Открийте ни и в

Хай-тек

TikTok, което диша във врата на Facebook

публикувано

на

Живеем в ерата на бързата храна и бързата мода и не е учудващо, че социалните мрежи също се променят според предпочитанията на потребителите си. По-младите харесват платформи, които им позволяват да изразят себе си с една снимка или с няколко секунди видео.

Затова и едно наглед незначително мобилно приложение е на път да измести от върха най-влиятелните технологични гиганти.

На пръв поглед TikTok е поредното приложение за караоке и пеене на плейбек.

В него могат да се качват клипове с дължина до 15 секунди. Първоначалната идея е хората да публикуват как пеят на фона на популярни парчета, но постепенно нещата се променят. Сега TikTok е отделна виртуална вселена, която си има своите знаменитости, тематични мемета, тенденции и предизвикателства.

Приложението е разработено от ByteDance – стартъп, основан през 2012-а, пише webcafe. С него компанията успява да направи нещо, което много други фирми не успяват – да превземе световния пазар на мобилни приложения дотолкова, че да

диша във врата” на Facebook

Преди месеци TikTok надмина 1 млрд. сваляния от AppStore и Google Play.

Това автоматично го поставя в списъка с най-често инсталираните мобилни приложения. Само за 2018-а то е инсталирано около 663 млн. пъти. За сравнение – Facebook за мобилни устройства за същия период е инсталиран 711 млн. пъти. Във AppStore на Apple TikTok е най-сваляното приложение за миналата година.

В глобален мащаб в общата класация на iOS и Android го изпреварват два други продукта на Зукърбърг – WhatsApp и Messeger.

Невероятният успех на TikTok се дължи най-вече на поколението, което ненавижда Facebook и Twitter, но обожава Instagram. Една немалка част от възхода му се дължи и на обсебената по Боливуд Индия. За индийците платформата е евтин и достъпен начин да покажат на приятелите си своите танцови и певчески умения в неколкосекундните си клипове. Една четвърт от изтеглянията на приложението са от индийци.

И по този параграф ByteDance се явява наистина сериозна заплаха за хегемонията на Facebook, които смятат Индия за най-големия си и най-бързо разрастващ се пазар. Манията по TikTok

бързо обхваща и Запада

В САЩ водещият Джими Фалън показва в ефир приложението и дава идея за мини предизвикателства, които да бъдат заснети и качени онлайн.

Facebook, които изнесоха информация, че над 2 млрд. потребители всекидневно използват някой от продуктите им, се опитаха да отговорят на конкуренцията. Те представиха Lasso – много подобно на TikTok приложение, което отново имаше за цел да привлече по-младите потребители. Опитът обаче се оказа по-скоро неуспешен.

От ByteDance казват, че всеки месец над половин милиард души ползват активно TikTok.

В Китай платформата си има сериозни съперници в лицето на Weibo и Tencent, наричан “китайския Facebook”, но и двете социални мрежи така и не успяха да реализират световен успех и не се радват на кой знае каква популярност зад граница. Изобретението на ByteDance от своя страна успява да достигне до потребители от всички краища на света.

Нещо повече, компанията ловко успява да избегне сериозната цензура, която в Китай се налага над редица мобилни приложения. Версията на TikTok е една за китайския пазар и съвсем друга за западния. Според експертите това е нагледен пример за останалите технологични фирми как може да се успее едновременно и в Китай, и в чужбина.

TikTok обаче отбелязва

и отрицателни рекорди

В САЩ ByteDance понесе рекордната глоба от 5,7 млн. долара за нарушаване на законите за защита на детето и заради факта, че не изисква родителско съгласие за потребители под 13-годишна възраст. В Индия компанията е заплашена от дело за разпространяване на реч на омразата и расизъм.

Подобни санкции обаче едва ли биха довели до сериозен отлив на потребители. Младите непрекъснато търсят начини за себеизразяване и засега TikTok е идеален за целта.

 

Хай-тек

Facebook има световно „население“. А сега вече и своя валута

публикувано

на

от

Макар и да не се радва на голямо доверие от страна на потребители си, парадоксално Facebook разполага с огромно количество от тях. И намери това за напълно достатъчно, за да премине към един от най-съществените етапи в развитието си – създаването на Libra, новата виртуална валута на Facebook.

Криптовалутите могат да се използват за дигитални разплащания на стоки и услуги, както и за трансфер на пари. Подобна функция вече се предлага от услугата Venmo на PayPal. Засега по-голямата част от потребителите не възприемат виртуалните пари като удобна форма за плащания. Най-известната от тях – биткойн – функционира по-скоро като инвестиционен актив.

Libra обаче има потенциала да се превърне в по-удобен инструмент за разплащания и онлайн преводи за милиони хора по света.

Facebook създава нова независима фондация в подкрепа на Libra. Общо 28 партньорски организации се подготвят да приемат въвеждането на валутата през 2020 г. На практика

това е най-смелата стъпка

в полза на блокчейн технологиите, възприета от американски технологичен гигант досега.

Libra е и стратегически залог върху идеята, че достатъчно хора биха доверили личните си финанси в компания, разтърсвана от скандали и компрометирана от случаи на злоупотреба с лични данни.

Някои инвеститори и мениджъри на криптовалути са дълбоко скептични по отношение на готовността на Facebook да се раздели с тоталния контрол върху криптовалутата си, което е един от основните принципи на тази индустрия.

И все пак Libra има потенциал за успех – най-вече заради огромния мащаб на Facebook. Несравнимият ресурс, с който компанията разполага под формата на потребителска база, е единственото световно “население”, което е достатъчно голямо за създаването на своя собствена единна валута. А и списъкът от компаниите, подкрепящи Libra, e впечатляващ. В списъка им са включени някои от платформите, в които FB валутата ще може да се ползва за разплащане на сметки, трансфери или месечни абонаменти – Uber, Spotify, PayPal и др.

Подкрепа за проекта Libra идва и от двете услуги за традиционни парични разплащания – Visa и Mastercard.

Не е изключено този експеримент да се разшири до такава степен, че потребителите да преодолеят притесненията си по отношение на останалите дигитални валути и да започнат да инвестират в биткойн и др. опции.

Как ще работи Libra?

 Facebook формира независима фондация, базирана в Женева, към която досега са привлечени 28 партньорски организации. Тази фондация ще служи за гарант и управител на дигиталната валута. Целта е в нея да бъдат включени общо 100 различни партньори с равностойна сила преди 2020 г., когато се очаква Libra да бъде пусната в действие.

Според първоначалните данни всеки от партньорите в Libra Foundation е инвестирал по 100 милиона долара. Фондацията си е поставила за цел да събере база от 1 млрд. долара, която ще служи за резерв на дигиталната валута и за поддържане на относителна стабилност на стойността й. Това е едно от решенията, които Зукърбърг вижда за най-голямата пречка пред масовизацията на криптовалути като биткойн – резките спадове и пикове в цената на единица валута могат да откажат всеки редови потребител от активното им използване при трансакции.

Един от 28-те партньори е нов продукт на име Calibra, който ще се управлява от Facebook. Calibra ще служи като дигитален портфейл, през който

хората ще могат да пращат пари

до други потребители или търговци през FB, Messenger или WhatsApp.

По този начин Calibra влиза в пряка конкуренция с peer-to-peer услуги като Venmo с изключение на факта, че се базира на виртуална валута, а не на държавно-поддържана парична единица.

Целевата група на Libra и Calibra не са американските потребители, а по-скоро гражданите на страни, чийто достъп до търговски банки не е надежден. Основното послание не Facebook е, че достъпът до мобилен интернет е по-добър от физическия достъп до банките в много страни. Именно това поставя Facebook в изгодно конкурентно положение пред другите финансови услуги в развиващите се страни.

Ако потребителят може да изпрати пари до близките си зад граница през телефона си без забавяне и без допълнителни такси, това ще направи банковите преводи ненужни за хората с по-ограничени финансови възможности. Получателите на парите могат да ги запазят във виртуалните си портфейли или да ги конвертират в местната валута.

Facebook не е първата технологична компания, която осъзнава, че платформата й може да запълни празните ниши на финансовата инфраструктура. Apple Pay дава възможност на хората да купуват стоки с телефоните си. Компанията на Тим Кук създаде и нова кредитна карта в партньорство с Goldman Sachs. Предимството би трябвало да е на страната на FB заради значително по-голямата потребителска база и ангажимента да не налагат такси върху преводите.

 Проблемът с доверието обаче остава

 Не е лесно да повериш парите си на когото и да било онлайн през 2019 г. А още по-трудно става, когато насреща стои Facebook.

Отговорът на Facebook: хората ще могат да ползват валутата Libra, без да се обвързват с фирмен продукт на FB като портфейла Calibra.

Създателите на проекта твърдят, че няма да използват каквито и да е данни от финансовите трансакции на потребителите си, за да им изпращат таргетирани реклами. Твърдят, че “ще се отнасят сериозно” с парите на клиентите си.

И все пак Facebook не е благотворителна организация за хората без банкови карти. Идеята зад навлизането на компанията в пазара на финансовите услуги е генерирането на нови приходи, а в бъдеще дори предоставянето на кредити за физически или юридически лица.

Продължете по-нататък

Хай-тек

В живота на американеца: Смартфонът измести телевизора

публикувано

на

от

Средният възрастен американец прекарва повече време, използвайки мобилното си устройство, отколкото седейки пред телевизора си.

Среднодневно през 2019 г. възрастните в САЩ са прекарали три часа и 43 минути, използвайки телефона си, гласят данни на eMarketer. Докато времето, прекарано в гледане на телевизия, исторически винаги е надминавало употребата на смартфони, американците сега седят пред телевизорите си в продължение на три часа и 35 минути – осемминутна разлика в полза на мобилните устройства. През предходната година мобилните устройства натрупаха три часа и 25 минути срещу три часа и 56 минути, прекарани в гледане на телевизия от американските потребители.

“Очаквахме, че мобилните устройства ще изпреварят телевизора, но виждайки това да се случва, все пак е изненадващо”, признава главният анализатор на eMarketer Йорам Урмсер. “През 2014 г. средният американски възрастен гледаше почти два часа повече телевизия, отколкото прекарваше с телефона си”, допълва Урмсер.

Какво обяснява тази възходяща тенденция в използването на телефона?

Приложенията за музика отнемат най-много време

за средния възрастен, докато използването на социалните мрежи си осигурява второто място.

„Цифровите аудиоприложения продължават да добавят минути, защото хората слушат и теглят повече музика на своите телефони, а приложенията са увеличили популярността си през последните няколко години“, уточни Уурмсер. На фона на увеличаването на употребата на мобилни телефони за американците някои от тях вземат нещата в свои ръце, като се отказват от устройствата си и ги изключват по време на ваканции за хиляди долари. Данните от проучванията на eMarketer също така разкриха, че употребата на таблети продължава да намалява през тази година, като се оценява на един час и осем минути за всекидневна употреба, след като е достигнал максимума от един час и 11 минути през 2017 година.

Продължете по-нататък

Хай-тек

Мобилни телефони сами се пазят от крадци

публикувано

на

от

Мобилните телефони може скоро да се защитават сами от джебчии, като засичат крадците и вибрират яростно, така че те да не могат да уловят устройството.

Новата технология, която е дело на Ericsson, ще може да разпознава по сърдечния ритъм дали друг човек, различен от собственика, се опитва да вземе телефона.

Ако бъде засечен неоторизиран потребител, телефонът ще влиза в специален режим „на ниско триене“, което ще го прави „по-хлъзгав“ и труден за хващане.

Не е ясно кога ще бъде налична новата технология, но компанията е подала заявление за патент през февруари тази година.

Много хора се надяват това да е по-скоро, тъй като през 2016 г. само във Великобритания са откраднати 446 000 мобилни телефона.

В САЩ броят е още по-голям, като 3.1 млн. души са станали жертва на кражба на телефона им през 2013 г.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено