Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

Томбола на късмета за място в училище в Лос Анджелис

публикувано

на

Мария Самичков-Белчър

Едно от най-важните решения за родителите е да изберат правилното училище за своето дете. Хубавото на Лас Вегас е, че има много и различни учебни заведения, които предлагат разнообразни системи на обучение. Освен традиционните държавни и платени частни учебни заведения във Вегас има профилирани паралелки Magnet School към държавното училище, безплатни частни училища Charter, както и религиозни учебни заведения. В безплатните частни училища и профилирани паралелки се влиза само с лотария и те са широко разпространени тук. Напливът за по-хубавите частни неплатени учебни заведения като Coral Academy, Beacon Academy и Doral е нечуван. Трябва да извадиш огромен късмет, за да влезеш дори в списъка на чакащите.

За повечето хора, на които им е трудно да си представят как децата влизат в тези училища, бих го сравнила с участие в томболата за спечелване на така мечтаната зелена карта, за да дойдеш в Америка. Вълненията около лотарията продължават с месеци. За повечето училища се кандидатства още през януари и се чака почти половин година, за да разберат резултатите от томболата. Ако не извадиш късмет още на първо класиране, се налага да чакаш чак до есента, когато детето ти може да влезе между капките.

Частните безплатни училища се подпомагат финансово от държавната хазна. За тях се отпуска годишна субсидия. Повечето са с различен организационен модел на работа и свобода на действие в сферата на преподаването. Дори имат правото да наемат преподаватели, които нямат образователен ценз. Те сами определят заплатите на всички учители и служители в администрацията. Много родители се насочват към този тип училище в Лае Вегас, защото са заинтригувани от различните и нестандартни методи на преподаване, модерните и иновационни философски линии. Едно от тях е American Preparatory Academy – частно училище, създадено от голяма учителска фамилия. Училището е основано в Юта, известен като „щата на мормоните“. Учебният ден започва с националния химн на Америка и издигането на флага. Възпитаването на децата в родолюбие е изключително силно наложено в това училище.

Децата участват в театрални представления, посветени на американската история, култура и традиции. Всички ученици са длъжни да рецитират поемата за Строителя, написана от неизвестен автор. Традиция е да ръкопляскаш на своите съученици, когато се представят добре, и да показваш уважение към тях. Задължително трябва да се радваш за успехите на другарчетата си и да им го показваш с възторг. Не се толерира конкуренция между съученици.

Родителите участват активно във всички негови инициативи. В това частно училище например помощта на родителите е задължителна. Те трябва да полагат поне 20 часа труд годишно. Често се налага да се работи тежка физическа работа. Родителите и учениците се грижат за подрязването на храстите в двора на училището и за прекопаването на зеленчуковата градина. Родителите работят и като хамали. Налага се да пренасят тежки чинове и столове, както и да подреждат класните стаи и учебните материали. В това училище са изключително стриктни по отношение на униформата. Ученик без униформа не се допуска в час и се изпраща в офиса, за да изчака родителите си, които ще му донесат униформените дрехи. Някои американски празници като Хелоуин не се празнуват тук. Дете с маска и костюм не би било пуснато в рамките на училището.

Профилираните паралелки към държавните училища също получават допълнителни общински средства за учебни материали, помагала, ученически проекти, олимпиади и кръжоци. Хубавото на тази програма е, че дава възможност на учениците да се развиват в конкретна област. Като например изкуство, технологии или математика. Проектите, върху които се работи, са най-разнообразни. Децата се занимават със строителни проекти, учат за валутите в цял свят и за националните носии в различни държави. В такъв клас могат да попаднат ученици от началното, средното и гимназиалното училище. Най-големи късметлии се оказват по-малките братя и сестри на вече приети деца в профилираните класове, защото влизат директно – без лотария. Тези паралелки са умишлено създадени в държавни училища, разположени в бедните квартали на Вегас, където престъпността е по-висока и образованието е на доста ниско

Ниво. Това се прави с цел да се подобри образователната система в бедните квартали на града.

Религиозните училища в града на греха също са много разпространени. Хубавото частно църковно училище в Лас Вегас е скъпо платено и не всеки може да си го позволи. Едни от най-добрите християнски училища са Calvary Chapel Christian School и International Christian Academy. Месечната такса за дете е около 800 долара.

Учебният ден в християнското училище започва с молитва и обръщение към Господ. Изключително много се държи на морала и уважението на ученици към учители. Задължително са въведени библейски часове. Християнските училища имат пълна автономия по отношение на задължителните книги за четене от учениците. В часовете по биология се изучава и теорията за божествения произход на човека. Учениците активно участват в мисии извън града на хазарта. Мисиите са главно в сиропиталища, където учениците помагат по цяла седмица. Някои християнски училища пък имат практика да правят големи дарения за бедните деца в Африка. Даренията за църквата към училището не са задължителни, но са силно препоръчителни.

За да имаш късмета да попаднеш в хубаво държавно училище, трябва да си купиш къща в баровските квартали на града. За да уредят детето си в такова училище в Лас Вегас, някои по-амбициозни родители се принуждават дори да лъжат в адресната регистрация. Те се регистрират на адрес на свой приятел, където всъщност не живеят.

Едно от хубавите държавни учебни заведения с много висок рейтинг е Lucille S.Rogers Elementary School. Тук децата наистина се забавляват.

Денят в училище започва с рок музика и танци в двора. Директорът на училището е доста освободен като мислене и поведение, а родителите и учениците се обръщат към него на малко име. Господин Кип се държи приятелски с учениците и е винаги усмихнат и готов да им помогне. В това училище няма униформи и всички деца и учители изглеждат пъстро, цветно, модерно и различно. Тук всички американски празници са на почит и всяка година се организира парти за големите празници като Хелоуин, Деня на благодарността и Коледа. Децата имат възможност да си носят обяд от вкъщи или да си изберат нещо от менюто в училище.

Широка практика във всяко училище в Лас Вегас е да се използва поведенческа система с карти зелена – отлично поведение; – първо предупреждение; оранжева – второ предупреждение; червена – последно предупреждение и разговор с родител. Има и много награди в училище. Чипове за добро поведение, които могат да се използват за покупка в училищния магазин. Практика в училище е децата да се групират по отбори и да натрупват точки за знание. Отборът, прочел най-много книги и направил интересни изводи върху тях, печели награда. В някои училища децата имат буркан за топчета. Когато бурканът се напълни с топчета за добро поведение, децата празнуват. Най-често имат пица парти в клас. Често учениците продават лакомства (шоколад и пуканки с различни вкусове) с цел събиране на средства за учебни помагала. Децата, направили най-голям оборот, получават награда. Панаир на книгата се прави в началото на учебната година, а парите отиват за фонда към училището. Също така има и доброволческа програма. При добро желание и време родителите могат да участват в различни инициативи към училището.

Важно е да се отбележи, че във всички училища в Америка е въведена специална програма за ограничаване на психическия и физически тормоз между учениците. Към момента в по-горните училищни класове съществува огромен, много сериозен проблем с хулиганството. Поради тази причина процентът на самоубийства при тинейджърите е доста висок във Вегас. Въведена е програма Report a bully („Спри тормоза“) във всяко училище в Лас Вегас с цел да се помогне на ученици в риск.

Така е то – в града на греха могат да ти се случат и много хубави, и много лоши неща. Дори докато си още в училище.

 

Синът ми Ники, който изкара само една година в Preparatory Academy

Българчето Кристиян учи в частно религиозно училище в Лас Вегас

Първи учебен ден в държавното училище Marion B earl elementary school

Малкият Ники продава пуканки и събраните пари отиват за учебници и помагала

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

публикувано

на

Виж цялата статия

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Бурята Гордън се превръща в ураган и се насочва към Ню Орлиънс

Сн.: Дан Андесън, АП/БТА Тропическата буря Гордън се засилва и се насочва към бреговете на САЩ. Очаква се тя да...

Затвори