Открийте ни и в

Визов режим Канада

Визите за Канада може и да не паднат

публикувано

на

сн. CMS

Шумно рекламираното в България отпадане на визите за български граждани, посещаващи Канада, което трябваше да се случи от следващата година, е на път да пропадне. Българските власти, известни с това, че са най-съгласни в цяла Източна Европа, предпочетоха да премълчат, че екстрата се получава в замяна на одобряването от страна на България на трансатлантическото споразумение с Канада, което Европейският съюз вече одобри. То обаче трябва да бъде ратифицирано и от страните членки.

България в началото заяви, че ще го блокира, докато не паднат визите. След като от страна на Канада визовият проблем изглеждаше решен, властите в София вече бяха готови да гласуват „за“, въпреки че аргументите „против“ това споразумение поне от гледна точка на българските производители и фирми са много повече.

Затова пък други правителства в Европа решиха да подходят доста по-отговорно към държавите си и вече заявиха, че няма да подкрепят документа. Това направи дори Румъния, която също поставяше като изискване отпадането на визите, а сега рискува да провали канадското обещание те да паднат.

Белгия също отказа да подпише търговското споразумение. Властите обявиха това по време на заседание на Европейския съвет по външна политика и търговия във вторник.

Но Белгия не е единствената страна, възразила срещу споразумението. Останалите пет държави решиха да се договарят с Канада поотделно. „Работим много интензивно, за да разберем белгийските притеснения и да удовлетворим исканията на Брюксел. Оптимист съм, че ще успеем и ще стигнем до подписване на споразумението, макар че още не сме на този етап“, обясни еврокомисарят по търговията Сесилия Малстьом.

Условието на България, за да парафира, е отпадане на визите за български граждани, за да може да се развива успешно търговията с Канада. Правителството в София се договори с Отава този процес да се осъществи поетапно от 1 май догодина.

 Подписването на споразумението трябва да стане на специална среща между Канада и ЕС следващата седмица, но ако дотогава не бъде преодоляна белгийската съпротива, това може да се отложи.

 

Бойко Борисов предпочете да не обяснява с цената на какво е постигнал отпадане на визите

 

1 Коментар

  1. cara mendaftar sbobet

    май 23, 2020 at 8:59 am

    I’ve observed that in the world of today, video games are classified as the latest popularity with children of all ages. Many times it may be difficult to drag your family away from the games. If you want the very best of both worlds, there are lots of educational video games for kids. Great post.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Визов режим Канада

Канадските власти връщат българи от границата (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Визовият ни режим с Канада падна официално на 1 декември тази година. Всички български граждани могат да пътуват до страната по въздух, суша или море за престой до шест месеца. За целта им е нужно електронно разрешително за пътуване (eTA), което може да се попълни онлайн и отнема само няколко минути.

Това обаче съвсем не означава, че българите могат свободно да емигрират в Канада, а първите такива опити вече се увенчаха с неуспех. Наши сънародници са били върнати от границата, разказват пред BG VOICE имиграционни адвокати.

Отпадането на визовия режим за българи цели да улесни пътуването за краткосрочен престой с цел туризъм, бизнес или транзитно преминаване. Но издаването на еТа в никакъв случай не гарантира, че българите ще бъдат допуснати в Канада дори и вече да са пристигнали на летището.

Подобно на визовия процес офицерите от граничните и имиграционните служби са тези, които решават колко дълъг да бъде престоят ви в зависимост от документите, които представите. Ако граничните служители не са убедени, че вие ще спазите срока за престой или лъжете за причината за посещението, те имат пълно право да ви откажат влизане в страната и да ви предложат доброволно да оттеглите вашата молба за влизане. Това се е случило на няколко наши сънародници, кацнали в Торонто и Ванкувър. „Те не успяха да убедят офицерите, че идват само на екскурзия, тъй като бяха донесли пълни куфари с дрехи за 4 сезона, легализирани документи за работа, дипломи и сертификати за определени професии, както и големи суми пари в брой“, казва Валя Петров, която е преводач към Immigration and Refugee Board (IRB) в Торонто. „Офицерите искаха телефони за връзка с техните работодатели в България, за да потвърдят, че все още работят там и са само в отпуск. От тези, които твърдяха, че живеят под наем в Англия или в България, искаха телефон за връзка с наемодателя на жилището, за да потвърдят, че има договор за наем, който все още не е изтекъл.“

След като сънародниците ни не успяват да предоставят исканата информация, канадските власти им отказват влизане в страната. В подобна ситуация е по-добре доброволно да оттеглите молбата си за влизане (еТА), защото при отказ да го направите се издава заповед за арестуване и последващо депортиране, което почти гарантира, че бъдещи влизания в Канада най-вероятно ще бъдат оказани.

След отказа за влизане в страната лицата остават задържани от граничните власти на същото летище или в близост до него, докато дойде време за обратния полет, който им е резервиран от канадските власти (обикновено същият или на следващия ден след пристигането). Валя Петрова вече е помогнала на няколко наши сънародници и казва, че в подобни случаи личните им вещи остават задържани от властите, но им се предоставят условия за престой като легло, баня, храна напитки и дори интервю, в което да се определи дали имат нужда от медицинска помощ (в случаи на стрес и др.).

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Визов режим Канада

Безвизово пътуване до Канада, ако имате зелена карта, но с условие (ВИДЕО)

публикувано

на

Виж цялата статия

Когато в събота сутринта певицата Нели Петкова тръгнала за летището в Чикаго, тя не е очаквала, че ще прекара следващите 7 часа там и на косъм е можело да на стигне за концерта си за българите в Монреал. Причината – новите правила за влизане в Канада, които са в сила от около година, но от 10 ноември вече се спазват безкомпромисно. Гратисният период, в който паралелно важаха и двете системи, вече мина. „Прекарах 7 часа на летището, за да чакам разрешение по новата система и за следващ полет. Нито аз, нито организаторите на концерта ми в Канада знаеха за тези промени“, разказва Нели.

От 10 ноември българите, които имат зелена карта, трябва да получат предварително разрешение от онлайн системата eTA (Еlectronic Visa Authorization). Програмата за облекчено безвизово пътуване беше обявена през април миналата година, но от тогава до сега беше променяна многократно.

Хората с американски паспорти или с двойно гражданство (българско и канадско) не може да ползват системата еTA. Но за да влязат в Канада, ще трябва да представят американски или канадски паспорт. Това ще е спънка най-вече за граждани на страни като Великобритания, които и сега се ползват с безвизово пътуване с Канада и много техни поданици с двойно гражданство нямат канадски паспорт.

Одобрението по еТА обикновено става за няколко минути, но може да отнеме и няколко дни. Разрешителното важи за 5 години, или докато е валиден международният ви паспорт, и може да го ползвате многокартно за влизане и пребиваване в Канада до 6 месеца – имиграционният служител на границата ще ви каже колко време може да останете. Цената на услугата е 7 канадски долара и се плаща с кредитна карта. Канадската система е подобна на тази, която САЩ ползва за страните, които пътуват безвизово.

В следващите месеци програмата за безвизово пътуване между България и Канада ще се разшири. През май от нея ще могат да се възползват българските граждани, които през последните 10 г. са имали канадска виза или имат валидна в момента американска виза. Това поне обеща в разговор с българския министър-председател канадският му колега Жустин Трюдо. Властите в страната ще положат усилия до края на 2017 г. без визи да пътуват и всички останали български граждани.

Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Визов режим Канада

Безвизовото пътуване до Канада се отлага

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отмяната на канадските визи за българи не се случи на 15 март, каквито бяха очакванията, и се отлага за неопределено време.

Преди почти година правителствената пресслужба обяви, че от 2016 г. българите, които са имали виза от Канада в последните 10 години, както и притежателите на визи за САЩ, трябваше да са освободени от кандидатстване за разрешение за пътуване до Канада.

Това се очакваше да се случи на 15 март, когато започна да функционира Електронната система за разрешение за пътуване (eTA) за всички посещаващи Канада. Тя не важи за гражданите на САЩ и притежателите на валидна канадска виза.

От този момент трябваше да отпаднат визите за определени категории българи и румънци и да остане само регистрацията. Това обаче се отлага за неопределено време.

„Няма потвърдена дата за разширяването на еТА. Очаква се това да се случи, когато еТА е напълно функционираща за гражданите, които нямат нужда от виза за посещението си в Канада. Дотогава гражданите на Бразилия, България, Мексико и Румъния все още ще трябва да притежават виза, за да пътуват до Канада“, се казва в съобщение на системата.

Пред „Дневник“ говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева поясни, че отлагането е свързано с изразени притеснения от страна на канадски туроператори. Преди около месец те са изпратили писмо до канадското правителство с молба въвеждането на системата еТА да се отложи за след активния туристистически сезон, тъй като промените не са били достатъчно добре известни, не е имало добра информационна кампания и подробностите за системата остават неясни за обществото. Жотева допълни, че се очаква еТА да започне да работи за българските граждани след септември.

Все пак от февруари България и Румъния са включени в програма, наречена CAN+. На притежателите на виза за САЩ и на виза за Канада в последните 10 години им се спестява доказването с документи на финансовото им състояние.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено