Открийте ни и в

BG книги

Забавен занаят: Професионален читател

Албена Иванова

публикувано

на

За себе си казва, че е възвисочък запален читател с тежки книжни отклоне­ния и допълващи четене­то страсти към волейбо­ла, карането на колело и пиенето на бира по паркове. Ние допълва­ме, че е на 27 години, с бакалавърска степен по история, магистра­тура по глобалистика и собствен блог за книги „Книголандия“.

Дотук нищо чак толкова необи­чайно. Изненадата идва, когато кажем, че наши­ят герой Христо Блажев е по професия читател. Да. Правилно проче­тохте, професионален читател и затова му се плаща. От него зависи дали даден ръкопис ще стигне до издателствата, а оттам и до рафтовете в книжарниците. И ако някои вече побързаха да му завидят, че може хей така да си чете и за това да получава пари, Хрис­то уточнява, че както при всяка работа, и при тази има задължения, които понякога никак не са леки. „Най-важното е да бъдеш честен.

Това е и най-трудното – без значение дали си хва­нал нещо от български автор, с когото ще се срещнете след седмица на някоя премиера, или възхвалявана от всички книга – ако не ти хареса това, което четеш, нямаш право да го прикриеш. Другото задължение е да четеш много, много, но това е вече приятната част, макар понякога да е нужен много инат, за да довършиш нещо незаслужаващо си, за да знаеш, че си му дал шанс. Трябва и готовност да спиш малко – прос­то няма как, четенето е времеемко занимание.“

Вече три години работата професионален читател и Христо си падват повече от чудесно с неизбежните проблеми и драми, но с много повече радост и удовлетворение. За да върши задълженията си в срок, понякога на Христо му се налагало да чете на най-необичайни места. „Случвало ми се е два пъти да чета на стадион – преди мач на националния отбор и преди среща на „Левски“.

И в двата случая отнесох доста странни, недоумяващи погледи, но нямаше проблеми. Веднъж четох на инат в разгара и в средата на лудо парти в стаята ми в Студентския град, но то си беше експеримент“, споделя преживелиците си Блажев. И след толкова много четене идва времето, в което трябва да реши коя творба ще види бял свят.

Като професионален читател го прави според личния си вкус, който си е създал обаче след изчитането на хиляди книги. Ясно е, че в тази работа има и субективен фактор – книги, които някои припознават като невероятно удоволствие за четене, за други са напълно безумни.

„Но когато чета книга с мисълта дали става за издаване или не, гледам да се абстрахирам от личния вкус и да преценя дали е добра за жанра и би ли имало хора, които да я харесат“, повдига завесата професионал­ният читател. От тази постоянна преценка за читателя Христо разви­ва и нещо като профе­сионална деформация – „да определям хората по това, което четат.“

„Трудно е да отделя ли­чността на един човек от пристрастията му в книжната област. Позна­вам страхотни хора, кои­то в живота си са чели и абсолютни бози (самият аз четях някога езотерика, докато сега изпитвам пълен скептицизъм към жанра), но това са били инцидентни неща.

Реал­но не може да не про­четеш няколко глупости дори и по чиста случай­ност – в този смисъл това ми е и надеждата, че хора, които си падат по душеслабителни четива като Букай или порнопростотиите, могат да попаднат случайно и на истинска литература“, казва Блажев.

В неговата лична кла­сация топ 3 на най-слабите книги попадат „Аномалия“ на Людмила Филипова, „Почивка в кома“ на Бегбеде и „Дано в ада да сервират бира“ на Такър Макс. Другият полюс, на най-добрите, изграждат „Сянката на вятъра“ на Карлос Руис Сафон, „Шантарам“ на Грегъри Дейвид Робъртс и „Доброжелателните“ на Джонатан Лител.

Според българския профе­сионален читател съ­временната BG литература не може да се оплаче от тотална липса на добри автори. „Самият аз започнах да ги откривам с помощта на приятелски препоръ­ки. За тях рядко може да се прочете или да се види в медиите.

Затова сега планирам да разрабо­тя поредица с книги от наши автори, която да покаже, че съвременна­та ни литература далеч не се изчерпва с някол­кото бурно рекламирани халтурници. Иначе дори и само с имена като Ге­орги Господинов, Милен Русков и Петър Делчев нямаме право да каз­ваме, че съвременната ни литература не става“, заключава Блажев.

 

Блажев чете навсякъде, дори на студентски купони

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG герои

Български фурор с Дарвиновата теория за деца на 19 езика

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българка се превърна в събитие на книжния пазар на над десет езика. Сабина Радева предизвика фурор най-напред във Великобритания с адаптация на Дарвиновата теория за деца. Книгата й е бестселър в британския Amazon и вече е преведена на 17 езика.

Тя живее в Оксфорд. Има две дъщери и две магистратури – по илюстрация и по молекулярна биология. Общото между всичко това е идеята й да адаптира  „Произходът на видовете” за деца.

“Всичко започна като една академична задача за магистратурата ми по илюстрация“, разказва Сабина.

За реализацията търси финансова помощ в интернет. Надявала се е да събере 30-40 последователи. Резултатът надхвърля и най-смелите й мечти – 1399 души застават зад идеята й. Издателствата на Острова реагират незабавно.

 

 Всичките топ 7 издатели

в UK се свързаха с мен и проявиха доста голям интерес”, споделя тя. Остава и самата Сибина да се зарадва на успеха си, защото знае горчивия вкус на несполуката.

“Имам приятели илюстратори, които от години се опитват да пробият и получават предимно откази”, коментира тя опита на другите.

Идеята й да преведе една сложна научна материя на разбираем език грабва и децата й.

“Те си направиха свои научни книги за природата и за животните“, смее се българката.

Неслучайно момичетата са и първите редактори на Сабина.

„Голямата ми дъщеря провери текста ми по едно време и каза, че му липсват прилагателни. Аз изпаднах в паника и започнах да му слагам прилагателни”, разказва Сабина.

Книгата е предназначена за читатели от 4 до 12 години, но Сабина вярва, че техните родители също ще й се насладят.

И макар да е на пазара като книжно издание от началото на февруари, вече има няколко ласкави отзива от читатели. Разбира се, най-впечатляващият

 от тях е на Ема Дарвин

“Това е много важен проект, осъществен по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните картинки разказват заедно историята за произхода на видовете и на самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование”.

Ема Дарвин е праправнучка на Чарлз Дарвин, чиято еволюционна теория Сабина Радева на практика пренаписва или по-скоро рисува в съвременен вариант. Така че нейната оценка е много важна, още повече че самата Ема е доста успешна писателка на Острова. А и да се адаптира труд, който се смята за основополагащ в историята на науката, е доста дръзко начинание.

“В момента, в който за първи път видях страниците на Сабина в Kickstarter, знаех, че искам да публикувам нейната невероятна и важна книга. Уменията ѝ като учен и художник я правят идеална, за да създаде тази книга, и съм сигурна, че както родители, така и деца ще открият, че тя е образователна и вдъхновяваща”, казва Анна Барнз Робинсън, един от главните редактори на “Пенгуин”.

През 2008 г. Радева получава магистърска степен по молекулярна биология в Института “Макс Планк” в Германия. Година по-късно обаче започва да се занимава с графичен дизайн. Просто

решава да послуша сърцето си

тъй като още от дете е обичала да рисува и любимото ѝ занимание било да си прави книжки за оцветяване. През 2015 г. получава магистърска степен по илюстрация в Университета в Хартфордшър и точно тогава се ражда идеята ѝ за адаптиране на Дарвин. С публикуването на “Произход на видовете” през 1859 г. английският учен обяснява своята теория, че организмите еволюират с помощта на естествения подбор. Радикалните му възгледи будят духовете до днес и на Сабина ѝ се налага да проведе задълбочени проучвания, преди да се заеме с тяхното преразказване на достъпен за деца език.

“Когато прочетох, че “Произход на видовете” е в първата десетка на най-популярните научни книги за всички времена, си помислих, че това е възможност да приложа своите умения и познания. Докато търсех данни за оригинала на Дарвин, открих, че много родители я подаряват на своите деца и я смятат за настолно четиво. Еволюцията е не само важна тема, но също така и трудна и противоречива, тъй като има много погрешни схващания, свързани с нея.

Помислих си, че както деца, така и възрастни могат да спечелят от една по-достъпна и визуално стимулираща адаптация. Исках да направя книга с картинки, която е артистична, красива, приканва те да я разгърнеш и същевременно дава точна научна информация”, разказа още Радева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG книги

В Канада организираха седянка, посветена на книгата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сибила Кьорова

 „Който иска умен да расте, трябва книжки да чете.“ Под това мото в две български училища в Канада се проведе читателска седянка, посветена на Международния ден на детската книга. Учениците от образователен център „Родолюбче“ в Торонто и от неделното училище към църквата „Св. Димитър“ в Брамптън четоха любимите си книжки в няколко групи, а след това разказаха за своите любими автори и герои. В седенките участваха както учениците, така и техните родители. Учениците бяха донесли и прочетоха откъси от своите любими книги на български език. Те трябваше да разкажат накратко за своята книга или приказка, които са избрали. За най-малките, децата от подготвителните групи, които все още не могат да четат, откъсите бяха прочетени от техните родители. Най-добрите ученици бяха зарадвани с грамоти за най-добър четец.

Учителите пък подготвиха презентацията „Познавате ли приказките?“, с която искаха  да установят до каква степен учениците им познават това самобитно творчество. Въпросите изобщо не затрудниха малчуганите, а учителите обещаха в бъдеще да ги запознаят с още приказни истории.

Всички деца получиха специално изработени за седянката емблема и читателски дневници, в които да запечатат първите си мисли от дадено произведение.

Това далеч не е единствената инициатива на „Родолюбче“ за запазване на българското самосъзнание сред децата на сънародниците ни, уверява училищният ръководител на центъра Мая Василева. „Решили сме всеки учебен ден да прочитаме по една от непознатите приказки. Също така положихме началото на библиотека с детски книги на български език, която може да се ползва от всеки желаещ“, разказа тя.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG книги

Роди се първият BG идол на тийнейджърите

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. YouTube

Емил Конрад – това е името на първия произведен на българска почва тийнидол. Ако някой има и най-малкото съмнение, просто трябва да напише в Google на кирилица „книжарница“, „опашка“, „Емил Конрад“ и ще види как доскоро неизвестният за широката публика  влогър (блогър, който създава видео) събира стотици подрастващи на опашки за книги и автографи. Във всички градове с премиери на дебютната му книга „Нещата, на които не ни учат в училище“ го посрещат километрични опашки от млади хора, които искат автограф и крещят френетично при появата му. В София маратонът за подписи на Конрад продължи дълги часове. Бургас пък бе на ръба да пусне кръв, защото охраната не успя да се справи с огромното множество, дошло на място за среща с новия си любимец. На полицаите се наложи дори да свалят млади хора от дърветата, за да не стане инцидент. В Пловдив километричната опашка блокира Главната, а домакините тичаха и откупуваха от други книжарници книгата, за да не останат тийнейджърите без свой екземпляр. Реакциите на младите хора бяха безпрецедентни – „той е като Исус Христос“, „щях да умра от срам, толкова се радвам, че се видяхме“, „жесток, обичам го“, „чакам го с нетърпение пак“, „струваше си чакането на опашката“. Те влизаха с нетърпение на групи от по няколко души, получаваха автограф и снимка.
На какво дължи славата си симпатичният младеж, който с умна стратегия и търпеливост успя да прескочи зад стената на недоверието и да се превърне в душеприказчик за младото поколение? Историята на Емил далеч надхвърля истерията около дванадесетте истории за лъжата, страха, щастието, очакванията, които споделя в книгата си. Общуването му с тийнейджърите е от години чрез профилите му в различните мрежи за споделяне. Там Конрад показва клиповете си, в които с чувство за хумор и ирония коментира различни ситуации и проблеми, близки до младите хора. Регистрира милиони гледания. Често идеите и реалните истории са споделени точно от тийнейджърите. Така се стига и до дебюта му на литературна сцена.
Поканата идва от българското подразделение на „Егмонт“ за дебют с близо 26,000 бройки първоначален тираж. Това е едва вторият български автор, чиято творба попада в каталога на издателството. „Нещата, на които не ни учат в училище“ излиза със специалния знак „Кубар“ за проекти, чийто начало е тръгнало от интернет пространството. В момента издателите обмислят допечатка на тиража. Освен 12-те истории, които отговарят на 12-те класа в училище, в нея ще има тринадесета глава – тя принадлежи на читателите. Всеки фен на Емил може да допише книгата и да му изпрати историята си. Току-виж попаднала в новия тираж.
Преди обаче да се случи това, „Егмонт“ направи първата стъпка в превръщането на Конрад в рекламна индустрия. Пусна два вида тениски с корицата на книгата, предлага ги на специални промоции и дори ги доставя безплатно при онлайн поръчка. Емил също не пести сили да рекламира себе си. В разгара на националното си турне той активно постваше в социалната мрежа различни свои коментари, с които предизвикваше реакция от феновете си. В употреба вкара и 70-годишната си леля, която засне във видео. Жената отговаряше на въпроси като „какво би избрала – модзила, опера, експлорър или хром“. Логично лелята отговори с единствената позната за нея дума – „опера“. Изводът на Емил беше в типичния му стил: „Ето виждате ли, че и възрастните хора се справят с интернет.“ Може би като жест и към останалите поколения, които също могат да научат нещо от книгата му.
Независимо от изненадата и неразбирането на възрастните явлението „Конрад“ е факт. Популярността му не отменя четенето на други книги, но е показател колко важна е рекламата. Затова не изненадва и новината, че Емил не просто твори и провокира в интернет пространството, а се и издържа, при това добре. Следващата му крачка няма да е изненада. Докато е на върха на популярността, да пусне нова книга. Дали съдбата  ще е като на „Нещата, на които не ни учат в училище“, никой не може да прогнозира. В издателския бранш не един и двама прогнозират, че Емил Конрад е еднодневка, която ще падне от върха само след месец, когато завършва литературното му турне. Други обаче припомнят, че от 2006 г. влогърът системно и последователно трупа популярност с видеата си и се радва на огромен интерес в интернет вече близо 10 години. При това незабележимо и за медии, и за наблюдатели. Чак да не повярва човек!

Кариера от 17-годишен

Емил Конрад качва първото си видео в интернет, когато е едва на 17 години, първоначално на английски език. Голяма популярност набира няколко години по-късно, когато – вече на български – в своите клипове започва да разказва по забавен и атрактивен начин за нещата, които му се случват в реалния живот. Снима в дома си и сам обработва видеата си. Създава различни персонажи, най-известният от които е Силвето. Най-популярните му поредици от видеа са „Истината или се осмеляваш“ и „Войната на половете“. Днес Емил има над 200 хиляди фенове във Facebook, над 133 хиляди абонати в YouTube и над 18 хиляди в българския портал за видеосподеляне VBox7.

 

Дечурлига чакат за книга и за идола си в Пловдив…

…в Бургас

И в София

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Осъден бизнесмен отряза пръста си в знак на протест + ВИДЕО

Бившият бургаски депутат от Движение за социален хуманизъм Ивайло Зартов отряза кутрето на лявата си ръка пред камера, а негов...

Затвори