Открийте ни и в

US посланик в България

Защо си тръгва US посланикът в София?

публикувано

на

сн. БТА

Посланичката на САЩ Марси Рийс изненадващо обяви, че приключва предсрочно мандата си в София и ще напусне България на 28 юли. Тя каза, че това е завършек на 37-годишната й кариера в Държавния департамент. След това щяла да се пенсионира. Заедно със съпруга си – вече пенсионирания дипломат Чарлз Рийс, щели да се установят във Вашингтон.

В навечерието на 4 юли тя даде прием в посолството в София и пред близо 3,000 гости обяви оттеглянето си от поста, но не даде никакви обяснения защо това става предсрочно. Знае се, че мандатите на US дипломацията по света траят по 4 години. Предшественикът на г-жа Рийс – Джеймс Уорлик, също си тръгна преди края на мандата и също с мъгляви обяснения. „България ще ми липсва. Специални благодарности на многото ми български приятели и колеги. Вашето приятелство и колегиалност превърнаха моя опит във вашата страна в съкровище, което винаги ще пазя“, каза г-жа Рийс.

Сайтът за разкрития и секретни документи „Фрог нюз“ написа, че г-жа Рийс всъщност е изтеглена предсрочно в Америка заради изтичане на строго пазена информация от посолството. Сайтът твърди, че разполага с данните от българското разузнаване.

Първият проблем на г-жа Рийс бил свързан с разпространената от Ройтерс новина, че гранатометът, който се взриви на полигона край Анево, е бил тестван от американска фирма. Това била държавна тайна, която в никакъв случай не трябвало да се появява на бял свят. Въпросната US фирма се готвела да изнесе българско оръжие за така наречената умерена опозиция в Сирия, каквато вече всички са наясно, че няма – срещу режима на президента Башар Асад, който Америка иска да свали, се борят най-различни ислямистки образувания, най-популярно сред които е „Ислямска държава“.

Военният министър Николай Ненчев побърза тогава да опровергае информацията, но Ройтерс го контрира, че е получила данните от „сигурни източници от американското посолство в София“.

Паралелно с трагедията в Анево, където загина един американец, стана ясно, че 500 тона българско оръжие вече е напуснало пределите на страната със самолет. То било транспортирано за Саудитска Арабия, откъдето трябвало да бъде предадено на бойците срещу правителството на Башар Асад, тоест ислямистките банди. Саудитска Арабия се сочи в повечето доклади за Сирия като основния спонсор и помагач на радикалните сунитски ислямиски бойни групи в Сирия и Ирак. В световните медиите се появи информация, че зад оръжейните сделките стоят не само български фирми, но и такива, близки до ЦРУ. Ситуацията се нагнети до краен предел, когато във Facebook страницата на US посолството бяха публикувани снимки на танковете, които ще бъдат разположени в полигона край Ново село.
Фрог нюз пише, че скандалите, които последваха след всичко това, нарушиха правилата на американските власти за тиха дипломация. „На шефовете на посланичката не се понравил фактът, че посещенията на премиера Бойко Борисов и на хора от властта като Даниел Митов и Николай Ненчев при нея са станали публично достояние. „Подобна публичност създава антиамерикански настроения сред местното население, което започва да подозира, че Америка се намесва активно в управлението на България, особено когато отношенията с Русия са обтегнати до краен предел“, цитира Фрог нюз анализатори от разузнаването. Именно заради подобна непремерена публичност световните агенции подозираха, че предсрочно е изтеглен от България и предишният посланик Джеймс Уорлик.
Преди да оглави мисията в България, г-жа Рийс беше главен заместник помощник-секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент. Президентът Барак Обама все още не е направил номинация за наследник на г-жа Рийс, затова се очаква, че името на новия дипломат в София ще стане известно след края на лятната ваканция.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

US посланик в България

Новият US посланик в България ще притисне Борисов за шистовия газ

публикувано

на

Виж цялата статия

Марси Райс

Новият американски посланик в София Марси Райс ще има една основна задача – да убеди българското правителство да премахне мораториума върху проучванията и добива на шистов газ. Това се разбира от приоритетите й, представени пред Конгреса непосредствено преди окончателното гласуване на кандидатурата й, което се състоя миналия вторник, 7 август. Там тя е описала, че ще подпомага българското правителство по въпросите за интеграцията на ромите, ще насърчава борбата с организираната престъпност и корупцията и ще работи за диверсифицирането на енергийните източници в страната. В този ред единствената задача, която практически има решение, е последната, доколкото проблемите с ромите и с престъпността са постоянни и нерешими в рамките на един мандат. На този етап България получава горива изцяло от Русия – и газ, и нефт. Тъй като единственото нефтопреработвателно предприятие в страната „ЛУКойл Нефтохим“ е руска собственост, то се и зарежда с петрол от Русия. Държавната власт няма лостове, с които да повлияе на собствениците му да доставят суровина от други държави. Дистрибуторите на бензин в страната пък предпочитат в огромната си част да купуват горивото точно от „Нефтохим“ заради по-малките транспортни разходи. При това положение единственото гориво, което допуска някаква форма на диверсификация, остава газът. Той не се произвежда в България, а се внася също от Русия. Страната засега няма дори теоретична възможност да внася газ от други държави заради липсваща инфраструктура, по която да се осъществяват доставките. Така че единствената възможност за различен произход на това гориво е, ако то се добива под формата на шистов газ.

Мораториумът върху проучванията за шистов газ беше въведен след поредица масови протести в София и в цялата страна миналата есен. Екозащитниците се организираха, след като се разбра, че правителството е подготвило проектодоговор с американската компания „Шеврон“, която да извърши проучвания в Североизточна България. Специалисти обаче многократно изразиха опасенията си, че технологията за проучване и добиване, при която се разбиват подпочвени слоеве и така има риск от замърсяване на подпочвените води, е опасна за здравето на гражданите. Много от хората в районите, набелязани за подобни проучвания, черпят питейна вода от подобни подземни водоизточници, които биха били поставени под риск. Изучаването на местата, потенциални находища на шистов газ, включва пробиване на дълбочинни сонди, с които в земята се вкарват огромни количества химикали.

Досегашният американски посланик в София Джеймс Уорлик се провали в опитите си мораториумът да бъде премахнат. Някои политолози допускат, че това е и причината той да бъде отзован от София малко по-рано. Уорлик вече получи назначение като старши дипломат в офиса на държавния секретар Хилари Клинтън и заместник специален представител за Афганистан и Пакистан и ще поеме новия си пост от 14 септември. Смята се, че неговата съдба е била решена след посещението на държавния секретар Хилари Клинтън в София на 5 февруари. В изявлението си тогава тя даде да се разбере, че е недоволна от факта, че е било допуснато въвеждането на мораториум, и изтъкна проучванията за шистов газ в България като важна задача пред американската политика в страната.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: 4 юли: Живот, свобода и стремеж към щастие

Дългият уикенд за 4 юли е повод да се замислим какво точно отбелязват американците. И ние като вече част от...

Затвори