Открийте ни и в

,,Вие” ще се пише вече винаги с главна буква

публикувано

на

От 1 септември вече е задължително да пишем обръщението ,,Вие“ с главна буква, независимо дали се отнася до един човек или повече хора. Тази норма влезе в сила заедно с още няколко нови правила за правописа в българския език, въведени от БАН. Промените са най-различни – от опростяване на стари изисквания до въвеждане на още по-сложни. Те са дело на езиковедите от Института по български език на Академията, които са оторизирани от държавата да следят и контролират развитието на българския език. Промените са описани в увода на новия правописен речник, който ще бъде отпечатан съвсем скоро.

Досега ,,вие“ към повече хора се пишеше с малка буква. Но учените са преценили, че не е редно да изразяваме уважение към един човек, като изписваме това с главно ,,В“, а да не правим същото към повече хора. В речника ще има цяла глава за малките букви, която опреснява някои стари правила и въвежда нови. При изписването на институциите в различни видове изречения – например Съюз на филмовите дейци, ще се пише, както и досега, с главна буква, а останалите букви ще са малки. Във всяко следващо изречение ,,Съюз“ обаче също трябва да е с главно ,,С“. Например Българска академия на науките, спомената веднъж в текста, в следващите изречения вече е Академията. По този начин ще се изписват имената и на министерства, когато не са съществителни нарицателни. Например: Министерството на вътрешните работи съобщава… В следващото изречение се пише Министерството. Ако обаче служител на МВР напише: ,,Отидох до министерството“, то вече се възприема не като институция, а като място, сграда и ,,м“ е малко. Това правило не е ново, а е старо, винаги е било такова, но го припомняме, защото има много грешки в тази посока, обясни проф. Владко Мурдаров, шеф на Секцията по съвременен български език. Реално обаче доста българи се бъркат, когато преценят кога пишат за сграда и кога за институция.

БАН уточнява и как трябва да се пишат големи и малки букви в абревиатури, които са имена на институции – като БНБ и БНТ. При пълното им изписване само първата дума в тях ще е с главна буква, а всички останали – с малки. Това важи и за всички подобни наименования. Причината – езиковедите се опитват да защитят речта от агресията на чуждата реч. В нея, а и не само, има правило – всичко с главни букви. В резултат у нас се появило и изписване на месеците с главни букви. Така в българския език ,,Държавен департамент“ или ,,Белият дом“ ще имат само по една главна буква.

В речника са приложени правила за текстовете на снимки, таблици, графики и диаграми. Изискването е текстът да е горе, долу, в центъра и вляво. Но не и вдясно. Причината – наложена практика. Текстовете в тях ще изглеждат като малки заглавия – започват с главна буква, но без точка. Това е особено актуално, защото, пак по англосаксонски маниер, повечето български вестници започнаха да поставят точки и върху текстовете на снимки.

Препоръчва се писането само с малки букви на вече наложени съчетания като питагорова теорема, рентгенов апарат, брайлова азбука и т. н. Въвежда се нова норма за писането на думи като е-правителство, е-търговия, м-пазар (мобилен пазар) и т.н., които също ще са с малка буква.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Диктатор в действие: Тръмп иска да върне смъртното наказание с разстрел

Екзекуциите на електрически стол могат също да бъдат използвани, ако правилата бъдат променени

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Отиващият си президент Доналд Тръмп се опитва да върне екзекуциите чрез разстрел като вариант за изпълнение на федералното смъртно наказание.

ProPublica съобщи в сряда, че преди изтичането на мандата на Тръмп, той се опитва да прокара „нов регламент, който да може федералните екзекуции да се извършват чрез разстрел“.

Екзекуциите на електрически стол могат също да бъдат използвани, ако правилата бъдат променени.

Подготвя се първата федерална екзекуция на жена в САЩ от 70 години насам

Според ProPublica, Министерството на правосъдието е предложило промените през август.

Обществените коментари по предложението са приемани в рамките на 30 дни, а не на обичайните 60 дни.

Промените на правилата са разгледани и на 6 ноември е получено разрешение от Белия дом – „което означава, че могат да бъдат финализирани всеки ден“.

Embed from Getty Images

Но въпреки съобщенията, че Тръмп се опитва да върне този метод на екзекуция, той най-вероятно няма да бъде използван скоро, като се има предвид, че новоизбраният президент Джо Байдън се противопоставя на смъртното наказание.

Първа екзекуция на чернокож в САЩ след връщането на смъртното наказание

Три щата – Мисисипи, Оклахома и Юта – позволяват да се използва разстрел при екзекуции за престъпления в щата.

Въпреки това, основният метод за изпълнение и при трите е смъртоносна инжекция, според Информационния център за смъртните наказания.

За последно стрелба при екзекуция е използвана в САЩ през 2010 г., когато Рони Лий Гарднър е убит в Юта.

Той е осъден за убийството на адвокат Майкъл Бърдел през 1984 г. при опит за бягство от съдебната палата.

Основните методи за екзекутиране на затворници в САЩ са „обесване, токов удар, газова камера, разстрел и инжектиране със смъртоносна доза медикамент“.

Но като правило се използват летални инжекции.

Първа екзекуция на федерален затворник от 17 години насам

Някои производители на лекарства не позволяват медикаментите им да бъдат използвани при екзекуции, което предизвика други щати да разрешат използването на други методи на екзекуция.

Генералният прокурор Уилям Бар възобнови федералните екзекуции в САЩ през юли 2019 г. Той заяви, че екзекуциите – които не са извършвани от 17 години – ще донесат „справедливост за жертвите на най-ужасяващите престъпления“.

Embed from Getty Images

През 2017 г. съдията от Върховния съд Соня Сотомайор заяви, че доказателствата, представени по делото за смъртните присъди в Алабама сочат, че смъртоносните инжекционни процедури „водят до нетърпима и ненужна агония“ – и предложи разстрел като алтернатива.

Докато на администрацията на Тръмп остават по-малко от 60 дни, служителите са насрочили рекорден брой екзекуции, преди Байдън да встъпи в длъжност.

Предвидени са още пет екзекуции – две от тях ще се състоят само дни преди встъпването в длъжност на Байдън.

Ако всички те бъдат извършени, администрацията на Тръмп ще одобри 13 федерални екзекуции за шест месеца.

Застъпническите групи поискаха Тръмп да задържи екзекуциите до встъпването в длъжност на президента Байдън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

ЕК одобри договор за доставка на 80 млн. дози от ваксината на „Модерна“

Еврокомисията предлага да бъде създадена служба за действия при извънредна здравна обстановка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Европейската комисия одобри договора за доставка на ваксината на „Модерна“ срещу COVID-19, съобщават от компанията производител.

Договорът предвижда първоначална покупка на 80 млн. дози от името на всички държави от Европейския съюз с възможност да се поискат още до 80 млн. дози.

Решението на ЕК да подкрепи тази ваксина е взето на основата на научна оценка, посочват от Брюксел.

„Оценяваме доверието към платформата ни за разработка и производство на ваксини от типа mRNА, което Европейската комисия демонстрира чрез включването на mRNA-1273 към портфолиото си от ваксини. Осъзнаваме, че справянето с тази световна пандемия ще изисква редица решения и се гордеем с ролята, която „Модерна“ играе в това глобално усилие“, каза Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.

От „Модерна“ посочват, че са разширили производствения си капацитет извън САЩ, за да гарантират доставката на приблизително 500 млн. дози от препарата годишно. Уточняват, че бройката може да бъде увеличена до 1 млрд. дози годишно, считано от 2021 г., в случай че бъде осигурено нужното одобрение.

„Модерна“ е американско дружество, лидер в разработването на нов вид ваксини на основата на информационна РНК.

Досега ЕК сключи договори за ваксините на „Астра Зенека“, „Санофи“, „Янсен“ и „Пфайзер“.

Комисията е приела и стратегия за осигуряване на достъпни лекарства, в която се предвиждат защита на веригата за доставки и помощ за разработване на нови и безвредни медикаменти.

ЕК предлага да бъде създадена европейска служба за действия при извънредна здравна обстановка, както и да се оценят производството и снабдяването с жизненоважни лекарства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Любопитни факти за легендата на футбола Диего Марадона (СНИМКИ)

Той бе много противоречива личност, като името му неведнъж е замесвано в скандали.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Без съмнение Диего Марадона е една от най-големите футболни легенди в света. Аржентинската икона започва кариерата си в родната си страна. А последният си мач Марадона играе в Буенос Айрес на 10 ноември 2001г. В бенефиса му участваха и други велики футболисти – Христо Стоичков и Ерик Кантона.

На 60-годишна възраст, звездата си отиде от този свят след сърдечен арест. Той бе много противоречива личност, като името му неведнъж е замесвано в скандали. Самият Марадона призна, че има проблем с алкохола и наркотиците.

Ето някои от най-интересните факти за неговия живот:

Признание: Наредиха Христо Стоичков сред най-великите за всички времена

Диего Марадона е роден в Буенос Айрес на 30 октомври 1960г.

С негова помощ Бока Хуниорс печели титлата през 1982г.

През 1982г. Марадона е закупен от испанския футболен отбор Барселона за 5 млн. паунда, тогава рекордна трансферна сума. В първия си мач за Барселона отбелязва гол, но впоследствие отборът му губи с 2:1 от Валенсия. В общо 58 мача отбелязва 38 попадения.

На 5 май 1984 г. преминава в Наполи. С този отбор има 115 отбелязани гола и 259 изиграни мача. С Наполи Марадона е два пъти шампион на Италия – през 1986 – 87 и 1989 – 90 г., като това са първите (и единствените) шампионски титли в историята на клуба. Печели и Купата на УЕФА през сезона 1988 – 89 г. след 2:1 и 3:3 срещу Щутгарт. Напуска отбора на 24 март 1991 г.

Embed from Getty Images

След като вкарва гол на финала на Мондиала през 1986г. Марадона подушва ръката си. Предполага се, че всъщност е приел кокаин на терена.

И още нещо спорно – през 1986г. на четвъртфиналите на Световното първенство, Марадона вкарва с ръка срещу Англия. Попитан след това, футболистът отговаря: „Това бе ръката на Господ“. На същото първенство, Марадона вкарва гол  от центъра на игрището.

Embed from Getty Images

Диего Марадона бе опериран успешно заради хематом

През 2005г. той става водещ на телевизионно предаване по аржентинската телевизия, наречено „La Noche del 10“. Изненадващо, независимо от споровете им, Пеле е първият му гост.

През 2008г. е назначен за директор на националния отбор на Аржентина. Първата му победа като мениджър е през 2008г. срещу Шотландия.

Embed from Getty Images

През 2006г. бившият му съотборник Хорхе Валдано каза за него: „Той е човек, на когото много хора трябва да имитират, съмнителна фигура, обожаван, мразен. Марадона превърна живота си в шоу“.

В чест на Марадона, Аржентина поиска да премахне тениската с номер 10, но това така и не се случи. Години по-късно с 10-ти номер играе друга аржентинска звезда – Лионел Меси.

Embed from Getty Images

Стадионът, на който играе младежкият отбор на Аржентина, се нарича „Диего Армандо Марадона“.

Не е само Роналдо... Най-абсурдните реклами с футболисти

През 1996г. Марадона признава, че има проблем с наркотиците.

Емир Кустурица прави документален филм за Диего Марадона, който е показан на фестивала в Кан.

Embed from Getty Images

Той е петият най-резултатен футболист на Аржентина.

Марадона има татуировка на Чегевара. В интервю футболистът каза, че всяка една от татуировките му има смисъл за него.

Embed from Getty Images

Въпреки всичките си професионални успехи, Марадона не е много богат – състоянието му е едва около 1 милион долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Предишна публикация:
Българка умира при инцидент в Сан Диего

21-годишна българка е починала след пътен инцидент в Сан Диего, САЩ. Стела Христова пострадала тежко, след като била блъсната от...

Затвори