Открийте ни и в

BG училища САЩ и Канада

В Хюстън децата от училище „Елин Пелин“ имаха “Закуска с Дядо Коледа“

Сибила Патси

публикувано

на

Макар и в Хюстън обикновено времето да не е проблем за провеждане на коледни тържества, тъй като температурите не са толкова ниски, тази година изненадващо точно времето май се опита да помрачи празника на децата от училище „Елин Пелин“. Много от 40-те предвидени малчугани  бяха болни и не успяха да присъстват, така че и програмата беше значително по-кратка от обикновено, но коледното настроение беше изпълнило сърцата на всички присъстващи.

Преди концерта децата имаха възможност да си накичат сурвачките, да си направя украса за елхата и да закусят с палачинки и топло мляко с какао. За разлика от други години, когато малчуганите пееха на фона на записана музика, през тази година техният инструментален съпровод беше акустична китара. След концерта всяко дете получи подарък и се снима с Дядо Коледа. Събитието се организира изцяло със средства, събрани от дарители, и е за всички деца в Хюстън и околиите, независимо от това дали са част от училището или не. Един ден преди тържеството подаръците бяха опаковани,  пръчките за сурвачките – приготвени, и гирляндите от пуканки, сухи чушки и плодове – нанизани.

През 2018 година библиотека „Елин Пелин“ ще отвори врати в същата сграда, където се помещава и училището. Години наред всички представители на фондация „Елин Пелин“ подкрепяха тази стара идея, като събираха книги. Броят им днес надхвърля 1000. От фондацията заявяват, че са много развълнувани и очакват с нетърпение да получат ключа за стаята. Доброволци проектират и ще построят рафтовете за книгите, други пък ще помогнат за пренасянето на книгите. Благодарение на щедростта на хората библиотеката има прожектор, DVD player и серия с филми за бита, историята, културата, забележителностите и природата на България. Допълнително родителите на ученици са предложили да се направи спортен клуб по тенис на маса.

Във връзка с предстоящото отваряне на новата библиотека фондация „Елин Пелин“ получи неочакван подарък от детска градина „Арабела“ в град Видин. От ръководството на българското учебно заведение били запознати с усилията на тукашните си колеги и решили да изпратят колет с книжки, както и други материали, снимки и рисунки на децата от България. Някои от книгите са нови, но сред тях има и такива, които са били любими на някое семейство в Родината и са дарени с надеждата да станат любими и на читателите на българската библиотека в тексаския град.

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG училища САЩ и Канада

„Върви, народе възродени“ от българите в Чикаго с манифестация с коли (ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Скрийншот: фейсбук

От ръководството на „Малко българско училище“ в Чикаго пуснаха ново видео с мото-манифестацията за 24 май.

В събитието участваха само учители от МБУ, български бизнеси и членовете на мото-клуб „Булдогс“. Шествието започна от църквата „Св. София“ в предградието Дес Плейнс и премина на изток по улица Оуктън и завърщи при новата сграда на училището.

Тази година манифестацията е с коли, тъй като заради пандемията с коронавируса всички трябваше да спазват социална дистанция и да не се събират на големи групи.

На кадрите се вижда финала на манифестацията пред новата сграда на училището, която то закупи миналата година и където се намира и едноименния център „Малката България“, в който се провеждат много концерти и културни събития. Организацията на цялата манифестация протече успешно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Неделните училища в САЩ и Канада с бонус от по 2 380 лева

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Неделните училища в САЩ и Канада ще получат бонус към бюджета си, който ще се равнява на около 2 380 лева. Това стана ясно по време на 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Съорганизатори на събитието, под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината”, са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Неделните училища в Америка са около 36 и попадат в т.нар. „четвърта група“ за финансиране, определен с коефициент от МОН, свързан с броя на учащите се там. Така стимулирането за тях ще е най-сериозно. В същата група са включени и неделните школа в Австралия, Австрия, Беглия, Израел, Ирландия, Нова Зеландия, Финландия и Швейцария.

Испания, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Обединени Арабски Емирства, Португалия, Франция попадат в третата група и там бонусът за повече възпитаници ще възлиза на 2100 лв.

На конференцията в Пловдив присъстваше и премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че през следващата година е заложено в бюджета да има минимум два милиона лева повече за българските училища в чужбина.

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството, след време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България.

Премиерът не пропусна да обвърже образованието и военната ни техника, като каза, че с покупката на изтребителите, страната ни ставала още по-сигурна и децата на мигрантите могат да се върнат спокойни тук и да учат в нашите университети. Освен това високотехнологичните паркове у нас, които били изградени през последните години, осигурявали доходи сродни с Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Българското училище „Зора“ в Ричмънд отпразнува пет години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българският образователен и културен център „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния, отпразнува на 9 март пет години от създаването си заедно с родители и приятели от региона, уважаващи българската култура и традиции.

Сред гостите на образователния и културен център бяха учители от Вашингтон и Мериленд, ансамбъл „Жарава“, трио „Зуница“ и оркестър „Люти чушки“, които показаха своята подкрепа и въодушевление. Тържеството бе открито от директора на училището София Кушлева. Тя сподели пред присъстващите гости неговите успехи през изминалите 5 години и очерта целите за следващите пет. Директорката на училището изказа искрени благодарности на Н. Пр. Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ, и Даниела Сиракова-Панайотова, за приноса им българският език да стане матуритетен и в щата Вирджиния. Българският образователен и културен център „Зора“ получи поздравления от д-р Асен Асенов, председател на центъра на българската общност във

Вашингтон, Никола Николов, член на управителния съвет на Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, Деси Йорданов, ръководител на ансамбъл „Жарава“, и Калин Кирилов с двете си прекрасни деца, представители на училище „Дора Габе“ в Мериленд.

Малчуганите имаха възможност да се докоснат до българските национални традиции и култура дори и далеч от България, а сияещите им лица, шарените носии и детските гласове, пресъздаващи песните на дедите и българския дух, трогнаха всички присъстващи. Тържеството завърши с кръшни хора, на които танцуваха не само български гости, но и местни любители на българската култура и творчество.

От „Зора“ поднасят сърдечните си благодарности на спонсорите на културния и образователен център Георги Георгиев, Александър Александров, Ивалин Греков, Асен Динев и д-р Камелия Радева, български бизнесмени от региона, които подпомагат и милеят за училището, както и на организаторите за ентусиазма и усилената им работа.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Тържеството на Българско- македонския национален образователен и културен център в Питсбърг, Пенсилвания

Весело настроение и задушевнa атмосфера цареше на тържеството на Българско- македонския национален образователен и културен център в Питсбърг, Пенсилвания. Това...

Затвори