Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

Училището в църквата „Иван Рилски“ в Чикаго показа упование в единението и българския дух

Сибила Патси

публикувано

на

Църквата „Иван Рилски“ в Чикаго отдавна е потънала в разпри. Тя загуби много от миряните си и не изглежда да върви в правилната посока към възстановяване. Последните новини около храма и разкритията за финансови злоупотреби от отец Димитър и арестуваният в миналото президент на църквата Георги Флеминг дори навеждат на мисълта, че може и да се стигне до окончателно затваряне на вратите на храма. Не такива са настроенията в училището обаче, което се помещава там.

Школото към църквата се оказа единственото място, където все още има стремеж към съхранение на всичко постигнато досега и където се работи усилено за съхранението на българските традиции. Въпреки трудностите през цялата година ръководството, учителите и родителите бяха подготвили прекрасна програма за празника на славянската писменост 24 май и завършването на учебната година.

В духа на тържеството децата още в началото припомниха на гостите в залата легендата за това как е създадена глаголицата и как Константин Кирил Философ нарекъл първите букви Аз, Буки, Веди Глагол, Добро. Директорката на училище „Иван Рилски“  Мима Янкова отправи приветствено слово, в което акцентира на това, че българите единствени в света славят буквите си на специален ден и че този празник излиза извън училищните стени поради възможността да свързва хората в родината и извън нея. В края на речта си тя попита децата кой е създал българската азбука и те отговориха без колебание „Кирил и Методий“. 

Последва веселото хорце под съпровода на песента „Мари момиченце мъничко“, което предизвика бурни аплодисменти. Изненада в програмата бе изпълнението на цигулка на второкласника Александър. Леонардо, ученик в шести клас, изсвири на пиано песен на легендарната група „Куин“, а после изпя друга тяхна песен. Други музикални изпълнения, включени в програмата, бяха на пиано. Малката Ивелина изсвири песента „Мила моя мамо“, а второкласничката Жени – „Майските бръмбари“. Първолаците пък зарадваха родители и гости със стихотворение и песен посветени на тях самите и показаха, че да си в първи клас е много забавно. Ученици от 3 и 5 клас изиграха драматизация на приказката „Скъпоценния плод“. Малката Изабела Карни пък разказа легенда за буквите.

Празникът завърши с кръшна шопска ръченица и раздаване на свидетелства за завършен клас. Накрая всички се почерпиха със специално приготвени вкусотии.

Децата наистина показаха, че училището е нужно на нашата общност, защото чрез него те и родителите им запазват връзката си с България. Учителите имат планове за следващата година, с които са обогатят още повече заниманията на малчуганите. Госпожа Ирена Стоянова например смята да продължи да учи учениците на народни танци. Макар съвсем нова, към тази извънкласна дейност има немалък интерес и преподавателката се надява догодина са има още повече записали се. „Всяко училище има нужда от кръжок по народни танци, защото те помагат на нас учителите да обясним на децата по-добре това, за което говорим в клас“, каза още госпожа Стоянова и добави че догодина в училището ще има и група за пеене.

„Благодаря на всички учители за усилията този празник да се сбъдне – Стойка Стойчева от детската градина, Ирена Стоянова – на първи и втори клас, Веселка Трифонова, Николай Гиоргиев“, каза директорката на училище „Св. Иван Рилски  Мима Янкова. Тя допълни още, че тази година ръководството на школото е успяло са закупи народни носии за по-големите деца, а миналата – за най-малките от детската градина и така всички деца имат костюми за участия като това.

Специален гост на тържеството беше генералният консул за България в Чикаго Иван Анчев. Той заяви, че училище „Иван Рилски“ има и ще има пълната подкрепа на българските институции и най вече на Министерството на образованието. Господин Анчев обеща, че догодина ще присъства на всички прояви на училището, на които е поканен, без краткия период през есента, когато няма да е в Чикаго. Той призова присъстващите да продължават да работят за съхранение на едно от най-старите български училища в Чикаго.

 

 

Александър, 2 клас с изпълнение на цигулка

Най-малките ученици в „Иван Рилски“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: NRA и приятели: Да ви приседне дано

Поредната стрелба в училище - този път с 10 жертви в Тексас. На следващия ден един убит на абитуриентски бал...

Затвори