Открийте ни и в

Вашите пари

S&P: Войната в Украйна ще причини шок на икономиката в България

Сред негативните ефекти е и ръст на инфлацията, което ще доведе до намаляване на разполагаемия доход на домакинствата.

публикувано

на

S&P: Войната в Украйна ще причини шок на икономиката в България

От „Стандърт енд пуърс” (S&P) очакват икономиката на България да претърпи шок заради войната в Украйна.

Международната рейтингова агенция обаче потвърди стабилния кредитен рейтинг за България.

В края на миналата година S&P обяви, че България ще отбележи ръст от над 4% през 2022 г., докато сега прогнозата им е ръстът се забави до 1,6%. Очакванията са обаче шокът да е временен и растежът да се засили през 2023 г.

Сред негативните ефекти е и ръст на инфлацията, което ще доведе до намаляване на разполагаемия доход на домакинствата.

Само преди два дни стана ясно, че България ще си сътрудничи в сферите на икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите за усилване на политическия диалог между двете страни с Кралство Саудитска Арабия. Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд проведоха разговор на четири очи в сградата на МВнР, след който очертаха пред медиите основните акценти от него.

„Кралско Саудитска Арабия е сред най-важните партньори на България в Близкия изток. От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определен неизползван потенциал, както и да увеличим стокообмена. Бихме искали да задълбочим контактите си в областта на енергетиката, включително ядрената. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги и специалисти в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции и програми за обучение на енергийни специалистr“, отбеляза министър Генчовска.

Като друга потенциална област на сътрудничество тя посочи отбраната и обяви, че вече е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за участие във военното изложение „Хемус 2022“, което ще се проведе в началото на юни.

По време на разговорите е засегната и областта на туризма, допълни Генчовска.

„Разгледахме възможността за сътрудничество за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани с усилията на нашата страна за постигане на диверсификация на доставките на природен газ и нефт“, каза тогава българският външен министър.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд отбеляза, че България има много възможности във военния сектор и двете страни трябва да работят за задълбочаване на сътрудничеството в тази област. Той коментира още, че е информирал Теодора Генчовска за нивото на сигурност в региона на Близкия изток.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА