Открийте ни и в

Търсят талантливи българчета зад граница

Avatar

публикувано

на

София Асенова получава поздравления за отличието

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отново провежда, за 21-ви път, Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев“. По регламент право на участие в него имат деца и юноши от всички български общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години. Те могат да творят в няколко теми. Първата е за литературни произведения, свързани с българските традиции и история, красивата природа на България, дома и семейството, родния край. Те могат да бъдат посветени на бележити годишнини от родната ни история.  През 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на България, 170 години от рождението на Христо Ботев, 145 г. от обесването на Васил Левски, 155 години от рождението на Алеко Константинов, 140 г. от рождението на Пейо Яворов, 115 г. от рождението на Джон-Винсънт Атанасов, учен, създател на първия електронен цифров компютър.

Втората тема е посветена на Европейската година на културното наследство – 2018-а, както и на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. България е дала много на света и тази предизвикателна тема е начин всеки един от вас да сподели своята гледна точка.

Краен срок за получаване на творбите: 30 април 2018 г. Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на май. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: от 6 до 10 г.; втора група: от 11 до 14 г.; трета група: от 15 до 18 г. Няма жанрови и видови ограничения – всеки участник може да напише върху избраната от него тема есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение или да подготви презентация по темата.

През миналата година само две българчета от Америка успяха да се преборят за наградите. Едната отиде при София Асенова от 7-и клас в Ново българско училище в Нейпървил. Тя бе отличена за своето съчинение по литература, посветено на темата „България в моите мечти“. Втората награда отпътува за Вашингтон.

През 2017 година в конкурса участваха общо 302 българчета от целия свят. Фактът, че сред такава огромна конкуренция е победил кандидат от Ново българско училище, радва Деси Ганева, преподавател по български език и литература. Тя с нетърпение очаква класирането и от новото издание на конкурса, тъй като и в него се състезават творби на талантливи българчета от Америка.

ДАБЧ търси и сънародници – професионални композитори, които биха имали желанието да се включат в конкурса „Детска мелодия на годината“, в който Агенцията е организационен партньор на сдружение „За българска музика и изкуство“ и Съюза на българските композитори. Той ще приключи чак през декември с галаконцерт, на който ще се избере песента победител.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
23 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ХОРОСКОП

ХОРОСКОПЪТ ЗА 16 ДЕКЕМВРИ: Близнаци, ще жънете успехи! Везни, бъдете бдителни при сделки!

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

ОВЕН
Днес ще забравите разочарованията и неприятностите, които сте преживели, и ще успявате почти във всичко, с което се захванете. Ще правите по-малко компромиси, защото те вече няма да са необходими, но за сметка на това ще жертвате някои ваши мисли и вярвания, за да постигнете целите си. Това ще е чудесно, особено ако станете по-земни и реалистични в идеите си. Сега е моментът да развиете или да направите официални съществуващите взаимоотношения и да поемете отговорност.

 

ТЕЛЕЦ
Взаимоотношенията със семейството и приятелите ще се развиват добре и дори ако имате проблеми, ще ги преодолеете. Ще се чувствате добре у дома, с родителите или децата, които ще ви демонстрират своята любов. Трябва да знаете, че сте обичани, но така трябва да се чувстват и вашите близки. Затова не забравяйте да им казвате добри думи или да показвате вашите чувства. Това може да бъде един от най-успешните дни в живота ви.

 

БЛИЗНАЦИ
В професионалната сфера ще жънете успехи. Всичко ще върви добре и ще сте доволни от резултатите. Успехите ще ви носят силно чувство за лична стойност и гордост, но това ще постави повече отговорност и по-трудни задачи на раменете ви. Сега ще имате нуждата от по-голяма сериозност, упоритост и постоянство. По-високият статус ще ви задължава да работите повече, а това невинаги ще ви харесва. Ще се отървете от финансовите проблеми и успехите ще ви носят достатъчно пари.

 

РАК
Сега може да направите инвестиции, ако сте ги планирали от дълго време, но трябва да сте изключително внимателни. Подробният анализ ще ви помогне да идентифицирате проблемите и да вземете правилното решение. И накрая професионалната ситуация и ръстът на доходите ще са в баланс. Днес са възможни някои проблеми на работното ви място, но те ще се компенсират от увеличаването на просперитета. В живота ви може да влезе някой много щедър и оптимистичен човек, но трябва да сте много внимателни относно по-нататъшното развитие на тези отношения.

ЛЪВ
Ежедневието ви е възможно да стане по-динамично, отколкото искате, и да бъдете зарити с малки инциденти, от които ще се почувствате уморени. Пътуването ще ви помогне да се разтоварите. Боевият дух ще ви направи по-конкурентоспособни, но желанието за действие трябва да усмирите. Инициативата и ефективността могат да ви помогнат във вашата кариера, но те също така могат да ви поставят в критична ситуация, която ще е трудно да избегнете и решите.

 

ДЕВА
Трябва да обърнете специално внимание на всички хора, които срещате в професионалния живот и в бизнеса, защото има вероятност от измами. Предстои ви среща с човек, който няма да е благоразположен към вас и дори може да предаде доверието ви, да открадне пари, идеи, проекти или да ви навреди юридически. В действителност трябва да се каже, че добър адвокат винаги ще ви бъде необходим в тези ситуации, но все пак бъдете внимателни. Избягвайте хора, които ви дават абсурдно големи обещания.

