Открийте ни и в

Хай-тек

VR технологиите в борбата с климатичните промени

bgvoice

публикувано

на

сн. Anja, Pixabay

Пожари със застрашителни размери, унищожителни урагани, температурни аномалии, топящи се ледници – това е само малка част от причините и проявленията на глобалните климатични промени. Могат ли технологиите за виртуална и добавена реалност да окажат влияние върху начина, по който гледаме на света? Според учените отговорът на този въпрос е утвърдителен. Но дали тези процеси са обратими или е твърде късно да повлияем на природата?

Глобалното затопляне е един от най-наболелите проблеми на съвремието, чието разрешение или поне овладяване е постоянен обект на внимание от страна на медии, активисти и цели държави. Но макар темата да е до болка позната, не всеки си дава сметка какви са нейните размери и значимост за цялото човечество, а разковничето на всеки проблем се крие именно в нивото на информираност.
Тук идва ролята на VR (virtual reality).

sn. Jan Vašek, Pixabay

Технологиите за виртуална реалност пренасят потребителя в един компютърно създаден свят, който може да се доближава максимално близко до реалността. Освен чрез картина и звук потребителят се потапя в този виртуален свят и чрез действия. Различните приложения позволяват различна степен на интеракция с измислената реалност, като по този начин правят преживяването още по-реално и осезаемо. Редица изследвания сочат, че мозъкът възприема до голяма степен тази среда като истинска, което дава възможност за широко приложение на технологията.

Към момента VR намира най-голямо приложение в сферата на забавлението, изкуството и игрите. Компании като Playstation, Sega и PokerStars залагат на виртуалната реалност, за да предложат по-добро преживяване на своите потребители.

Технологията се използва широко и в образователната сфера, за обучения и различни видове тренировки, тъй като дава възможност на обучващия се да се доближи в максимална степен до реалната ситуация, за която трябва да бъде подготвен. Именно с тази цел учени и психолози от университета Станфорд създават специална виртуална лаборатория за човешко взаимодействие (Virtual Human Interaction Lab). Когнитивният психолог и един от основателите на лабораторията Джеръми Бейлънсън споделя, че с колегите му дълго са обсъждали по какъв начин да приложат технологията в обучението.

Те откриват, че използването на VR повишава знанията и емпатията на участниците. „Тези, които изследваха виртуалното пространство, формираха по-дълбоки когнитивни връзки със съдържанието на науката“.
Учените решават да приложат изследванията си, за да повишават нивото на информираност относно един от най-наболелите проблеми на съвремието. Те разработват VR симулация, която пресъздава застрашителните резултати от климатичните промени. Докато сухата статистика и научната терминология трудно могат да накарат човек да осъзнае мащабите на проблема, нагледната картина от бъдещето прави именно това.
Симулацията, която носи името Stanford Ocean Acidification Experience, се развива в подводния свят и показва нагледно последствията от нарастващата киселинност в световния океан. Тя е следствие от огромните емисии въглероден двуокис, които затоплят прекомерно атмосферата, променят трайно климата и част от които се наслагват именно във водата, намалявайки нейното pH. Въпреки сериозността на проблема и добре подкрепените изследвания, хората не са достатъчно информирани за него, защото това явление получава далеч по-малко обществен отзвук и внимание в сравнение с други последици от климатичните промени.

сн. Fellbach, Pixabay

Първо, симулацията излага участниците на вредните изпарения на въглеродния диоксид, излизащ от колите в натоварен трафик. След това те се озовават в морето, където стават свидетели на това как коралите губят своята жизненост и страдат от киселинността на водата. През това време разказвачите – включително професори от Станфорд – обясняват какво се случва с морските обитатели. Способността на коралите, мидите, стридите и много други морски видове да изграждат своите черупки и скелети от калциев карбонат намалява значително поради повишаването на киселинността, която води до корозия. „Без тези видове, цялата хранителна мрежа може да се срине.“

Изводът от експеримента е, че участниците възприемат и разбират много по-ясно мащабите на проблема, след като се сблъскат нагледно с неговите последици. Те споделят, че симулацията е изключително реалистична и въздействаща.

Резултатите от проведените впоследствие тестове върху участниците в симулацията също показват красноречиво, че те са възприели и запомнили значително по-голямо количество информация относно проблема в сравнение с традиционните методи на обучение. След като комбинирането на VR с фактите, свързани с изменението на климата, може да помогне за повишаване на „климатичната грамотност“, това очевидно е ценен алтернативен инструмент, който превъзхожда традиционните подходи.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

Канали с вода, лодки, тераси с дървета…. Сградата на бъдещето – еко

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Caen-presqu’île

В Кан започна строителството на първия жилищен комплекс от ново поколение, който се нарича „Почти остров“, съобщава френският информационен сайт actu.fr.

Той е заобиколен от вода, състои се от няколко блока с различен на брой етажи, но не високи, а всички  тераси са със засадени дървета. Покривите са изцяло озеленени. Прокарани са речни канали, които създават илюзията за остров.

Във френския жилищен комплекс има басейн, библиотека, мини поле за голф и пристан за лодки.

Проектанската фирма Caen-presqu’île се е постарала да направи комплекса максимално екологичен като е използвала най-новите технологии в зеленото строителство.

Очаква се щастливите новодомци да влязат в апартаментите си още през 2021 година, но не се съобщава цената на жилищата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Измислиха електрически велосипед за вода

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Manta5.com

Любителите на колоезденето вече ще могат да порят вълните с велосипед. Manta5 Hydrofoiler XE-1 има педали, електрически двигател и батерия и много прилича на електрически велосипед. Но също така има крила от въглеродни влакна, наречени фолио, което позволява на цялото колело да „лети“ по водата със скорост до 20 километра в час.

Изпълнителният директор на „Manta5“ Грег Джонстън обясни, че изобретението използва технологията на електрическите велосипеди. „Под водата имате хидрофолио и витло, което ви дава възможност за потегляне, и тяга, за да можете да „хвърчите“ върху повърхността на водата. Решихме да възпроизведем колоездене по вода“, допълни Джонстън.

460-ватовият електромотор се захранва от батерия, която издържа цял час каране по вода. Компанията реши да добави електрическия двигател, за да позволи на хората да използват мотора за по-дълги разстояния, например от яхта до брега.

В момента придобивката се предлага за 7495 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Направиха батерия, която издържа цяла седмица

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: Pixabay

Батерия за смартфон, която може да не се зарежда почти цяла седмица, бе създадена от група австралийски учени. Те твърдят, че с изобретението им и електрически автомобил може да измине 1000 км, без да трябва да зарежда.

Екипът от Monash University в Мелбърн посочва, че тяхната литиево-сярна батерия е „най-ефективната в света“, като може да се представи четири пъти по-добре от стандартните батерии. Учените планират да комерсилизират иновацията, като подчертават приноса на технологията срещу климатичните промени.

Повечето познати батерии са литиево-йонни, но литиево-сярната технология отдавна привлича вниманието поради способността си да захранват обекти за по-дълго време, пише CNN.

Този вид батерии обаче вървят с доста по-кратък живот. През годините има примери за тяхната употреба в самолети и автомобили, но като цяло опитите да заменят литиево-йонните батерии са се проваляли в миналото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada