Открийте ни и в

Започна сезонът на ураганите в Америка – как да се предпазите

публикувано

на

Семейството на Росица Димитров, спасено с лодка по време на Харви

В периода от юни до 30 ноември жителите в крайбрежните градове по Атлантика ще са нащрек за урагани с голяма разрушителна сила, заради които може да се наложи евакуация. Сезонът на ураганитe ще бъде с интензивност над средната, предупредиха от националната агенция за океаните и атмосферата. За средна интензивност се счита, когато към сушата се насочат 12 бури, на които са дадени имена, т.е. били са с скорост на вятъра от най-малко 39 мили в час, или 63 км/ч, като шест от тях обикновено се превръщат в урагани със сила на вятъра от минимум 74 мили в час (119 км/ч). 

Тази година обаче специалистите предвещават 70 процента вероятност да видим между 10 и 16 бури с имена, като от пет до девет могат да достигнат силата на ураган от първа степен, а между една и четири бури могат да прераснат в ураган от трета степен. Най-опасният промеждутък в сезона е от средата на август до средата на октомври. Учените даже са забелязали, че около 10 септември средно се образуват най-много урагани.

В другия край на страната, откъм Тихия океан, сезонът започна още от 15 май и ще продължи до 30 ноември. И тук хората трябва да следят отблизо прогнозата за времето особено през август и септември, тъй като вероятността за образуване на урагани е най-голяма в този отрязък от календара.

Заради климатичните промени през последните години ураганите са наистина непредсказуеми и сварват мнозина неподготвени. Разрушенията са големи както от силния вятър, така и от дъждовете по периферията. От възможни урагани се притесняват не само жителите край океана, но и хората във вътрешността на страната. Пресен пример за това как големи поражения могат да се нанесат в градове далеч от плажовете е ураганът Харви, който достигна четвърта степен. През август 2017 г. той първо помете градовете Порт Арканзас и Рокпорт в щата Тексас, а после донесе след себе си проливни дъждове, които обхванаха не само петролния щат, но и Луизиана, Алабама и Арканзас. В резултат Хюстън потъна под вода и се стигна до евакуация. Тогава сънародникът ни Никола Шишманов, който живее там, ни разказа, че е блокиран вкъщи и не може да излезе заради наводнението. „Много искам да съм доброволец и да помогна с нещо на бедстващите, но не мога“, заяви още той и допълни, че благодарение на българските си навици се е запасил с храна предварително. Но имаше и по-страшни истории. Като тази на Росица Димитров, която телевизионният канал NBC показа по време на спасителна операция с лодки, която се наложи, защото властите изпуснаха контролирано два от резервоарите с вода и много къщи се наводниха. За този случай също ви разказахме. Заради Харви още няколко български семейства се евакуираха принудително от Хюстън и им отне седмици, та дори и месеци да се възстановят.

Пред големи проблеми заради урагани през миналата година бяха изправени и наши сънародници, живеещи в други американски територии. Руменка Чапкънова трябваше да се премести от карибския остров Сейнт Крой в континенталната част на Щатите. Виновник за това беше ураганът Мария (5-а степен), който предшестваше Харви. Българи от Маями пък трябваше да се крият в убежища заради последвалия след Мария ураган Ирма, буря от четвърта категория.

За да избегнете бедствия като тези, е препоръчително да следвате указанията на метеоролозите и властите. Предварително се запознайте с нивото на риск за урагани във вашия град. Разучете маршрутите за евакуация. Заредете на телефона си мобилни приложения, които могат да ви помогнат, в случай че сте в беда. Едно такова е „Hurricane“ на Червения кръст, което дава информация какво да правите преди и след ураган, а също показва и най-близките убежища. Друго полезно приложение е „NOAA Weather Radar and Alerts“ на националната агенция за  океаните и атмосферата. Ако е обявена евакуация, изтеглете се от района максимално бързо и останете на безопасно място, докато не е официално обявено, че опасността е преминала.

За да си помогнете със събирането на вещите, които ще ви трябват, още от сега пригответе чанта с най-важните ваши и на семейството документи заедно с неща от първа необходимост като дрехи, телефон, лекарства, карта на района около вас, фенерче, пари в брой, книги и игри за децата. Така ще ви остане да приготвите само храна и вода за вас и за домашните любимци, ако имате такива. Другото, което може да свършите, е да си направите застраховка, която покрива щети, нанесени от ураган или наводнение. Когато напускате района, имайте предвид, че трябва да се изтеглите поне на 100 мили от обявеното място на „удара“ на урагана, защото най-тежките поражения могат да бъдат нанесени в такъв радиус.

Природата дава сигурен знак, че близо до брега ще има ураган, около 72 часа преди това. Тогава нивото на водата се покачва до 6 фута ( 2 метра) и вълните достигат брега много по-често от обикновеното – на всеки 9 секунди. Имайте предвид обаче, че в последните години ураганите набират сила много по-бързо от изчисленото от учените досега време. Ураганът Мария например прераства от първа в пета степен само за 18 часа.

Когато в града, в който се намирате, е обявено предупреждение за ураган и има 36 часа до идването му, трябва да следите прогнозата за времето по телевизията постоянно, да направите последни приготовления за напускане на мястото и да се уговорите с близки и приятели как ще осъществявате връзка. Запомнете, че най-вероятно да изпратите текстово съобщение ще е по-надежден начин за връзка от телефонно обаждане, тъй като линиите може да са претоварени. Преди да отпътувате, бъдете сигурни, че колата ви е заредена с достатъчно бензин.

Ако до идването на урагана има между 18 и 36 часа, все още можете да се евакуирате. Ако имате възможност, приберете отвън всички предмети, които могат да бъдат отнесени от вятъра, като маса и столове за веранда и кофи за боклук/рециклиране. Няма да сбъркате, ако успеете да отрежете клоните на дърветата в двора максимално късо. Сложете предпазни материали по прозорците като капаци за буря. Друг вариант е да оковете прозорците с дървени плоскости. В магазините продават готови такива с размерите на стандартни прозорци. Напомнете си да не забравите да изключите газта и електричеството.

Ако до идването на бурята има между 6 и 18 часа, най-добре е да останете там, където сте, но да сте максимално подготвени и защитени. Отново не забравяйте да следите прогнозата. Заредете телефона си. Погрижете се за прозорците и масата/столовете отвън, както е описано по-горе, когато има до 36 часа до „удара“, а също и за дърветата в двора.

Ако бурята е на по малко от 6 часа от вас, трябва да сте „барикадирали“ дома си. В никакъв случай не стойте близо до прозорците, макар да са покрити с предпазни материали. Включете хладилника на най-ниска температура и го отваряйте само при необходимост. Стойте във вътрешна стая, по възможност близо до банята. Предупредете близките си къде се намирате. Ако останете без електричество, ползвайте фенерче, в никакъв случай свещи. Следете прогнозата и излезте от вкъщи само ако времето е утихнало и властите са потвърдили, че опасността е преминала.

Заради ураганите през миналата година властите предприемат мерки за осведомяването на жителите от най-ранен етап. В Сарасота, Флорида, например вече промениха названието на убежищата в града от „убежища“ на „евакуационни центрове“. Сънародникът ни Цветан Талов, който живее там, казва, че не само институциите дават информация по въпроса, но и работодателите. Той уточни, че всеки работодател трябва да има предварително подготвен план за действие, който се одобрява от общината ежегодно, обикновено през април или началото на май, и че има доста нови разпоредби след миналогодишния ураган Ирма. „Аз лично нямам подготвен план“, заяви още Цветан. „Решавам в последния момент. До четвърта категория ще си стоя вкъщи, при по-висока ще решавам. С храна и лекарства се запасяваме предварително“, обясни също той.

Каквото и да решите за себе си, важното е да имате достатъчно информация как да се справите с варианта, който сте избрали, и да действате спокойно. Ако се налага, потърсете помощ от спасителните служби или телефон 911.

 

Ураганите през 2017 г., източник The Weather Channel

Снимка от радар на движението на урагана Харви

Пораженията от Ирма на работното място на Цветан

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

100-годишният ветеран капитан Том издава автобиография

Той набра почти 40 милиона британски лири за британската здравна служба

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Капитан Том Мур навърши 100 години, набра почти 40 милиона британски лири за британската здравна служба, кралица Елизабет Втора му присъди рицарско звание, но с това постиженията му не свършват. Ветеранът написа автобиография и планира и друга благотворителна дейност, съобщи Ройтерс.

Автобиографията на капитан Том „Утрешният ден ще е хубав“ ще излезе в продажба на 1 октомври. В нея той описва детството си в Северна Англия, страстта си към моторите, службата през войната, и новата си слава. Заглавието резюмира оптимизма му, който толкова допадна на британците в началото на пандемията.

Ветеранът от Втората световна война стана национален герой, докато обикаляше с проходилката градината си с надеждата да събере средства за британската здравна служба.

Томас Мур каза, че се наслаждава на славата си. Зарадвала го е и срещата с кралицата, когато му е присъдила рицарско звание. От церемонията той си спомня куриоз със стол. Когато човек го внесъл, той си помислил, че е за Елизабет Вотра. Оказало се обаче, че не е за нея, а за чантата й.

Дъщерята на капитан Том – Хана, му помага да учреди фондация, която да набира средства за благотоврителност и подпомагане на хора, които са самотни, загубили са близък, за равенство и образование.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп отпуска 13 млдр. долара на Пуерто Рико – за възстановяване от ураган преди 3 години

Тръмп праща парите 45 дни преди изборите, което изглежда цели да привлече избирателите във Флорида на негова страна.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Дженис Фуентес, вдясно, от джижението "Power 4 Пуерто Рико", говори пред Белия дом във Вашингтон, по време на бдение в чест на първата годишнина от удара на урагана Мария (2018 г.); сн.: БТА/АП.

Президентът Доналд Тръмп обяви в петък, че изпраща помощ за бедствия на Пуерто Рико в размер на 13 милиарда долара. Това е неочакван ход като се има предвид, че парите са за възстановяване от урагана Мария, опустошил острова преди цели 3 години. Тръмп праща парите 45 дни преди изборите, което изглежда цели да привлече избирателите във Флорида на негова страна.

Българка от американските Вирджински острови търси нов дом заради урагана Мария

Помощта първоначално беше одобрена от Конгреса през 2018 г., но Тръмп и членове на неговата администрация отказаха да изпратят цялата сума.

През трите години, откакто ураганът „Мария“ опустоши Пуерто Рико, хиляди хора се преместиха от тази територия на САЩ във Флорида, което ги превърна във важна група гласоподаватели в щат, който може да изиграе ключова роля при резултатите от изборите през ноември.

Социологичрските проучвания показват почти равенство във Флорида между Тръмп и неговия опонент от демократическата партия Джо Байдън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Съдия връща зад решетките акстриса от „Мелроуз плейс“; присъдата й за убийство при катастрофа била малка

Решението на съда е изненадващо развитие по делото, което обикаля съдебната система на Ню Джърси близо десетилетие.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Бившата актриса от сериала „Мелроуз плейс“ Ейми Локейн, която вече излежава присъда за фатална катастрофа от 2010 г., която причини в нетрезво състояние в Ню Джърси, се връща зад решетките, след като съдия се споразумя с прокуратурата, че първоначалната й присъда била твърде лека.

Ейми Локейн все още отказва да поеме пълна отговорност за катастрофата, в която загина 60-годишната Хелън Сийман и бе тежко ранен съпругът й. Съдия Анджела Борковски осъди актрисата на осем години в щатски затвор. Тъй като Локейн е излежала вече две години от наказанието си, тя ще трябва да прекара поне още четири години зад решетките, преди да има право на условно освобождаване, каза адвокатът й.

Локейн се извини на семейство Сийман с кратко изявление. След края на съдебното заседание в Самървил й бяха сложени белезници и бе отведена в затвора.

Решението на съда е изненадващо развитие по делото, което обикаля съдебната система на Ню Джърси близо десетилетие.

Локейн, която игра в 13 епизода на популярния сериал на тв „Фокс“ през 90-те и в няколко игрални филма, бе осъдена по няколко обвинения, най-тежките от които носят присъда от пет до десет години затвор. Щатската прокуратура поиска първоначално присъда от седем години затвор, но през 2013 г. съдия я наказа с три години затвор.

Апелативният съд прецени, че той не е приложил правилно закона, но при новото дело същият съдия отказа да й даде по-дългосрочна присъда.

Миналата година друг съдия я осъди на пет години затвор, но апелативен съд прецени, че той не е следвал указанията и разпореди нова присъда. Адвокатът на актрисата безуспешно оспори решението с аргумента, че нова присъда ще означава, че Локейн ще бъде съдена два пъти за едно и също престъпление, тъй като тя вече е излежала първоначалната си присъда и времето за условно освобождаване.

Според свидетели Локейн е изпила няколко питиета, преди да седне зад волана на път към дома си в нощта на инцидента и да се блъсне в колата на Сиймън край Принстън. Локейн твърди, че била разсеяна от преследването от шофьор, чиято кола била ударила на светофар минути по-рано.
Тя не беше съдена за шофиране в нетрезво състояние, но щатски експерт свидетелства в съда, че съдържанието на алкохол в кръвта й било около три пъти над допустимите от закона норми. Тя се движела с около 85 километра в час при ограничение от 56 километра в час в района на катастрофата.

Локейн разполага с 45 дни да обжалва новата си присъда. Адвокатът й обяви, че ще изчакат дали щатският Върховен съд ще реши да разгледа жалбата й за повторен процес за престъпление, за което вече е осъдена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Децата в Торонто участваха в Асамблея на творчеството

Танцовата част от програмата За втора година българите в Торонто се събраха в Мадона тиътър, за да видят и чуят...

Затвори