Открийте ни и в

Избори 2014

Защо Алекс Алексиев иска да е евродепутат?

публикувано

на

Алекс Алексиев

В момент, когато партийните листи в България за предстоящите евроизбори гъмжат от приятели на Русия или обикновени руски агенти, има един кандидат, за който е сигурно, че няма да работи в полза на новата Евразийска империя. Името му е Алекс Алексиев и той е добре познат на всички българи в Америка. Роден в семейството на бележития български  писател, художник и карикатурист Райко Алексиев, той е и праправнук на възрожденката Евгения Кисимова, която организира първата „Женска община“ и десетилетия наред работи неуморно за образованието на българската жена в Търново и в цяла България. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Райко Алексиев е арестуван, жестоко изтезаван и убит в затвора. Цялото му имущество и банкови сметки са конфискувани и майката на Алекс – Весела Алексиева, остава на улицата с три невръстни деца. Следват години на нищета и политически тормоз. В началото на май 1966 година успява да избяга от България и през 1969 пристига в Америка. Тук следва политически науки  в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. След което дълги години е анализатор  в отдела за национална сигурност на корпорация ,,Ранд“ – един от най-мразените от комунистите мозъчни тръстове. Алексиев става един от известните американски съветолози и покрай научната работа развива широка публицистична дейност в американските и международните медии. Явява се в качеството си на експерт в прослушвания в Конгреса, изнася и лекции под егидата на Американската информационна агенция. От самото начало се включва в работата на Българския свободен център – организацията, която защитава българската национална кауза и култура в чужбина. В края на 80-те години на миналия век Алекс Алексиев оглавява българската хсекция на радио ,,Свободна Европа“ в периода, когато то заедно с Би Би Си са единствените медии, по които могат да се чуят гласовете на българските дисиденти. След колапса на комунизма г-н Алексиев търси ново поприще и за кратко става един от най-търсените анализатори на ислямския фундаментализъм като председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

Сега обаче г-н Алексиев е решил да се включи в предстоящата кампания за евровота като независим кандидат. Най-новата история на България е характерна с безславното представяне на почти всички независими претенденти в различните избори, колкото и известни имена да са били. Дали Алекс Алексиев ще промени тази традиция и защо се кандидатира точно в този момент?

,,За първи път от Втората световна война границите на една европейска държава бяха променени с въоръжена сила. Откровената агресия на Русия в Украйна беше осъдена от целия свят. Изключение прави България, където управляващите официално говорят двусмислици, но истеричните проруски брътвежи на БСП и ,,Атака“ показват съвсем ясно на коя страна са. Вредата, която тези хора причиняват на страната, е трудно измерима. Още по-тревожен е фактът, че на политическата сцена днес няма ясна алтернатива. БСП, ДПС и ,,Атака“ са възможно най-продажното и антибългарско управление на страната през годините на прехода. ГЕРБ продължава да защитава ,,Южен поток“, който е един открито антиукраински, антибългарски и антиевропейски проект. С други думи – те също защитават интересите на Москва, аргументира кандидатирането си г-н Алексиев. – Аз не съм политик и нямам никакво намерение да ставам политик, но имам едно добро качество и то е, че за разлика от повечето български политици, не мога да говоря дълго и убедително, без да казвам нищо. Пък и наистина ме боли, че България е на това дередже!“

Неговата платформа предвижда пълно освобождаване на страната от руската зависимост. ,,Без освобождаване от руския енергетичен монопол България едва ли би могла да развие икономическия си потенциал. Събитията в Украйна също показаха, че ЕС не може да се счита за истински съюз, ако остави източните си членове да бъдат шантажирани и изнудвани от Москва, както досега. Българите също трябва да разберат че всички тези партии и сили, който директно или индиректно поддържат руски политически проекти – като ,,Южен поток“, работят за Русия и против интересите на България и Европа“, казва той. За разлика от мнозина други политици, които се опитват да говорят така, че да ги харесват в Брюксел, Алекс Алексиев смята, че легалните и нелегалните имигранти, които в момента заливат България, са проблем. ,,В огромното си болшинство необразовани мюсюлмани без никакви квалификации, те в никакъв случай не решават острия недостиг на квалифицирана работна ръка, а го правят още по-остър. Необходимо е цялостно преосмисляне и реформиране на имиграционните закони“, смята той. Според него едно от последствията на неограничената имиграция през последните десетилетия е масовото проникване на радикални исламистки и терористични движения, които напълно отричат европейската цивилизация и закони: ,,Мащабът на това опасно развитие беше нагледно доказано от наплива на хиляди джихадисти от цяла Европа в Сирия, както и от присъствието на стотици шериатски съдилища на Стария континент. Без преувеличение може да се каже, че радикалният ислямизъм понастоящем доминира огромните мюсюлмански общини в Западна Европа и се разпространява бързо и в източната й част. Ако не се вземат крути мерки за неговото неутрализиране, Европа стои пред нова вълна от тероризъм и дестабилизация.“

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Избори 2014

СКАТ става правителствена телевизия

публикувано

на

Виж цялата статия

Окончателно разпределение на депутатите в НС

Бургаската телевизия СКАТ най-сетне доживя момента, когато ще й бъде забранено да критикува управляващите, а същевременно ще я задължат предимно да ги хвали. Причината за това е, че партията на нейния собственик Валери Симеонов е на крачка от властта. Как се случи така, че Патриотичният фронт, който не пестеше хули по адрес на Борисов, сега е готов да влезе с него рамо до рамо в правителството, остава загадка. Но пък Бойко ги умее тези работи. Негов специалитет при предишния му мандат бе да си намира най-невероятни партньори. Точно такива, които първо го обругаваха, а после с подвити крилца се гушваха под скута му. По този път минаха вече ,,Атака“ на Волен Сидеров и ,,Ред, законност, справедливост“ на Яне Янев. Заигравките на Яне с Бойко, а преди това с Алексей Петров, му костваха политическата кариера. Сидеров пък подир Борисов крепеше и кабинета ,,Орешарски“, което за малко също да го извади от политиката. Но историята учи, че никой не се учи от историята. Очевидно сега е дошъл моментът сценарият да се повтори и с Патриотичния фронт.

Новото е, че този път на ГЕРБ му трябват повече партии, защото машиналният сбор от неговите депутати и тези на тандема Валери Симеонов-Красимир Каракачанов не правят сбора от 121. Затова и третият играч в тази пъстра група ще е (както BG VOICE вече предрече в миналия си брой) Реформаторският блок. Участието на реформаторите във властта вече така разтресе тази малка коалиция, че ще е цяло чудо, ако тя оцелее в следващите месеци в сегашния си вид.

Оказва се, че част от партиите в нея силно подкрепят идеята за коалиция с ГЕРБ, а другата половина са против. Сред групата на желаещите е и лидерът на СДС Божидар Лукарски. В интервю пред ,,24 часа“ г-н Лукарски се изтърва, че предизборните клетви на реформаторите, че никога няма да се прегърнат с ГЕРБ, ако премиер ще е Борисов, били лъжи, за да се трупат гласове. ,,Това беше трик за вдигане на нашия електорат, ако мога да се изразя така на шега…“, каза синият водач и подлуди целия електорат на реформаторите. Хората се почувстваха измамени, след като дори организацията, която пледираше, че е създадена, за да е различна и да не лъже като останалите партии, е мамила с предизборни лъжи точно като тях.

Във Facebook бяха създадени групи против Лукарски и реформаторите, които настояват за оставката му. Гражданският съвет на реформаторите също поиска оставката на Божидар Лукарски. Той се оплете още повече, като се отрече от думите си пред ,,24 часа“ – не ги бил казвал.

„Оставката ми я искат единици във Facebook, които не са нито орган на СДС, нито на Реформаторския блок. Единственото, което могат да искат, е оставката на жена си вкъщи.“ Лидерът на СДС дори напомня, че по устав оставката му могат да искат Националният съвет и НИС на партията. Новото изказване на Божидар Лукарски предизвика още по-голямо възмущение сред членове и симпатизанти на реформаторите, които вече стартираха кампания за импийчмънт на партийния лидер.

Меглена Кунева също се оказа в отбора на мераклиите за власт. Оказал се в малцинство, Радан Кънев – председателят на ДСБ, първо бе в групата на противниците на кабинет с премиер Борисов, но от няколко дни също клекна пред ГЕРБ. Така феноменът почти всяка новопоявила се партия в българския парламент да изразява желание за включване почти мигновено във властта се запазва. Другата част от този феномен е, че ако партията е малка, след това или изпада от политическия живот, или има огромен проблем да запази популярността си.

Всяко правителство, което ще трябва да управлява при изключително тежки условия на вече повишени и очакващи се още по-големи цени на електричеството, на непопулярни реформи и високи данъци, ще е пагубно за партиите, които го създават. Затова наистина е странна охотата, с която и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт са готови да се жертват. Впрочем и двете организации твърдят, че го правят в името на Майка България. Именно в нейно име Валери Симеонов и Красимир Каракачанов набързо забравиха и заклинанията си, че те никога няма да се съюзяват с реформаторите, докато там е ислямистката партия на Касим Дал и Корман Исмаилов ,,Свобода и достойнство“.

Какво ли не е готов да направи човек за клетата Майка България, но най-вече за властните й структури…

 

Новата правителствена телевизия на България

Правителството на Майка България ги очаква

Правителството на Майка България ги очаква

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Избори 2014

Как бе изпълнено първото предизборно необещание

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. Facebook

Седмицата на извънредните парламентарни избори в България е идеалното време да се тегли чертата под обещанията на различните партии и кандидати. Най-краткото обобщение на всичко, изговорено по предизборни студия и площади до момента, всъщност го направи преди няколко дни политологът Евгений Дайнов. ,,Щом кампанията е тиха, значи властта е договорена“, заяви той. Няма по-точно обяснение на странния факт, че след сваления от народен гняв кабинет на Борисов и подир падналото от самосебе си провалило се правителство на Орешарски предизборният дебат върви вяло и почти незабележимо. По разни тв студия политици уж от различни антагонистични партии се гледат любовно, усмихват си се и дори ей-така запред хората никой не си изтърва нервите, не обиди другия с нищо, не го заля с вода, не напусна разгневен студиото. По време на избори малко театър не е излишен, правят го по целия свят. В България тези дни обаче е скука. Това са първите избори, които протичат толкова монотонно от падането на комунизма до момента.

Дори решението тъкмо сега да се вдигне цената на тока с 10% не притесни никого, любовта в студията продължи да шества, усмивките си грееха по лицата на гостуващите политици. Няма митинги и протести, няма гневни окупатори, сякаш не иде реч за наближаващо поскъпване на живота, а се очертава пътека от мед и масло.

Впрочем точно увеличената цена на тока е най-ярката част от предизборната кампания. Като се има предвид, че служебното правителство е съставено, ако не под диктовката, то поне с активното суфлиране на Бойко Борисов, няма как да не се предположи, че играта с цената на тока е също негова поръчка. Щом от всички страни обясняват, че поскъпването е неизбежно, защо то да не бъде сторено от някакъв си кабинет, който не е избиран от народа и е временен? Нищо че от правителството на Георги Близнашки мрънкат, че те нямали нищо общо, понеже Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чието де факто е решението, била независим от тях орган. Независим, ама колко да е независим? Трябва да си сляп, за да повярваш, че маньовърът с поскъпването не е поръчан от г-н Борисов, който вече сърба попарата на народния гняв точно заради тока. Дето се казва, научил си е урока човекът и отсега се презастрахова. Затова по отношение на ГЕРБ отчитаме, че имат едно недадено предизборно обещание – ,,по-хубава“ с 10% цена на електричеството, но затова пък то вече е изпълнено предсрочно и успешно.

И понеже ГЕРБ ще спечелят тези избори, ето обобщение и на останалите им (не)обещания, които ще изпълнят. Първото е, че ще са проводници на руските интереси. Борисов вече го е доказал във времето. Той не само е първи приятел на най-яркия представител на Русия в България – милионера Валентин Златев, но в предния си мандат всяка събота и неделя прекарваше в неговите хотели, пръснати из цялата страна, или в ловните му резиденции. В крайна сметка всичко, което Златев (респективно Русия) си поиска, Борисов надлежно изпълни и преизпълни.

Нещо повече – със Златевите владения бе свързан неразривно и един от най-пикантните скандали около Борисов – този с Мишо Бирата. Започнала като един невинно подхвърлен на медиите запис, в който босът на ГЕРБ нарежда на митническия директор Ваньо Танов да не тормози с проверки Бирата, историята приключи в хотела на Златев ,,Правец ризорт“ в едноименното родно градче на Бай Тошо. Трупът на Мишо Бирата бе намерен в една от луксозните му стаи, а както може да се досети човек, разследващите заключиха, че тази странна смърт (той бе само на 47 години) всъщност не била никак странна, ми идело реч за напълно естествен процес. Случаят е приключен, забравете. Можем само да гадаем кой ще заеме мястото на Мишо Бирата в сърцето Борисово за следващия му мандат и в кой точно хотел ще открият после трупа му.

За няколко седмици Бойко Борисов разви различни тези що за правителство ще има България след вота. Най-напред бе забелязано топлото му отношение към ДПС. Предишния път лидерът на ГЕРБ обещаваше огън и жупел за Ахмед Доган, но в крайна сметка осигури на вожда в сараите спокойствие, още богатства и комфорт. Именно при предишния кабинет ,,Борисов“ империята ,,Доган“ се разрасна с ,,Булгартабак“, десетки други знайни и незнайни фирми, вестници, списания, телевизии, интернет издания. Всичко това щедро финансирано от КТБ с пари, които държавните фирми и дружества влагаха там. Борисов не само нямаше нищо против превръщането на банката на Доган във финансов мастодонт, неговото правителство активно работеше в това направление. Сега г-н Борисов дори от кумова срама не си направи труда да каже нещо по темата; да изрази съжаление за случилото се; да се закани на Доган. Което може да предполага, че вождът на ДПС ще забогатее още по-доволно и при новото управление на ГЕРБ, а куклите му на конци Пеевски и компания ги чакат щастливи мигове, допълнителни милиони по сметките и хармония в живота. Единствено неясно е коя ще е новата банка на Доган, към която следващият кабинет ,,Борисов“ ще засили държавните пари, за да осигури сполуката на империята ДПС.

За разлика от родената в дебрите на Държавна сигурност турска партия, към Реформаторския блок, където кадри на ДС няма, Борисов питае смесени чувства. Един ден ги люби силно и им предлага коалиция, на следващия ги ненавижда и им се заканва. Последното творение Борисово бе родено миналия четвъртък, когато той съобщи, че щял да гради широка коалиция. Това ще рече, че в проектите му влиза общо управление с всички, доредили се до парламента. Нещо, което, разбира се, едва ли ще се случи наяве. На тъмно то е факт, но за пред публиката досега никой не смее да съобщи, че зад гърбовете си политиците от различните партии са се хванали за ръчички като приятелска дружинка. Затова е забележително, че най-после в България поне един си призна, че харесва комунистическия постулат за власт – правителство, което няма срещу себе си парламентарна опозиция. Другарите Георги Димитров, Вълко Червенков и Живков ще въздъхнат с облекчение в гробовете.

Колкото е странно и непостоянно отношението на Борисов към Реформаторския блок, толкова странен е и пълнежът на тази коалиция. От една страна, тук са най-либерално мислещите хора на България, част от които са и на американска хранилка във финансирани от САЩ неправителствени организации. От друга, в блока е най-консервативната ислямска организация – Народна партия Свобода и Достойнство. Тя не само е създадена по образец на ислямистката Партия на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Ердоган, но дори е и именувана по подобен начин. Малцина знаят, че след Арабската пролет Ердоган стана архитект на цял куп ислямистки партии в Арабския свят, чиято цел бе превръщането на светските общества там в такива, подчинени на шариата. Общото между тях бяха не само програмите им, но и имената им – те съдържаха винаги по две красиви думи, вкарани в заглавието за заблуда на наивниците. Една от тях бе Партия Свобода и Справедливост, създадена по проект на Ердоган с активисти на организацията ,,Мюсюлманско братство“ в Египет. Тя спечели изборите там, но след военния преврат, извършен, за да бъде спасена светската държава, бе забранена. Съдът я обяви за терористична организация. Както може лесно да се забележи, имената на египетската партия и тази, участваща в Реформаторския блок, са почти идентични.

Смисълът на тези партии (българската не прави изключение сред тях) бе да се приложат два текста в Корана, които дават право на всеки мюсюлманин да излъже, за да прокара целите на Аллах – създаване на общество със средновековни порядки. Тази измама се нарича ,,такия“ (от арабски ,,преданост“) и е позволена от сури 16, аят 106 и 3, аят 28. Целта е наивниците да се заблудят, че партиите ще градят справедливо общество, а когато получат властта, ще построят религиозното мракобесие, което те си знаят. В Турция този процес върви с пълна пара – забрана на алкохола, цензуриране на интернет, забрадки в училищата и още купища подобни средновековия. В Реформаторския блок очевидно не са и чували за ,,такия“. Затова и лица като Корман Исмаилов и Касим Дал (и тяхната партия) успешно са се внедрили там.

БСП посвети предизборното говорене на руските проекти, от които столетната партия очаква да захлеби твърде добре. Какви точно комисиони е обещал режимът на Путин на онези, които ще прокарат неговите идеи за икономическо господство на Русия в Европа, не е ясно. Но щом със зъби и нокти столетницата брани ,,Южен поток“, значи иде реч за много пара. Понеже никой не би отказал мангизи на аванта, можем да си позволим да прогнозираме, че ако Путин остане на власт още време, а властта в България попадне в ръцете на ГЕРБ, Бойко Борисов (подтикван от дружката си Златев) ще има честта да прегърне проекта ,,Южен поток“ дори по-отривисто и от БСП. Той ще даде мило и драго за осъществяването му, а кадрите на социалистическата партия с неохота ще трябва да приемат факта, че и ГЕРБ ще се настани по средата на този паричен поток от Русия. Подобно обещание Борисов и ГЕРБ не са дали, но в изявленията си досега те не са и отрекли, че ще работят за ,,Южен поток“, респективно дозаробването на България под руски икономически ботуш. Страната и без друго отдавна икономически е подчинена на Путин и олигарсите му – ,,Нефтохим“ и единственото българско нефтопристанище ,,Росенец“ бяха услужливо отстъпени на Русия още от Иван Костов, чиито възпитаници и последователи днес изграждат основния скелет на Реформаторския блок.

,,България без цензура“ бе родена като проект на КТБ, разбирай Доган. Финансирана щедро от банката, след колапса й партията на Бареков за известно време остана в безтегловност. Когато парите секнаха, много народ си отиде от нея, включително и ВМРО. От около месец и половина обаче ,,България без цензура“ отново се радва на парични потоци, което е видимо по скъпоструващата предизборна реклама, с която е заляла медии, градове и магистрали в България. Фалшивият патос на Бареков, с който съобщава как ще преборва ДПС, би бил освиркан в която и да е театрална зала. Но има там едни 6% избиратели, които харесват този псевдотеатър и вярват, че Бареков няма нищо, ама абсолютно нищо общо с Доган и не е негова кукла на конци, чиято цел е в парламента да играе ролята, която доскоро играха Волен Сидеров и ,,Атака“. Обещанията на лидера Бареков нямат никакво значение. Той ги е изредил вече стотици и сигурно и сам не помни тези, дадени преди седмица. Но пък в Народното събрание ще изпълни онова, което никога не е обещавал – да гласува в такт, зададен му откъм едни известни сараи на Витоша. И той, както Реформаторският блок, е напълнил ,,България без цензура“ с най-разнообразни екземпляри. Разпознаваем сред тях е вечно уцелващият паричните потоци Любен Дилов-син. Има ли финансова аванта някъде, дори да иде реч за най-долнопробна халтура, Синът е курдисан в списъка. Не го събарят съмнения за лош имидж или липса на етика. Напротив – даже най-идиотските прояви в ,,България без цензура“ Дилов облича в красиви фрази и ги поднася на зрители и читатели като изискан ордьовър.

Бареков се оказа успешна ракета-носител за ВМРО на евроизборите преди няколко месеца. Сега партията на агент Иван (Красимир Каракачанов) се скачи с НФСБ на Валери Симеонов в коалицията „Патриотичен фронт“. Ако не друго, то ВМРО напоследък улучва на коалиции, защото се очаква фронтът да прескочи 4-процентовата бариера. ВМРО обещават доста неща в програмата си, но до власт не се очаква да се доредят, затова ще изпълнят единственото, което не обещават – да ритнат коалицията в мига, щом стъпят в Народното събрание. Правили са го вече, отдава им се с лекота. Самият Валери Симеонов вероятно ще ги улесни, защото не е лесен характер, дори минава за диктатор, нетърпящ чуждо мнение. Би било чудо, ако общият му фронт с Каракачанов оцелее повече от половин година.

 

Мая Манолова, Михаил Миков и други БСП активисти ближат сладолед между предизборните срещи

Бареков демонстрира идейна близост с Доган – вождът от сараите не пропуска да обяви, че Левски е един от неговите идоли

Корман Исмаилов уточнява кои букви в името на партията му да са различни от тази на Реджеп Ердоган

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Избори 2014

ВИДЕО: Българи в Америка искат допълнителни секции за изборите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Крайният срок за събиране на заявления за отваряне на изборни секции в чужбина е 9 септември. Както вече писахме, ЦИК ще разкрие автоматично 13 секции в САЩ и 4 в Канада. Но на други места, изглежда, ще се съберат 40 желаещи, каквото е изискването на закона за отварянето на още места за гласуване.

След като през миналата седмица от Ню Йорк обявиха, че имат желание да отворят още една секция там, за да преминат предстоящите избори нормално и без опашки, сега група активни българи от град Бъфало, щата Ню Йорк, са на финалната права поне при събирането на хора, които желаят да се включат в инициативата. Там се обединяват чрез социалните мрежи. „Започнахме преди дни чрез кампания във Facebook. До този момент има 5 регистрирани заявления на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Повечето българи, с които разговарях, са със семействата си тук. Те са готови да запишат пълния брой членове, които имат право на глас. Това ми дава основание да мисля, че ще можем да съберем нужните 40″, обяснява координаторът на процеса в Бъфало – Жасмина Тачева.

Според нея огромните разстояния в щата може и да се окажат пречка, що се отнася до сформиране на секция. Според Тачева обаче българите в Бъфало са изправени пред морална дилема дали да дадат своя глас на 5 октомври. „Много от тях се интересуват какво се случва в Родината им, но притеснението, че със своя вот биха наклонили везните в посока, която не е добра за България, за страната, която вече са напуснали, им пречи. Някои от тях няма да гласуват точно поради този факт“, обяснява още Тачева.

Морално отговорни, българите обаче може и да не се наложи да се притесняват дали гласът им ще се окаже пагубен за България. В понеделник от Министерството на външните работи обявиха, че предвидените 1, 200 000 лв. за организиране на изборите в чужбина може и да се окажат недостатъчни. За вота на 5 октомври се очаква да бъдат разкрити 400 секции в цял свят. „Ние имаме такъв прецедент и в такъв случай от бюджета на външното министерство се дават недостигащите средства. Така че по никакъв начин финансовата страна на въпроса няма да затрудни провеждането на тези избори“, обясни главният секретар на МВнР Веселин Вълчев.

Засега предстои да бъде определен и броят на служителите на министерството, които ще бъдат командировани за изборите извън България в различните секции в други държави, като и този брой ще зависи от това колко са секциите. За целта обаче първо трябва да стане ясно къде ще има такива.

Освен страха на МВнР от липса на финанси за провеждане на изборите зад граница се оказва, че

българите в чужбина няма да имат равни права

с избирателите в Родината. „Нашите сънародници ще могат да дадат гласа си само за партии или коалиции, тъй като ние нямаме отделен изборен район в чужбина, за да може да има листа в тоя район и да се отбелязват преференции за съответните кандидати“, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Гласовете от чужбина няма да могат да пренаредят партийните листи, тъй като само за гласуването в страната има преференциално гласуване и само вотът в страната може да доведе до такава ситуация.

Според професор Михаил Константинов това е една дълго пазена тайна, която може да се разбули само с намесата на националния омбудсман. „Тук имаме едно драстично нарушаване на конституцията, тъй като в чужбина не могат да се използват преференции, т.е. българинът в чужбина няма същите права като българина в България. Това е конституционно нарушение, пред което всички си затварят очите“, заяви Константинов.

Така на практика българите зад граница ще бъдат употребени. Гласовете от чужбина ще се добавят към процентите, които партиите вече са спечелили от цялата страна, но без да пренареждат листи.

Макар че до дни ЦИК ще обяви математическа формула за разпределението на гласовете от чужбина, проблемът на стотици хиляди емигранти няма да бъде решен.

Въпреки притесненията на външното министерство българите в Америка се надяват пари да има, за да се проведат едни нормални избори. Засега активни наши сънародници ще се опитат да отворят допълнителни изборни секции и в района на Чикаго – едната е в предградието Мелроуз Парк, друга – в Дънинг, Илинойс.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Новото начало

В този празничен уикенд се надявам, че всеки един от вас ще има възможност да прекара време със семейството и...

Затвори