Открийте ни и в

Атентат Бостън

Терор на маратона +СНИМКИ

публикувано

на

Графика: CNN

От Бостън, Ясен Дараков

Докато Бостън прави бавен опит да се върне към нормалния си живот, следователите във ФБР се борят с времето. 24 часа след атентата те все още нямат яснота откъде са дошли адските машини, но поне знаят как са направени. Две тенджери под налягане, пирони, парчета метал и сачми и малък експлозив.

Това са съставките на самоделно направените бомби, които властите смятат, че са оставени на тротоара в черни чанти от мъж, когото се опитват да открият сред хилядите видеа и снимки от този ден. Всяка минута, в която продължава разследването, е време, в което виновникът или виновните правят опит да се измъкнат.

И докато следователите търсят отговора на въпросите кой и защо, близки на тримата загинали и стотиците ранени се сблъскват с настоящето. Сред жертвите е и 8-годишният Мартин Ричърд. Майка му е в болница след операция от мозъчно сътресение, а 6-годишната му сестра е загубила единия си крак.

Цялото семейство е било на маратона, за да подкрепят бащата, който е участвал в надпреварата. Другата жертва – 29-годишната Кристъл Камбел, е била на маротана, за да посрещне на финала гаджето на нейна приятелка. Майката на Кристъл – Пати, не сдържа емоциите си пред медиите, наричайки през сълзи дъщеря си „прекрасна личност“. „Тя обичаше кучето си. Тя беше забавна. Тя

беше най-добрата дъщеря, която може да искаш

Не мога да си го обясня“, през сълзи сподели Пати Камбел.

Третата жертва е студентка от Китай, чието име не беше разкрито до редакционното приключване на броя ни.

Над 170 са ранените от експлозиите, сред които поне осем деца са в болница с различни наранявания.  Лекарите ампутираха крайниците на десетки от ранените, а мнозина се борят за живота си в критично състояние.

Двете бомби избухват на разстояние от 120 метра в рамките на 12 секунди точно преди финалната линия на бостънския маратон в понеделник следобед.

Устройствата – прецизно поставени и взривени точно навреме за максимално поражение.

Камерите запечатват кървави сцени на хаос, шок и ужас в очите на хората. „Не знаеш къде може да са бомбите. Не знаеш накъде да бягаш. Може да бягаш и там да има трета бомба“, разказва операторът Сердар Озтурк, който е на метри от експлозията. Докато жертвите падат на улицата,

кръв оцветява паважа

Стотици пожарникари, полицаи и лекари се стичат на помощ. Палатката, предназначена за първа помощ на атлетите, се превръща в спешно отделение. „Около мен имаше семейства с деца, те викаха от ужас. Всички се опитвахме да се отдалечим от мястото възможно най-скоро, защото беше много страшно“, раказва очевидка. Минути след втората експлозия американският президент Барак Обама получава последната информация от шефа на ФБР Робърт Мюлер.

3 часа след атаката в изявление пред нацията той обещава, че виновните ще бъдат намерени. „Но бъдете сигурни, ще стигнем докрай и ще установим кой стори това. Ще открием защо са го направили. Всички отговорни лица, всички отговорни групировки ще понесат цялата тежест на правосъдието“, заяви президентът. На следващия ден той вече определи експлозиите като акт на терор (още в карето). 12 години след 11 септември тероризмът на американска земя отново се завърна.

*По темата работи Христина Тишева

Обама: Това е акт на малодушие

„Това е ужасен и малодушен акт. Всеки път бомби са използвани срещу невинни цивилни, това е акт на терор. Все още не знаем кой е извършителят на това нападение или защо, дали е било планирано и извършено от терористична организация, чуждестранна или наша, или е било акт на отмъстителен човек. Ние знаем това – американският народ отказва да бъде тероризиран. Посоченото от мен пред вас е каквото знаем. Знаем, че са взривени бомби. Знаем очевидно, че са нанесли тежки щети. Ние не знаем кой ги е направил. Все още не знаем мотива. Така че всичко останало към момента е спекулация.“

 Българи видяха на живо атаката в Бостън

Очевидците разказват: стъкла, локви от кръв и паника по улиците

caroline_silvia_300_01

Силвия Вълева (дясно) и нейната приятелка Каролин се събират отново часове след атаката. През това време няма връзка и не знаят дали другата е добре

Сред стотиците хиляди зрители има десетки българи. Според информация от външното ни министерство няма данни за постради сънародници.

„Беше случайност, че точно в този момент бях на една пресечка преди крайната линия“, каза Даниела Рускова. Тя е прекарала почти цялото време на маратона много близо до мястото на втората експлозия, защото нейни колеги са участвали в надпреварата. „Просто се отдръпнах за малко, защото имаше прекалено много хора. Иначе щях да съм в центъра на събитието.“ Даниела си спомня как при началната експлозия не е било много ясно какво се случва.

„След първия гръм хората побягнаха към мен, защото аз бях преди крайната линия. След втория те тръгнаха във всички посоки.“ Даниела описва как е имало хора, които прескачат огради, за да помогнат на ранени и затиснати от отломки. „Имаше страшно много кръв и стъкла по земята.“ Чувството е на пълен ужас. „И страх дали отнякъде няма да гръмне още нещо“, допълва Даниела.

„Живея в Бостън от три години и винаги съм посещавала маратона. Никога не съм очаквала нещо подобно да се случи“, разказва пред BG VOICE Силвия Вълева.

Минути преди първата експлозия Силвия Вълева е точно на финала, за да посрещне своята приятелка, която участва в маратона. На мобилния си телефон  вижда, че й остава още една миля и решава да отиде да хапне нещо.

„На излизане от мястото, където се хранихме, видяхме хора, които тичаха, плачеха, обаждаха се на най-близките си. Чух експлозиите, но взривът не беше толкова силен, беше суперлек. Когато излязохме, помислихме, че се е случило нещо малко. Но се разминахме с толкова много полиция, с плачещи хора, и тогава осъзнахме, че става нещо страшно“, разказа Силвия.

„Попитах полицая какво се случва, той каза само

„Момиче, бягай, бягай в обратната посока!“

Тръгнах да бягам незнайно накъде, тръпката беше ужасяваща – плач, сълзи. Моментът беше доста труден, исках да се свържа със семейството си в България и да им кажа, че съм невредима, но не успях да се обадя по телефона.

Моята приятелка е добре тя, беше на 25-ата миля, когато това се случи. Спрели са я насред улицата без обяснения защо отменят състезанието. Казали й само да тича в обратна посока.“ 

Милена Пенева работи в сграда само на метри от мястото на първата експлозия на улица „Boylston“. „Подготвяхме се да слизаме долу да гледаме как един колега завършва“, разказва тя пред BG VOICE. Секунди след това първата бомба избухва. „Никога не съм чувала такова нещо. Беше като тътен.“ Милена и другите хора в сградата остават да изчакат вътре, защото решават, че там ще са в безопасност. „Не знаехме какво става в началото.

Бяхме в шок – каза тя. – Страхът дойде после. Виждаме, че не можем да излезем, а и не знаем дали да излезем.“ Малко след това полицията евакуира десетките хора в сградата по малките задни улици. „Радвам се, че нашият колега е бил по-бавен, добави Милена развълнувана. – Но просто гледах да се махна оттам колкото се може по-бързо.“

Бомбите избухнаха малко над четири часа след началото на маратона и около два, след като професионалните състезатели вече бяха финиширали. Около 29,000 души са участниците, а над половин милион са феновете по улиците, наблюдаващи надпреварата. Един от тях е бил и българинът Младен Попов. На около километър от мястото на инцидента Младен е чул само експлозията. „Помислих, че са фойерверки, каза той. – После големи тълпи от хора ходеха пеша, за да се махнат от мястото. Градът беше парализиран. Полицията спираше автобуси, за да проверява хората. Като цяло имаше голяма паника“, добави Младен.

Друг българин, който е бил малко по-далеч от Милена, е Кристиян Русков. „Бях се запътил натам, но трябваше да се върна до колата да взема нещо, свързано с работата. Видях пушек в далечината, но не знаех какво точно е. Цял ден има много хора по улиците, които викат в подкрепа на свои приятели участници. Градът беше много шумен. Никой не знаеше какво става. Аз си продължих да вървя. Дори маратонът не беше спрян веднага.

Кристиян разбира от майка си, която му звъни разтревожено, че пушекът всъщност идва от избухнала бомба на мястото, където той е щял да бъде след минути.

Кристиян описва двете точки, на които бомбите са взривени, като места, „където винаги има много хора и където винаги нещо се случва“. „Все съм си мислел, че ако някога има нещо като тероризъм в града, ще е там.“ Следвайки тази логика и очаквайки още експлозии, Кристиян бърза да се махне. „Страхувах се, че и в метрото ще има нещо. Бързах да отида до колата си и да се махна надалеч оттам.“

Мартин Ричард и Кристъл Кемпбъл са сред загиналите

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Атентат Бостън

Бостънският атентатор ще живее доста след смъртната си присъда

публикувано

на

Виж цялата статия

Джохар Царнаев бе осъден в петък на смърт от същото съдебно жури от 7 жени и петима мъже, които преди това – на 8 април, го признаха за виновен за използване на оръжие за масово унищожение и убийство. През юли, когато ще навърши 22 години, Царнаев все още ще бъде жив. Впрочем самата присъда ще бъде изпълнена, ако изобщо това се случи, след още доста съдебни перипетии и след много години, дори десетилетия. Докато председателстващият процеса федерален съдия Джордж О’Тул е правно задължен да изпълни решението на журито, в момента то не е нищо повече от препоръка. Съдията официално обявява присъдата няколко месеца след като тя е вече взета. Кога точно – не се знае, но според експерти това няма да се случи преди края на лятото.

По време на 20-минутното четене на решението в съдебната зала цареше мъртва тишина. Още преди началото на заседанието съдията предупреди, че всеки емоционален възглас ще се счита за неуважение към съда. Самият Царнаев изслуша решението на журито с каменно лице, а след като то си тръгна, бе изведен от съдебните изпълнители през странична врата. По всяка вероятност Царнаев ще продължи да стои в затвора „Форт Девънс“, близо до Бостън. След като съдията прочете решението, ще го преместят в „Тери хот“ в Индиана, където се намират единствените федерални камери за смъртници. Там той ще е най-младият затворник.

Обвинението срещу Царнаев съдържаше 30 точки, по 17 от които се предвижда смъртна присъда. Журито установи, че той заслужава смърт по шест от тях. За най-тежкото наказание е достатъчно да го признаят само по едно от обвиненията. Членовете на журито отхвърлиха основния коз на защитата – че Царнаев е бил под силното влияние на радикализирания си брат и дори се е страхувал от него. Само двама от 12-те заседатели са повярвали на твърденията на адвокатите му, че Царнаев изпитва угризения за извършеното. Те бяха подсилени при разпита на монахинята Хелен Прежан, която е прототип на героинята от филма със Сюзан Сарандън „Dead Man Walking“. Прежан заяви, че няколко пъти е посетила Царнаев в затвора, където той й казал, че съжалява за това, което той е направил. Но след кръстосан разпит прокурорът успя да установи, че тя на практика е активен борец срещу смъртното наказание.

По време на заседанието срещу Царнаев застанаха жертви на бомбения атентат по време на маратона в Бостън на 15 април 2013 г. Тогава загинаха трима души, а 264-ма бяха ранени, като 17 от тях преживяха ампутация на крайници. Един от пострадалите е Марк Фукарил, чийто крак е бил откъснат, а другия – ранен тежко. Той обясни, че досега е претърпял повече от 70 операции и всекидневно трябва да гълта по 60 хапчета, за да живее. Танцьорката Адриана Хаслет Дейвис е загубила крака си, а съпругът й – голяма част от крайниците си. Той постоянно чува шумове в ушите и се лекува в психиатрична болница.

Царнаев ще се сдобие скоро с нови адвокати, които ще направят нов прочит на документите по делото. Те вероятно ще обжалват присъдата на Първия апелативен съд в Бостън. Най-вероятно процесът да стигне и до Върховния съд. Смисълът на подмяната е новите юристи да погледнат делото от друг ъгъл, за да подготвят по-успешно защитата му. Тъй като става въпрос за хиляди страници, новите адвокати ще се нуждаят от много време. Специалисти очакват те да се възползват от факта, че в Бостън са много силни настроенията срещу смъртните присъди. С времето болката от атентата ще отшумява, а хората по принцип са склонни да проявяват съчувствие към подсъдимите.

От 1988 г., когато бяха приети настоящите закони за смъртното наказание, в САЩ по тях са осъдени 234 души. Журито прати 154-ма на доживотен затвор, а 80 – на смърт. До момента са екзекутирани едва трима, включително Тимъти Макуей, бивш артилерист, който взриви през 1995 г. офис сграда в Оклахома сити. Той бе осъден на смърт през 1997 г., а изпълнението бе сравнително скоро – четири години по-късно. Вторият бе наркобаронът Хуан Раул Гарсия, който бе осъден за три убийства през 1993 г. и екзекутиран през юни 2001 година. Последният, осъден на смърт на федерално ниво, бе ветеранът от войната за освобождението на Кувейт Луис Джоунс. Той бе пратен на електрическия стол за отвличане, изнасилване и убийство на военнослужещ. Осъдиха го през 1995 г., екзекутираха го през март 2003-та. През следващите 12 години не е имало федерални смъртни присъди. Няколко души все още очакват окончателното приключване на делата им, други междувременно починаха, преди да е огласена присъдата. Имаше и самоубийства.

Повечето смъртни присъди са на щатско ниво, като това тежко наказание е узаконено в 32 щата, но най-много смъртници „излъчват“ Тексас, Мисури и Флорида. Приблизително половината от осъдените очакват екзекуцията си в продължение на повече от 10 години, а някои и повече от 20.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Атентат Бостън

Джохар Църнаев отрече вина по всички обвинения

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Обвиняемият за бомбените атентати на бостънския маратон Джохар Царнаев не се призна за виновен пред съда. 19-годишният чеченец се появи в залата на федералния съд в Бостън с подуто лице и гипсирана ръка, съобщават информационните агенции.

Той ясно отговори „невинен“ по всички 30 обвинения, в това число използването на оръжия за масово унищожение и в убийството на трима души, както и в убийството на полицай по време на преследването след атентата. На излизане той се усмихна и изпрати въздушна целувка към двете си сестри, които присъстваха в съдебната зала.

Обвинението смята да призове между 80 и 100 свидетели в процеса срещу Царнаев, който се очаква да продължи три-четири месеца. Първото заседание е насрочено за 23 септември.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Атентат Бостън

Арестуваха още трима за атентата в Бостън (ОБНОВЕНА)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Джохар и приятелите му на Таймс скуеър в Ню Йорк.

Трима нови заподозрени са били арестувани във връзка с кървавия атентат по време на маратона в Бостън през април. Те са състуденти на Джохар Църнаев. Двама от тях са граждани на Казахстан, а третият – на САЩ. Двама от арестуваните са били съседи по стая на Джохар Царнаев в общежитието на Масачузетския университет в Дартмут, близо до Бостън. Те са помогнали на извършителите да се отърват от уликите, но не са свързани с подготовката на терористичния акт.

Всички подозрения към задържаните са свързани със събитията, последвали атентата. Тримата са изхвърлили раницата на Джохар Царнаев от стаята му в общежитието по негова молба, след като се разбрало, че той е заподозрян. Някои медии твърдят, че задържаните са изхвърлили електронни устройства, собственост на Църнаев.

Двамата казахски студенти Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков могат да бъдат осъдени на до 5 години затвор и глоба в размер на 250 000 долара. 19-годишните младежи са обвинени в заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Двамата казахстанци и преди са били задържани от имиграционните власти на САЩ по подозрение, че са нарушили визовите условия на престоя си, добави той при условие да не бъде цитиран поименно.

Те са позирали заедно с Джохар Църнаев на снимката на Таймс скуеър в Ню Йорк, която беше разпространена миналата седмица в медиите. Тя наведе на мисълта властите, че братята Църнаеви са планирали атентати и в Ню Йорк.

Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков бяха идентифицирани по снимката още миналия петък и оттогава бяха задържани заради проблеми с визите. Техният адвокат Линда Кастело, която ги представляваше в сряда в съд, разглеждащ имиграционните въпроси, потвърди, че клиентите й сега са изправени срещу отделни федерални обвинения и следобед местно време ще се явят на друго съдебно заседание във връзка с атентатите в Бостън.

Досега разследващите идентифицираха двама заподозрени за бомбения атентат – етническите чеченци братята Тамерлан и Джохар Царнаеви. Според полицейските власти те са поставили взривните устройства, монтирани в тенджери под налягане.

Съобщението за нови евентуално замесени в атентата лица разколебава версията, че братята Царнаеви сами са организирали терористичния акт.

26-годишният Тамерлан загина при престрелка по време на полицейско преследване 3 дни след трагедията, а 19-годишният му брат е в затворническа болница. Той може да получи смъртна присъда, ако вината му бъде доказана.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Предишна публикация:
Китайска студентка от Бостънския университет е третата жертва на експлозиите + СНИМКИ (ОБНОВЕНА)

Сн. Facebook От Бостън, Ясен Дараков Третата жертва на терористичната атака в Бостън е студентката от Бостънския университет Лу Лингзи,...

Затвори