Открийте ни и в

Туристи в космоса

„Спейс Екс“ праща турист на Луната

публикувано

на

Японският милиардер и моден дизайнер Юсаку Маедзава ще е първият турист, който ще лети до Луната

„Спейс Екс“ възнамерява догодина да изпрати космически турист да обиколка около Луната. Планът е за обиколка на земния спътник и полет близо до повърхността му, но не и за кацане. „Мисля, че това ще бъде много вълнуваща мисия“, каза в понеделник основателят и изпълнителен директор на компанията Илън Мъск във видеоразговор с журналисти. Милиардерът добави, че към „Спейс Екс“ са се обърнали „две частни лица“, които се познават взаимно. „Те имат голямо желание, макар „да знаят, че има известен риск“, добави Мъск.

По-късно той обяви кой ще е първият космически турист. Това ще е 42-годишният японски милиардер Юсаку Маедзава, основател на сайт за мода и колекционер на съвременно изкуство.

Предвижда се стартът да бъде от историческата площадка 39А на космодрума на космическия център „Кенеди“ (Кейп Канаверал), в щата Флорида. Оттам НАСА изпрати пилотираните мисии към Луната по програмата „Аполо“ (1963-1972), както и много совалки, включително последната през юли 2011 г. От същата площадка този месец „Спейс Екс“ изстреля ракета с товарния кораб „Драгън“, който от втори опит се скачи с Международната космическа станция (МКС) и достави провизии и оборудване.

Пътешествието ще бъде след няколко години, на неуточнена дата, с ракетата „Биг Фолкън рокет“ (Big Falcon Rocket), която е в процес на разработка. С този кораб не е речено, че трябва да летят специално обучени астронавти, каза Мъск. Но добави, че туристите ще преминат активни тренировки преди мисията. Общият им път ще бъде 300-400 хиляди мили.

Маедзава съобщи, че ще покани между 6 и 8 хора на изкуството да го придружат в пътуването около Луната. Той каза, че мечтата на живота му е да лети в Космоса и че при мисълта за това сърцето му бие лудо.

Съобщението на Мъск изненада космическата общност в САЩ. Експертът Дейл Кечъм казва: „Мисля, че повечето от нас не очакваха това, а би трябвало да го предвидим.“ Г-н Кечъм нарече новината „много вълнуваща“ и каза, че тя ще подтикне надпреварата между частни космически компании и НАСА, която също подготвя нови полети до Луната. Той я сравни с надпреварата между САЩ и Съветския съюз през втората половина на 60-те години.

Илън Мъск не уточни колко ще платят пътниците в окололунния полет, но припомни, че той ще струва повече от една мисия на „Спейс Екс“ за снабдяване на МКС. За пътуването ще бъде необходимо разрешение на Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ, поясни още Мъск.

Разстоянието от Земята до Луната е около 382 000 километра. Никой не е летял до Луната след мисията на „Аполо“ през 1972 г.

 

Илон Мъск напоследък всяка седмица хвърля по някоя бомбастична новина. Преди това едва не срина компанията си, обявявайки, че смята да я изтегли от борсата

Най-богатият българин Шефкет Чападжиев трябваше да е сред първите космически туристи. Плановете му обаче удариха на камък, след като разработеният за целта апарат „СпейсШипТу“ се взриви по време на изпитателен полет

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено