Открийте ни и в

Интересно

Създадоха копие на първия BG самолет

публикувано

на

„Йорданов 1“

Студенти от Техническия университет в Пловдив са почти готови с точно копие на първия български самолет „Йорданов 1″. Инициативата им е по повод 100-годишнината от полета на Асен Йорданов, който е конструктор, строител и кръстник на самолета. Самото честване на годишнината е на 10 август. Според преподавателя по специалност aвиационна техника и технологии д-р инж. Стоян Аврамов „Йорданов 1″ е имал отлични летателни качества за своето време, с конструкция от метал, дърво и плат с уникални елементи. За първи път при него е въведено т.нар. трето крило. „Опитахме се да спазим технологията по изграждането на самолета от 1915 г., както и материалите, вложени в създаването му“, каза инж. Аврамов. Той уточни, че копието няма да може да лети, тъй като парите, с които са разполагали, не са стигнали за необходимите двигател и модификация на конструкцията. При повече средства обаче би могло да се направи и летяща реплика. Сегашното копие ще се предостави на Музея на авиацията в Крумово.

Името на Асен Йорданов (1896-1967) днес е известно повече по света, отколкото в самата България. Дори тук, в САЩ, в специализираните авиосреди го почитат като икона на авиацията. Първоначално той кръщава самолета си „Експрес“, окончателното си име машината получава по-късно. Участвал е също в конструирането на „Боинг“, изтребителите „Локхийд P-38″, „Лайтнинг“ и „Къртис хоук 81″, бомбардировачите Б-24 и Б-29, както и на транспортния самолет „Дъглас DC-3″.

Това не е всичко – Асен Йорданов е създател на въздушната възглавница (еърбег), а също и на апарата „Джордафон“, дал основата на днешния телефонен секретар.

Асен Йорданов конструира машината едва 19-годишен. Две години по-късно емигрира в САЩ, където остава до края на живота си. Птичето каца на рамото му през 1921 година, когато Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. Асен Йорданов и още един българин – Гаврил Стоянов, успяват да заминат, след като правителството на Александър Стамболийски ги спонсорира с $6,000. Двамата пристигат в Америка, но състезанието се проваля заради липсата на други участници.
Асен решава да остане, завършва тук аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Издава 9 книги и учебни помагала за авиоинженери и пилоти, преведени на няколко езика, но не и на български. Едва този месец фондация „Български ВВС“ ще издаде на български език най-прочутата книга на Асен Йорданов „Вашите криле“, която е комплексно пособие за тогавашната подготовка на пилоти. Нейната премиера в Америка е през 1936 г., после е преиздавана през 1939 и 1942 г. Отпечатани са повече от 250,000 екземпляра. Преведена е във Франция, Италия, бившия СССР и Полша, но не и в Родината на автора.

В САЩ Асен Йорданов открива авиационно училище, което добива слава на най-авторитетната школа за подготовка на пилоти за гражданската авиация на САЩ. За своите заслуги Асен, наричан Джорданоф, а на галено Джери, е обявен за почетен гражданин на Ню Йорк. На летище „Ла гуардия“ е поставена паметна плоча с името му. Негови лични вещи и архиви са изложени в Музея за авиация и космонавтика „Смитсониан“ във Вашингтон. Имал три брака, но не е оставил наследник. Умира на 71 г.,  последното му желание е било прахът му да се разпръсне от самолет над Америка.
Първият BG самолет е патентован в България след редица изпитания от Министерството на войната на 10 август 1915 г. Ведомството купува машината за 16,000 лв. и го зачислява като учебно средство в състава на Аеропланното отделение под името на своя създател „Асен Йорданов“.

Музеят на авиацията ще е домакин от 8 до 10 август на изложението „Построено от българи“. Там ще могат да се видят още различни летящи машини, свръхлеки самолети, моторни парапланери и делтапланери, конструирани и изградени от българи. Тъй като от аероплана на Йорданов не е запазена нито една скица, той се прави по снимка, така че репликата ще е около 90 процента. „Йорданов 1″ е с параметри 8 метра дължина и 15 метра при разперени крила. Той е биплан (двуместен), с мощен 4-цилиндров двигател с водно охлаждане и мощност 100 конски сили. За час е горял 120 литра гориво и 30 литра масло. 1,500 метра е максималната височина, която достига, а максималната му скорост е 85 км/час.
Специалистите обаче са песимисти, че на този етап е възможно в България отново да има самолетостроене, което е било в разцвет в страната през първата половина на миналия век. През годините този отрасъл е смазван два пъти. Първия път с диктата на Ньойския договор през 1919 година, когато забраняват на България да има авиация. Самолетите са унищожени, а личният състав е уволнен. Втория път окончателно самолетостроенето е убито с преврата на Отечествения фронт през 1944 година, когато комунистите решават, че всякаква авиотехника България вече ще купува от СССР, поради което няма нужда да строи своя.

Преди това в продължение на десетилетия на базата на „Йорданов 1″ в България се изграждат три самолетостроителни предприятия – Държавната аеропланна работилница в Божурище, „Капрони Български“ в Казанлък и Държавната самолетна фабрика в Ловеч. Първото е създадено през 1926 г. и произвежда самолети до 1941 г. Оттам са излизали моделите ДАР- 1 до ДАР-10. Началото е поставено от германския инженер Херман Винтер. След това базата се мести в Ловеч. В нея се произвеждат самолетите ДАР-9 „Синигер“, както и ЛАЗ-7, ЛАЗ-7М в серийно производство. ЛАЗ-8 един екземпляр, ЛАЗ-12 и С-12 прототипи. Тук са произведени най-много самолети от типа ЛАЗ-7 – 150 броя, и ЛАЗ-7М – 160 броя. Фабриката спира окончателно производството си през 1954 г. Също през 1926 г. се строи и „Капрони Български“. В нея влага капитали чешката авиационна фирма „Аеро-Прага“.

През 1930 г. фабриката се купува от италианската фирма „Капрони“. Тя произвежда самолетите КБ-1 „Пеперуда“, КБ-2,3,4 „Чучулига І, ІІ, ІІІ“, Капрони-309 „Гибли“, КБ-11 „Фазан“. Дейността е преустановена през 1942 г. Така за 30 години активно самолетостроене в България са произведени над 600 самолета от 23 типа, предимно военни и учебни.

Джорданоф е най-великият
Ето какво е написал за Асен Йорданов американският авиоспециалист Дейвид Ърл: „Деветдесет на сто от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданоф. Почти всички от стоте хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат и пръв в това отношение.

Тренингът по неговите думи ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война. Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданоф. Те се издават в милионен тираж, а са антикварна ценност. Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно методично средство книжнината на българина.“

 

БНБ пусна в обращение на 20 юли сребърна възпоменателна монета „100 години българско самолетостроене”. Тя е с номинал 10 лева, но струва 66 лв. На обратната й страна е „Йорданов 1“. Паричката е с тираж 3,000 бройки

Асен Йорданов

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Виктория Бекъм представи новата си модна колекция

Колекцията, която е в духа на 70-те години на миналия век, включва предимно панталони и дълги рокли

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Уикипедия

Виктория Бекъм представи колекцията си пролет/лято 2021 на Лондонската седмица на модата, съобщи Нова телевизия.

Като повечето дизайнери и тя се отказа от традиционното дефиле заради коронавируса. Вместо това Бекъм показа видео, заснето в галерията за съвременно изкуство.

Колекцията, която е в духа на 70-те години на миналия век, включва предимно панталони и дълги рокли.

Превърналата се в дизайнерка бивша спайска има над 28 милиона последователи в Инстаграм и 12 милиона в Туитър.

Виктория Бекъм лансира модната си марка през 2008-ма. Тя продава тоалети в повече от 400 магазина по света, но още не е регистрирала печалба.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Следващият екранен Джеймс Бонд най-вероятно ще бъде Том Харди

Досега за основен претендент за заместник на Крейг за следващия агент 007 се считаше британският актьор Том Хидълстън.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Най-вероятният кандидат за следващото екранно превъплъщение на Джеймс Бонд е актьорът Том Харди, пише в.“Мирър“.

Харди ще поеме щафетата от Даниъл Крейг в ролята на агент 007 на Нейно Величество след излизането на петия филм с участието на Крейг „Смъртта може да почака“.

Предполагаше се, че договорът с Харди щеше бъде подписан през месец ноември. Но заради коронавируса, актьорът ще получи официално ролята едва през 2021 година.

Досега за основен претендент за заместник на Крейг за следващия агент 007 се считаше британският актьор Том Хидълстън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Повече котки, отколкото кучета, са били изоставени по време на пандемията

Тенденцията се обяснява с факта, че много собственици изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с Ковид-19 от тях

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Кучето наистина се оказва най-добрият приятел на човека, след като се установи, че поради пандемията, във Великобритания са били изоставени много повече котки, отколкото шаровци, пише в „Дейли мейл“.

Според направено проучване от Националната асоциация на домовете за кучета и котки, по време на карантината са били изоставени със 17% повече писани, отколкото е обичайното. За кучетата този процент се е покачил само с 8 на сто от средната норма.

Тенденцията се обяснява с факта, че много британци изоставяли котките си от страх, да не бъдат заразени с Ковид-19 от тях, въпреки че медицината доказа точно обратното. Много по-вероятно е домашните любимци да получат, а не да предадат заразата. Другата причина може да е финансова – паричният недоимък, причинен от пандемията, е накарал мнозина да спестят разходи, разделяйки се с домашния любимец. От Фондацията за кучето предупредиха, че около 40 хиляди кучета могат да бъдат изоставени и ще имат нужда от помощ, ако рецесията продължи и занапред със същите темпове.

В същото време се наблюдава и положителна тенденция в условията на карантина. Приютите съобщават, че има увеличение с 35% на хората, желаещи да осиновят в дома си куче или котка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Референдум, реформа, закон и ред по Борисов

Депутатите са разбраха за референдума тази есен. След стотици хиляди подписа на граждани и предложение на президента Росен Плевнелиев с...

Затвори