Открийте ни и в

Коледа

С песни и танци отбелязаха Коледа в „Св. св. Кирил и Методий“ – Лос Анджелис

Сибила Патси

публикувано

на

На мило тържество за поредна година децата от Българското училище в Ел Ей  „Св. св. Кирил и Методий” напълниха сърцата на гостите с песни и танци, посветени на най-красивия и светъл празник Коледа. Скъп гост на проявата бе генералният консул Веселин Вълчев.

Най-малките сладурковци посрещнаха със стихчета и песни любимия белобрад старец. А по-големите ученици запознаха присъстващите с  народните традиции и обреди за празниците Бъдни вечер и Коледа. И тази година в школото посрещнаха с песен младите коледари, които поздравиха всички гости за светлия празник. Накрая малките танцьори тропнаха ръченица и хорце.

Поздрав имаше и от любимите Хоротропци. Накрая малки и големи вложиха много старание и фантазия, за да си украсят сурвачки за здраве и берекет през 2017 година.  Любимият Дядо Коледа успя да дойде навреме и да раздаде подаръците на всички присъстващи деца.

Родителите с много любов подготвиха празнична трапеза с любимите си ястия. За всеки имаше парченце от питката с паричка и баницата с късмети.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
29 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Коледа

Коледен концерт „В очакване на Коледа“ събра българите в Торонто

bg-voice

публикувано

на

от

Анелия Василиева

На 17 декември Центърът за българско образование и култура  „Родолюбие” организира за децата в Торонто коледен концерт „В очакване на Коледа!”. Основни участници в него бяха учениците от трите филиала на Българското образователно студио „Родолюбче” в Торонто. С много стихове, драматизации на приказки, песни, танци и хора те зарадваха и поздравиха своите гости и извикаха Дядо Коледа да се присъедини към техния празник, а той им донесе заслужени подаръци. Почетен гост на концерта бе консулът на България в Торонто госпожа Десислава Атанасова, която от свое име и от на името на генералното консулство поздрави всички присъстващи в залата с настъпващите коледни и новогодишни празници.

Възпитаниците на „Родолюбче” не се притесниха от препълнената зала и показаха колко талантливи актьори са, като изиграха сценки от народни приказки, пяха и танцуваха. Децата от подготвителната група в Източен Йорк (East York) с ръководител Ненка Макавеева бяха герои в „Дядовата ръкавичка”. Под ръководството на Мая Василиева с учениците от II, III и IV класове от филиалите в Източен Йорк, Етобикок (Etobicoke), и Вон (Vaughan) представиха  приказките  „Галена Богданка” , „Сливи за смет” и „Най-хубавото”, както и драматизирани гатанки и диалози с Хитър Петър. Благодарение на госпожа Елисавета Атанасова учениците от първи и втори клас от филиала в Етобикок пък пресъздадоха на сцената коледните традиции в българското семейство. Децата от подготвителната група на филиала във Вон поздравиха гостите с рецитал и танц на снежинките, които бяха научили с помощта на госпожа Бистра Бонева. Танцьорите в новосъздадените групи за народни танци под ръководството на госпожа Даниела Василева изиграха първите научени народни хора в специално подготвена за концерта хореография. 

Богата бе и песенната програма на малчуганите. Звучаха песни от различни жанрове – български зимни и коледни детски песнички, народни песни, популярни български и английски песни, изпълнени от солисти, в дует и в група. Гостите останаха възхитени от разнородните способности на децата на „Родолюбче”. За краткото време от един път седмично в редовните си занятия в събота или в неделя за различните филиали учителите и ръководителите на извънкласните дейности заедно със съдействието на родителите бяха успели да подготвят децата за едно чудесно представяне на българското народно творчество и изява на всяко едно от тях. Поздрав към децата и учениците на „Родолюбче” и благодарност за оказаното доверие и съдействие към родителите им отправи директорът Мая Василиева, която от името на Центъра за българско образование и култура „Родолюбие”връчи подаръче за всеки участник.  

 

Още едно доказателство за таланта на тези ученици и за професионалната, и всеотдайната работа на учителите в „Родолюбче” са получените от България награди за децата, класирани на призови места в Националния конкурс, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски – II място за Мариана Ангелова и III място за Даниел Киров в категория мултимедиен проект. Освен тях журито в конкурса награди още 6 ученици Зара Панайотова, Симона Делева, Симона Христова, Андреа Стоилкова, Дарен Толев, Арон Хокса за отличното им представяне в същата категория и в категория рисунка. 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коледа

В Торонто избраха най-хубавата детска творба

bg-voice

публикувано

на

от

Приключи конкурса за картичка, рисунка или стихотворение на коледна или новогодишна тематика, организиран от българско образователно студио “Родолюбче” в Торонто. Наградите за победителите бяха раздадени по време на коледното тържество „В очакване на Дядо Коледа”. В програмата имаше и тематични песни, танци, стихове и драматизации.

Гости на тържеството бяха генералният консул на Република България в Торонто господин Петър Крайчев и новият консул, госпожа Десислава Атанасова.

В конкурса за картичка, рисунка или стихотворение взеха участие ученици както от български съботно-неделни училища в Торонто, така и от такива от Италия и Испания. Техните творби бяха оценявани от компетентно жури в състав: художник-дизайнерът Теодора Минчева-Вълкова, художникът и учител по изобразително изкуство в България Кичка Михайлова и Мая Василиева, директор на училище “Родолюбче”. Участниците получиха грамоти и награди, а най-добрите творби бяха изпратени да участват в XII национален конкурс. Наградите бяха връчени от генералния консул на България в Торонто г-н Петър Крайчев.

Отминаващата 2016 година бе изключително успешна за Българско образователно студио „Родолюбче” в Торонто, Канада. Едва втора година от откриването на  училището, а броят на учениците му многократно нарасна – от 7 ученици в началото на първата учебна година до 63 до този момент. Това огромно признание за качеството на труда на учителския колектив ни задължава да работим още по-усърдно за доброто на българските деца в Торонто. Училището работи по одобрен проект от Националната програма „Роден език и култура зад граница” на Министерството и образованието и науката на България. Учебният план включва богата програма, разпределена и в две извънкласни дейности: „Фолклорна дъга” – изучаване на българските традиции и обичаи, и „Смехурко” – театрална група за драматизация.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коледа

В Сейнт Луис посрещнаха Дядо Коледа

bg-voice

публикувано

на

от

Децата от Българското училище в Сейнт Луис, Мисури, посрещнаха добрия старец Дядо Коледа, пяха песни и се веселиха. Коледното парти включваше още модерни танци в изпълнение на танцова двойка „Унгария”, концерт на учениците от училище „Български език”, изпълнение на танцовите групи за български народни танци „Звънчета” и „Жив огън”. Разбира се, друг важен гост на празненството бе Снежанка.

Училище „Български език” честити новата година и благодари на всички, помогнали с труд и финанси за неговото съществуване през 2016-а.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada