Открийте ни и в

Скандално

Скандално: Управляващ горд, че България била част от Османската империя

публикувано

на

сн. „Но комънт“

„Ние, българите, трябва да бъдем горди, че сме били част от Османската империя“, заяви министърът на образованието Тодор Танев. Това се случи на представянето на новата книга на турския министър – председател Ахмед Давутоглу „Стратегическа дълбочина“, на която министърът е и рецензент. На премиерата на изданието, на която не са били допуснати почти никакви гости и медии, г-н Танев заяви, че „не трябва да приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878 г. сме застанали зад Русия, е решение, в което не съм сигурен, че е най-правилното.“

Тодор Танев бе пробутан в правителството на Бойко Борисов по идея на Корман Исмаилов и Касим Дал от Реформаторския блок. Двамата не крият топлите си връзки с ислямистката Партия на справедливостта, която управлява днешна Турция и я подбутва към ислямска диктатура. Това обяснява и силната му привързаност към Турция. С това може да се обясни и антибългарската му политика по отношение на учебната програма. Танев пожела да махне от учебниците класици като Христо Ботев  и Иван Вазов.

Неотдавна, попитан дали в България съществува ислямско висше училище и кой го е разрешил, отговори, че в страната такова няма. „Не сме получавали информация за съществуването на Висш ислямски институт в София, който да се самоопределя за висше училище“, допълни Танев.

На интернет сайта на училището обаче е посочено: „Висш ислямски институт (ВИИ) е първото самостоятелно висше училище на мюсюлманите в България, което се определя като висше училище на мюсюлманското изповедание в странaта.“ Той е създаден с решение на Министерския съвет от 9 март 1998 г. въз основа на Закона за изповеданията. „В утвърдения от МС Правилник за устройството и дейността на ВИИ той се определя като висше училище на Мюсюлманско изповедание (Главно мюфтийство) в България със статут на юридическо лице“, пише още на сайта на ВИИ. Дори се посочва, че сега се приемат студенти бакалаври със срок на обучение четири години.

Изявите на Танев бяха последвани и от скандална статия, разпространена този път от българската редакция на немското държавно радио „Дойче веле“. Под заглавие „Как са живели българите в Османската империя?“ авторът Николай Цеков пише, че българските земи са били процъфтяващи, а султанът и везирите са се грижели бащински за гяурите. Построили им много болници, насърчавали раждаемостта сред българите, прокарвали програми, с които да спрат емиграцията на българи от империята. Дори насърчавали заселването на българските земи с още християни. „Това е историческата истина. Друг въпрос е доколко тя съответства на масовите представи на българите за Османската империя и нейното развитие. Но може би би трябвало да се променят именно тези представи“, казва професор Щелиан Щерионов, цитиран в материала, който предизвика фурор от възмущение в интернет страницата на радиото.

Ръководител на българската редакция на „Дойче веле“ е журналистът Александър Андреев. Откакто е шеф, там се появиха десетки подобни антибългарски публикации. Най-скандалните сред тях препоръчваха на българите да се откажат от традиционния обичай за хвърляне на кръста на Богоявление, понеже бил отживял времето си и не се вписвал в либералния цивилизован свят. Друг текст пък размахваше назидателен пръст над българите, които не желаят в страната им да се заселят мюсюлмани и тъмнокожи от Азия и Африка.

 

Александър Андреев

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Скандално

„Локо София“ vs България в Хирошима

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Скандал с българско участие избухна в Япония. Хирошима, градът, дал хиляди жертви при атомната бомбандировка през 1945 г., осъмна преди дни с графити на български. Един от тях бе „Локо София“.

Вандалщината предизвика извинения на най-високо ниво в България. Скандалът се разрасна и заради факта, че полицията в Хирошима задържа за хулиганството служители на Националната опера на България, която е на турне там.

Първоначално бе съобщено, че надписите, надраскани с черен спрей, са били оставени в Мемориалния парк на мира в града, построен в памет на жертвите на атомната бомба. Мястото е паметник на културата, поставено под защита от ЮНЕСКО. Според шефа на Операта Пламен Карталов обаче драсканиците са били върху ограда на строеж, далеч от Мемориалния парк. Той все пак се извини за действията на служителите си и обяви, че те ще бъдат уволнени.

В Япония на хулиганите ще бъде наложена глоба за хулиганство.
Според местната администрация, която управлява парка, графитите са открити от охранител на 15 октомври сутринта. Част от надписите все още не са изтрити.
Заради скандала бе съобщено, че цялата трупа на Софийската опера е взела решение да се извини на публиката при следващото си представление по време на турнето в Страната на изгряващото слънце.

Външното министерство също поднесе извиненията си.

„С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония“, обявиха от МВнР.

Ръководството на футболен клуб „Локомотив София“ също се разграничи от вандалите.

„Подобни прояви на запалянковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение“, се казва в изявлението на шефовете на „железничарите“.

От Операта: Истерията тръгна от България

Два дни след избухването на скандала директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов обяви, че сценичните работници всъщност не са осквернили мемориала за жертвите от Хирошима. Надраскана със спрей била пластмасова стена, която се намирала на голямо разстояние от емблематичната сграда.

Тази истерия тръгна от България, категоричен бе той. Според директора двамата служители на Софийската опера сами отишли в полицията, за да признаят вината си. По думите му не не били търсени от властите.

Акад. Карталов увери, че случилото се не може да заличи успеха, който артистите ни пожънали в страната на изгряващото слънце. Те изнесли 11 представления на „Турандот“ и „Кармен“ в различни градове. Аплодирали ги общо 25 000 зрители. Това е седмото турне на Софийската опера и балет в Япония.

Историята помни: Благо Джизъса се разписа на Колизеума

Това не е първият вандалски акт на българин върху сграда от световно значение. Преди три години българският футболист Благой Георгиев, известен като Благо Джизъса, издълба инициалите си с монета на Колизеума в Рим, който също е сграда, защитена от ООН.

Българският футболист бил задържан от карабинерите, които проверили самоличността му и регистрирали извършеното нарушение. След това той бил освободен.

Монетата, с която било извършено нарушението, била конфискувана.

Джизъса първоначално отричаше, че именно той е вандалът, но после си призна.

„Забелязах, че на Колизеума има и други надписи – затова си помислих, че е позволено“, сподели невинно 33-годишният футболист за италианския вестник „Месаджеро“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Скандално

Скандалът с опиоидите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Иво Иванов

Наясно сме с понятията за добро и за зло. В една холивудска продукция героят и злодеят обикновено са лесно разпознаваеми. За съжаление в живота невинаги е така. Днес Иво Иванов разказва как в американското общество през XXI в. границата между доброто и злото е опасно размита. Тази история започва през 1996 г., когато на американския пазар се появи болкоуспокояващото лекарство OxyContin. Негов производител бе фармацевтичната компания Purdue. Според техните платени експерти лекарството било безопасно и предлагало 12 часа тотално облекчаване от болка. Благодарение на агресивна рекламна кампания в следващите няколко години „OxyContin“ се превърна в едно от най-продаваните лекарства в САЩ. Компанията натрупа доходи от 31 млрд. долара. Това, което фирмата удобно пропусна да спомене, е, че зад името на тяхното болкоуспокояващо всъщност се крие опасният наркотик Oxycodone. Той е почти два пъти по-потентен от морфина и води до неизбежното пристрастяване.

Но OxyContin беше само началото, той просто отвори вратата и през последните 20 години цяла поредица опасни аналгетици наводниха американския пазар, превърнаха хиляди хора в човешки развалини, опиха стотици хиляди и доведоха страната до безпрецедентна опиоидна криза. В момента ситуацията е катастрофална. След като пациентът вече е пристрастен, той е готов на всичко, за да си набави лекарството, тъй като абстиненцията е ужасяваща. Когато не може да се сдобие с лекарска рецепта, човек се втурва да търси заместители на черния пазар. В повечето случаи това е хероинът, който има същото въздействие, но е далеч по-евтин и леснодостъпен на улицата. В момента 80% от пристрастените към хероин твърдят, че кошмарът им е започнал с употребата на болкоуспокояващи по предписание. Когато усетиха, че болката може да бъде монетизирана, големите фармацевтични компании се хвърлиха да произвеждат наркоактивни медикаменти. Личните лекари бяха важна част от зловещото уравнение. Фармацевтичните концерни ги обсипаха с финансови бонуси и скъпи екскурзии и те започнаха да предписват наркотични вещества за всякакъв вид болка, но най-опасното от тях се нарича Fentanyl. Той е най-чудовищният масов убиец в историята на САЩ, той е синтетичен медикамент и е почти 50 пъти по-силен от хероина. Десетки хиляди хора в САЩ биват убити всяка година от свръхдози фентанил. Опасността от него може да бъде описана в една-единствена снимка:

В самото начало този опиоид беше създаден с една-единствена цел – да облекчи страданието на хора, които са в жестока агония на прага на смъртта, но през последните години личните лекари започнаха да го предписват за всичко – за следоперативни болки, спортни контузии, болки в кръста, болки в коляното, хронични болки. Фентанилът се появи на аптечния пазар в най-различни и неочаквани форми – хапчета, инжекции, трансдермални лепенки и дори фентанилни близалки с вкус на ягода. Пристрастяването е почти моментално и неконтролируемо. Фентанилът има мълниеносен достъп до опиоидните рецептори в нервните клетки на мозъка. Въздействието му върху секрецията на допамин и серотонин е масивно, но това, което го прави особено опасен, е фактът, че потиска радикално дихателната дейност.

Вдишванията и издишванията намаляват и стават все по-плитки, в повечето случаи смъртта настъпва вследствие на хипоксия.

 

Вляво е фаталното количество свръхдоза хероин, а до него е еквивалентната доза фентанил. Буквално няколко песъчинки фентанилен прах са достатъчни, за да ви убият

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Скандално

Как да защитим данните си във Facebook

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След неспиращите разкрития за злоупотреби, а и напълно законни употреби на нашите лични данни и предпочитания от Facebook, мнозина се питат – как да защитим информацията си?

Често потребителите дават достъп до данните си на непознати компании, без дори да осъзнават това. Една от най-честите практики е чрез игри, викторини, тестове, въпросници и всякакви други подобни интерактивни игри и вградени във Facebook приложения. Те често искат достъп до профилите на потребителите, за да работят, дори и реално да не се нуждаят от личните данни.

Веднъж дали съгласието си, тези приложения могат да копират данните в профила на потребителя и ги съхраняват на други сървъри. Освен това потребителите много често напълно забравят, че са дали достъп, и така тест, който са си направили преди години, продължава и до днес да има достъп до данните в профилите им. По този начин човек може да стане твърде лесна мишена на компании като Cambridge Analytica и други, които събират данни от профилите във Facebook.

През годините Facebook е прилагала най-различни мерки и правила в опит да намали достъпа на подобни компании до данните на потребителите. Самите потребители обаче също има какво да направят, за да намалят риска възможно най-много.

Едно от най-важните неща е да се ограничи достъпът на приложения, които вече не се използват до Facebook профила. Това може да стане, като се отворят настройките на Facebook от браузър на компютър.

След това трябва да се избере опцията Apps в лявата колона. Ще се отвори нова секция с различни настройки. От Apps, Websites and Plugins може да се изключи цялата платформа за споделяне на лични данни с трети лица. Това обаче означава, че някои приложения и услуги изобщо няма да работят.

Алтернативна възможност е да се кликне на Apps others use. От това меню може да се избере достъп до каква лична информация могат да имат приложенията. Така ще се споделя минимално количество данни, но може да се ограничи достъпът до биографията, семейството, рождената дата, местоположението, образованието и др.

Друга стъпка е да не се използва функцията „Log in with Facebook“ в сайтовете, а вместо това да се правят други регистрации с отделен имейл. Отнема малко повече време, но пък не позволява на сайтовете да разбират за профила на потребителя.

Разбира се, остава и най-крайната стъпка – цялостно изтриване на профила. То също е възможно през настройките на профила, но пък означава и загуба на контакти с много хора, което не е желаният ефект от повечето потребители. Дори и ограничаване на достъпа до данните, както и регулирането на това кои потребители могат да виждат публикациите, е достатъчна мярка да затрудни повечето компании, които събират данни за анализи и реклама.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено