Открийте ни и в

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Разумно ли е да спестяваме и да инвестираме в BG банки?

bgvoice

публикувано

на

Здравейте, Ангел! Чета статиите ви всяка седмица и имам един проблем, който много ме тревожи в последно време. През последните години се опитвам да събера достатъчно пари, за да си купя жилище в България. Преди няколко месеца прехвърлих всичките си пари, които бях събрал дотогава ($62,000), в сметка, която открих в българска банка и ги оставих там за момента. Впоследствие обаче прочетох статия в ,,България сега“ за фалити, които се очакват в българските банки до края на годината, и това ме изплаши доста. Какво да правя? Да си взема ли парите обратно от банката, или да ги оставя там? Какъв е вашият съвет?

С. С. от Парк Ридж, Илинойс

Здравейте! Аз също се натъкнах на статията за банковите фалити в България във вестника и я намерих за изключително интересна и образователна като цяло. Впечатлението, което тя остави у мен, е, че има много тъмни и контрастиращи факти и фигури, които ръководят тамошната система и мерките за сигурност, които се предприемат в Америка от гледна точка на потребителите и за тяхната протекция, просто липсват в България.

С въпроса, който ми задавате, ме поставяте малко в субективна позиция, защото аз съм изучавал много подробно финансовата система в Америка и като цяло тази система в България не ми е дотолкова позната, но тя определено е на светлинни години назад в развитието си от американската според това, което проучих през миналата зима, когато бях в България и имах възможността да се срещна с няколко приятели, които работят в различни банкови организации там.

Нека ви отговоря така – ако бях на ваше място, не бих си държал парите в България. Нестабилният политически климат там засяга много отрасли на икономиката, сред които и финансовата система, и може да се очакват радикални промени, особено след като няма предначертан план, който се следва. Не знам точната причина, поради която сте избрали да сложите парите си в България в момента, но аз лично не бих го сторил поради липсата на строги застрахователни гаранции и ред други причини. Ако трябва да съм напълно честен, аз дори не се сещам за една основателна причина, която да ме накара дори да се замисля да го направя.

Много от хората вярват, че според разпоредбите на Европейския съюз в България нещата във финансовата система са по-добре обмислени в сравнение с годините на ,,банките пирамиди“, което може би е така, но все пак това сравнение ме кара да се замисля още по-сериозно за това какво точно правят парите ми там, след като алтернативата е Америка. Все пак парите са си ваши, но моят съвет е да обмислите добре нещата и времето, когато тези пари ще са ви нужни и ако искате – можете да донесете всичките договори и документи, придобити от финансовата институция, в която са парите ви, за да ги разгледаме заедно и да направим план за действие, ако такъв е нужен.

Здравей, приятелю! Радвам се, че те виждам често по страниците на вестника и ти благодаря за това, че преди 3 години се зае да ми помагаш да спестявам за пенсиониране. В последно време в главата ми се въртят най-различни идеи и след като в момента стоковият пазар е в подем, се питам дали да не си отворя още един фонд, който да не е пенсионен, а просто да си преместя някои от парите, които са ми в банката там, и дали ще има смисъл да го правя, заслужава ли си? Другото нещо, което не знам, е след колко време мога да ги пипам и да работя с тях? Ще очаквам отговора ти с нетърпение. Поздрави и лека седмица!

В. П. от Дийрфилд, Илинойс

Здравей и на теб, приятелче! Радвам се, че си останал доволен от това, което досега се случва в пенсионния ти акаунт и обмисляш още варианти да правиш пари. Въпросът ти е изключително интересен и знам, че много хора се питат какво да правят с парите си, които в момента са в банковите им спестовни сметки и не получават абсолютно никакви лихви и дивиденти, особено след като стоковата борса е в подем в последните 3 години.

Много е трудно да се отговори с категорично ,,да“ или ,,не“ на това дали е правилното време да се заложи на пазара на 100% и да загърбим спестяванията в банката. Аз лично смятам, че всеки трябва да държи поне 3 месечни заплати спестени в банката в случай на спешна нужда, не дай си, Боже, да се наложи нещо неотложно. Истинският въпрос е какво да правим с останалата част от парите?

Ако има такива останали пари, след като сме се подсигурили за 3 месеца, тук вече трябва да преценим за какво искаме да ги използваме и колко време бихме искали да ги оставим да работят на пазара, за да можем да имаме едни реални ползи, защото е наистина трудно да направиш пари от взаимни фондове, ако само вкарваш или изкарваш и не оставиш достатъчно лихви и дивиденти да се натрупат там, за да покрият твоите разходи по фонда и данъците, които ще дължиш на тях в бъдеще.

От друга страна, в момента е просто грях, ако нямаш нещо настрани от пенсионната си сметка, което да е инвестирано в пазара, защото възвръщаемостта, която той предлага в момента, е несравнима с останалите видове спестовни сметки, които ни се предлагат. Но, разбира се, трябва да се знае дали има план тези пари да се използват за дадена цел – образование, ваканционна екскурзия или покупка на кола например. Знаейки с какво време разполагаме, можем да направим точните пресмятания и калкулации, които да намалят риска от загуба и да увеличат шансовете за печалби.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Пет нови инвестиционни трика

Няколко урока, базирани на опита от последните години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Дори и големите инвеститори правят грешки, от които обаче се възползват и често превръщат в уроци, които преподават на останалите. Подобен е случаят с милиардера Уорън Бъфет, който наскоро представи насоки на инвеститорите по време на годишната среща с акционери на ръководената от него компания Berkshire Hathaway. Те са базирани на опита му през последните години, пише Yahoo Finance. Опит, от който всеки, който се занимава с инвестиции, може да се възползва.

Инвестирането не е игра

 Популярни приложения за инвестиране и начина, по който те карат новите инвеститори да гледат на процеса като на игра, не са най-добрата опция.

„Мисля, че степента, в която много богатото общество може да награди хората, които знаят как да извличат ползи – особено от хазартните инстинкти на американците и световната общност – не е най-възхитителната част от постижението“, коментира Бъфет.

Индексните фондове на S&P 500

 Инвеститорите да се насочат към купуване от индексния фонд на S&P 500 вместо индивидуални акции, съветва още Бъфет, като изключва купуването на акции дори на собствената му компания.

„Препоръчвам индексния фонд на S&P 500. Никога не съм препоръчвал Berkshire на никого, защото не искам хората да купуват, смятайки, че им подсказвам нещо“, обясни той.

Вярвайте на инстинктите си

 Бъфет избягваше технологичния сектор в продължение на много години, но започна да инвестира в Apple през 2016 г. Сега това е една от най-високо оценените му инвестиции.

Миналата година той продаде част от притежанието на Berkshire в компанията. „Това вероятно беше грешка“, коментира Бъфет хода си.

Той обаче не съжалява за продажбата на всички акции на компанията в авиационния сектор. „Смятам, че авиационният бизнес се справи по-добре, защото ние продадохме и им желая всичко най-добро, но все още не искам да купувам акции в сектора“, заяви Бъфет.

Настоящето невинаги диктува бъдещето

 Не е сигурно, че това, което е популярно днес, ще остане популярно и утре. Според Бъфет това не трябва да е основна цел в инвестирането.

„Има много повече в избора на акции от това да прогнозираш коя индустрия ще се представи чудесно в бъдеще“, коментира инвеститорът.

За да илюстрира своята гледна точка, Бъфет пусна като част от презентация списък с всички автомобилни компании от десетилетия, чиито имена започват с „М“. Списъкът беше толкова дълъг, че не се помести на един слайд.

Това е така, защото когато интересът към автомобилите става масов след началото на миналия век, около две хиляди компании наводняват индустрията, очаквайки, че тя ще има „страхотно бъдеще“.

До 2009 г. обаче има останали само три производителя, а две от компаниите са в производство по несъстоятелност.

Винаги бъдете внимателни

 На фона на възхода на компаниите за придобиване със специална цел Бъфет е предпазлив по отношение на спекулациите, които се развиват на пазара.

„SPAC трябва да изразходят средствата си в рамките на две години, доколкото разбирам. Ако трябва да купя бизнес за две години – сложете пистолет до главата ми и кажете: „Трябва да купиш бизнес за две години“, то аз ще купя, макар и да не искам“, изтъкна Бъфет.

Междувременно стана ясно, че известният инвеститор е все по-притеснен относно инфлацията, която започна да се ускорява на фона на силното търсене в някои части на веригите за доставка.

Неговите тревоги са свързани с факта, че по-високите цени могат да ударят бъдещите печалби на компаниите. „Няма да имаме много късмет при придобиванията, докато продължава този период“, коментира Бъфет.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

11 щати, управлявани от републиканци, се отказват от обезщетенията за безработица

Програмата осигурява 300 долара на седмица за безработни

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Единадесет републикански губернатори обявиха, че техните щати ще спрат да участват в програмата за обезщетения за безработица на федералното правителство, от 3 юли.

Програмата осигурява 300 долара на седмица за безработни. Според републиканците тези помощи не стимулират хората да си търсят работа.

Във вторник губернаторът на Мисури Майк Парсън заяви, че щатът му ще спре да участва в програмата на 12 юни, същото направи и губернаторът на Айова Ким Рейнолдс. Уайоминг ще излезе от програмата на 19 юни, заедно с Айдахо и Северна Дакота.

В САЩ: Много безработни и малко желаещи да работят

Тенеси ще спре участието си в програмата на 3 юли, а Мисисипи – на 12 юни.

Сред щатите, които ще излязат от програмата са още Алабама (от 19 юни), Арканзас (от 26 юни), Южна Каролина (в края на юни). Монтана ще спре програма за помощи за безработни на 27 юни, но ще предложи еднократен бонус от 1 200 долара на всеки, който се върне на работа.

Помощта за безработица датира от миналата година. Първоначално безработните получаваха 600 долара на седмица, но размерът беше намален на 300 долара. Федералната програма трябва да продължи до 6 септември.

Републиканците отдавна твърдят, че помощите са прекалено високи и повечето щати, ръководени от републиканци, скоро могат да напуснат програмата, на фона на съобщенията, че работодателите изпитват трудности да си намерят работници.

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ паднаха до 473 000

„Наводнихме с чековете, които, убеден съм, на всички им хареса да получават, а в същото време безработицата се повиши“, заяви в четвъртък лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

„И това, което чувам от бизнесмени, от болниците и училищата, е че излиза много по-доходоносно хората да не работят, отколкото да работят“.

Според Центровете за бюджет и политически приоритети средно безработните получават 387 долара, които нарастват до 687 долара с федералния тласък. Ако се приравни към 40-часовата работна седмица излиза, че един безработен получава 17,17 долара на час – повече от два пъти над федералната минимална заплата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ паднаха до 473 000

Възобновяването на икономиката се случва толкова бързо, че много фирми не могат да смогнат да наемат персонал

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на американците, подали заявление за обезщетение за безработица, е паднал през изминалата седмица до 473 000, което е ново пандемично дъно и поредното доказателство, че все по-малко работодатели съкращават работни места.

Данните от Министерството на труда показват, че заявленията са спаднали с 34 000 спрямо седмица по-рано. Броят на седмичните заявления за безработица е спаднал значително спрямо пика от 900 000 през януари.

Вместо да съкращават работни места, много работодатели се борят да привлекат нови служители.

В САЩ: Много безработни и малко желаещи да работят

Освен това се увеличава и броят на ваксинираните, а хората увеличават разходите си, след като месеци наред бяха принудени да пестят заради несигурността от пандемията.

Директните чекове, отпуснати от правителството, също подкрепиха икономиката.

Сега повече американци се осмеляват да пазаруват, пътуват, вечерят навън и да се събират на обществени места.

Възобновяването на икономиката се случва толкова бързо, че много фирми не могат да смогнат да наемат персонал.

През април работодателите добавиха 266 000 работни места, много по-малко от очакваното.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Публиката в играта на политика

Политиката е мръсна игра, но с правила. Резултатът би трябвало да е някакво облагодетелстване на участниците в нея и ползи...

Затвори