Открийте ни и в

Владимир Писанчев

Владимир Писанчев е новият шеф на ДАНС

публикувано

на

Парламентът избра в петък Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. В пленарна зала гласуваха 119 депутати. Номинацията за председател на агенцията на премиера Пламен Орешарски беше подкрепена от 104 народни представители.  От БСП „за“ бяха 73 депутати, един от червените са въздържа и един гласува „против“. Срещу Писанчев гласа си даде най-вероятно Георги Кадиев, който се изказа негативно за избора му за шеф на ДАНС.

31 народни представители от ДПС подкрепиха кандидатурата на Писанчев. От „Атака“ 13 народни представители гласуваха  „въздържал се“.

В обръщението си към депутатите новият председател на родното ФБР каза, че сред основните му приоритети ще бъде справянето с икономическата криза чрез борба с контрабандата и корупцията. След като беше избран, той положи клетва.

Изборът на председател на ДАНС стана само два дни и половина, след като парламентарната комсиия за контрол надспецслужбите проведе полусекретно изслушване на двамата кандидати, които премиерът Пламен Орешарски бе харесал за поста – и.д. председателят Владимир Писанчев и неговият „приятел“ (по обяснениетона самия Писанчев) и шеф на дирекцията за защита на класифицираната информация в агенцията Недялко Недялков.

Във вторник те представиха накратко еднотипните си на практика концпеции за начина, по който трябва да работи агенцията по сигурността, превърнала се след последните промени в мегаорган, комбиниращ както контраразузнавателни, така и разследващи правомощия. Публично бяха представени общи и клиширани тези, а в секретната фаза на изслушването депутати можеха да задават въпроси на номинираните.

Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в София. Магистър е от СУ „Св. Климент Охридски“. Започва работа в дирекция „Оперативно издирване“ на МВР през 1992 г., а година по-късно е назначен в НС „Сигурност“ – МВР, където преминава през всички нива на служебната йерархия. Започнал работа в ДАНС, той напуска по собствено желание през октомври 2008 г., когато е директор на дирекция. През 2009 г. отново е назначен като директор в ДАНС, а през 2012 г. е определен за заместник-председател на агенцията.

Преди малко повече от месец за председател на ДАНС бе избран Делян Пеевски. Номинацията му предизвика вълна от негодувание и провокира всенародни протести, които прераснаха в демонстрации срещу кабинета „Орешарски“ и продължават и до момента.

 

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada