Открийте ни и в

Референдума на Слави Трифонов

Слави в Лондон: Целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата

публикувано

на

Слави Трифонов и един от сценаристите на шоуто му – Тошко Йорданов, се срещнаха в Лондон с около 150 български студенти.

Разговорът се проведе в Университетския лондонски колеж (UCL) и бе организирана от клуба на българите към висшето учебно заведение. Като повод за събитието му бе обявена „инициативата му за набиране на морални, образовани и способни кадри в политиката“.

В крайна сметка диалогът беше за всичко друго, но не и за политическия проект на Трифонов, въпреки явното очакване на повечето присъстващи в залата да се говори именно за това.

„Нищо не мога да предложа на никого. Цялата работа с обещанията е позорна. Хора, които те определят по обещанията, ме карат да се чувствам изключително глупав като хомо сапиенс, защото някакви хора вярват на обещания, тъй като искат някой да ги лъже. Дошъл съм тук, за да се видя с тези младежи, защото са ме поканили, отговарям брутално откровено на въпросите, които ми се задават, и смятам, че така е най-почтено. Нямам амбиция да обещая нищо. Не се изживявам като политик, защото не съм и не знам какво означава тази дума“, обясни Трифонов.

Той обаче сподели впечатления за политическия живот у нас:

„Това, което виждам в политическия живот в България, е, че целият морален и качествен капацитет се е изнесъл от държавата. Политиците представляват в момента изключително корумпирана, доста непрофесионално организирана и доста неморална категория хора.“

Разочарованието на голяма част от публиката дойде от това, че той на практика избегна всеки един конкретен въпрос, който му бе зададен, и вместо това заговори съвсем общо.

Един от първите въпроси от публиката дойде от журналиста от OFFNews:

„Ако вашият политически проект участва на избори и спечели достатъчно гласове при сегашната политическа система, за да влезе в парламента, с коя партия/партии или личности бихте се коалирали? Защото според мен е много малко вероятно да спечелите достатъчно гласове, че да съставите собствено правителство сам.“

Г-н Трифонов върна топката с въпроса дали аз ще участвам. Oтвърнах, че все още не съм решил. А неговият лаконичен отговор бе: „Когато решиш, ще ти отговоря.“

Малко след това водещият обясни, че е събрал екип от български бизнесмени и университетски преподаватели в чужбина, с които да направят събеседване с хората, пратили автобиографиите си за участие в бъдещия му политически проект, който, оказа се, е повече от условен, както се разбра от собствените му думи:

„Сега аз не придобивам впечатление. Вие сте ме поканили, аз отговарям на въпроси, използвам и чувството си за хумор, за да можем да имаме интересен разговор, от който ефектът, ако е някакъв за вас, ще съм много щастлив. Но за мен… какво ще разбера аз? Аз това, което мога да ви кажа, е, че съм свободен човек и искам и вие да сте свободни.

Като видя какви българи се явяват, след това ще предприема следващия си ход. Не смятате ли, че е мое право да си изигравам ходовете един по един и да не обяснявам какъв ще ми е седмият ход? Обяснявам какъв ще е следващият ми ход, пък сега, че има хора, които са любопитни… Цял живот си спомням от последните години, че хората са любопитни към мене, все си викам, че един ден ще спре, но не спира.“

Едно от момичетата в залата запита какъв е смисълът хората да си пращат CV-тата за участие в мажоритарни избори, които не съществуват. Какво би мотивирало хората в такъв случай да участват в проекта му. Отговорът на Трифонов бе в същия стил:

„Мотивацията си е твоя работа. Кой може да ти определи от какво се мотивираш и демотивираш?“

А Тошко Йорданов допълни:

„Ако ще трябва ние да ви даваме мотивация… Ние правим каквото можем, както го усещаме. В момента събираме по желание да дойдат хора с мотивация. Няма да мотивираме всеки един от вас. Това трябва да дойде от вас. Аз, като бях студент, си окупирахме университета.“

След това продължи по темата за мотивацията, този път защо младите да се завърнат от чужбина:

„Кой ще ги накара младите хора да се върнат в България, ми мотивирайте се сами. Ако нямате вътрешно чувство за справедливост и желание нещо да промените, кой ще ви мотивира? Не може да гледате на Слави като на някакъв Христос, който ще поведе масите към новата вяра.“

Широко засегната беше и темата за референдума на Трифонов, за който той отдели доста време да говори и обяснява как и защо е бил саботиран и че това го е подтикнало към следваща стъпка на действие. Отговорите му на зададените по темата въпроси обаче също не бяха съвсем конкретни. Един от най-подготвените въпроси от гост в публиката бе именно за едно от предложенията на референдума, за мажоритарното гласуване:

„През 2015 г. във Великобритания имаше избори, тогава най-голямата партия получи 36% от вота, а реално в парламента взе 52% представителство, 330 места от 650. За сравнение, по-малки партии като тази на Найджъл Фараж получи 14% от вота, но взе само 1 място от 650. Как според вас тази система е по-добра, при условие че по-малките партии няма да имат никаква представителност? Как това ще доведе до промяна, когато малките партии ще бъдат унищожени, а конкретно в България две партии ще бъдат бетонирани във властта?“

Трифонов обаче започна да говори за народопсихологията на южните и северните нации, за скучните северни народи и емоционалните южняци. И обясни, че в България се гледат латиноамерикански сериали, което ни поставяло по-скоро сред южните народи, защото подобни неща не се гледали на Север. Според него, въпреки че форматът „Мюзик айдъл“ в Англия и Китай е един и същ, на двете места се получава много различен. След което пренесе същата логика и в политиката:

„Това не е като да съм гладен аз и да е гладен един англичанин. Това е система, която може би работи по един начин в Англия и по друг начин би работила в друга държава.“

Когато момчето, задало въпроса, изтъкна, че не е съгласно и това е система, която работи по един и същи начин навсякъде, Слави отвърна: „Ти откъде знаеш?“

Въпреки подобен род отговори хората в залата не се отказаха да задават въпроси до края на срещата, когато една от жените в публиката запита Трифонов как вижда бъдещето, ако постигне своята цел. Отговорът на Трифонов завърши с:

„Ако искаш, обявил съм нещо подробно, ако ти харесва, ела да видим колко си интелигентна и какви качества имаш. Ако не, седи си мениджър тука и си живей живота. Той си е твой и ти имаш право да го изживееш, както си искаш. Ако ще ми направиш забележка, ела да се пробваме. Имаме предвид да направиш това, което правя аз.“

Подобни на горните примери в рамките на 2 часа имаше много, а също така и неспирно изтъкване от страна на водещия колко са гадни българските политици, университети, новини, бизнес, живот… всичко. Нещо, което накара няколко присъстващи от публиката да изтъкнат, че отношението на Трифонов е доста негативно за човек, тръгнал да прави нов политически проект и да иска хората да се включат към него. 

След около два часа Трифонов предложи да прекратим разговора, защото имало опасност да се превърне в „извращение“, и си замина за България. А доста от хората, дошли с въпроси, интерес и може би надежда към проекта на Слави, си тръгнаха без отговори, но също и без повече интерес и надежда.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Референдума на Слави Трифонов

3,777 желаещи за кастинга на Слави

публикувано

на

Виж цялата статия

На кастинга за бъдещи политици, които да влязат в партията му, са се явили „хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография“, твърди Слави Трифонов в писмо до медиите. Неговото начинание все още няма своето име, но има амбициите да управлява България, защото според шоумена с всеки изминал ден ставало все по-ясно, че политическата класа и начинът, по който тя се избира, са нещо „архаично, неспособно, зациклило, корумпирано и има нужда от брутална промяна“.

Според него хората, които са изявили желанието да участват във все още „безименната“ му формация, са различни от сегашните политици. „Образовани и доказали качествата си. Хора, които могат да представляват България и всички нас в съвсем друга светлина. Да бъдат политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава“, настоява Слави.

С писмото си шоуменът изразява огромната си благодарност и уважение към всеки един от кандидат-мераклиите за власт, които са точно 3,777 души. Накрая Слави Трифонов допълва, че българи, които са на върха в световни университети като преподаватели, а и българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, са се съгласили заедно с екипа му да проведат събеседването с желаещите да участват в подобен проект.

„Така че аз и моят екип сме готови да проведем това събеседване на датите 2, 3 и 4 февруари 2018 г.  Ще излъчвам събеседването на живо в интернет, за да може всеки един от вас, уважаеми съграждани, да бъде обективно информиран за това, което се случва“, заключава тв водещият.

Слави Трифонов през годините лансира различни визии за България и все още остава неясно коя от тях ще избере за партията си. В определени периоди той е бил за президентска република. Друг път се е изявявал като краен националист. В следващ момент е бил точно на отсрещната страна, заявявайки, че ЕС трябва най-сетне да стане единна държава, с което индиректно е пожелавал закриването на България като такава.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Референдума на Слави Трифонов

Парламентът подхвана мажоритарния вот

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Слави Трифонов и неговите сценаристи проведоха успешен референдум за мажоритарна система, но не им достигна малко, за да направят резултата задължителен

Парламентарната правна комисия разгледа на извънредно заседание във вторник проекта за промени в Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ преди месец. Той има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум. „Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната“, пише в мотивите. За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по „местоживеене“ в България. Заедно със законопроекта на ГЕРБ бе разгледан и проект на ДПС, който бе внесен миналия петък. Засега няма други внесени проекти, но със сигурност промени в Изборния кодекс обещаха и от БСП, а от „Обединени патриоти“ настояват за някои промени между двете четения на проекта на ГЕРБ.

Изказани бяха вече основателни подозрения, че законопроектът се внася единствено с пиар ефект. Той може да се протака практически неограничено време, както е ставало с други законопроекти, докато се намери подходящ начин да се отхвърли. Още повече че засега ГЕРБ има заявена подкрепа само от „Воля“ на Веселин Марешки, а депутатите на двете формации няма да са достатъчни. От БСП и „Обединени патриоти“ официално пък подкрепят въвеждането на смесена система от германски тип и са против изцяло мажоритарен вот.

ГЕРБ предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район. Законопроектът почти изцяло се покрива с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия – в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвижда само намаляването й според параметрите на референдума от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още през тази година. Различно е още, че се предвижда при избор на депутат за министър да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

От ДПС пък искат агитация да може да се води и на език, различен от българския, с осигурен превод, както и да се върнат старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина – в дипломатическо представителство да се отваря секция при над 20 избиратели, подали заявления, а извън представителство – при над 40, автоматично отваряне на секция, ако на предишни избори е имало 100 гласували, и т.н. В предишния парламент под натиск на Патриотичния фронт беше решено, че максималният брой на изборните секции в държава извън ЕС ще е 35 независимо от подадените заявления. Това ограничение удря най-вече избирателите на ДПС в Турция.

„Обединените патриоти“ искат да се върне старото положение и да се избират кметове на всички населени места с над 200 жители. Сега бариерата е 400 души население, а за селища с по-малко жители се назначава служебен кмет.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Референдума на Слави Трифонов

Бойко, Корнелия и патриотите се оказаха по-мили на bTV от Слави

публикувано

на

Виж цялата статия

Черни ризи на черен фон: Слави създава мрачна атмосфера на пресконференцията си

Въпреки че Бойко Борисов напоследък все повече е склонен да прегърне идеята за мажоритарни избори, та изкуствено да усили вота за партията си, макар БСП и те да са готови на същото, понеже чрез мажоритарен вот печеливши ще са само големите партии, именно агитирането за мажоритарни избори се оказа фатално за Слави Трифонов. Преди изборите той го правеше всяка вечер от малкия екран. След тях повече не му позволиха да го върши – предаването му бе спряно.

Че нещо подобно може да се случи, BG VOICE писа още в края на миналата година, когато големият приятел на Слави – Павел Станчев, бе уволнен като директор на телевизията. Той стоически изтърпяваше всяко политическо залитане на Дългия, всеки негов призив, дори големия му политически концерт на Орлов мост. Г-н Станчев не се славеше като голям телевизионен майстор – навсякъде, където бе шеф, телевизиите се сриваха, но пък поне Слави Трифонов имаше пълна свобода на действие.

Новият шеф – белгиецът с румънско име Флориан Скала, още тогава с хладното си поведение намекна, че подобни волности няма да бъдат търпени. Като че ли и Слави Трифонов го бе усетил, та за известно време тематиката „мажоритарни избори“ само се мярваше в шоуто му, но не бе водеща линия в него.

В първото следизборно предаване обаче водещият реши отново да играе ва банк. В деня преди излъчването му той разпространи ултиматум към новия парламент, че а не е приел сега и веднага мажоритарните избори, а е отишъл да протестира пред сградата, „а какво ще направят останалите милиони българи аз не мога да знам“, написа той. Очакваше се нещо подобно, но с доста повече краски, да бъде излъчено и вечерта. Но в 22:30 ч. по телевизията тръгна повторение на старо-прастаро издание, при това с водещ Иво Сиромахов – много ясен знак към водещия. А на екрана течеше надпис, че актуалната програма няма да бъде излъчена поради „несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание“. В прессъобщение телевизията допълни, че „bTV не толерира едностранно представяне в програмите си“. Всеки служител на телевизията бил свободен да има своите политически пристрастия, но в рамките на медията трябвало да се съобразява с безпристрастното отразяване на политическия живот.

Още в понеделник вечерта за запознатите бе ясно, че това означава или край на живота на шоуто в рамките на bTV, или капитулация за Слави. Доколкото водещият не предполага с досегашното си поведение, че е готов да „свие платната“, а едно примирение от негова страна ще е знак към гласувалите на референдума, че ги е изоставил, не се очаква Трифонов да се примири с положението и да продължи да си прави просто някакво забавно-развлекателно шоу. Най-вероятно той ще скъса договора си с телевизията и ще търси ново поприще за изява. Такова би било преминаването в друга телевизия или направо скачането в политиката.

Преминаването в друга медия на пръв поглед изглежда безболезнено, но на втори – не съвсем. Едва ли Нова телевизия ще се навие да прибере при себе си горещия картоф, и то в момент, когато е в подем и няма нужда от скандали около себе си. Сред малките кабелни телевизии има не една, която би била готова да излъчва подобно предаване, но нито една, готова да плаща толкова много за него, колкото досега даваше bTV.

Слави, разбира се, може да се върне към модел от далечното минало, когато записваше шоуто със свои средства, събрани от спонсори (тогава основен донор бе Сашо Дончев, шеф на „Овергаз“), а после го раздаваше на плеяда телевизии в цялата страна да го излъчват. Но и това надали ще задоволи свикналия на много повече шоумен.

Влизането в политиката също не е най-идеалният избор точно сега, когато изборите тъкмо приключиха. При положение че не е сигурно дали скоро ще има нови, а и без телевизия, откъдето да напомня за себе си, такова решение може да прати групата на Слави в забвение завинаги.

bTV: Слави направи опит да употреби ефира за лични цели

През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност – след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март. Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си. Затова bTV отмени излъчването на епизод от предаването „Шоуто на Слави“, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания. Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България. Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни. bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори без изключение.

Слави: Това е цензура

Става дума за цензура. В предаването ни нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер. Предаването ми беше спряно с едно писмо. Това е цензура. Не знам защо не излъчиха предаването. Това писмо е нелепо. Как, какво и защо, аз не мога да ви отговоря. Искахме да бъдем откровени с нашите зрители, а и с вас. Ние ще продължим своята част от договора с телевизията, пак ще изчетем писмото в следващото шоу, а дали тя ще излъчи предаването, не знам. Ако обаче не го излъчат, ще прекратим договора си. И в момента водим разговори с юристите ми. Този филм с мазетата вече сме го играли. Аз съм разбран погрешно и не отправям ултиматум към властта. Имам това право като гражданин – да поставям условия на политици, които са мои и ваши служители. Не съм казвал, че ще реализирам политически проект. Референдумът е моята гражданска позиция. Това не означава, че изцяло бих пренебрегнал участие в политически проект.

И в Италия свалиха шоу

Италианската държавна телевизия РАИ свали от екран популярното седмично токшоу „Нека поговорим в събота“ заради „обидни, сексистки и расистки“ коментари по адрес на източноевропейските жени. В последното издание на програмата имаше дебати защо италианците предпочитат източноевропейските жени пред италианските. Чуха се аргументи, че „източноевропейките са винаги секси“, „оставят мъжете си да вземат решения и да контролират нещата“, „учат се от ранна възраст как да въртят домакинството“, „прощават изневерите“, „всичките са майки и са винаги в перфектна форма след раждането“, „никога не хленчат или не са в лошо настроение“. Но още същия ден италиански политици изразиха възмущение от коментарите по адрес на източноевропейките. Генералният директор на РАИ Антонио дал’Орто каза, че програмата е в противоречие с ценностите, защитавани от неговата телевизия. Той поднесе извинения и спря шоуто.

На мястото на спряното издание bTV излъчи много стар брой с течащ надпис върху екрана

Антонио дал`Орто, директор на РАИ

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА