Открийте ни и в

BG книги

Роди се първият BG идол на тийнейджърите

Avatar

публикувано

на

сн. YouTube

Емил Конрад – това е името на първия произведен на българска почва тийнидол. Ако някой има и най-малкото съмнение, просто трябва да напише в Google на кирилица „книжарница“, „опашка“, „Емил Конрад“ и ще види как доскоро неизвестният за широката публика  влогър (блогър, който създава видео) събира стотици подрастващи на опашки за книги и автографи. Във всички градове с премиери на дебютната му книга „Нещата, на които не ни учат в училище“ го посрещат километрични опашки от млади хора, които искат автограф и крещят френетично при появата му. В София маратонът за подписи на Конрад продължи дълги часове. Бургас пък бе на ръба да пусне кръв, защото охраната не успя да се справи с огромното множество, дошло на място за среща с новия си любимец. На полицаите се наложи дори да свалят млади хора от дърветата, за да не стане инцидент. В Пловдив километричната опашка блокира Главната, а домакините тичаха и откупуваха от други книжарници книгата, за да не останат тийнейджърите без свой екземпляр. Реакциите на младите хора бяха безпрецедентни – „той е като Исус Христос“, „щях да умра от срам, толкова се радвам, че се видяхме“, „жесток, обичам го“, „чакам го с нетърпение пак“, „струваше си чакането на опашката“. Те влизаха с нетърпение на групи от по няколко души, получаваха автограф и снимка.
На какво дължи славата си симпатичният младеж, който с умна стратегия и търпеливост успя да прескочи зад стената на недоверието и да се превърне в душеприказчик за младото поколение? Историята на Емил далеч надхвърля истерията около дванадесетте истории за лъжата, страха, щастието, очакванията, които споделя в книгата си. Общуването му с тийнейджърите е от години чрез профилите му в различните мрежи за споделяне. Там Конрад показва клиповете си, в които с чувство за хумор и ирония коментира различни ситуации и проблеми, близки до младите хора. Регистрира милиони гледания. Често идеите и реалните истории са споделени точно от тийнейджърите. Така се стига и до дебюта му на литературна сцена.
Поканата идва от българското подразделение на „Егмонт“ за дебют с близо 26,000 бройки първоначален тираж. Това е едва вторият български автор, чиято творба попада в каталога на издателството. „Нещата, на които не ни учат в училище“ излиза със специалния знак „Кубар“ за проекти, чийто начало е тръгнало от интернет пространството. В момента издателите обмислят допечатка на тиража. Освен 12-те истории, които отговарят на 12-те класа в училище, в нея ще има тринадесета глава – тя принадлежи на читателите. Всеки фен на Емил може да допише книгата и да му изпрати историята си. Току-виж попаднала в новия тираж.
Преди обаче да се случи това, „Егмонт“ направи първата стъпка в превръщането на Конрад в рекламна индустрия. Пусна два вида тениски с корицата на книгата, предлага ги на специални промоции и дори ги доставя безплатно при онлайн поръчка. Емил също не пести сили да рекламира себе си. В разгара на националното си турне той активно постваше в социалната мрежа различни свои коментари, с които предизвикваше реакция от феновете си. В употреба вкара и 70-годишната си леля, която засне във видео. Жената отговаряше на въпроси като „какво би избрала – модзила, опера, експлорър или хром“. Логично лелята отговори с единствената позната за нея дума – „опера“. Изводът на Емил беше в типичния му стил: „Ето виждате ли, че и възрастните хора се справят с интернет.“ Може би като жест и към останалите поколения, които също могат да научат нещо от книгата му.
Независимо от изненадата и неразбирането на възрастните явлението „Конрад“ е факт. Популярността му не отменя четенето на други книги, но е показател колко важна е рекламата. Затова не изненадва и новината, че Емил не просто твори и провокира в интернет пространството, а се и издържа, при това добре. Следващата му крачка няма да е изненада. Докато е на върха на популярността, да пусне нова книга. Дали съдбата  ще е като на „Нещата, на които не ни учат в училище“, никой не може да прогнозира. В издателския бранш не един и двама прогнозират, че Емил Конрад е еднодневка, която ще падне от върха само след месец, когато завършва литературното му турне. Други обаче припомнят, че от 2006 г. влогърът системно и последователно трупа популярност с видеата си и се радва на огромен интерес в интернет вече близо 10 години. При това незабележимо и за медии, и за наблюдатели. Чак да не повярва човек!

Кариера от 17-годишен

Емил Конрад качва първото си видео в интернет, когато е едва на 17 години, първоначално на английски език. Голяма популярност набира няколко години по-късно, когато – вече на български – в своите клипове започва да разказва по забавен и атрактивен начин за нещата, които му се случват в реалния живот. Снима в дома си и сам обработва видеата си. Създава различни персонажи, най-известният от които е Силвето. Най-популярните му поредици от видеа са „Истината или се осмеляваш“ и „Войната на половете“. Днес Емил има над 200 хиляди фенове във Facebook, над 133 хиляди абонати в YouTube и над 18 хиляди в българския портал за видеосподеляне VBox7.

 

Дечурлига чакат за книга и за идола си в Пловдив…

…в Бургас

И в София

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG герои

Български фурор с Дарвиновата теория за деца на 19 езика

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българка се превърна в събитие на книжния пазар на над десет езика. Сабина Радева предизвика фурор най-напред във Великобритания с адаптация на Дарвиновата теория за деца. Книгата й е бестселър в британския Amazon и вече е преведена на 17 езика.

Тя живее в Оксфорд. Има две дъщери и две магистратури – по илюстрация и по молекулярна биология. Общото между всичко това е идеята й да адаптира  „Произходът на видовете” за деца.

“Всичко започна като една академична задача за магистратурата ми по илюстрация“, разказва Сабина.

За реализацията търси финансова помощ в интернет. Надявала се е да събере 30-40 последователи. Резултатът надхвърля и най-смелите й мечти – 1399 души застават зад идеята й. Издателствата на Острова реагират незабавно.

 

 Всичките топ 7 издатели

в UK се свързаха с мен и проявиха доста голям интерес”, споделя тя. Остава и самата Сибина да се зарадва на успеха си, защото знае горчивия вкус на несполуката.

“Имам приятели илюстратори, които от години се опитват да пробият и получават предимно откази”, коментира тя опита на другите.

Идеята й да преведе една сложна научна материя на разбираем език грабва и децата й.

“Те си направиха свои научни книги за природата и за животните“, смее се българката.

Неслучайно момичетата са и първите редактори на Сабина.

„Голямата ми дъщеря провери текста ми по едно време и каза, че му липсват прилагателни. Аз изпаднах в паника и започнах да му слагам прилагателни”, разказва Сабина.

Книгата е предназначена за читатели от 4 до 12 години, но Сабина вярва, че техните родители също ще й се насладят.

И макар да е на пазара като книжно издание от началото на февруари, вече има няколко ласкави отзива от читатели. Разбира се, най-впечатляващият

 от тях е на Ема Дарвин

“Това е много важен проект, осъществен по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните картинки разказват заедно историята за произхода на видовете и на самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование”.

Ема Дарвин е праправнучка на Чарлз Дарвин, чиято еволюционна теория Сабина Радева на практика пренаписва или по-скоро рисува в съвременен вариант. Така че нейната оценка е много важна, още повече че самата Ема е доста успешна писателка на Острова. А и да се адаптира труд, който се смята за основополагащ в историята на науката, е доста дръзко начинание.

“В момента, в който за първи път видях страниците на Сабина в Kickstarter, знаех, че искам да публикувам нейната невероятна и важна книга. Уменията ѝ като учен и художник я правят идеална, за да създаде тази книга, и съм сигурна, че както родители, така и деца ще открият, че тя е образователна и вдъхновяваща”, казва Анна Барнз Робинсън, един от главните редактори на “Пенгуин”.

През 2008 г. Радева получава магистърска степен по молекулярна биология в Института “Макс Планк” в Германия. Година по-късно обаче започва да се занимава с графичен дизайн. Просто

решава да послуша сърцето си

тъй като още от дете е обичала да рисува и любимото ѝ занимание било да си прави книжки за оцветяване. През 2015 г. получава магистърска степен по илюстрация в Университета в Хартфордшър и точно тогава се ражда идеята ѝ за адаптиране на Дарвин. С публикуването на “Произход на видовете” през 1859 г. английският учен обяснява своята теория, че организмите еволюират с помощта на естествения подбор. Радикалните му възгледи будят духовете до днес и на Сабина ѝ се налага да проведе задълбочени проучвания, преди да се заеме с тяхното преразказване на достъпен за деца език.

“Когато прочетох, че “Произход на видовете” е в първата десетка на най-популярните научни книги за всички времена, си помислих, че това е възможност да приложа своите умения и познания. Докато търсех данни за оригинала на Дарвин, открих, че много родители я подаряват на своите деца и я смятат за настолно четиво. Еволюцията е не само важна тема, но също така и трудна и противоречива, тъй като има много погрешни схващания, свързани с нея.

Помислих си, че както деца, така и възрастни могат да спечелят от една по-достъпна и визуално стимулираща адаптация. Исках да направя книга с картинки, която е артистична, красива, приканва те да я разгърнеш и същевременно дава точна научна информация”, разказа още Радева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG книги

В Канада организираха седянка, посветена на книгата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сибила Кьорова

 „Който иска умен да расте, трябва книжки да чете.“ Под това мото в две български училища в Канада се проведе читателска седянка, посветена на Международния ден на детската книга. Учениците от образователен център „Родолюбче“ в Торонто и от неделното училище към църквата „Св. Димитър“ в Брамптън четоха любимите си книжки в няколко групи, а след това разказаха за своите любими автори и герои. В седенките участваха както учениците, така и техните родители. Учениците бяха донесли и прочетоха откъси от своите любими книги на български език. Те трябваше да разкажат накратко за своята книга или приказка, които са избрали. За най-малките, децата от подготвителните групи, които все още не могат да четат, откъсите бяха прочетени от техните родители. Най-добрите ученици бяха зарадвани с грамоти за най-добър четец.

Учителите пък подготвиха презентацията „Познавате ли приказките?“, с която искаха  да установят до каква степен учениците им познават това самобитно творчество. Въпросите изобщо не затрудниха малчуганите, а учителите обещаха в бъдеще да ги запознаят с още приказни истории.

Всички деца получиха специално изработени за седянката емблема и читателски дневници, в които да запечатат първите си мисли от дадено произведение.

Това далеч не е единствената инициатива на „Родолюбче“ за запазване на българското самосъзнание сред децата на сънародниците ни, уверява училищният ръководител на центъра Мая Василева. „Решили сме всеки учебен ден да прочитаме по една от непознатите приказки. Също така положихме началото на библиотека с детски книги на български език, която може да се ползва от всеки желаещ“, разказа тя.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG книги

Българка измайстори книга от бронз

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

сн. “Анонс”

Първокурсничката от Националната художествена академия Катерина Киричева представи в Лайпциг „Книгата на Енох“, но направена от бронз. Студентката показа творбата си по покана на Международния панаир на книгата.

Необичайното томче се състои от 12 бронзови листа с дебелина на всеки един от тях 0,5 мм. Кориците също са от бронз и с тях общото тегло на книгата е 13 килограма. „Илюстрациите и буквите в томчето направих чрез специален химически метод, който разяжда бронза“, сподели за „Анонс“ Катерина и допълни, че изработката на книгата й е отнела половин година, но подготовката и идейната концепция са й стрували близо две години.

„Книгата на Енох“ е една от най-забраняваните и гонени от църквата. Апокрифният текст представлява друг поглед за Сътворението на света. „Спрях се на него, защото исках чрез симбиозата, която направих между скулптура и книга, да визуализирам идеята, че този текст вече не трябва и няма да бъде горен и унищожаван“, каза Катерина.

На Международния панаир на книгата в Лайпциг посетителите проявили интерес към технологията за изработка на томчето, както и колко време е било необходимо за направата му. Предложили на Катерина Киричева да помисли за електронен вариант на книгата, както и за отпечатването й на хартиен носител за по-популярно и широко разпространение.

 

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ВИДЕО: 50 нюанса бяло

50 нюанса бяло. Това беше доминиращата тенденция на червения килим. Но не говорим за обикновено бяло, а блестящи творения с...

Затвори