Открийте ни и в

Интересно

US дипломати учат български със „Стъклен дом”

публикувано

на

Американският посланик Джеймс Уорлик пристигна в България предварително научил на доста прилично ниво български език. Това му помага в комуникациите, а и в пиара – вече участва в епизод от „Стъклен дом“

Характерно за всички американски дипломати по света е, че отиват в съответните държави, научили местния език на едно добро ниво. В Държавния департамент това е неписана практика. Там има дипломати, които знаят толкова екзотични езици, в колкото екзотични държави са представлявали интересите на САЩ. За разлика от тях мнозина български дипломати поемат мисии в чужбина, без да имат и най-малка представа от езика на страната, където ще работят.

В училището за изучаване на чужди езици ICA Language Services нашенки обучават американски дипломати на родния ни език. Занимателното в случая е, че българските преподавателки във въпросното училище решили да включат в езиковата програма като средство на обучение нашият „Стъклен дом“, също „Столични в повече“, както и „Под прикритие.“

„Българският език е доста труден

за американците, коментират учителките, а срокът от 10 месеца за постигане на нужното езиково ниво 3 – доста кратък. За по-малко от година американските дипломати трябва да могат да разбират речта ни, да говорят и пишат като нас и да научат достатъчно за историята, културата и обичаите ни, за да не откачат, като пристигнат на летище София или по-скоро като излязат от него.“ Най-доброто средство за целта е да се доближат колкото се може повече до българския и до българското, т.е да бъдат потопени в една въображаема (по липсата на реална) среда до ежедневието на българина, до неговите взаимоотношения с приятели и врагове, с институции и закони, с лъжи и истини. Гледането на български програми, шоута, филми и сериали е безценно помагало в обучението на тези ученици. Един от най-ефективните начини за изучаването на чужд език е използването на материали, които предизвикват интереса на учениците, а новите български сериали, изпълнени с напрежение и непредвидими развръзки, съвсем естествено възбуждат такъв интерес. „Доскоро ние

бяхме сериозно ограничени

в гледането на съвременни филми и сериали“, признават учителките на американските дипломати.
„Първият светъл лъч беше „Стъклен дом“. Започнахме със сериала, в който участва американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Да видят шефа си в български сериал безспорно беше мотивация и безплатна реклама за нашите ученици. Мотивацията е един от основните фактори при изучаване на езика, а неговият български е доста добър. Поради възникналия интерес започнахме да гледаме фрагменти от сериала в часовете и да обсъждаме сюжета, героите и събитията. Учениците се запалиха дотам, че продължиха сами да следят сериала вкъщи, а някои се абонираха за NetarraTV. После излезе „Столичани в Повече“ и започнахме да им даваме домашни, свързани със сериала. Имаше и смешни моменти. Например трябваше да гледат първия епизод и да разберат имената на всички герои. Тази задача има за цел да развие езиковите способности на учениците при слушане с разбиране, а също така да ги запознае с популярни български имена, които, разбира се, са доста различни от американските. Един от учениците беше решил, че името на булката (Йовка) в сериала е Спасйовка, тъй като на сцената с венчаването в църквата отецът казва: „Спас и Йовка.“ Друг ученик оприличи свадата между Лютови и Чеканови на враждата между родовете Монтеки и Капулети от Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета“.

Благодарни сме на bTV и БНТ

за създаването на тези сериали. Езикът ни е труден за американците, но когато имат интерес да разберат какво се случва във всеки епизод, е по-лесно да научат нови думи, да се въоръжат с търпение и ентусиазъм да продължат. Много от тях са често на ръба на отчаянието, тъй като изискванията са високи, а времето – малко. С радост наблюдаваме как те се вълнуват от предстоящите епизоди. Повечето от тях изгледаха целите три сезона на „Стъклен дом“ и споделят, че с нетърпение очакват да видят какво ще стане с Камен и Боряна наесен, когато вече ще могат да ги гледат по БТВ в България.

„Един от начините да им помогнем при четенето с разбиране е да им даваме статии от български вестници“, споделя дългогодишна учителка по български език в ICA. „ Редовно използваме и БГ Voice не само като източник на актуална информация за българските проблеми в САЩ и у нас, но и като езиково помагало. Макар че някои от статиите са трудни за учениците, те харесват и оценяват вестника като автентичен езиков материал, тъй като той отразява както водещите световни новини, така и проблемите на емигрантската българска общност в Америка. Американските дипломати се интересуват от всичко случващо се в собствената им държава не по-малко, отколкото от събитията зад граница.“

Освен към българските сериали учениците дипломати не са безпристрастни и към новите български филми. „Всъщност тази година започнахме езиковото обучение с „Мисия Лондон“, разказва друг преподавател по български език във въпросното училище. „Филмът беше абсолютен фаворит сред учениците в началния етап на обучение може би поради факта, че

диалогът се води предимно на английски.“

Това обаче няма особено значение в този стадий на учебния процес, тъй като по-важно е те да се запознаят с нравите в нашата държава и разликата в културите между България и западния свят, а едва ли има по-добра екранизация в това отношение от времето на „Бай Ганьо“. „Стъклен дом“ показва една малко по-нереална българска действителност, но пък реално пресъздава еуфорията около българските молове, които напоследък никнат като гъби у нас. От гледна точка на езика в него има много младежки жаргон и по-лесно разбираеми диалози. „Столичани в повече“ пък предизвиква чуждестранните ученици с разговорния български език, диалектни и идиоматични фрази. А „Под прикритие“ е естествено най-труден за разбиране с присъщия си жаргон, нецензурни изрази и динамични словесни двубои.

Създаването на съвременни български игрални филми и сериали след

дългогодишен застой в българската кинематография

се оценява и приема с ентусиазъм от всички българи в страната и чужбина, жадни за българско кино. Филми като „Мисия Лондон“, „Дзифт“, „Love.Net“ и нашумелите нови сериали неминуемо доказват, че този вид изкуство най-после се събуди от летаргията на миналото десетилетие. Факт е, че те радват не само нас, българските зрители, но и американците, които са имали достъп до тях, а и защо не? Не е ли време вече да започнем да продаваме нашите сериали, вместо да се продаваме за турските? Включването им в езиковата програма на американски дипломати може не само да послужи за пример в сферата на чуждоезиковото обучение, но и да напомни, че България продължава да ражда таланти и че напук на кризата и нашите родни проблеми все още има с какво да се гордеем. Както се пееше в онази песен на Михаил Белчев „Не остарявай любов“, нека все тъй да гризем на надеждата острия залък, на онази надежда, че любовта към нашето кино далеч не е остаряла.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Индианците чероки помолиха името им да не се използва при джиповете

Според тях е дошло времето, когато и корпорациите, и спортните екипи трябва да спрат да използват имена и талисмани на индианците

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Индианците чероки помолиха Jeep да спре да използва името на племето им за джиповете чероки и гранд чероки. Изявлението на лидера Чък Хоскин-младши е публикувано от Car and Driver на 20 февруари.

„Сигурен съм, че е направено с най-добри намерения, но закрепването на името ни отстрани на превозното средство не ни прави нищо в чест. Най-добрият начин да направите това е да научите за нашето суверенно правителство, за нашата роля за страната, историята, културата и езика и да проведете смислен диалог с федерално признатите племена относно присвояването на културата“, написа Хоскин-младши.

Според него е дошло времето, когато и корпорациите, и спортните екипи трябва да спрат да използват имена и талисмани на индианците, за да предлагат на пазара своите продукти.

В изявлението си той се позова и на движението Black Lives Matter и протестите, които се проведоха през лятото на 2020 г., както и на действията на спортни отбори, изоставили подобни имена.

Jeep отговори, че имената на автомобилите са „внимателно подбрани и защитени от години, за да почитат индианските народи за техните благородство, чест и мъжество.“

От компанията добавиха, че са готови за открит и уважителен диалог с лидера Чък Хоскин-младши.

В разговор с CNN Business Хоскин-младши каза, че не вижда условията, при които използването на племенното име за автомобили би било приемливо.

„Това е едно от най-ценните неща. Това е част от нашата идентичност”, каза той.

Автомобилите Jeep Cherokee се произвеждат от 1974 до 2001 г., производството им е възобновено през 2013 г. През 1993 г. Grand Cherokee е спрян от производство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хилари Клинтън ще пише книга за световната конспирация

Книгата, озаглавена „Държава на терора“, трябва да излезе на 12 октомври

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън ще напише книга с трилъри в сътрудничество с известната канадска писателка Луиз Пен.

Това се съобщава на уебсайта на издателството Simon & Schuster.

Книгата, озаглавена „Държава на терора“, трябва да излезе на 12 октомври.

Главният герой ще бъде държавният секретар, който наскоро беше назначен на тази длъжност в президентската администрация.

„Поредица от терористични атаки вкарват световния ред в хаос, а на секретаря е възложено да събере екип за разкриване на смъртоносна конспирация – схема, внимателно планирана да доведе американското правителство, опасно разделено от реалността и властта, където е най-важно“, бе отбелязано на уебсайта на издателя.

Преди това Клинтън беше държавен секретар в администрацията на 44-ия президент на САЩ Барак Обама.

През 2016 г. тя се кандидатира като кандидат от Демократическата партия на САЩ на президентските избори, но загуби от републиканеца Доналд Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Бебе акула с човешко лице попадна в мрежите на рибар край Индонезия (ВИДЕО)

Рибарят разказва, че много от съседите му искали да купят странното създание

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Всякакви странни и прекрасни създания плуват в морето. Но рибар край бреговете на Индонезия остана объркан, когато се натъкна на нещо невиждано. В мрежите му попадна бебе акула с човешко лице.

Абдула Нурен първо уловил голяма акула във водите близо до Роте Ндао в провинция Източна Нуса Тенгара. Когато разразал корема й,  в него открил три малки. Едно от тях имало отчетливо „човешки“ вид, с две големи кръгли очи под муцуната.

„Първоначално намерих акула майка, уловена в мрежата на траулера“, обясни Нюрен. „На следващия ден разцепих корема на майката акула и открих трите малки в стомаха. Две бяха като майката, а тази изглеждаше като с човешко лице.“

Нюрен закарал бебето акула вкъщи при семейството си. Той разказва, че съседите му предложили да купят странната риба от него, но отказал.

„Домът ми е претъпкан с хора, които искат да видят акулата“, каза той. „Много хора искат да я купят, но вместо това ще я запазя. Мисля, че ще ми донесе късмет“, твърди рибарят.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Вие и планетите през септември

Септември ще донесе най много бенефити за родените в първата десетдневка на земните знаци - Телец, Дева и Козирог. Разбира...

Затвори