Открийте ни и в

Двама миньори загинаха при срутване в мина “Ораново” (ОБНОВЕНА)

публикувано

на

Двама миньори загинаха във вторник при срутване в рудник “Ораново” край Симитли. Спасители са извадили телата на Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от село Полена.

Все още не е ясна съдбата на други двама затрупани миньори – Иван Лазаров и Николай Михайлов от с. Крупник . Спасителите продължават да ги издирват втори ден, след непрекъсната работа през нощта. Те работят на смени и се опитват да разчистят тунела и да стигнат до затрупаните хора на над 300 метра. Работата им се усложнява заради натрупаната почва, която е лепкава като глина. Разчистването е бавно и трудно, тъй като се извършва на ръка.

Валери Манов, който е управител на рудника, потвърди, че работата продължава. Той добави, че скалната маса и калта няма как да се извадят с техника. “Огромният скален масив е паднал изненадващо от височина над 100 м. Изработката на галерията е по паспорт, а при подобно падане няма крепеж, който да не поддаде”, заяви той.

Инцидентът в рудника, където се добиват каменни въглища, стана във вторник към 9,45 часа, но сигналът в полицията е подаден едва в 11, 15 часа, обясни началникът на противопожарната служба в Благоевград Георги Пармаков. “Не е имало взрив, а срутване на скални маси. Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник”, съобщи кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Според официалната информация, в 9.45 часа в 64-та събирателна галерия около 160-тия диаметър в рудник “Ораново” изтича кал с вода и скални късове, които затлачват галерията. Вследствие на пропадането е прекъснат достъпът до въздух. Двама миньори остават затрупани, а други двама остават от другата страна на пропадналата земна маса. Чрез водоизливна тръба е бил подаден чист въздух, а натрупаният материал е бил изгребан.

29-годишен мъж, който е бил на смяна по време на инцидента, е направил опит да окаже първа помощ на пострадалите, но внезапно му е прилошало. Той е настанен в МБАЛ Благоевград, без опасност за живота.

В мината дойдоха министрите Драгомир Стойнев и Хасан Адемов.

Телата на първите двама загинали миньори Асен Стойнев и Христо Младенов са транспортирани до МБАЛ-Благоевград след 15, 30 часа.

В “Ораново” за последните 8 години загинаха 7 души. През 2007 година в рудника на два пъти се случват фатални инциденти. Първо на 5 март 32-ма миньори са ранени след взрив на газ гризу. По-късно от раните си умират двама. Само три месеца и половина по-късно загиват още двама души при нов инцидент. През март и май 2010 г. отново при инциденти бяха ранени работници в дружеството, което досега е отнесло редица глоби за нарушаване на трудовото законодателство.

Областният управител на Благоевград Муса Палев (ДПС) обяви, че ще разпореди пълна проверка на състоянието на рудник “Ораново”.

“Ще търсим виновника за инцидента в рудник “Ораново” докрай. Ще разпоредя спешна проверка на всичко, което се е случило досега, какви проверки са правени от Инспекцията по труда и т.н. Разпоредил съм проверка – да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината”, каза Палев. Мината е собственост на “Балкан МК”, ползваща под аренда и държавните мини “Бобов дол” и свързана с бизнесмена Христо Ковачки, който притежава повечето частни мини у нас и топлофикационните дружества във Враца, Плевен и Бургас.

В мина “Ораново” спасителен екип не е имало, разчитало се е на спасителен екип от мината в Бобовдол, която е на около 50 километра разстояние. Според Румяна Михайлова – директор на Главната инспекция по труда, трябва да се създаде спасителна група, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Вече стана ясно, че за последно от Инспекцията са проверявали мина “Ораново” през юни тази година. Тогава са били констатирани нарушения по безопасните условия на труд и са дадени предписания.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено