Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

USCIS удължава валидността на Зелените карти на кандидати за натурализация

Новата политика ще спестява разходи за такси и адвокатски услуги

публикувано

на

USCIS удължава валидността на Зелените карти на кандидати за натурализация

От 12 декември 2022 Службите за гражданство и имиграция (USCIS) в САЩ актуализират Ръководството за политиките си, за да позволят автоматично да се удължи валидността на картите за постоянно пребиваване в страната (обикновено наричани Зелени карти) за законно пребиваващите, които са кандидатствали за натурализация, съобщиха от USCIS. Според запознати с темата новата политика ще спестява на тези, за които се отнася, 540 долара такси и вероятно около 500 долара за адвокатски услуги.

Очаква се тази актуализация да помогне на кандидатите за натурализация, които трябва да изчакат по-дълго време за разглеждане на случая им, тъй като те ще получат удължаване на статута на законно постоянно пребиваващо лице (LPR) и може да не се наложи да подават формуляр I-90, Заявление за замяна на карта за постоянно пребиваване (Зелена карта).

Законно постоянно пребиваващите, които коректно подават формуляр N-400, Заявление за натурализация, могат да получат това удължаване, независимо дали са подали формуляр I-90. USCIS ще актуализира текста на нотификацията за получаване, на формуляр N-400, за да удължи зелените карти до 24 месеца за тези кандидати. Нотификацията за получаване може да бъде представена с изтекла зелена карта като доказателство за продължаващ статут, както и за самоличност и разрешение за работа съгласно Списък А за проверка на допустимостта за работа (формуляр I-9), ако бъде представена преди изтичането на предоставения 24-месечен период на удължаване в нотификацията.

Полицаи заловиха шофьор, почерпен с пет вида наркотици

Преди тази промяна, съгласно политиката на USCIS, кандидатите за натурализация, които не са кандидатствали за натурализация най-малко шест месеца преди датата на изтичане на зелената им карта, трябваше да подадат формуляр I-90, Заявление за замяна на карта за постоянно пребиваващ (Зелена карта), за да поддържат правилна документация на правния им статут. Кандидатите, които са кандидатствали за натурализация най-малко шест месеца преди изтичането на зелената им карта, са отговаряли на изискванията, за да получат печат за документация, идентификация и телекомуникации на чужденци (ADIT) в паспорта си, който служи като временно доказателство за техния статус на LPR.

Тази политика се основава на целта за обработка за 180 дни, или шест месеца, на формуляр N-400, което би направило подаването на формуляр I-90 ненужно за кандидати, които са подали заявление за натурализация най-малко шест месеца преди датата на изтичане на зелената карта. Тази актуализация на правилата е съобразена с текущите времена за обработка от USCIS, като същевременно подобрява гъвкавостта и ефективността чрез намаляване на броя на посещенията за печат на ADIT в офисите на място и броя на подадените формуляри I-90. Това пък позволява освободените ресурси да бъдат фокусирани върху други решения за подобрения в имиграционните дейности.

Да убиеш заради QAnon: Мъж застреля съпругата, дъщерята и кучето си

Удължаването ще се прилага за всички кандидати, които подадат формуляр N-400 на или след 12 декември 2022. LPR, които са подали молба за натурализация преди тази дата няма да получат нотификация за получаване на формуляр N-400 с удължаването. Ако тяхната зелена карта изтече, те все още трябва да подадат формуляр I-90 или да получат печат на ADIT в паспорта си, за да поддържат валидно доказателство за статута си на законно постоянно пребиваващо лице. Законните постоянни жители, които загубят зелената си карта, също трябва да подадат формуляр I-90, дори ако са кандидатствали за натурализация и са получили автоматичното удължаване съгласно тази актуализирана политика. Това е така, защото лицата, които не са граждани, трябва да носят в себе си лично доказателство за регистрация, като Зелена карта и всякакви доказателства за удължаване на срок или могат да бъдат обект на наказателно преследване съгласно INA 264(e). Кандидатите, които се нуждаят от печат на ADIT, могат да поискат час в полеви офис на USCIS, като се свържат с контактния център на USCIS.

Повече информация е достъпна на страницата на USCIS „Сменете своята Зелена карта“. За въпроси, свързани с трудовата заетост, може де се отида на I-9 Central.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено