Открийте ни и в

Референдума на Слави Трифонов

Слави Трифонов, снимката, референдумът

публикувано

на

Жана Попова, „Култура“

НС гласува народът да бъде изпитан по всички въпроси на Слави-Трифоновия референдум. На 27 май президентът Росен Плевнелиев поиска Конституционният съд да отсъди дали решението на НС е в съответствие с конституцията по отношение на три от въпросите. И сценарист на „Шоуто на Слави“ скъса снимката на президента Росен Плевнелиев. На другия ден КС образува дело по искането на президента.

bTVказа: Ние от bTV Media Group заявяваме, че емоционалната реакция на г-н Филип Станев вечерта на 6 юни 2016 г. по повод личността на г-н Росен Плевнелиев, излъчена във външната продукция „Шоуто на Слави“, е израз на собствена позиция.

Кои са тези „ние“ в bTV? И какво става, когато медията, дето е с царствено „ние“, и „външната продукция със собствена позиция“, се разминат? Операторът носи отговорност – между другото – по ЗРТ. Въпросът е как точно я носи, а не дали я носи.

СЕМ се самосезира. Тоест изгледа записа на предаването. И обясни на Павел Станчев (сегашното „ние“ на bTV) що е чест, лично достойнство и добро име. С това понасянето на отговорност се изчерпа, без да е ясно има ли нарушение.

„Шоуто на Слави“ е предаване на запис. И ако някой е искал да „спре“ тоя летеж на собствената позиция, е имал време да го направи. Освен ако точно това издание е било „на живо“. То „на живо“ ли беше?

След като снимката беше скъсана, смачкана и унизена в джоба на един сценарист, Слави Трифонов обясни, че, „според юристите“ действието на Филип Станев не е незаконно. Може да е неморално, но не е незаконно. Така моралът се намести в нечии джобове.

Явиха се по други медии коментатори, които обвиниха Станев, че нарича президента на републиката „политически труп“ и „субект“. Най-смешно стана, когато се оказа, че да назовеш някого „субект“ е обида. Росен Плевнелиев ли е „субект“, или президентът е „субект“? Президентът Плевнелиев е субект, който стана обект на сатира в едно тв предаване. Проблемът обаче не е в това кой е субектът, а какво е предаването? И докато гледаме на акта на късането на една снимка като на вуду магия, няма да се отлепим от телевизионното дъно.

Сценаристът със собствено мнение Филип Станев в предаването със собствена позиция не унижи президента на републиката, защото подобен култ към личността би бил най-смразяващото тълкувание. Но „Шоуто на Слави“ унищожава бавно политическата сатира в телевизията. Защото онова, което сценаристите не могат да направят сега, е да иронизират самите себе си. Слави Трифонов скъса договора си със зрителите.

Проблемът не е в късането на снимката, а в неяснотата за зрителите какво е предаването, в което това е сторено. Какво предаване е всъщност „Шоуто на Слави“? Според самопредставянето е „вечерно токшоу“. Но какво е „токшоу“? И „Неделя 150″, ако преведете описанието му на развален английски, ще е „токшоу“ (и то е предаване с разговор, само че с журналистически разговор). Според всички досегашни изследвания „Шоуто на Слави“ е рейтингоразбивач в графа „развлекателни предавания“. А в развлекателните предавания има сценаристи. Няма журналистика.

Ако някой беше скъсал снимката на президента в „политическо предаване“ (СЕМ по едно време заради „Всяка неделя“ е прекарвал часове в размисли какво е „политическо предаване“), ако това беше в „информационно предаване“ (като сутрешния блок на bTV, който дава информация чрез рецитации на класически стихотворения) или „публицистично предаване“ (както са се назовали сами „120 минути“ или „Лице в лице“ на Светослав Иванов и Цветанка Ризова, тия Ботевци на телевизионния ефир), щеше да е неморално, че даже и незаконно. Защото уж са журналистически предавания.

Но сценаристът скъса снимката на президента в едно „вечерно токшоу“. Объркващото е в това, че в едно предаване, което би трябвало да е развлекателно по собственото си описание, излязоха извън рамката на забавлението и започнаха живота си на гражданска инициатива с телевизионна платформа. Бъдещият референдум развлекателен ли ще е или „истински“? Дано гражданите не останат с впечатление, че референдум може да се организира, само ако си… президент, тв водещ или собственик на бензиностанция с аптека. Но за разлика от Слави Трифонов президентът може само да отправи искане до КС. А Слави Трифонов може много повече – пак чрез снимки – да изправи конституционните съдии пред личния му медиен съд.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Референдума на Слави Трифонов

3,777 желаещи за кастинга на Слави

публикувано

на

Виж цялата статия

На кастинга за бъдещи политици, които да влязат в партията му, са се явили „хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография“, твърди Слави Трифонов в писмо до медиите. Неговото начинание все още няма своето име, но има амбициите да управлява България, защото според шоумена с всеки изминал ден ставало все по-ясно, че политическата класа и начинът, по който тя се избира, са нещо „архаично, неспособно, зациклило, корумпирано и има нужда от брутална промяна“.

Според него хората, които са изявили желанието да участват във все още „безименната“ му формация, са различни от сегашните политици. „Образовани и доказали качествата си. Хора, които могат да представляват България и всички нас в съвсем друга светлина. Да бъдат политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава“, настоява Слави.

С писмото си шоуменът изразява огромната си благодарност и уважение към всеки един от кандидат-мераклиите за власт, които са точно 3,777 души. Накрая Слави Трифонов допълва, че българи, които са на върха в световни университети като преподаватели, а и българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, са се съгласили заедно с екипа му да проведат събеседването с желаещите да участват в подобен проект.

„Така че аз и моят екип сме готови да проведем това събеседване на датите 2, 3 и 4 февруари 2018 г.  Ще излъчвам събеседването на живо в интернет, за да може всеки един от вас, уважаеми съграждани, да бъде обективно информиран за това, което се случва“, заключава тв водещият.

Слави Трифонов през годините лансира различни визии за България и все още остава неясно коя от тях ще избере за партията си. В определени периоди той е бил за президентска република. Друг път се е изявявал като краен националист. В следващ момент е бил точно на отсрещната страна, заявявайки, че ЕС трябва най-сетне да стане единна държава, с което индиректно е пожелавал закриването на България като такава.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Референдума на Слави Трифонов

Слави в Лондон: Целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Слави Трифонов и един от сценаристите на шоуто му – Тошко Йорданов, се срещнаха в Лондон с около 150 български студенти.

Разговорът се проведе в Университетския лондонски колеж (UCL) и бе организирана от клуба на българите към висшето учебно заведение. Като повод за събитието му бе обявена „инициативата му за набиране на морални, образовани и способни кадри в политиката“.

В крайна сметка диалогът беше за всичко друго, но не и за политическия проект на Трифонов, въпреки явното очакване на повечето присъстващи в залата да се говори именно за това.

„Нищо не мога да предложа на никого. Цялата работа с обещанията е позорна. Хора, които те определят по обещанията, ме карат да се чувствам изключително глупав като хомо сапиенс, защото някакви хора вярват на обещания, тъй като искат някой да ги лъже. Дошъл съм тук, за да се видя с тези младежи, защото са ме поканили, отговарям брутално откровено на въпросите, които ми се задават, и смятам, че така е най-почтено. Нямам амбиция да обещая нищо. Не се изживявам като политик, защото не съм и не знам какво означава тази дума“, обясни Трифонов.

Той обаче сподели впечатления за политическия живот у нас:

„Това, което виждам в политическия живот в България, е, че целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата. Политиците представляват в момента изключително корумпирана, доста непрофесионално организирана и доста неморална категория хора.“

Разочарованието на голяма част от публиката дойде от това, че той на практика избегна всеки един конкретен въпрос, който му бе зададен, и вместо това заговори съвсем общо.

Един от първите въпроси от публиката дойде от журналиста от OFFNews:

„Ако вашият политически проект участва на избори и спечели достатъчно гласове при сегашната политическа система, за да влезе в парламента, с коя партия/партии или личности бихте се коалирали? Защото според мен е много малко вероятно да спечелите достатъчно гласове, че да съставите собствено правителство сам.“

Г-н Трифонов върна топката с въпроса дали аз ще участвам. Oтвърнах, че все още не съм решил. А неговият лаконичен отговор бе: „Когато решиш, ще ти отговоря.“

Малко след това водещият обясни, че е събрал екип от български бизнесмени и университетски преподаватели в чужбина, с които да направят събеседване с хората, пратили автобиографиите си за участие в бъдещия му политически проект, който, оказа се, е повече от условен, както се разбра от собствените му думи:

„Сега аз не придобивам впечатление. Вие сте ме поканили, аз отговарям на въпроси, използвам и чувството си за хумор, за да можем да имаме интересен разговор, от който ефектът, ако е някакъв за вас, ще съм много щастлив. Но за мен… какво ще разбера аз? Аз това, което мога да ви кажа, е, че съм свободен човек и искам и вие да сте свободни.

Като видя какви българи се явяват, след това ще предприема следващия си ход. Не смятате ли, че е мое право да си изигравам ходовете един по един и да не обяснявам какъв ще ми е седмият ход? Обяснявам какъв ще е следващият ми ход, пък сега, че има хора, които са любопитни… Цял живот си спомням от последните години, че хората са любопитни към мене, все си викам, че един ден ще спре, но не спира.“

Едно от момичетата в залата запита какъв е смисълът хората да си пращат CV-тата за участие в мажоритарни избори, които не съществуват. Какво би мотивирало хората в такъв случай да участват в проекта му. Отговорът на Трифонов бе в същия стил:

„Мотивацията си е твоя работа. Кой може да ти определи от какво се мотивираш и демотивираш?“

А Тошко Йорданов допълни:

„Ако ще трябва ние да ви даваме мотивация… Ние правим каквото можем, както го усещаме. В момента събираме по желание да дойдат хора с мотивация. Няма да мотивираме всеки един от вас. Това трябва да дойде от вас. Аз, като бях студент, си окупирахме университета.“

След това продължи по темата за мотивацията, този път защо младите да се завърнат от чужбина:

„Кой ще ги накара младите хора да се върнат в България, ми мотивирайте се сами. Ако нямате вътрешно чувство за справедливост и желание нещо да промените, кой ще ви мотивира? Не може да гледате на Слави като на някакъв Христос, който ще поведе масите към новата вяра.“

Широко засегната беше и темата за референдума на Трифонов, за който той отдели доста време да говори и обяснява как и защо е бил саботиран и че това го е подтикнало към следваща стъпка на действие. Отговорите му на зададените по темата въпроси обаче също не бяха съвсем конкретни. Един от най-подготвените въпроси от гост в публиката бе именно за едно от предложенията на референдума, за мажоритарното гласуване:

„През 2015 г. във Великобритания имаше избори, тогава най-голямата партия получи 36% от вота, а реално в парламента взе 52% представителство, 330 места от 650. За сравнение, по-малки партии като тази на Найджъл Фараж получи 14% от вота, но взе само 1 място от 650. Как според вас тази система е по-добра, при условие че по-малките партии няма да имат никаква представителност? Как това ще доведе до промяна, когато малките партии ще бъдат унищожени, а конкретно в България две партии ще бъдат бетонирани във властта?“

Трифонов обаче започна да говори за народопсихологията на южните и северните нации, за скучните северни народи и емоционалните южняци. И обясни, че в България се гледат латиноамерикански сериали, което ни поставяло по-скоро сред южните народи, защото подобни неща не се гледали на Север. Според него, въпреки че форматът „Мюзик айдъл“ в Англия и Китай е един и същ, на двете места се получава много различен. След което пренесе същата логика и в политиката:

„Това не е като да съм гладен аз и да е гладен един англичанин. Това е система, която може би работи по един начин в Англия и по друг начин би работила в друга държава.“

Когато момчето, задало въпроса, изтъкна, че не е съгласно и това е система, която работи по един и същи начин навсякъде, Слави отвърна: „Ти откъде знаеш?“

Въпреки подобен род отговори хората в залата не се отказаха да задават въпроси до края на срещата, когато една от жените в публиката запита Трифонов как вижда бъдещето, ако постигне своята цел. Отговорът на Трифонов завърши с:

„Ако искаш, обявил съм нещо подробно, ако ти харесва, ела да видим колко си интелигентна и какви качества имаш. Ако не, седи си мениджър тука и си живей живота. Той си е твой и ти имаш право да го изживееш, както си искаш. Ако ще ми направиш забележка, ела да се пробваме. Имаме предвид да направиш това, което правя аз.“

Подобни на горните примери в рамките на 2 часа имаше много, а също така и неспирно изтъкване от страна на водещия колко са гадни българските политици, университети, новини, бизнес, живот… всичко. Нещо, което накара няколко присъстващи от публиката да изтъкнат, че отношението на Трифонов е доста негативно за човек, тръгнал да прави нов политически проект и да иска хората да се включат към него. 

След около два часа Трифонов предложи да прекратим разговора, защото имало опасност да се превърне в „извращение“, и си замина за България. А доста от хората, дошли с въпроси, интерес и може би надежда към проекта на Слави, си тръгнаха без отговори, но също и без повече интерес и надежда.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Референдума на Слави Трифонов

Парламентът подхвана мажоритарния вот

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Слави Трифонов и неговите сценаристи проведоха успешен референдум за мажоритарна система, но не им достигна малко, за да направят резултата задължителен

Парламентарната правна комисия разгледа на извънредно заседание във вторник проекта за промени в Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ преди месец. Той има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум. „Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната“, пише в мотивите. За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по „местоживеене“ в България. Заедно със законопроекта на ГЕРБ бе разгледан и проект на ДПС, който бе внесен миналия петък. Засега няма други внесени проекти, но със сигурност промени в Изборния кодекс обещаха и от БСП, а от „Обединени патриоти“ настояват за някои промени между двете четения на проекта на ГЕРБ.

Изказани бяха вече основателни подозрения, че законопроектът се внася единствено с пиар ефект. Той може да се протака практически неограничено време, както е ставало с други законопроекти, докато се намери подходящ начин да се отхвърли. Още повече че засега ГЕРБ има заявена подкрепа само от „Воля“ на Веселин Марешки, а депутатите на двете формации няма да са достатъчни. От БСП и „Обединени патриоти“ официално пък подкрепят въвеждането на смесена система от германски тип и са против изцяло мажоритарен вот.

ГЕРБ предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район. Законопроектът почти изцяло се покрива с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия – в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвижда само намаляването й според параметрите на референдума от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още през тази година. Различно е още, че се предвижда при избор на депутат за министър да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

От ДПС пък искат агитация да може да се води и на език, различен от българския, с осигурен превод, както и да се върнат старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина – в дипломатическо представителство да се отваря секция при над 20 избиратели, подали заявления, а извън представителство – при над 40, автоматично отваряне на секция, ако на предишни избори е имало 100 гласували, и т.н. В предишния парламент под натиск на Патриотичния фронт беше решено, че максималният брой на изборните секции в държава извън ЕС ще е 35 независимо от подадените заявления. Това ограничение удря най-вече избирателите на ДПС в Турция.

„Обединените патриоти“ искат да се върне старото положение и да се избират кметове на всички населени места с над 200 жители. Сега бариерата е 400 души население, а за селища с по-малко жители се назначава служебен кмет.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА