Page 8 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 8

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
          Снимкa: БТА
НВ болница ще бъдат приемани само възрастните и хронично болните
е повече от двама възраст- от магазините са затворени, само пред или цялото предприятие. Достатъчно ще мени, с които се удължава валидност- ни да могат да се събират хипермаркетите има опашки. Въпреки бъде работодателят да издаде заповед, та на всички документи и на сроковете, на открито, а на опашките забраните обаче много от търговските че преустановява работата на съответ- които изтичат в периода на извънредно- пред магазините разстоя- обекти не спазват ограниченията, а пре- ния служител, отдел или фирма. Другият то положение. В това число влизат пре- нието между чакащите да поръките да се стои вкъщи не са чути. В вариант е предприятието да бъде затво- доставянето на месечни семейни помо-
е най-малко 2 метра. Това са част от но- аптеките липсват маски и дезинфектан- рено със заповед на държавен орган. щи за деца и направленията за ползване
България: На 2 метра един от друг, а възрастните – само по двама
 вите мерки, които Националният опера- тивен щаб за коронавируса в България предложи на правителството в опит да ограничи разпространението на зараза- та. В страната всеки ден се откриват меж- ду пет и десет нови случая на болни от COVID-19, повечето от които са в София.
Училища, детски градини и магази- ни остават затворени до 29 март, след като България въведе извънредно поло- жение, а властта обсъжда мерки за об- лекчаване на най-слабите и на работо- дателите. Социалните служби в редица общини организираха доставка на про- дукти и храна на възрастни хора, за да не излизат.
Мобилизация в подкрепа на това хо- рата да останат повече вкъщи показаха и редица други фирми и компании. Един от мобилните оператори обяви, че оси- гурява безплатен достъп до всичките си над 200 програми, а друг съобщи, че пре- доставя безплатен интернет на потреби- телите си. Една от банките
обяви кредитна ваканция
а някои от доставчиците на битови услу- ги съобщиха, че удължават сроковете за плащане на сметките.
По улиците на големите градове в Бъл- гария животът видимо е замрял, много
ти, а България се включи в обща евро- пейска поръчка за доставянето на пред- пазни средства.
В парламента се дискутира бизнесът да получи правото да пуска в принудителен платен отпуск отделни свои служители
Законът за извънредното положение, който се обсъжда, предвижда и ако слу- жителят е ползвал вече целия си платен отпуск, да минава на неплатен по реше- ние на работодателя.
Социалното министерство огласи про-
на социални услуги.
Сред мерките, обявени от правител-
ството, е и поемане на 60% от заплатите на застрашени от съкращения заради ко- ронавируса. Кабинетът обеща и по 1000 лв. към възнаграждението на медиците, които са на първа линия в битката с опас- ната зараза. Бяха удължени и сроковете за годишното счетоводно приключване, както и за отстъпката при плащане на местни данъци и такси.
Със заповед на здравния министър бе обявено
кой ще бъде приеман в болница и кой не
В болница с Covid-19 ще бъдат прие- мани пациенти над 60 години, независи- мо от състоянието им, хронично болните и хора, които прекарват тежко болестта със задух или затруднено дишане. На до- машна изолация и лечение ще подлежат всички хора, които нямат симптоми и са били
открити в качеството им на контактни лица на друг заболял. В групата на подле- жащите на домашна карантина влизат и хората с леки клинични оплаквания - те- лесна температура до 38 градуса, кашли- ца, неразположение, хрема, възпалено гърло.
Медици напускат заради коронавируса
 Десетки медици напускат болници- те, в които работят, заради липсата на предпазни средства, с които да поемат битката от първа линия със заразени- те от коронавирус. Заради това Втора градска болница, която бе предвидена да поеме болни от коронавирус, е на път да остане без лекари.
До 16 часа на 16 март молби за на- пускане са подали 90 лекари и меди- цински сестри.
Според д-р Камелия Бачовка лечеб- ното заведение не е подготвено да по- еме болни от коронавирус.
Болницата разполага с два дихател- ни апарата, като единият от тях е заку- пен преди 10 години, втора употреба, и
никога не е ползван.
Става ясно и че в болницата има по
една тоалетна на етаж.
„Тук се казва, че ще се лекуват леко
болни, но никой не може да каже какво ще стане, ако те станат тежко или кри- тично болни“, допълни Бачовска.
Тя разказа, че преди дни на медиците във Втора градска болница е бил раз- даден анекс, в който е било записано, че са готови да работят с инфекциоз- но болни срещу 600 лв. допълнително заплащане. По думите на д-р Бачовска никой не е подписал анексите.
На 16 март персоналът е извикан да подпишат, че не са съгласни да работят, което също никой не е направил.
        8
18 - 24 март 2020 г.





























































   6   7   8   9   10