 

ВЕЗНИ
Бъдете бдителни при сделки с недвижими имоти или финансови инвестиции и не давайте пари на никого. Измамите могат да създадат неприятности, които ще продължат в течение на няколко години в бъдеще. Бъдете разумни в разходите, които могат да бъдат много, особено в предпразничните дни. В работата усложнения може да създаде човек, който работи заедно с вас, докато тези, които са независими професионално, може да претърпят временен спад в клиентите, а същевременно разходите да се увеличат.

 

СКОРПИОН
За да избегнете попадането в капан и да предотвратите унищожаването на вашия трудов и бизнес живот, се старайте да държите очите си широко отворени. В никакъв случай не се доверявайте на хора, които не познавате. Иначе ви предстои един спокоен ден с хората, които обичате. Необвързаните ще се замесите в някоя сантиментална история, която впоследствие ще се окаже една голяма илюзия. Възможно е да възприемате любовта като голяма мечта, която не може да се реализира в реалния живот.

 

СТРЕЛЕЦ
Може да се запознаете с човек, който по принцип няма интерес към вас, но под влиянието на фантазиите да се зародят чувства. Ако се замесите в такава любовна история, ще се сблъскате с много сложни отношения и най-нормалният избор ще бъде да приключите връзката. Диалогът винаги е много важен за вас, затова се опитайте да основавате връзките си на тази основа. Здравословното ви състояние ще е добро, но не забравяйте, че не трябва да разхищавате ненужно енергията си.

 

КОЗИРОГ
Днес оптимизмът ви може да бъде много преувеличен, позитивността ви да бъде подвеждаща и да попаднете в капана на самоизмамите. Затова се старайте внимателно да оценявате всяка ситуация, в която попадате, и да търсите съвет само от хора, които познавате в продължение на много години и които имат дарбата на мъдростта. Ако през последните дни сте имали някакви здравословни проблеми, сега те ще отшумят. Пазете се да не прекалявате с храна и алкохол.

 

ВОДОЛЕЙ
Ако обичате да ходите на екскурзии, са възможни затруднения с резервациите, самолети, автомобилен транспорт или като цяло може да съжалявате за избора, който сте направили. Изключително много трябва да се пазите от пристрастяване към хазартни игри, тъй като лесно може да се поддадете на илюзии, че ще спечелите малки или големи суми, но в действителност това никога няма да се реализира. А тези игри могат наистина да изпразнят напълно джоба ви, дори да ви разорят.

 

РИБИ
Възможно е да се наложи физическо и психическо възстановяване заради скорошни здравословни проблеми в краката. Потърсете специалист, който да ви помогне да преодолеете болката. Въпреки това неразположение ще преживеете силни чувства и интензивни усещания от среща с близък на сърцето ви човек. Независимо дали е любов или вълнение от предишни спомени и изживявания, ще ги преживеете спокойно. Промени се очакват и във финансово измерение, късметът ще се върне отново, стига да сте достатъчно отговорни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Бивш генерал от ВВС на САЩ: Скоро ще можем да се телепортираме

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: defensenews.com

Бивш генерал от ВВС на САЩ направи сензационно разкитие. По време на лекция на Стивън Л. Куаст стана ясно, че военните заедно с техните индустриални партньори са разработили напълно нова технология, която е подобна на телепортацията. С нейната помощ може да се промени живота на човечеството завинаги.

Куаст направил доста странно изявление, в което се казва, че в момента САЩ разполагат с революционни технологии, които лесно могат да направят всички съществуващи космически възможности напълно остарели.

Наскоро напусналият ВВС на САЩ генерал лейтенант Стийв Куаст каза по време на реч в колежа Хилсдейл, че САЩ може да създаде технология, която „да може  да достави всяко човешко същество от всяко място на планетата Земя на всяко друго място за по-малко от час“.

Изявлението на бившия ръководител на командването за обучение в авиобазата в Сан Антонио беше цитирано от The Drive. Днес все още технологията е в тестов етап. Според Кваст той е работил 33 години с учени, които разработвали тази невероятна технология. Той добавя още, че всъщност тази разработка вече съществува. И това изобщо не е теория.

Скоро хората ще могат да пътуват буквално за час до всяко кътче на планетата, без да влагат абсолютно никакви усилия. Както подчертава вестникът, изявлението на генерала е направено на фона на изказвания на други американски военни за явления, за които все още няма обяснение. Той  е подал оставка през септември тази година, най-вероятно заради изявления относно космическите технологии

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

След победата – Борис Джонсън маха една трета от министрите си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън планира да отстрани от длъжност министри, да слее министерства и да замени държавни служители с външни експерти, пише в. „Сънди таймс“.

Според източници на вестника Джонсън може да уволни до една трета от министрите си. Той планира да съсредоточи работата на правителството върху изпълнението на предизборните обещания, дадени на традиционно гласуващите за Лейбъристката партия избиратели в северната и централната част на Англия, които на парламентарните избори в четвъртък подкрепиха неговите консерватори.

Борис Джонсън победи на изборите, Великобритания напуска ЕС

Министерството на Брекзита ще бъде закрито на 31 януари, когато Джонсън е обещал, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз. Ще бъде създадено министерство на границите и имиграцията, което ще е отделно от министерството на вътрешните работи. Министерството на международната търговия и това на бизнеса ще бъдат слети.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada