Открийте ни и в

Вашето здраве

Walmart представи евтин вариант на инсулина в отговор на нарастващото търсене в САЩ

Тъй като броят на хората с диабет се покачва, цената на познатото от 100 години лекарство сe покачва, а не пада, и привлече вниманието на законодателите

публикувано

на

Сн: Reuters

Walmart обяви във вторник, че ще предложи по-евтина версия на инсулина, която може по-добре да отговори на бюджетите на милиони американци без здравно осигуряване или имат трудности да платят за животоспасяващото лекарство за диабет.

От тази седмица търговската компания ще продава специална версия на аналог на инсулина под името ReliOn NovoLog на възрастни и деца, които имат рецепта. Лекарството ще бъде достъпно в  Sam’s Club, складовата верига на Walmart,  в средата на юли.

Инсулинът ще струва около $ 73 за флакон или около $ 86 за пакет предварително напълнени “писалки” за инсулин. Той е последното допълнение към собствената гама ReliOn на Walmart за продукти за диабетици.

Нови обвинения: И Walmart има вина за опиоидната криза

Фирмата вече продава версия на инсулина на ниска цена  – около $ 25, но това е по-стара формула, която според някои лекари и експерти не е толкова ефективна при управлението на промените в кръвната захар, колкото по-новите версии на инсулина, наречени негови аналози.

С новите си действия Walmart ще насочи дългогодишния си фокус към „ниска цена за ежедневието“ по отношение на лекарство, което е медицинска необходимост за нарастващ брой американци.

Embed from Getty Images

Повече от 34 милиона души в САЩ (близо 11 процента от населението) имат диабет и още около 1,5 милиона американци биват диагностицирани всяка година, според Американската диабетна асоциация.

Тъй като броят на хората с диабет се покачва, цената на познатото от 100 години лекарство сe повишава, а не пада, и привлече вниманието на законодателите. Годишните разходи за инсулин на човек с диабет Тип 1 в САЩ почти са се удвоили – от 2900 долара през 2012 г. до 5700 долара през 2016 г., според най-новите данни, предоставени от Института за разходи за здравеопазване.

Трети член на експертната комисия към FDA подаде оставка заради лекарството за Алцхаймер

Някои от най-реномираните производители на инсулин, включително Sanofi и Eli Lilly, бяха “въртени на шиш” от политиците по време на изслушвания в Конгреса за повишаване на цените на ключовото лекарство.

Понякога компаниите реагират на критиките, като въвеждат ограничени програми с намалени цени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено