Открийте ни и в

Терористи

Той застреля Осама

публикувано

на

сн. CNN

Морският тюлен Роб О’Нийл е човекът, който ликвидира с 3 куршума в главата терорист № 1 Осама бен Ладен при спецоперация на US армията в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г. Първа до самоличността му се добра телевизия Fox, но преди още да излъчи репортажа си за него, британският таблоид ,,Дейли мейл“ я изпревари, като се срещна с баща му и публикува обширен репортаж. Всъщност, оказва се, че решението да излезе на светло е на самия Роб О’Нийл. Той се свързал с хора от телевизията и те пристъпили към заснемането на документалния филм ,,Човекът, който уби Осама бен Ладен“. Двете части на лентата вече се завъртяха на 11 и 12 ноември.
О’Нийл е отрасъл в щата Монтана, служи в армията от 20 години, а в специалните части – от 16. За това време е изпълнил над 400 бойни задачи. Роб решава да стане военен след нещастна любов, когато бил на 19 години. Така твърди той във филма. Пред ,,Дейли мейл“ обаче бащата разказва друга история: двамата излезли на лов и им казали, че към тях ще се присъедини морски пехотинец. И двамата очаквали да видят огромен мъжага с мускули, но видели съвсем обикновен младеж. Тогава Роб си казал, че щом този мъж може да бъде ,,тюлен“, защо да не стане и той. Днес често се връщал за кратко в родния си грат Бют, Монтана, където и досега живеят родителите му.
Роб О’Нийл бил член на екип ,,Шест“ на ,,морските тюлени“, а негови героични изяви са в основата на три филма – ,,Враг номер едно“, ,,Капитан Филипс“ и ,,Самотният оцелял“. Бащата на О’Нийл, който също повлиява за постъпването му в армията, сега обаче се опасява, че след излъчването на филма синът му ще стане мишена на джихадистите от групировката ,,Ислямска държава“. По същия повод контраадмирал Брайън Лоузи, началник на Командването на специалните сили на ВМС, разкритикува остро ,,желанието на някои да търсят слава или пари, публикувайки разкрития за секретните им мисии“. Самият Роб О’Нийл коментира това така: ,,Хората ме питат дали не се тревожа, че след като съм се разкрил, ще дойдат от ,,Ислямска държава“. Аз им казвам: Ще си нарисувам огромна мишена на вратата, нека ми дойдат по-наблизо.“
Бившият командос бил част от най-елитните части на US армията, а днес рискува да бъде отлъчен от своя кръг заради решението си да разкрие най-дълбоко пазената тайна. Той получил лично поздравление за това, че е застрелял Осама. Първоначално се появиха множество въпроси около обстоятелствата, при които е бил ликвидиран главатарят на ,,Ал кайда“. Имаше спорове дали е убит от един командос или от трима, като най-разпространената версия бе, че О’Нийл е стрелял веднъж и го ранил смъртоносно, а след това други двама командоси го довършили с изстрели в гърдите – а не в челото.
Решението на Роб О’Нийл да разкрие самоличността си е продиктувано от факта, че той губи част от привилегиите и финансовите бонуси, когато напуска ,,Тюлените“ след 16 години служба, вместо изискваните по договор 20 години. За това време е участвал в над 400 секретни мисии на четири континента, включително Ирак и Афганистан. В момента живее в едноетажен дом с гараж, пълен с препарирани животни, включително мечка, лос, американски северен елен, дива овца и още дузина други – всички до един негови лични ловни трофеи. В спалнята си има уникален екземпляр на мечка кодяк – един от най-големите хищници в света. Има 52 воински награди и отличия, сред които две сребърни звезди, четири бронзови звезди с лента, медал за воинска доблест с лента, три президентски грамоти за храброст, два медала на военноморските сили.

Баща му обаче се учудва как след всички подвизи на сина му той не е получил най-високото воинско отличие – пурпурното сърце. Неговото обяснение е, че никога не е участвал в операция, в която е имало убит войник – абсолютно всичките му мисии завършват успешно и без нито една жертва. Той бил първият командос, покатерил се на товарния кораб ,,Маерск Алабама“, пленен от сомалийски пирати, чиято съдба е в основата на наградения с ,,Оскар“ екшън ,,Капитан Филипс“. Той участва активно в спасяването на командоса Маркъс Лътрел, изпратен на мисия да убие командир на ,,Ал кайда“ и попаднал в клопка. Тази героична мисия е описана във филма ,,Самотният оцелял“. ,,Той все още е приятел с Маркъс и често си гостуват“, разказва бащата. Третият му подвиг е описан в номинирания за ,,Оскар“ филм ,,Враг номер едно“, който разказва за мисията за убийството на Осама бен Ладен. Роб О’Нийл вече разкри цялата истина около операцията във втория филм, показан на 12 ноември.
Неговото желание да излезе на светло и да говори за свръхсекретните операции на армията вече предизвика доста спорове. В съвместно послание на върховния началник на Морските тюлени Майкъл Магарачи и на главнокомандващия контраадмирал Райън Лоузи се изразява възмущение от действията му. Те му напомнят, че е поел обет за пълно мълчание до края на живота си и се е заклел ,,да не огласява и да не се хвали с естеството на своята работа и да не търси признание за своите подвизи“. Напомнят му, че с разкриването на детайли от секретните мисии, в които е участвал, рискува да бъде изправен пред военен съд. ,,Тайната информация е под строгата закрила на закона“, припомнят двамата.
Бащата на Роб защитава решението на сина си: ,,Той нямал право да говори… А какво правят те сега – надуват големия рог и тръбят наляво и надясно, за да му затворят устата. Че какво да прави той сега, след като вече не е войник – може би да стане портиер в кварталния супермаркет!?“
Решението на Роб О’Нийл да се появи във филма на FoxNews е втората му публична изява за последните две години. През миналата година той даде интервю за списание ,,Ескуайър“ за бившия съпруг на Шарън Стоун – Фил Бронстийн. Но тогава не разкри самоличността си и само разказа за операцията за убийството на Осама бен Ладен. В списанието го представиха като ,Стрелеца. В интервюто той използва възможността да фокусира вниманието на обществото върху съдбата на бившите войници след края на редовната им служба от 20 години. Той се свързал с Бронстийн още през април 2012 г., когато вече бил решил да напусне ,,тюлените“, и споделил, че се страхува от това, че пенсионирайки се по-рано, губи полагащите му се здравни осигуровки и пенсията на бивш командос. В рамките на интервюто съпругата му споделя, че сега се страхувала повече от акт на отмъщение срещу Роб, отколкото преди осем години, когато двамата създали семейство. През миналата година започнали да се отчуждават тъкмо защото трябвало да пази в тайна самоличността си, което води след себе си редица неудобства за цялото семейство. Тя дори стигнала до идеята да си сменят името, за да могат да живеят нормално. ,,Исках да сменим всичко – нашите имена, имената на децата ни, на сметките в банката – да изтрием всичко в миналото и да започнем на чисто. Ние все още се обичаме, а тази тайнственост, в която трябва да живеем, ни убива“, разказа съпругата пред Фил Бронстийн. Тя допълни, че в колата им винаги имало торба с пълна бойна готовност – в случай че се наложи да си спасяват живота.
Откакто напуснал армията, Роб изнася лекции из цяла Америка. Една от тях била точно на 2 май 2013 г. – в деня на втората годишнина от убийството на Осама. Той разказвал за операцията за ликвидирането на главатаря на ,,Ал кайда“, без изобщо да издаде по някакъв начин, че лично е участвал в нея и дори лично е застрелял Осама.
Роб О’Нийл е вторият войник от 23-мата морски пехотинци, участвали в операцията по ликвидирането на терориста. Другият ,,тюлен“, разказал за участието си, бе Матю Бисонет, който през 2012 г. издаде документалната книга ,,Няма лесни дни“, за която BG VOICE тогава писа. Там обаче се представи с името Марк Оуен и въпреки това пак бе подложен на критики и заплахи от Пентагона и командването на ,,Тюлените“. Той призна в интервю за CBS в началото на седмицата, че е готов веднага да замине отново на акция с морските пехотинци срещу ,,Ислямска държава“, вместо да преживее всичко онова, на което е бил подложен през последните две години. И разкри, че всекидневно получава заплахи и тормоз, че написвайки книгата си, е изложил на опасност своите колеги и Америка като цяло. ,,Никога не съм имал такова намерение, разказва Бисонет. – Те са ми като братя, служихме заедно толкова години. Просто исках да кажа на тях и на моите командири: Хайде да поговорим за онова, което направихме, аз нямам какво да крия и мисля, че няма защо да го пазим в тайна! Но те просто ми посочиха с пръст: ,,Изтрий си го от главата!“
Той обаче има намерение да публикува продължение на книгата си под заглавие: ,,Не съм герой: развитието на един морски тюлен“. Ръкописът е готов и той го е изпратил за одобрение в Пентагона. Но сега научил, че срещу него е започнало разследване по обвинение в разгласяване на секретна информация и разкриване на военна тайна. Освен това през ноември 2012 г. той бе обвинен в разкриване на военна тайна пред създателите на популярната видеоигра ,,Medal of Honor: Warfighter“. В хода на разследването било установено, че Бисонет е уговорил 11 свой бивши колеги да гостуват за два дни в лабораториите на ,,Electronic arts“ за сметка на компанията. Това представлява грубо нарушение на ангажиментите, които те са поели, тъй като според договорите си нямали право да получават пари от никого освен от своята бойна част.

 

Матю Бисонет

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Терористи

Нападателят от Торонто мразел жените

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Алек Минасян

25-годишният жител на Торонто Алек Минасян, който миналия понеделник връхлетя с автофургон, взет под наем, върху пешеходци, уби 10 от тях и рани други 15, е страдал от т. нар. въздържание по неволя, известно в англосаксонския свят и като incel. За това е признал самият той в публикация в социалните мрежи преди престъплението, съобщава полицията в Торонто. В поста Минасян е написал, че се възхищава и вдъхновява от Елиът Роджър, който през 2014 година застреля 6-има, обяснявайки зверството с това, че искал по този начин да отмъсти на жените, които му отказвали секс.

Тези т. нар. инселти са мъжки клуб със своя интернет субкултура, която обикновено остава скрита за останалите потребители на социалните мрежи. Но помежду си те нерядко приветстват изблици на насилие, ако то е свързано с отмъщение на жените, заради които съответният извършител е бил лишен от секс и е страдал. И сега във фейсбук могат да се намерят коментари, с които някои инселти подкрепят действията на Минасян, обобщават от полицията.

Според идеологията си инселтите смятат себе си за лишени от фундаменталното право на секс с жени (по-точно с тези жени, които самите те смятат за привлекателни за тях).

Патриархалният свят винаги се е основавал до известна степен на заплахата с насилие – насилие по отношение на жените и момичетата често се приема в тези общности дори като полезно. Или дори като своеобразно наказание за „греховете“, извършени от жените. И това е съпътствало живота в продължение на векове. Новото при инселтите е, че те възприемат себе си като несправедливо обидена част от обществото, които се стремят да променят „несправедливото“ статукво, в това число и с насилие.

Все още не са известни много от детайлите на това, което е извършил Минасян. Продължават и разпитите му. Затова и все още случаят не е квалифициран като тероризъм. Засега са му повдигнати 10 обвинения в убийство първа степен и 13 за опит за убийство. Прокуратурата и полицията продължават да обсъждат дали престъпление, продиктувано от женомразство, е личен или социален проблем.

 

И една от жертвите му

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Терористи

9 души са мъртви, други 16 ранени след удар от миниван в Торонто

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Най-малко 9 души са мъртви, а други 16 са ранени след като бял миниван излязал от бордюра и връхлетял върху група пешеходци в района на Норт Йорк в Торонто. Според властите инцидентът е станал малко след 1:30 pm местно време.

Полицията в Торонто казва, че има задържан по случая. Властите не съобщават подробности за него, нито за вероятните му мотиви.  Миниванът се е движел между Йонжд Стрийт и Финч авеню.

Свидетел разказа, че шофьорът свирел с клаксона, за да предупреди пешеходците да се пазят. Според друг очевидец обаче мъжът умишлено блъскал хората. 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Терористи

Паскал Брюкнер*: Ислямът трябва да се избави от своите демони

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Льо фигаро“

Какво мислите за ислямистките атаки, които станаха в Каталуня?

– Налице е повтаряне до втръсване, ужас, който се оплита в разсъждения. Но в същото време ние винаги сме изумени, че прогнозите се сбъдват с такава точност. Поразителен е едновременно предвидимият и отвратителен характер на случващото се. Безчувствеността е много човешки рефлекс. Но джихадистите са тук, за да ни събудят. Всяка седмица е ударено едно кътче на света.

След Франция и Великобритания сега Испания е засегната…

– Никой не е защитен. Образът, който ми едва наум, е този от „Чумата“ на Камю: бич, който се стоварва над един невинен град. Вече няма островчета на безгрижие в Европа. Местата на всекидневния живот, от концертната зала до терасата на кафенето, като се мине през църквата и търговската улица, са обект на потенциално проклятие. Разширяването на полето на джихадистката борба е всемирно. Терористите карат целия свят да плати за собствения им неуспех. Преди три дни беше Уагадугу, днес е Барселона, утре ще бъде Рим. Те удрят там, където могат да ударят. В Белгия и във Франция имаше едно осъзнаване, така че те нападат градовете, чиято защита все още е слаба. Нека си припомним, че каталунското правителство се прочу с много злобна антиизраелска и проарабска политика. Преди няколко години то се позова на офанзивата в Газа, за да отмени възпоменателната церемония за международния ден на холокоста. Джихадистите ни удрят не заради това, което сме направили, а защото съществуваме. Безсмислено е да се опитваме да им се харесаме, самото ни съществуване е непоносимо за тях.

Все пак има едно символично измерение в Барселона…

– Преди няколко дни крайнолеви активисти демонстрираха в Барселона с викове: „Туристи, вървете си, бежанци, добре дошли!“ Те ще бъдат обслужвани, а напливът на туристи ще намалее стремглаво. Барселона е място за удоволствие, митичен град от програмата „Еразъм“ във филма „Испанският апартамент“, град на празника и на толерантността, което е непоносимо не само за джихадистите, но и за мюсюлманските интегристи изобщо. Освен това за ислямистките групировки Испания е мюсюлманска земя, незаконно отвоювана от Изабела Кастилска. „Ал андалус“, съвкупността от земите на Иберийския полуостров под мюсюлманска власт до падането на Гранада, си остава еталон за златната епоха на исляма. Това е мит, разбира се, защото еврейските и християнските малцинства са били рая.

Няколко дни след неонацистката атака в Шарлотсвил като че ли бяхме погребали ислямистките призраци…

– С атаката в Шарлотсвил като че ли можехме да повярваме в утешителния мизансцен на една-единствена крайнодясна заплаха за нашите демократични общества. Поразителна е мимикрията на идентичностното насилие чрез употребата на кола за нанасяне на удар с една седмица разлика от неонацитски активист и от джихадистите.

 

Преди няколко дни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш потвърждаваше необходимостта да се борим срещу „расизма, ксенофобията, антисемитизма и ислямофобията“, които „тровят нашите общества“. Струва ми се, че той пропусна ислямисткия тероризъм, който, изглежда, е основната причина за отравянето. Що се отнася до ислямофобията, трябва веднъж завинаги да престанем да използваме тази дума, която пречи на всяко разсъждение за вътрешните проблеми на исляма. Не ислямофобията води до тероризъм, а тероризмът прави исляма омразен и наказва умерените мюсюлмани.

Премахва ли интернационализирането на джихада социалните и икономическите причини за радикализацията?

– За да избегнем посочването на религията като причина за тероризма, се заблуждаваме в множество мъгляви интерпретации като колониализма, арабо-мюсюлманското унижение, глобалното затопляне, израело-палестинския конфликт. В едно интервю, дадено през юни за „Фигаро“, Еманюел Макрон използваше израза „ислямистки тероризъм“, което е прогрес спрямо Франсоа Оланд, който отказваше публичната му употреба. Нещата трябва да се назовават. Изправени сме пред болест вътре в исляма. Тази религия редовно произвежда поколения от воини, готови да пожертват живота си за славата на Бог. „Аллах акбар“ се превърна в смъртен вик. Както каза неотдавна сирийският поет Адонис, „арабската цивилизация е на път да умре“. Да се надяваме, че се лъже, но е вярно, че ислямът изглежда въвлечен в смъртоносен уклон навсякъде, където преобладава.

Знак ли е това, че военният отговор на Запада на Близкия изток е безсилен?

– Атентатите изискват военен отговор: не можем да позволим създаването на център за набиране на терористи в Ирак и Сирия. Но в дългосрочен план отговорът може да бъде само културен, богословски и той трябва да дойде от самите мюсюлмани. Шиитският ислям и сунитският ислям трябва да предприемат собствените си реформи, но нищо не казва, че те ще успеят, въпреки някои просветени гласове. Ислямът трябва да се избави от своите демони. Мюсюлманите трябва да приемат, че са едно вероизповедание сред другите, а не единствената и уникална истинска религия. Падането на Мосул е добра новина, но нищо няма да реши и тероризмът вероятно ще продължи през целия ХХI век, като симптом на една религия, която за момента е неспособна да се преобрази.

* Философ, есеист и писател, Паскал Брюкнер неотдавна публикува „Мъдростта на парите“ и „Въображаем расизъм“.

 

Паскал Брюкнер

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Резултати, победители и победени. Но ще бием ли „Реал“?

Докато във вторник американците избираха кой да ги управлява през следващите 2 години, то в България се правят опити за...

Затвори