Открийте ни и в

BIT

Студиото на BiT в Чикаго затвори врати

bgvoice

публикувано

на

Студиото на BiT в Чикаго, където беше създадена телевизията, затвори. Малкият екип на медията, който работеше там през последните месеци, е разпуснат, научи BG VOICE. Последната професионална изява на екипа в Чикаго беше отразяването на вдигането на знамето и празничният концерт за 3 март във Facebook страницата, но не и в ефира на  BiT.

Новината за затварянето им съобщил първо бившият вече собственик на телевизията Павел Вълнев. През януари той продаде BiT на телевизионния продуцент Мирослав Янев и неговата „Интерактив тв системс България“ АД. Оттогава в BiT тече преструктуриране в нова концепция, която ще залага повече на интерактивно съдържание и новинарски блок през целия ден. „Промените в Чикаго са част от новата концепция на BiT и новия ни бизнес модел“, обясни за BG VOICE новият собственик Мирослав Янев. Основната продукция ще се произвежда в България, а българите в САЩ ще могат да продължат да гледат BiT през интернет.

BiT е на загуба от създаването си. От публикувания в Търговския регистър в България финансов отчет на телевизията за 2016 г., цитиран от в. „Капитал“, се вижда, че общо

задълженията й възлизат на 4.7 млн. лева

Екипът в Чикаго е едно от най-скъпите пера и издръжката му струва между 40 и 60 хиляди долара всеки месец, а запълва по-малко от десетина минути съдържание на ден под формата на живи включвания и репортажи в новинарските емисии и предаванията на BiT. Повечето от тях пък бяха свалени и ще се трансформират, за да паснат на новата модерна визия на BiT.

Не е ясна и съдбата на Ралица Василева. Това е втората телевизия, която освобождава родената в Разлог говорителка, след като през ноември 2014 г. CNN отказа да й поднови договора. В продължение на 9 месеца тя не можа да си намери работа и прие предложението да работи в BiT. Там Василева получаваше шестцифрена заплата, ползваше служебен апартамент и автомобил, но новият собственик едва ли ще продължи да плаща за това. Нейните изяви през последните месеци намаляха драстично и се ограничиха до преводи от международния обмен и интервюта с американските лобисти на банкера Цветан Василев, който е съден за източването на КТБ. Именно с нейното идване в BiT се свързва и началото на упадъка на телевизията. Като водеща на новините тя стана известна с всекидневните си гафове и грешки и измести фокуса от имигрантите върху преводни теми от международния обмен.

Василева беше докарана в BiT от говорителката на Сашо Дончев и „Овергаз“ и бивша пиарка на президента Петър Стоянов Нери Терзиева, която консултираше проекта в България. Тя доведе в телевизията и Сашо Диков да прави свое предаване, а през пролетта на 2017 г. той стана програмен директор и я измести от силната й позиция в телевизията.

Ралица Василева дава интервю на Николай Бареков в TV7 – финансираната от банкера Цветан Василев медия по времето когато са още близки с депутата от ДПС Делян Пеевски

Краят на студиото на BiT в Чикаго е край на поредния телевизионен проект тук. Телевизията беше създадена през 2013 г. от Ясен Дараков и екипа на вестник BG VOICE през 2013 година. Първата емисия новини е излъчена на 18 юли същата година. Две години по-късно Дараков създава студиото в София, а малко след това се оттегля от проекта заедно с ключови лица от чикагското студио. Когато Диков става програмен директор, екипът на BiT в Чикаго е съкратен до 7 души, а много преди това всички решения за съдържанието и политиката на телевизията се вземат в София. Така от централа на BiT студиото в Чикаго се превърна в малко кореспондентско бюро с 2 екипа, а от 5 март вече не работи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BIT

Телевизия BiT – няма връзка с този номер

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Студиото в Чикаго бе първото нещо, което новото ръководство закри

Светослав Спасов, „Сега“

Мащабните промени и нововъведения в програмата на телевизия BiT, чрез които тя трябваше да се превърне в първата интерактивна телевизия в България, са отложени за неопределено време, а е много вероятно и въобще да не се случат. Това разказаха бивши и все още щатни журналисти в медията. Никой от новото ръководство, появило се след сделката през февруари, при която създателят на телевизията Павел Вълнев я продаде на регистрирана четири месеца по-рано фирма, не говори за реализацията на нови предавания или за възстановяване на стари. BiT все още продължава да прави и да излъчва новини на обяд и вечер, но работещите в тях стават все по-малко. Телевизията вече бе напусната от повечето от известните си лица. Страницата й във фейсбук почти не се поддържа, като през уикенда новини не се публикуват изобщо. На сайта последната поместена програма на телевизията е от февруари. Новите шефове са изключили дори телефона за връзка със зрителите и вече никой не може да се обади в нюзрума. Въпреки че те управляват медията едва от няколко месеца, вече има и забавяне на заплати. Според хора в BiT не са получени в срок възнагражденията за април, като не е ясно и какво ще се случи с тези за май.

Ситуацията е тъжна, защото, когато BiT бе купена в началото на годината, в ефира й вървяха критични към управляващите политически предавания, имаше нецензурирани дискусии, често гостуваха опозиционно настроени публични личности. Новият собственик Мирослав Янев декларираше, че купува телевизията, за да я трансформира в модерна програма от ново поколение, насочена към младежка аудитория, но това ще се окаже фалшива новина. Тя или ще се превърне в беззъба медия, или ще бъде закрита. „Заплатите на журналистите в телевизията са изплатени. Когато имаме да обявим нещо ново във връзка с програмата, ще го направим със съобщение до медиите. Не коментирам слухове, това е, което мога да съобщя за момента“, каза изпълнителният директор на BiT Симона Ангелова. Тя не пожела да отговаря на въпроси за бъдещето на телевизията.

Досегашното развитие на сагата с продажбата на BiT навежда още на извода, че има огромни ресурси да се купуват неудобни медии, за да им се затваря устата. На 8 февруари създателят на BiT Павел Вълнев, който живее в Чикаго, обяви, че той и брат му Румен вече не са нейни собственици. Вълнев не посочи на кого продава канала, но все пак препоръча на новия собственик „да уважи и съхрани свободата и независимостта на екипа“ и да запази редакционната политика. Часове по-късно за такъв бе представен телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той съобщи, че финансира сделката „със собствени средства и с бизнес заем“, без да съобщи произхода му. Продуцентът отказа да обяви цената на придобиването, но призна, че „инвестицията е солидна за мащабите на нашата дигитална компания“. Янев не изясни защо купува работеща телевизия, а не създаде нова, при положение че намеренията му са да преработи основно програмната й схема и да я ориентира към различна от досегашната аудитория.

Веднага след продажбата всички предавания бяха спрени до второ нареждане. Собственикът обяви, че известно време в BiT ще се правят само новини, а останалото време ще се уплътнява с повторения на гледани предавания. Спряно бе и излъчването в интернет. Любопитно бе, че тотално бяха спрени дори повторенията на стари броеве на политическите рубрики на Сашо Диков, Диана Радева, Полина Паунова и Силвия Великова и др. Вместо тях се даде предимство на въртене на светски, модни и здравни предавания и дори на рубриката по сексуални теми на Наталия Кобилкина. От февруари до сега те заемат изцяло програмната схема на BiT. Мястото на „Хайдпарк“ на Паунова и Великова например бе запълнено от отдавнашни броеве на светския блок с Венета Райкова, въпреки че тя отдавна вече работи в bTV.

Янев каза още, че името на телевизията се сменя и че вместо Bulgarian International Television абревиатурата вече ще означава Българска интерактивна телевизия. Това обаче и досега не е отразено на сайта и в логото на медията. Според изявленията на новия собственик през февруари програмата трябваше да се промени и да се насочи към младата и активна аудитория, която е по-атрактивна за рекламодателите. От думите на Янев ставаше ясно, че това ще се случи през следващите два-три месеца. „Телевизията влиза в период на трансформация, за да се подготви стартът на новата схема. Ще добавим нови предавания и любими лица. Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива. Рестартираме проекта, за да създадем първата телевизия от ново поколение в България, насочена към младата и активна аудитория“, оповести той преди четири месеца.

Вече е очевидно, че повечето или дори нищо от това няма да случи. Един от индикаторите, че BiT вече е изпаднала в миманса и че едва ли ще се завърне оттам, е поведението на кабелните оператори, които обикновено първи научават кога една телевизия работи на доизживяване или е попаднала на мушката на управляващите. Много от операторите вече преместиха BiT от предните позиции на пакетите с тв програми към края, а на места телевизията направо изчезна от списъците с канали. Подобна промяна в поведението на платените доставчици е ясен знак, че от медията вече не се очаква нищо. Подобно бе отношението на кабеларките и към ТВ7 преди спирането й преди две години, след като банкерът Цветан Василев развали отношенията си със силните на деня и загуби тяхното благоволение.

BiT бе придобита от дружество „Интерактив ТВ системс България“, създадено четири месеца преди сделката. Според фирмения регистър Янев е негов представител и член на борда на директорите. Преди време той бе управител на продуцентската компания „Медия про“, която бе част от bTV. От 2016 г. дружеството е заличено в Търговския регистър, личи от „Апис“. Янев е дългогодишен съдружник с Мария Опренова, която през 2013 г. купи Канал 3 чрез своя фирма и го направи проправителствена медия. След смяната на собствеността в Канал 3 за управител бе назначен Огнян Димов. Преди това той бе директор на вече несъществуващата телевизия Pro.bg, свързана със собственика на рекламни агенции Красимир Гергов.

 

Мирослав Янев обеща да превърне BiT в първата интерактивна телевизия. Вместо това медията е със спрени телефони

А всичко бе така обещаващо: Павел Вълнев (вдясно) при откриването на студиото на BiT в Чикаго

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BIT

Продават или затварят BiT?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тежки времена настанаха за финансираната от Чикаго телевизия BiT. Според публикации в български медии собствениците Павел и Румен Вълневи се оглеждали за купувач, който да поеме губещата телевизия. Цената, която търсили, била 6,5 милиона евро. Но купувачи нямало за канала, който за 4 години не успя да намери аудитория, нито концепция за развитие. Всъщност пускането на подобни статии често е похват, за да се обяви, че нещо се продава и каква е исканата цена, коментират в телевизионния бизнес. Но експерти казват, че никой не би дал повече от 1 милион долара за BiT – колкото да покрие стойността на амортизираната вече техника, защото тази телевизия няма какво друго да предложи.

Въпреки стотиците хиляди долари, които BiT губи всеки месец през последните няколко години, тя не успя да стане гледаема. Последните проучвания сочат, че средният рейтинг на програмата е около нулата.

Вълнев в момента е в България и ще остане там поне месец в опит да продаде медията. В BiT текат сериозни промени, които карат мнозина в екипа да се чудят дали, ако не се намери купувач в най-скоро време, собствениците няма да я затворят.  За тази статия BG VOICE разговаря с десетки служители на BiT в Чикаго и в София, които обаче пожелаха анонимност от страх от уволнение.

Преди няколко седмици Вълнев викнал в кабинета си шефката на новините Ралица Василева. Когато излязла, тя казала на екипа на BiT в Чикаго, че предстоят големи промени и дори нейното бъдеще не било ясно. Съкратената от CNN говорителка не можа да привлече зрители към нейната емисия новини, чийто рейтинг е около 0,05%. Тя стана известна с честите си лапсуси и грешки в ефир. От нейния екип тук пък разказват, че

Василева била неспособна да вземе каквото и да е решение

самостоятелно и това спъвало работата. Тя не се чувствала комфортно извън студиото и затова екипът й настоял Василева да не води на живо церемонията по вдигането на българския флаг в центъра на Чикаго. Миналата година Василева изненада неприятно с бедния си речник и гафове, докато води живото предаване за знамето, коментираха учителите от българските училища в Чикаго. Затова тази година избрала да остане пред аутокюто в студиото, а на площада изпрати репортерка.

Според хора от екипа й Василева почти сигурно е аут и от BiT, а на нейно място ще застане младата и напориста Петя Кертикова. В момента русенката е в България и стана за смях няколко пъти в „Господари на ефира“, които я показаха как флиртува с депутати в българския парламент и задава неадекватни въпроси на тенисиста Григор Димитров. Това обаче нямало значение за Павел Вълнев, който е решил, че ще я превърне в звезда. Амбициозната Кертикова е успяла да спечели доверието и симпатиите на бизнесмена. Тя вече се изживявала като шеф на новините в софийското студио, където също бързо си спечелила неприязънта на колегите. Очаква се скоро

Кертикова да поеме новините

като ги води от студиото в София, откъдето вече се излъчва обедната емисия. В Чикаго ще остане малък екип, който да прави репортажи за новините и „Жива връзка“ – предаването, което се излъчва едновременно от двата града.

В софийското студио също текат промени. Шеф от няколко месеца е Симона Ангелова – бивш кадър на bTV до 2005-а. Тя обаче се сблъсква с Нери Терзиева, която доскоро изпълняваше тази функция. Популярната в далечното минало водеща, превърнала се в ПР, не успя да постигне резултати. Терзиева беше отстранена от шефския пост в края на миналата година, но не напълно от BiT и продължава да се меси в делата на телевизията зад кулисите.

През последните дни в софийското студио има съкращения, но екипът бързо се попълва с хора, които преди са работили в

TV7 – медията, контролирана от Пеевски/Доган

Освен Диков предаване в BiT вече има и Люба Кулезич, чиято последна месторабота беше именно TV7. Още бивши служители на фалиралата телевизия се очаква да се появят скоро в BiT – както зад кадър, така и в ефир. Според хора в бранша целта в момента е телевизията да придобие по-интересен вид за потенциален купувач, който да повярва, че с тези лица и двете студиа – в София и в Чикаго, BiT има потенциал. Но това едва ли ще помогне на рейтингите, особено в краткосрочен период.

Единственото по-гледано предаване е „Просто Диков“, но гостите в него будят въпроси за целта на тяхната поява. Там често се изказва банкерът Цветан Василев, чиято банка КТБ фалира и това коства няколко милиарда на българските данъкоплатци. В момента той е в Сърбия, където оспорва иска на прокуратурата да бъде екстрадиран обратно в София. Василев често избира бившия спортен коментатор Диков, за да говори, когато иска да изпрати послание до някого в България.

През миналия уикенд пък гост на Диков беше бившата барета Алексей Петров, който беше съден по делото „Октопод“. Той обвини кръгове начело с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че искали да му отнемат силните позиции в спорта, ДАНС и на други места.

От друга страна, преди няколко седмици собственикът на BiT Павел Вълнев беше домакин на Цветанов по време на визитата му в Чикаго и го разхождаше с колата си из града, а позитивните репортажи за зам.-председателя на ГЕРБ бяха спонсорирани в социалните мрежи от BiT, за да получат повече гледания.

Каквито и усилия да полагат собствениците  на BiT обаче, изглежда все по-невъзможно да успеят с този проект. Вече повече от 4 години BiT поглъща стотици хиляди долари всеки месец, които излизат от печалбите на транспортния им бизнес, а рейтингите остават в рамките на статистическата грешка. Напрежението вътре в екипа нараства, както и демотивацията на хората заради постоянната несигурност и липсата на ясна посока. Дори и продажба изглежда малко вероятно, защото едва ли някой ще даде пари, за да си купи остаряла техника – без рейтингови предавания, известни лица или нещо друго. Така че за мнозина в BiT въпросът вече не е дали телевизията затваря, а кога.

Ралица Василева в интервю за Николай Бареков. Говорителката обучаваше екипа на близката до Делян Пеевски TV7, но скоро може пак да е безработна

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BIT

ВИДЕО: Ексклузивно – епископ Александър от OCA за съдбата на храма „Св. Иван Рилски“

Галина Петрова

публикувано

на

Виж цялата статия

На ежегодния събор, през август, в храма „Свети Иван Рилски“, част от църковното настоятелство обяви, че се правят постъпки църквата на премине от Американската православна църква ОCA към Патриаршията в София. Епископ Александър, който оглавява българския диозец към OCA сподели в ексклузивно интервю, че едно от най-главните му изисквания, за да се случи това е БПЦ да възстанови разпопения Валентин Ноцков като свещеник. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Автобуси с ликовете на български национални герои впечатлиха жителите на Чикаго

автобуси с ликове на български възрожденци в Чикаго В празничния уикенд за 140-та годишнина от Освобождението на България една българска...

Затвори