Открийте ни и в

Вадене на документи онлайн

Вадим си документи по електронен път

публикувано

на

Българите зад граница ще могат да подменят документите си за самоличност по електронен път. Министерството на външните работи ще пусне електронната си платформа до няколко месеца. . Тя се нарича “Е-консулски услуги” и ще облекчи стотици хиляди българи.

Чрез нея емигрантите ще могат да подават заявление до МВР за преиздаване на паспорт или лична карта. Досега това ставаше само в българските посолства или консулства. Новата услуга ще спести много главоболия на българите в чужбина, на които им се налага да пътуват до най-близкото дипломатическо представителство.

За да използват платформата българите в чужбина трябва да имат електронен подпис и поне един български документ, издаден през последните 59 месеца преди подаването на заявлението. Освен това трябва да са им били снети биометрични данни.

Досега най-удобния вариант за българите, които живеят далеч от бълагрски консулства или посолства бяха т.нар консулски дни, в които дипломати пътуват с мобилна апаратура за снемане на биометрични данни. За издаване на документи в тези консулски дни обаче услугата се заплаща двойно.

Сега, с новата електронна платформа българите могат да платят по електронен път. При подаване за заявлението онлайн може да се посочи и получател на документите в България или да бъдат изпратени чрез куриерски услуги.

Преди електронните услуги да бъдат въведени напълно обаче трябва да бъдат изменени два подзаконови нормативни акта – Правилник за издаването на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА