страната ще стане нормална, когато политическото пространство най-сетне се окрупни с голяма лява, голяма дясна и малка центристка партия – конструкция, която в общи линии е налице в България в момента.

Макар вотът да бе предшестван от шумни скандали, нито те, нито оставката на кабинета успяха да сринат ГЕРБ и партията запази до последно преднината си пред БСП. Това е прецедент за балканска държава в криза, където всяка новопоявила се и посрещната с огромен народен възторг партия шумно се е проваляла след един мандат във властта. В българската история това се случи със СДС след Костов и НДСВ при Симеон.

Очакванията на анализаторите са за два вероятни сценария – ГЕРБ отказва мандата, а БСП го приема, но съставя програмно правителство с подкрепата на ДПС и „Атака“, в което няма нито един член на левицата и за което тя няма да носи отговорност. Лидерът на партията Сергей Станишев още преди изборите лансира подобен вариант, който преповтори и в нощта след тях. Той дори се бе подготвил предварително и с удобен министър-председател – Пламен Орешарски. Някога зам. финансов министър в кабинета на Иван Костов, Орешарски безпроблемно се прехвърли в БСП, без да става неин член. Така той остави открехната вратичката да бъде удобен на всяка една партия, която го пожелае.

При управление на безпартийния Орешарски с мандат на БСП и шарена партийна подкрепа България лесно би преповторила съдбата си от други два подобни кабинета с размита политическа отговорност. Този на Димитър Попов от 1990-1991-ва и на Любен Беров от 1992-1994 г. Това бе времето, в което градове и села бяха превзети от мутри, серийни убийства и контрабанда в огромни мащаби.

Вторият вариант е по-широка версия на първия – и четирите партии декларират, че в името на България няма да предизвикват парламентарна криза и ще дадат подкрепата си за правителство на националното единство, отново с хлъзгав премиер, който би правил лупинги, за да е удобен на всички. БСП вече обяви, че горещо подкрепя и такъв сценарий, макар да направи забележката, че партията не би влязла в преговори с ГЕРБ.

Изобщо цялостното поведение на столетницата преди и в нощта след изборите демонстрира голям апетит за власт след 4 години извън нея и готовност за всякакви конфигурации, стига БСП да е основният играч в тях. На пресконференцията си в НДК  Сергей Станишев държа реч и демонстрира поведение като на председател на победила партия. Дори повтори няколко пъти, че ГЕРБ си отива.

Въпреки втория поред вот, който партията му губи, той директно обяви, че няма да подава оставка, каквато е неписаната традиция за провалили се партии в старите европейски демокрации. „Смятаме се за политически и морални победители в тези избори. ГЕРБ са в изолация“, каза Станишев.

Един от малкото висши представители на ГЕРБ, които все пак коментираха изборния ден, бе зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Главен герой на повечето шумни скандали с подслушване, които почти изместиха предизборната кампания, сега той иносказателно обвини прокуратурата, че е участвала в изборите на страната на БСП. „Ние сме готови с правителство, но все пак трябва да изчакаме резултатите, заяви г-н Цветанов. – Партията тепърва ще решава дали да търси подкрепа от други партии, или ще предложи отново кабинет на малцинството.“

Цветанов благодари специално на бившия главен прокурор Борис Велчев, че на предишните избори не е допуснал прокуратурата да участва в изборния процес. Така косвено упрекна неговия приемник Сотир Цацаров в манипулиране на вота чрез акцията с незаконните 350,000 бюлетини в Костинброд, която нагнети напрежение в деня за размисъл. Пред „Дарик“ бившият регионален министър Лиляна Павлова уточни, че кандидатът на ГЕРБ за премиер е Бойко Борисов и това не подлежи на коментар. „Единствената партия, с която няма да преговаряме, е БСП. Преговори ще има с ДПС и с „Атака“. Ще предложим програма и политики и ако те се съгласят, или също може да предложат свои политики, ако бъде постигнат консенсус, ние ще направим едно много прозрачно правителство“, каза Павлова.

Мнозина политици, особено сред тези, които не се класираха за парламента, изразиха мнение, а може би и надежда, че България върви към нови избори, с което ще получат втори шанс. Дори Ройтерс коментира, че близките резултати между БСП и ГЕРБ са предвестник на политическа криза, което ще удължи несигурността в най-бедната държава в Европейския съюз. Този коментар обаче не се вписва с типично балканския нрав на депутатите в България.

Според математика проф. Михаил Константинов BG депутатите бързо се заразяват от синдрома на първата заплата. Направили достатъчно лични разноски по време на предизборната кампания, те са готови на всичко, за да получават в дълъг период от време парламентарната си заплата, с която да покрият изхарченото. А така и да крепят политическото статукво в Народното събрание, колкото и невъзможно на пръв поглед то да изглежда.

Мнения

Росен Плевнелиев: Вчера (в събота – бел. ред.) аз дадох шанс на институциите да си свършат работата, не всички го направиха. Вчера аз уважих деня за размисъл на българските граждани, не всички го направиха. Видяхте, че прокуратурата не даде достатъчно информация по казуса, надявам се в следващите дни това да стане факт.

Бойко Борисов: Аз твърдя, че тези 350 хил. бюлетини са били за БСП и ДПС. Защо прокуратурата, ДАНС, МВР не изчакаха да се види къде ще идат те и да ги хванат. Ако са останали малко оперативни работници в службите – задавам един въпрос. Как бих постъпил аз, ако бях главен секретар. 350,000 бюлетини, за които говорят, представляват палет, който няколко души сами не могат да повдигнат.

Тези палети са под непрекъснато видеонаблюдение и полицейска охрана. Допускаме вариант, че някоя партия решава да прави измама. Ние сме задържали тонове наркотици по този начин – минава един полицай, преобличат го, слага се джипиес на палета и днес, по някое време, тези палети трябва да отпътуват за някои градове и секции. Това е една долна инсинуация, защото те, ако са били малко професионални и са искали истината, щяха да ги пуснат да излязат, да ги проследят, да ги задържат. И днес партията, която си го е позволила, щеше да напусне изборите.

Цветан Цветанов: Имаше реализиране на определен сценарий, в който се включиха както всички политически формации, които изразиха своята позиция, но за мен вече е ясно, че в този сценарий участва сериозно и българската прокуратура. Политически формации и определени държавни структури участват в много сериозна подготовка за дестабилизация на България и българското общество.

Сергей Станишев: Скандалът е безпрецедентен, той засяга самото съществуване на българската държава. Тя е превърната в частна собственост на една групировка. Броят на установените документи съвпада със социологическите проучвания на някои агенции, които драстично се различават от другите, което означава, че става дума за подготвяна схема. Възможно е бюлетините да са подготвени за смяна на вота чрез чували – като при президентските избори, когато политически ангажирани хора уж помагаха на бременни жени да ги носят.

Лютви Местан: Фалшифицирането на изборните резултати, подмяната на вота представлява по същество опит за държавен преврат и насилствено завземане на властта. Налице са предпоставки за разследване дали няма добре организирана престъпна група, в която участва и услужливата социология, която продължаваше да дава огромна преднина на една провалила се партия.

Иван Костов: Откриването на 350 хил. фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждането на честни избори. Настояваме изборите да се отложат.

Жалби, нарушения, арести

Както на всички BG избори и този път денят на вота премина в обвинения между партиите в покупка на гласове или незаконна агитация. Най-креслива сред протестиращите партии бе тази с един от най-малките проценти от гласовете – „Другата България“. Получил по предварителни данни едва 0,7%, лидерът, който според вида на събитието, в което участва, ползва различни имена – Божидар Томалевски или Дарио Томалети, поиска веднага касиране на изборите. После се появи в НДК, където заедно с още няколко лидери на партии джуджета окупира пресцентъра на БТА и в 21.00 часа започна да дава пресконференция.

Начинанието му бе осуетено бързо, тъй като уредниците на залата му изключиха микрофоните. Създадена уж като представител на българите зад граница, тази партия така и не бе припозната от BG емигрантите. Което не й пречи вече трети поред вот да е една от най-дейните в подаването на оплаквания по време и след вота. ГЕРБ и БСП също засипаха цялата страна с жалби. Мъж от Плевен пък бе осъден на 5 месеца затвор и 10,000 лв. глоба, защото дал пари на петима души, за да гласуват за определена политическа сила.

Мъжът е осъден по бързата процедура и вече лежи в плевенския затвор. Хора, които тепърва ще бъдат съдени за покупка на гласове, бяха задържани и във Варна, Поморие и Симеоновград. В морската столица полицията разпита двама мъже, които извозвали с микробус гласоподаватели до урните в район с компактно ромско население. В Поморие нарушителят се пробвал да пазарува гласове, а в Симеоновград директно бил спипан със списък с имена и 1,300 лв. Сделките протичали в ромския квартал „Йорданово“.

Скандалът с неизяснените 350,000 бюлетини, открити в Костинброд, пък засили параноята сред политическите сили. Движение „България на гражданите“ сезира прокуратурата в Кюстендил за готвена манипулация на вота.

Партията получила анонимен сигнал, че в стая в общината, която не се контролира чрез видеонаблюдение, се съхраняват 30,000 бюлетини. Те били предназначени за подмяна на гласовете както в областния град, така и в Дупница. Прокуратурата образува бързо досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за преправяне резултатите от вота. По-късно председателят на РИК в Кюстендил Михаела Крумова призна, че наистина са намерени бюлетини, но едва 750 и представлявали част от 10-процентния резерв.

В Тутракан партия се жалва, че земеделска кооперация раздава рента, вършейки успоредно с това агитация. Прокуратурата обаче не установи нарушение. Единствено в пловдивския квартал „Столипиново“ бе спокойно. Там цената на изборния глас бе твърда – между 20 и 50 лв., и търговията премина мирно без никакви оплаквания и арести.

Бойко Борисов декларира няколко пъти, че вярва на заместника си Цветан Цветанов и няма да се откаже от него въпреки всички скандали с подслушвания

Волен Сидеров обеща, че ако го изберат за премиер един ден, ще национализира всички предприятия и ще свали цената на тока със 70%

Божидар /Дарио Томалевски/ Томалети е винаги под единия процент, но има не едно оплакване след всяка кампания

БСП и лидерът й Станишев няма да преговарят с ГЕРБ, но демонстрираха апетит за власт независимо с кого и как

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИЗБОРИ 2011

Българи зад граница искат Външно да ги пази

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министърът на външните работи Николай Младенов може да влезе в ролята на пръв охранител на държавата

Българи, живеещи постоянно в чужбина, поискаха от Външното министерство да им осигури денонощна охрана. Причина за това стана големият гаф на МВнР, при който малко преди последните избори в интернет изтекоха пълните данни за гласоподавателите зад граница заедно с техните адреси в България. Тогава в мрежата можеше да се намери лична информация за 36,000 души, което стана най-големият известен до момента теч на лични данни от официална институция. Тъй като домовете, намиращи се на тези адреси, в повечето случаи са необитаеми, докато собствениците им живеят и работят в чужбина, пострадалите настояват Външно да се заеме с охраната им. Засега те са се организирали във Facebook група, където обсъждат какви точно действия да предприемат срещу министерството. Една от идеите е да се поиска извънсъдебно споразумение с държавата за обезщетение, като парите отидат за семейни застраховки „злополука“ за следващите 10 години и СОТ системи. Според Закона за личните данни подобно обезщетение е напълно резонно и то би могло да бъде присъдено от съда, ако се стигне до процес. Юристи, запознати с проблема, предлагат на засегнатите, които възнамеряват да си търсят правата по съдебен път, да изпратят такова писмо до Външното министерство с копие до ресорния министър за българите в чужбина Симеон Дянков и до Комисията за защита на личните данни. Писмата трябва да се изпращат като препоръчани с обратна разписка или да се внесат с входящ номер в дипломатическите ни мисии или в самото Външно министерство, за да имат юридическа тежест при евентуално дело.

Скандалът с изтичането на данните бе признат от МВнР, но не напълно. След като за публикуваните данни разбра цяла България, шефът на отдел „Специални поръчения“ в министерството Светлан Стоев даде пресконференция, на която оправда теча с „някои технически проблеми“. Той каза тогава, че данните престояли в мрежата само няколко часа, преди да ги махнат оттам. Всъщност те бяха достояние на всеки, който се интересува от тях, в продължение на едно денонощие.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИЗБОРИ 2011

По-ниска активност на втория тур в САЩ и Канада + ПЪЛНИ РЕЗУЛТАТИ

публикувано

на

Виж цялата статия

[email protected]

Росен Плевнелиев печели мнозинството от гласовете и в САЩ. Тук обаче неговата преднина е значително по-голяма от тази в България. Кандидатът на управляващата партия ГЕРБ получава 81,24% от гласовете на имигрантите ни в САЩ срещу 17,32% за издигнатия от БСП Ивайло Калфин.

Българите в САЩ гласуваха в 14 избирателни секции и още 3 в Канада. На втория тур в Америка бюлетина пуснаха общо 2026 души. Това е с малко над 450 души по-малко от гласувалите на първия тур. 

1646 са гласовете за Плевнелиев, а 351 – за Калфин. Недействителните бюлетини са 29.

Интересна тенденция забелязаха репортерите на BG VOICE на втория тур. Избирателната активност беше по-висока преди обед и по обед и веднага след това намаля драстично. На първия тур беше обратното – най-много гласуващи имаше в ранния следобед. Причината за това е, че около 1 часа източно време започнаха да излизат първите прогнозни резултати от изборния ден. Новинарският лидер BG VOICE първи от българските медии тук съобщи прогнозата на Gallup минути след официалния край на изборния ден в България. Това като  че ли разколеба част от избирателите тук и те решиха да не отидат до урните. Лошото време във Вашингтон, Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и Чикаго също допринесе за по-ниската избирателна активност.

И за втория тур BG VOICE разположи най-големия екип от репортери и редактори в Северна Америка и България, за да проследи изборния ден. Тук ви предлагаме техните обобщения от втория тур на президентските избори в САЩ и Канада. Още снимки, резултати, интервюта, коментари и анализи може да намерите в нашата специална секция на www.BG-VOICE.com.

ЧИКАГО
Обедни опашки, но по-малко гласове

izbori-2-tur-chicago_400

Дълги опашки от гласуващи се събраха в Дес Плейнс по обед, но броят на гласуващите бе по-малко в сравнение с миналата седмица. Първият гласувал на балотажа дойде още в 6:02 сутринта. Наплив от хора се струпа преди обед в секцията, но към 1 часа опашките започнаха да утихват. До 3 часа броят на гласувалите бе към 420, а на първи тур по това време над 500 души бяха пуснали гласа си.

 „Днес е слабо, по-малко хора гласуват от миналата седмица“, сподели Добри Карабонев от избирателната комисия.

Радослав Благоев, който дава декларациите за попълване на гласуващите, сподели, че за хората нямало достатъчно маси и столове. Претъпканата зала насърчава гласуващите да гласуват прави или да пишат на стената поради недостига на столове и маси.

„Аз донесох столове от вкъщи, за да е удобно на хората. Срамота е. Америка е. Не може такова нещо“, споделя Благоев.

В ранните часове на балотажа броят на гласувалите в секцията Чикаго-град също се увеличи в сравнение с гласуването миналата седмица. До 2 часа там бюлетина пуснаха 80 души. Общо за деня там гласуваха 95 души, което е трима по-малко от първия тур.

 „Имаше няколко по-възрастни хора, които дойдоха с автобус до нас, за да могат да гласуват“, сподели член от комисията.

 „Дойдохме да гласуваме, за да направим някаква промяна. Избрахме секцията в Чикаго, защото ни е по-близо. За мен беше много удобно“, сподели Павлина Камарашева, която дойде да гласува в чикагската секция с малкото си дете и съпруг.

 „Винаги безотказно гласувам на всички избори. Плевнелиев ще спечели. Нямам съмнение. Това е българското желание. Той не е моят истински избор но мисля, че би могъл да свърши добра работа“, сподели един от гласуващите, Севделин Панев.

tabl_chicago_600_01

НЮ ЙОРК
Снегът не спря гласуващите в Ню Йорк

Активността в Ню Йорк на втория тур също е малко по-ниска от тази на първия. Там гласуваха 259 души (спрямо 328 миналата неделя). Такива са и данните за другите секции в този консулски район. Във Филаделфия бяха 77 (116 на първи тур), Бостън – 131 (220 на първи тур). Само в Атлантик сити подадените гласове бяха повече – 64 спрямо 39 на първи тур.

izbori-new-york_400

В Ню Йорк денят премина изключително спокойно и нямаше опашки, както преди седмица. Противно на очакванията, изобилния сняг, изсипал се в събота над Ню Йорк и Филаделфия, не отказа желаещите да пуснат своя глас. Снегът беше разчистен и пътищата бяха в отлично състояние.

Двете най-млади гласоподавателки в Ню Йорк споделиха, че гласуват за различни кандидати в неделя и преди седмица. Определящи за тяхното решение за кого да гласуват се оказват поредицата неразбории, грешки и пропуски от страна на ЦИК по време на първия тур. С усмивка признават, че не са гласували за кандидата на управляващата партия поради лошата организация и изпълнение на изборите.

„Изключително важно е всички ние да дадем вота си за демократичното бъдеще на България“, коментира капитанът на българския футболен отбор в Ню Йорк Виктор Банов. За съжаление повечето млади хора тук не желаят да гласуват, тъй като не се интересуват какво става в България, а и много нямат семейства там.

„Първият вот беше „За“, а този, втори вот е „Против“, коментира разликата между двата тура на президентските избори избирател пред консулството.

Много хора коментираха, че гласуват за кандидата на ГЕРБ не от симпатия, а поради факта, че не биха искали да гласуват за червения кандидат.

tabl_new_york_600

ВАШИНГТОН
Вял интерес по Източното крайбрежие

Студеното време и традиционният годишен маратон на Морската пехота по всяка вероятност оказаха много гласуващи  българи във Вашингтон. Въпреки че американската столица не е затрупана от сняг и киша както Ню Йорк и Филаделфия, температурите сутринта там бяха необичайно ниски. В същото време годишният маратон на Морската пехота пък блокира централната част на града и придвижването към българското посолство става бавно и трудно.

atlanta-izbori_400

Както разказаха очевидци пред BG VOICE, миналата седмица по обед в избирателната секция във Вашингтон е имало поне четиридесет души, докато този път те са се броили на пръстите на едната ръка. До 11 часа бюлетини бяха подали едва двайсетина граждани.

По-ниска спрямо първи тур беше и избирателната активност в другите секции на консулски район Вашингтон – тези в Атланта, Форт Лодърдейл, Орландо и Тампа/Сейнт Питърсбърг.

tabl_washington_600

ЛОС АНДЖЕЛИС
Западният бряг затвърди победата на Плевнелиев

Изборният ден в Лос Анджелис де факто започна около 10 ч., когато пред урната се яви и първият избирател. По същото време в България първите преброявания вече сочиха, че двойката на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова печели президентските избори.

izbori-2ri-tur-las-vegas_400

„Това, че България избра новия си държавен глава, определено се отразява на активността в най-последната урна на планетата. Със сигурност днес очакваме по-малко вот от миналата неделя“, заяви председателят на секцията в Лос Анджелис проф. Богдан Атанасов.

В Лас Вегас изненадващо активността за балотажа в първите часове е по-висока от предната седмица. Първият желаещ да пусне вота си за президентска двойка се яви пред урната в 6,15 ч.

„Всичко е спокойно. Вотът от България засега не дава отражение върху желанието за гласуване тук“, заяви по обед председателят на избирателната секция в Лас Вегас Атанаска Димитрова.

tabl_los_angelis_600


КАНАДА
Гласуващ в Торонто на 75: Не пропускам избори

Избирателния ден в Канада приключи нормално. И тук активността на хората към обед бе доста по-силна в сравнение с първия тур. Постепенно обаче това намаля и към края на деня броят на гласоподавателите в Торонто бе малко над 200, почти колкото миналата седмица. От секцията в Отава също както на първия тур отказаха да назоват точен брой на гласувалите заради нареждане от ЦИК. Председателят на комисията там Мариета Микова разказа, че хора, които са представили изтекли документи предната седмица, са били предупредени да попълнят удостоверение за удължаване, за да могат да упражнят правото си на глас. 

izbpri_2tur_toronto_611

„Гласувам, защото моят глас има значение. На 75 години съм и досега не съм пропускал избори. Относно модела на управление мисля, че времето ще даде отговор на този въпрос. Дано да се получи“, бяха думите на Димитър Атанасов от София. Той пусна своя вот в Торонто.

Някъде в началото на опашката беше 27-годишната Мариела Велкова, която живее в Канада от 5 години. „Въпреки че от толкова години не живея в България, аз никога няма да спра да се чувствам българка. Вярвам, че всеки български гражданин е отговорен за развитието на страната ни и за ситуацията, в която се намира. Аз реших да упражня правото си на глас и с това категорично да заявя предпочитанието си за президент на страната, защото не искам някой друг да избира вместо мен.“

Мариела се надява, че едностранното управление на ГЕРБ ще има положителен ефект за държавата. Тя припомни, че това не е първият такъв случай в новата ни история. „Цялата власт е била в ръцете на СДС и БСП. За съжаление те не оправдаха доверието на народа. Искрено се надявам този път едностранното управление на ГЕРБ да постави нова страница в българската история и че новоизбраният президент ще спази всичките си предизборни обещания и ще управлява съобразно интересите на българите.“

В Торонто категоричната победа е за Росен Плевнелиев. Той спечели 188 гласа срещу 26 за Ивайло Калфин от БСП. Данни от другите секции нямаме заради забраната за информация от ЦИК.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Започна записването за лотарията Зелeна карта 2013

Ако все още сте подвалстни на Американската мечта и това, което ви дели от нея е заветната зелена карта -...

Затвори