Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Спират депортациите? Какво означава това

Ясен Дараков

публикувано

на

сн.: Николай Кръстев

На 19 август съдия Мими Цанков от имиграционния съд в Денвър, Колорадо, решава да спре делото за депортация на мексиканка, женена за жена, в щата Айова. Тя насрочва ново за януари, когато да разгледа молбата на чужденката за зелена карта, след като вече е в едно семейство с американка. Засега федералните власти не признават еднополовите бракове. Само ден преди това обаче делото нямаше да завърши така. На 18 август администрацията на Барак Обама излезе с нова политика, която спира депортациите на определени групи нелегални имигранти, които нямат криминално досие. BG VOICE първи и единствен писа за тази промяна.

Според ново разпореждане на шефа на имиграционните власти (USCIS) Джон Мортън (т.нар. The Morton Memo) сега прокурори, съдии и имиграционни служители ще имат възможност да използват т.нар. prosecutorial discretion (прокурорска преценка), когато разглеждат делата за депортиране.

» Виж The Morton Memo тук (pdf) »

“Специална комисия ще преразгледа всички дела за депортиране”, обясни на специална пресконференция в Чикаго конгресменът Луис Гутиерес (демократ от Илинойс). BG VOICE беше единствената българска медия на събитието. Според инструкциите на секретаря по националната сигурност Джанет Наполитано тези, които не са извършили престъпления, няма да бъдат принудени да напуснат страната. Така ресурсите на властите ще бъдат насочени по-пълноценно към техните „най-високи приоритети”. Към момента в съдилищата висят около 300 000 дела за депортация.

Конгресмен Гутиерес иска да предупреди всички, които може да станат жертви на реклами и фалшиви обещания от нелоялни адвокати.

“Това не е амнистия

не е някаква програма, в която може да се запишете”, обясни той. Новата политика на Белия дом не представлява промяна в законодателството и не дава възможност за промяна в статута, нито спира властите да арестуват и депортират хора без документи, коментира и правният експерт на BG VOICE адвокат Кристина Крилчев. The Morton Memo не отменя т.нар. програма secure communities, с която се проверява легалният статут на всеки, който е арестуван, нито щатските антиимиграционни закони.

Според Гутиерес нелегалните не бива да търсят възможности да се поставят в процедура по депортиране с фалшивата надежда за разрешителни за работа или легализиране. Т.нар The Morton Memo не дава такава възможност. „Ако в момента сте в процедура по депортиране, потърсете вашия конгресмен, свещеник или помощ от имигрантска организация, за да бъде преразгледано вашето дело. Всеки случай ще се разглежда индивидуално”, обясни конгресменът. Чисто юридически, когато съдът спре процедурата по депортация, човекът остава в правен вакуум, защото не получава легален статут.

Ето кои са основните фактори, които ще водят до позитивно решение, според The Morton Memo:

• Времето, прекарано в САЩ, особено това в легален статут;

• Кога и как е дошъл в страната имигрантът;

• Образование в САЩ или служба в армията, националната гвардия и друга подобна служба на имигранта или негов роднина;

• Криминално минало на имигранта и дали е заплаха за националната сигурност;

• Дали има роднина американски гражданин, дете, родено тук, и какви връзки има в местната общност.

Още доста фактори и особености има в меморандума, който може да намерите на нашия интернет сайт www.BG- VOICE.com.

Според висш представител на администрацията около 79% от делата са срещу хора, които нямат криминално минало, а просто са влезли или останали в страната нелегално. Една от групите, които ще спечелят най-много от новата политика на Белия дом, са децата на имигрантите без документи. Приемането на т.нар. DREAM Act от Конгреса продължава да изглежда несигурно. Този закон предвижда път към гражданство за тези деца, ако завършат колеж или се запишат в армията. „Няма смисъл да използваме нашите ресурси за хора с нисък риск за националната ни сигурност – като деца, които са доведени тук много малки и не познават друг дом освен САЩ”, каза преди седмица Наполитано.

Вече десетки дела за депортация в цялата страна са спрени, след като новата политика на държавната администрация беше обявена.

Според новите разпоредби, част от имигрантите, чиито дела са решени с отмяна на екстрадирането, ще могат да кандидатстват за разрешително за работа и други ползи. Как ще става това засега не е ясно. Другата седмица предстоят още срещи на конгресмен Гутиерес с шефа на USCIS Джон Мортън, адвокати и прокурори. Резултатите ще бъдат съобщени на специална среща с имигрантските общности в Чикаго в началото на септември и екип на BG VOICE ще бъде там, за да ви съобщи последната информация по темата.

Най-добрият съвет за сега е – ако имате дело за депортация, потърсете веднага вашия адвокат, дайте му тази статия и копие от The Morton Memo, което може да намерите на нашия сайт. Много от юристите все още не са запознати детайлно с тази нова политика на администрацията.

Съдат спря антиимграционния закон в Алабама

Федерален съдия временно спря влизането в сила на новия анти-имиграционен закон в щата Алабама. Съдията обяви, че има нужда от още време да реши дали законът е конституционен. Белият дом, про-имигрантски сдружения и църковни групис са против новия нормативният акт.

Законът е един от най-строгите в страната и за сега няма да се изпълнява. Съдията каза,  че ще се произнесе до 28 септември, но не даде мнение дали текстовете не противоречат на Конституцията.

Подобни актове бяха приети в Аризона, Юта, Джорджия и Индиана и федерални съдилища в цялата страна блокираха целите или части от текстовете им с мотива, че противоречат на основния закон на страната.

Нормативният акт в Алабама изисква от училищата да проверяват статута на учениците, но не забранява на нелегалните да посещават държавни школа.

Законът превръща в престъпление помагането на нелегалните с превоз, работа или квартира. Текстовете разрешават на полицията да арестуват тези без документи дори при спиране за превишена скорост или друго пътно нарушение.

Във Флорида, Мануел Герера (в центъра) се бори с депортацията 5 години. Неговото дело беше едно от първите, които съдът суспендира миналия четвъртък след като новата политика на администрацията беше обявена

Съдът спря антиимиграционния закон в Алабама

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
21 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Вдигат таксата за обжалване на депортация

Сибила Патси

публикувано

на

Cн.: MGN Online

Администрацията на Тръмп настоява за драстично увеличаване на таксите за имигрантите, които обжалват делата си за депортиране или се опитват да накарат съдиите да преразгледат исковете им в съда чрез други съдебни процедури.

В момента таксата е 110 долара

Проектът на министерството на правосъдието предвижда тази такса

Да стане 975 долара за обжалване

и 895 долара за искане за повторно разглеждане или преразглеждане на дело.

„Те по същество лишават хората от правото да обжалват – това са големи пари. Това е значително увеличение на таксите, които може да са непосилни за много хора”, казва Ребека Джамил, бивш съдия по имиграционни дела в Сан Франциско.

Защитници на правата на имигрантите казват, че високите суми ще откажат много хора с депортации да обжалват изобщо. А също и ще застрашат мигрантите в лагерите и тези, върнати в страните, откъдето са дошли, за да чакат окончателно решение за убежище.

Политиката на администрацията на Тръмп срещу имигрантите вече доведе до увеличение на времето за разглеждане на петициите за зелени карти и разрешителните за работа. Скочиха и цените на някои зелени карти.

Инвестиционната виза

например вече се издава, ако вкарате в икономиката 900 хил. долара, а досегашният инвестиционен минимум, посочен от министерството на националната сигурност, беше 500 хил. долара.

Някои "зелени карти" станаха много скъпи

Друго правило, с което най-вероятно драстично ще се намали легалната имиграция и броя на кандидатите за визи, зелени карти и американско гражданство, е

Рublic charge rule

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Правилото е описано в 837 страници. То би трябвало да гарантира, че имигрантите ще могат да се издържат сами и няма да разчитат на държавни и социални помощи. С промените администрацията на Тръмп разширява драматично дефиницията за човек на помощи и включва и имигрантите. Очаква се правилото ще влезе в сила в средата на октомври.

Предстои промяна и на

Теста за гражданство

за който експерти казват, че ще стане по-сложен.

Aдмнистрацията на Тръмп планира да промени теста за гражданство

Въпросникът има нужда от освежаване казват от администрацията на Тръмп. Според служителите това означава, че може да се извадят някои въпроси и на тяхно място да се сложат други от версиите на изпита от двете предишни версии от 2000-та и 2008-ма година. Новата версия на теста ще влезе в сила още преди края на мандата на Тръмп като въпросите ще бъдат показани през есента.

Броят на обжалванията на депортации при администрацията на Тръмп се е увеличил до над 30 000 през фискалната 2018 година. Новата такса няма да влезе веднага. Първо ще има 60 дни публично обсъждане. От министерството на правосъдието коментираха само, че таксата не е променяна от 1986-та година насам, за разлика от други такси за имиграционни молби.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Международните студенти в САЩ подложени на невиждани проверки от имиграционните

Сибила Патси

публикувано

на

Имиграционнaта политика на администрацията на Тръмп започва да се усеща остро от университетите, тъй като международните студенти срещат все повече трудности да получат визите, с които могат да влязат и учат в Съединените щати. Наскоро представители на 10 училища заявиха пред The ​​Atlantic, че се сблъскват с увеличен обем работа заради помощта, която трябва да оказват на младежите да се ориентират в това отношение и да се застъпват за тях пред имиграционните.

Броят на международните студенти в САЩ е повече от половин милион. За миналата година те са подпомогнали икономиката с 39 млрд. долара и са заели 455 000 работни места.

Сред тях са и хиляди българи

Говорител на Държавния департамент заяви наскоро пред медиите, че проверката на международните студенти е приоритет и че правителството обслужва кандидатите с достоверна причина да пътуват като прилага най-високи стандарти. Според данните на Държавния департамент повечето кандидати за студентска виза са получили такава. За 2018-а 74% от международните студенти и 92,5% от студентите на културен обмен са взели документи.

В Щатите най-голям сред международните студенти е делът на идващите от Китай. Те са и сред най-голямата група засегнати от дългите имиграционни проверки и отказите на визи. Друга голяма група е на кандидатстващите от Индия. Проверките, така или иначе, са за всички и всеки студент е застрашен да не може да изкара тази учебна година в американски университет. От едно учебно заведение съобщиха, че ако преди е имало 10-15 отказа на визи за студенти чужденци, то тази година те са били 162.

Последният случай беше с палестинеца Исмаил, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. На летището в Бостън обаче

бил подложен на щателна проверка

Имиграционните и митническите служители преровили компютъра му и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания като „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му.

Летищните власти в Бостън отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Но и това не му помогнало.

Времето за обработка на студентските визи беше удължено през февруари от 60 на 180 дни. За студенти, приети през март, това означава, че може да не са имали виза да се запишат за есенния семестър през септември.

Освен това през август 2018 г. администрацията на президента Тръмп предостави на службите за гражданство и имиграция (USCIS) правото по своя преценка да отказват визи, без да търсят допълнителна информация. Наказанието за просрочване на студентската виза пък може да доведе до депортиране и до

10-годишна забрана за влизане в САЩ

Все още не се знае какво ще стане с правилото за незаконно пребиваване, което бе въведено също през август 2018 г. То променя разбирането от коя дата един студент се счита за излязъл от статут. Преди USCIS трябваше официално да издаде констатация, че дадено лице е нарушило визата си, преди да започне натрупването на месеци или години за незаконно пребиваване. Сега имиграционната агенция започва да начислява незаконно присъствие в деня на извършване на предполагаемото нарушение. Много имиграционни адвокати казват, че има студенти, които просто не забелязват, че документите им изтичат, и не е честно да бъдат депортирани, без да са имали право да завършат или стажуват по специалността си. Студентите пък се опасяват, че може да изпаднат в немилост дори заради малка грешка в изписването на датата на валидността на визите им в университетските регистри или в масивите на USCIS.

Правилото за промяна за незаконно пребиваване обаче бе оспорено в съда и федерален съдия наложи временна забрана за изпълнението му. Тази есен обаче ще започне и публично обсъждане за въвеждането на друго правило – за лимит за времето, през което международните студенти могат да стоят в САЩ. Досега те можеха да пребивават законно колкото искат, стига да поддържат студентски права. Сега обаче те

няма да могат да бъдат в Америка безкрайно

Критици на предложението са категорични, че това е в ущърб на студентите, особено на тези, които следват за докторантура.

Студентите, които искат да останат в САЩ за стаж след дипломирането си, ще бъдат атакувани и чрез новото “public charge” правило, което ще изисква определен доход, с който да гарантират, че младежите няма да опрат до взимане на помощи от държавата.

Най-доброто, което можете да направите, за да задържите или промените студентската си виза, е да спазвате както имиграционните процедури, така и изискванията на вашето учебно заведение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Нови правила за зелена карта намаляват шансовете на българите

Боян Димитров

публикувано

на

Държавният департамент на САЩ обяви нови промени за получаването на зелена карта, които могат да ограничат шансовете за получаване на така желания документ от много българи.

За последната фискална година 343 българи спечелиха зелена карта от лотарията за 2019 г., с която имат правото на постоянно жителство в САЩ. Техният брой при следващата кампания обаче може да намалее още по-рязко.

В промените, обявени от Държавния департамент, изрично се заявява, че лицата, които участват в лотарията, но не предоставят цялата необходима информация, ще бъдат дисквалифицирани.

Това включва дори неподаването на снимка, която отговаря на изискванията. А изискванията са много. Тя трябва да е направена през последните 6 месеца, да има няколко копия, които се оставят в съответните посолства, да не е обработвана и т.н.

Държавният департамент също така ще изисква от всички кандидати да имат валиден паспорт без изтекъл срок на валидност към момента на кандидатстване в лотарията. Преди това паспорт беше необходим само на етап интервю за зелена карта за тези, които са спечелили от лотарията.

От ведомството казват, че новото правило има за цел да ограничи измамите. Те били засекли множество случаи, когато отделни лица или дори цели организации подават искания от хора, които

дори нямат представа, че са кандидатствали

за зелена карта. При положителен резултат обаче мошениците искали от спечелилите да им преведат определени суми, за да им освободят документите.

През последните 10 г. общо 10 067 наши сънародници са спечелили зелена карта. Тази година обаче броят им е рекордно малък. При миналото разиграване на лотарията печелившите са били 411.

Интерес на българите към програмата беше сравнително еднакъв през последното десетилетие – около 100,000 наши сънародници всяка година кандидатстваха, а между 1,000 и 2,000 печелеха. През последните 3 г. обаче броят на подалите за зелени карти българи намалява:

– от 94,513 през 2016-а до 74,316 през 2018 г. (числата включват кандидати и техните семейства – деца и съпрузи).

Спечелилите през 2016-а са 865, 666 през 2017-а и 776 през 2018-а. През 2015-а спечелилите българи са почти двойно повече – 1,418 души.

23 млн. души от целия свят са кандидатствали в годишната лотария за спечелването на зелена карта през 2018 г., става ясно от последния бюлетин на посолството на САЩ.

За 34-дневния период обаче са приети 14 млн. от кандидатурите, които отговарят на изискванията. Това ще рече, че 9 млн. от кандидатите са дисквалифицирани по различни причини.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada