Открийте ни и в

Таен US военен полигон в България

ВИДЕО: Взрив и смърт осветли таен частен US военен полигон в България

публикувано

на

Български военен полигон край село Анево бил даден за частно ползване на американци чрез българската фирма „Аутгънс“. Това обаче стана известно едва след като взрив там уби американец, а още четирима бяха ранени, единият от които много сериозно. Освен жертвите скандалът се състои в това, че полигонът е зачислен към имотите на ВМЗ-Сопот – предприятие, което е под особен надзор, защото произвежда боеприпаси. То не трябва да се приватизира, а всяка сделка с него трябва да минава през зоркото око на Народното събрание. Взривът стана в събота около 11,30 ч. Предполага се, че след стрелба с гранатомет. „Аутгънс“ е собственост на Александър Димитров, който притежава и фирмата „Алма-Де“, чието име беше замесено около други взривове в Челопечене. Дни преди случката на полигона в близкото село Игнатово пък също имаше взривове пак при боравене с боеприпаси, които не взеха жертви и за които официалните власти и до момента не са дали обяснение.

Впрочем, в изявленията си след случката край Анево управляващите всячески се опитват отново да потулят и този инцидент. Конкретни данни за това как се е стигнало до арендуването или концесията на държавен полигон и какви са причините за взривовете до момента така и няма. Поради липса на такива данни медиите са поставени в ситуация да съобщават единствено новини около състоянието на пострадалите, сред които имената на американеца бяха засекретени по настояване на американското посолство в София.

Най-тежко раненият 38-годишен американец бе настанен в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. В неделя оттам съобщиха, че се е наложило да ампутират част от дясната му ръка. Мъжът бе опериран от екип от ортопеди заради множество травми по ръцете и краката. Претърпял и оперативна намеса от хирурзи и неврохирурзи заради двустранен пневмоторакс и открита проникваща фрактура в челната област. Има много рани и по тялото. Състоянието му обаче продължава да е много тежко.

Вторият пострадал е канадец на 46 години, който е в добро общо състояние, опериран е от ортопедичен екип. Другите двама ранени са българи, които са в добро общо състояние. Първият – Иван Танков, на 29 години – е с рани по ръцете и гърдите, които са обработени в хирургична клиника. Г-н Танков е шофьор към военния завод. „Честно казано, не можах да видя какво се случи, тъй като бях с гръб към стрелеца. Най-вероятно, като се е опитал да стреля, граната е гръмнала вътре. Не знам…“, каза той. Мъжът се е намирал на 7-8 метра от взрива. Има множество разкъсвания от шрапнели, но няма опасност за живота му. „Имам един дълъг шрапнел, който ми е разрязал целия прасец на десния крак, няколко на левия и тука два малки на дясната ръка“, заяви Танков. Взривът го изненадал, защото бил с гръб.

Вторият е младеж на 25 години с множество рани по краката. Опериран е от екип на съдова хирургия заради прекъсната артерия на единия крак.

Рехавите изявления по темата бяха направени от вътрешния министър Румяна Бъчварова, военният Николай Ненчев и икономическият Божидар Лукарски. От тях обаче не се разбира почти нищо. „Много неприятен инцидент, за което съжалявам. Все още нямам много информация“, каза г-жа Бъчварова. „Причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. Инструкторът, който е бил там и е леко ранен, по договор е човек от частна фирма „Аркос“. Единственият човек, който е пострадал от ВМЗ-Сопот, е бил преводачът“, каза г-н Лукарски. Той се опита да замете историята, като добави, че „единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът“, макар това да е всъщност най-важната част от случката. Г-н Лукарски добави още, че полигонът се ползвал „от частна фирма по договор, който е сключен наскоро с всички необходими заверки“.

Никаква конкретика нямаше и от страна на военния министър, който дори влезе в противоречие с колегите си министри, съобщавайки, че процедурите не били спазени и че това на полигона не било обучение, ами просто тестове. „Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно – има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. Оттам насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове.“

Разследването на случая бе поето от прокуратурата в Пловдив. Но почти веднага се разбра, че реално следствието ще се води от американски прокурори, които в спешен порядък бяха командировани в България. Дори само този факт говори, че на полигона не се е случил дребен инцидент, с който дори българската съдебна система би се справила.

Съмненията на специалистите са, че в Анево не са правени никакви тестове, а полигонът е бил подготвян за обучения на бойци от т. нар. умерена сирийска опозиция. Те обаче нито бяха потвърдени, нито опровергани. А с участието на американските прокурори се очаква случаят съвсем да бъде засекретен.

 

Иван Танков

Униформени охраняват подстъпите на село Анево

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Темите от последния брой на BG VOICE

Да не ви лъжа - не съм спортен запалянко. На мач ходя веднъж на 5 години, но все е за...

Затвори