Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Спират депортациите? Какво означава това

публикувано

на

сн.: Николай Кръстев

На 19 август съдия Мими Цанков от имиграционния съд в Денвър, Колорадо, решава да спре делото за депортация на мексиканка, женена за жена, в щата Айова. Тя насрочва ново за януари, когато да разгледа молбата на чужденката за зелена карта, след като вече е в едно семейство с американка. Засега федералните власти не признават еднополовите бракове. Само ден преди това обаче делото нямаше да завърши така. На 18 август администрацията на Барак Обама излезе с нова политика, която спира депортациите на определени групи нелегални имигранти, които нямат криминално досие. BG VOICE първи и единствен писа за тази промяна.

Според ново разпореждане на шефа на имиграционните власти (USCIS) Джон Мортън (т.нар. The Morton Memo) сега прокурори, съдии и имиграционни служители ще имат възможност да използват т.нар. prosecutorial discretion (прокурорска преценка), когато разглеждат делата за депортиране.

» Виж The Morton Memo тук (pdf) »

„Специална комисия ще преразгледа всички дела за депортиране“, обясни на специална пресконференция в Чикаго конгресменът Луис Гутиерес (демократ от Илинойс). BG VOICE беше единствената българска медия на събитието. Според инструкциите на секретаря по националната сигурност Джанет Наполитано тези, които не са извършили престъпления, няма да бъдат принудени да напуснат страната. Така ресурсите на властите ще бъдат насочени по-пълноценно към техните „най-високи приоритети“. Към момента в съдилищата висят около 300 000 дела за депортация.

Конгресмен Гутиерес иска да предупреди всички, които може да станат жертви на реклами и фалшиви обещания от нелоялни адвокати.

„Това не е амнистия

не е някаква програма, в която може да се запишете“, обясни той. Новата политика на Белия дом не представлява промяна в законодателството и не дава възможност за промяна в статута, нито спира властите да арестуват и депортират хора без документи, коментира и правният експерт на BG VOICE адвокат Кристина Крилчев. The Morton Memo не отменя т.нар. програма secure communities, с която се проверява легалният статут на всеки, който е арестуван, нито щатските антиимиграционни закони.

Според Гутиерес нелегалните не бива да търсят възможности да се поставят в процедура по депортиране с фалшивата надежда за разрешителни за работа или легализиране. Т.нар The Morton Memo не дава такава възможност. „Ако в момента сте в процедура по депортиране, потърсете вашия конгресмен, свещеник или помощ от имигрантска организация, за да бъде преразгледано вашето дело. Всеки случай ще се разглежда индивидуално“, обясни конгресменът. Чисто юридически, когато съдът спре процедурата по депортация, човекът остава в правен вакуум, защото не получава легален статут.

Ето кои са основните фактори, които ще водят до позитивно решение, според The Morton Memo:

• Времето, прекарано в САЩ, особено това в легален статут;

• Кога и как е дошъл в страната имигрантът;

• Образование в САЩ или служба в армията, националната гвардия и друга подобна служба на имигранта или негов роднина;

• Криминално минало на имигранта и дали е заплаха за националната сигурност;

• Дали има роднина американски гражданин, дете, родено тук, и какви връзки има в местната общност.

Още доста фактори и особености има в меморандума, който може да намерите на нашия интернет сайт www.BG- VOICE.com.

Според висш представител на администрацията около 79% от делата са срещу хора, които нямат криминално минало, а просто са влезли или останали в страната нелегално. Една от групите, които ще спечелят най-много от новата политика на Белия дом, са децата на имигрантите без документи. Приемането на т.нар. DREAM Act от Конгреса продължава да изглежда несигурно. Този закон предвижда път към гражданство за тези деца, ако завършат колеж или се запишат в армията. „Няма смисъл да използваме нашите ресурси за хора с нисък риск за националната ни сигурност – като деца, които са доведени тук много малки и не познават друг дом освен САЩ“, каза преди седмица Наполитано.

Вече десетки дела за депортация в цялата страна са спрени, след като новата политика на държавната администрация беше обявена.

Според новите разпоредби, част от имигрантите, чиито дела са решени с отмяна на екстрадирането, ще могат да кандидатстват за разрешително за работа и други ползи. Как ще става това засега не е ясно. Другата седмица предстоят още срещи на конгресмен Гутиерес с шефа на USCIS Джон Мортън, адвокати и прокурори. Резултатите ще бъдат съобщени на специална среща с имигрантските общности в Чикаго в началото на септември и екип на BG VOICE ще бъде там, за да ви съобщи последната информация по темата.

Най-добрият съвет за сега е – ако имате дело за депортация, потърсете веднага вашия адвокат, дайте му тази статия и копие от The Morton Memo, което може да намерите на нашия сайт. Много от юристите все още не са запознати детайлно с тази нова политика на администрацията.

Съдат спря антиимграционния закон в Алабама

Федерален съдия временно спря влизането в сила на новия анти-имиграционен закон в щата Алабама. Съдията обяви, че има нужда от още време да реши дали законът е конституционен. Белият дом, про-имигрантски сдружения и църковни групис са против новия нормативният акт.

Законът е един от най-строгите в страната и за сега няма да се изпълнява. Съдията каза,  че ще се произнесе до 28 септември, но не даде мнение дали текстовете не противоречат на Конституцията.

Подобни актове бяха приети в Аризона, Юта, Джорджия и Индиана и федерални съдилища в цялата страна блокираха целите или части от текстовете им с мотива, че противоречат на основния закон на страната.

Нормативният акт в Алабама изисква от училищата да проверяват статута на учениците, но не забранява на нелегалните да посещават държавни школа.

Законът превръща в престъпление помагането на нелегалните с превоз, работа или квартира. Текстовете разрешават на полицията да арестуват тези без документи дори при спиране за превишена скорост или друго пътно нарушение.

Във Флорида, Мануел Герера (в центъра) се бори с депортацията 5 години. Неговото дело беше едно от първите, които съдът суспендира миналия четвъртък след като новата политика на администрацията беше обявена

Съдът спря антиимиграционния закон в Алабама

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
21 коментара

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп праща SWAT агенти срещу имигрантите в Чикаго

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Тръмп ще разположи 100 тактически служители на граничния патрул, които да работят с имиграционните в 10 градове-убежища в цялата страна, заяви в петък висш служител на Министерството на вътрешната сигурност (DHS). Те ще имат задача да арестуват нелегални имигранти.

Решението за разполагане на служителите идва след като администрацията напоследък насочва все повече усилия за

намаляване броя на имигрантите

 в градовете-убежища, които отказват да сътрудничат на федералните власти.

ОТ РЕДАКТОРА: Тръмп, човеколюбецът

Високопоставен служител на министерството на вътрешната сигурност заяви, че градовете, в които ще се изпратят гранични полицаи, ще са Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис, Атланта, Хюстън, Бостън, Ню Орлиънс, Детройт и Ню Джърси. Служителите ще пристигат по места от февруари до май. Служителят на DHS заяви още, че „агентите и служителите на гранична полиция (CBP) идват от различни сектори“ и че някои са обучени в „тактически операции“.

Агентите на CBP обикновено задържат хората по границата, на летищата и пристанищата за влизане и има широки правомощия, само когато работи в рамките на 100 мили от границата, докато ICE извършва имиграционни арести в останалата част от страната.

„Когато градовете-убежища пускат на свобода имигранти с предишни престъпления, се увеличава възможността от иначе предотвратими престъпления. И по-важното е, че не могат да бъдат спасени жертвите на тези престъпления“, казват още от министерството на вътрешната сигурност.

Говорител на гранична полиция е потвърдил за вестник „Чикаго Сън Таймс“, че

Чикаго ще бъде твърдо в списъка

дори и в него да има промени. Градската управа и организациите за защита на имигрантите в Чикаго веднага разкритикуваха новия план, тъй като Ветровитият град е град-убежище още от времето на кмета Рам Емануел.

Илинойс официално стана "щат-убежище" за имигранти без легален статут

„Ако някой мисли, че може да дойде тук в нашия град и да тероризира жителите ни в сенките, искам да му кажа на него и на останалите, че ще им се случи нещо друго“, каза сегашният кмет Лори Лайтфуд.

Според информацията от гранична полиция агенцията най-вероятно ще прати в Чикаго и членове на

елитния тактически отряд

известен като BORTAC. Отрядът прилича на SWAT екипите за бързо реагиране, които са по-известни на широката публика. Звеното е съставено от специално обучени агенти, които се фокусират върху високоприоритетни цели като членове на картели и трафиканти на хора.

Агенти на BORTAC също са провеждали мисии в няколко страни и са служили заедно с американски военни в Ирак. В Чикаго и другите градове-убежища агентите на BORTAC „ще бъдат помолени да подпомагат имиграционните при рутинни арести на имигранти“.

Кметът Лори Лайтфут каза във видеоотговор, публикуван от нейния офис, че администрацията на Тръмп „отново таргетира нашите имигрантски и бежански общности чрез

обичайното всяване на страх

 и ксенофобия“.

Карлос Рамирес-Роза, представител в Конгреса на Илинойс от 35-и район, заяви, че това не е първият път, когато Тръмп използва федерални агенти за „атака“ срещу Чикаго, но въпреки това новината е смразяваща. „Изключително важно е, дори ако той само си приказва, да вземем думите му насериозно“, допълни той.

Официално: Всеки без статут е приоритет за депортация (ВИДЕО)

Норийн Шах, старши съветник по политиката и застъпничеството относно правата на имигрантите от Американския съюз за граждански свободи, заяви, че разполагането на тактическите сили „е прозрачно

отмъщение срещу местните власти

 за отказа им да сътрудничат на администрацията“.

Фред Цао, старши съветник в Илинойската коалиция за правата на имигрантите и бежанците, каза, че разполагането на прекомерно въоръжени гранични служители в градовете-убежища допълнително илюстрира колко отдалечени от реалността са приоритетите на администрацията относно имиграционните въпроси.

Съгласно законите в Чикаго полицейското управление в Чикаго няма право да помага на имиграционните в издирването и залавянето на имигранти, с изключение на случаите, когато имигрант без документи има заповед за арест и е бил обвинен или осъден за престъпление; или е бил идентифициран от полицията като член на банда.

Имигрантските организации обещават, че ще уведомяват имигрантите какви са правата им по всякакъв възможен начин.

„Ако имиграционните служители дойдат и се опитат да депортират семействата ни, ще бъдем готови да предприемем действия да се защитаваме един друг“, казват от една от тях.

В рекордния си бюджет от 4,8 трилиона долара за фискалната 2021 година президентът Тръмп поиска 3,1 милиарда долара за издръжка на 60 000 центъра за задържане на имигранти, което е повече от миналата година, когато тази сума беше 54 000.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

„САЩ – вход свободен. Не и за идиоти, болни, многоженци“

публикувано

на

Виж цялата статия
Медицински преглед на емигрантите, които пристигат в Елис Айлънд, 1920 г., Сн lifebites.bg

На фона на все по-затягащите се правила за емиграция и все по-свиващите се права на емигрантите в САЩ, Алманахът на българите в Америка, издаден преди 100 години, разкрива интересни подробности за изискванията към тогавашните емигранти.

В действащия тогава закон за „имиграцията“ в САЩ е записано, че влизането в Щатите е забранено за „слабоумни, идиоти, епилептици, умопобъркани и такива, които припадат или са припадали“. Освен това в него изрично е указано, че всички емигранти трябва да имат 30 долара, които да покажат на имиграционните.

Сред тези, които не били допускани по действащия преди 100 години закон, били и престъпници, болни от туберкулоза и „други прилепчиви болести“, недъгави,

професионални просяци“

многоженци, „развалени жени“. „Напоследък, по силата на закона за грамотността, в Съединените щати не се допускат и лица, които не могат да четат и да пишат на майчиния си език, с изключение на старите хора, които идват при своите синове и дъщери“, цитира Алманахът закона за емиграцията.

Деца емигранти СН Newrepublic

 

В него има и специално уточнение и за „момичетата емигрантки“ – те се допускат само ако са придружени от родителите си. Ако не – се пренасочват към специални домове, докато се реши какво да се прави с тях – да се върнат или да бъдат пуснати при доверено лице, което имат в САЩ. Същото важи и за децата под 16 години.

Българо-американският „Календар-алманах“ е издание на печатащия се по това време в Щатите български вестник „Народен глас“. В почти 200-те си страници уникалният сборник е събрал най-полезната информация за българските емигранти към този момент. Алманахът е от 1920 година и е публикувал декларацията на независимостта, както и информация за българската легация и българските вестници в Щатите. В него има поместени справки за всички щати и тяхното население, а също и за мотото на всеки, сравнителна таблица на мерните единици, информация за броя на българите в САЩ, справка за издаваните вестници и много реклами на българи, разкриващи в детайли с какво са се занимавали предшествениците ни в САЩ.

Алманахът съдържа информация и за закона за натурализацията, публикувани са и данни за вероизповеданията в Щатите, за банките, за американския флот и за националния флаг на САЩ. На няколко страници са поместени и въпросите, които се задават на кандидатите за американско гражданство, на български и на английски. Те са за държавното устройство в САЩ, за това кой е президентът, как се избира, каква е „щатската милиция“ и конституция, колко са сенаторите и др.

Публикувани са и правилните отговори

Съдържат се и таблици за преизчисляване на лихви, градуси, часови разлики и др. Освен това има и здравни съвети, както и секция с игри и за смях. Ето и един от вицовете, на които са се смяли българските емигранти преди 100 години:

„Един пътник запитал един човек: Здравословен ли е този град“?

„За такъв се счита. Когато дойдох тук, не можех да кажа една дума, едва имах някакви косми на главата си, не можех да ходя и трябваше да ме вдигат от леглото“.

„Ти ми даваш голяма надежда. Колко дълго си бил тук?“

„Аз съм роден тука“.

Поместена е и една покана до българите в Чикаго – тези, които живеят или които минават през града. Всички те са поканени на „интересните събрания“, ръководени от А. Тодоров, които стават всеки ден от 2 до 4 в читалището „Животъ“. Организаторите обещават „български душеполезни слова, сказки и интересни сведения от научен, обществен икономически и политически и здравословен характер.“

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Върховният съд разреши на Тръмп да отказва зелени карти, ако получавате помощи

публикувано

на

Виж цялата статия

В гласуване по идеологическата линия с 5:4 гласа Върховният съд разреши на администрацията на Тръмп да започне прилагането на ново правило, с което ще отказва зелени карти и визи на имигранти, които биха могли в бъдещето да станат зависими от федерални помощи.

Върховните съдии отмениха решението на по-долен съд, който спря въвеждането на правилото докато тече неговото оспорване по същество в съдебната система.

Спонсорирате някой за зелена карта? Внимавайте какви помощи взима

Правилото за т.нар. public charge казва, че имиграционните ще имат право да отказват зелени карти на законно пребиваващи имигранти, които са получавали купони за храна, други помощи, имали са медицинска застраховка за бедни Medicaid, вземали са субсидии за лекарства, отпускани с рецепта или ваучери за жилище. Това трябва да е продължило повече от 12-месеца в рамките на 3-годишен период.

Moщна съдебна офанзива срещу правилото на Тръмп за имигрантите на помощи

Има и указания, че може да се отказва зелена карта, ако се сметне, че кандидатът може да получава подобни помощи в бъдеще.

То ще засегне много хора – включително и родителите на американски граждани, които често са спонсорирани за зелена карта, и кандидатите за визи. Това е така, защото сега имиграционните власти ще ползват

нова формула, която ще предсказва кой би могъл да ползва социални програми

в бъдеще. Негативните фактори са 15, сред които:

 • предишно получаване на социални програми;
 • по-възрастен от 61 г.;
 • по-млад от 18 г.;
 • със заболяване, което може да попречи на училище или работа;
 • липса на достатъчно средства да лекувате това заболяване;
 • нямате частна здравна застраховка;
 • имате дългове;
 • имате лоша кредитна история или ниски точки (low credit score);
 • нямате предишна работа;
 • не притежавате „адекватно образование и опит“, за да имате работа;
 • не говорите английски;
 • получили сте облекчение за таксите към DHS/USCIS;
 • вашият спонсор изглежда, че може да не спази обещанието си според усещането на имиграционните власти.

Единственият начин да минете тези критерии без проблем е да имате доход от 250%, или повече над федералния праг на бедността. Това в момента е $30,350 за сам човек, $41,150 за двойка без деца и $73,550 за петчленно семейство.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Правилото на Тръмп променя почти вековна практика, според която зелена карта се отказва на хора, които са „основно зависими“ от социални програми към имигранти, които ползват помощи в размер над 15% от федералния праг на бедността – в момента това е $1,800 на година, или 150 долара на месец. Според предложението на DHS да получаваш толкова помощ е „нито да си самостоятелен, нито е пътят за постигане на самостоятелност“.

А правилото предлага не само да се гледа кой сега ползва такива програми, а какъв е шансът в бъдеще да ползва.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada