Открийте ни и в

BG училища САЩ и Канада

Звънецът би за първия учебен ден

публикувано

на

Момент от получаването на книгата „България в мен“ в Ново българско училище в Нейпървил, район Чикаго

Всички училища в Северна Америка показаха още с първия учебен ден, че пазят българските традиции и че нашите деца имат нужда от тях, за да знаят „де е България“, да могат да четат и да пишат на родния език и да ни карат да се чувстваме горди.

В Ново българско училище в Нейпървил в района на Чикаго първият училищен звън би точно в събота, на 15 септември. Директорките на училището Мария Христова и Мария Лабова пожелаха на децата спорна година, като ги подканиха да минат по вода, плисната от менче, и да прекрачат своеобразната врата на школото – арка с цветя. Всички деца и гости получиха питка с мед и други лакомства. Госпожа Христова обясни още, че тази година всички ученици ще се включат в интересен проект за изработването на книга, написана от учениците. Идеята е продължение на инициативата „България в мен“ на възпитаниците от трети клас във II ОУ „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора. През лятото госпожа Христова се срещнала със Зоя Косева, една от майките на старозагорските деца, която я запознала с тяхната преподавателка – Соня Рачева. Госпожа Рачева успяла да събере пътеписи на свои ученици, разказващи за красиви места в България, за които малчуганите искали да разкажат на хората в чужбина. Пътеписите са публикувани в книгата „България в мен“, която вече е била пратена на наши сънародници в Англия и още няколко страни. Сега екземпляри от нея получиха децата в училището в Нейпървил. Те ще изпратят снимки от получаването на книжката на своите нови приятели в България и ще подготвят подобна книга за местата в Америка, които им харесват. Когато книжката бъде готова, дали в дигитален или в печатен формат, ще бъде споделена с децата от училището в Стара Загора. Госпожа Христова благодари и на Любомир Ламбов, съдействал Ново българско училище в Нейпървил да получи учебници по родинознание.

Започнаха занятията и в училище „Христо Ботев“ в столицата Вашингтон. В първия учебен ден училището имаше отворени врати за всички, които искат да посещават школото в бъдеще. От „Христо Ботев“ са много горди, че една от водещите на тазгодишната програма е била второкласничката Ейми Докен, която е започнала да говори на български език едва през миналата година – допреди това не е знаела нито дума. Приветствия изнесоха ръководителите на училището Бойка Попова, Бойко Антонов, както и завеждащият консулската ни служба в американската столица Бойко Хаджийски. Тържествено бе посрещнато и българското знаме, а учениците преминаха през цветна арка във формата на шестица, за да им върви отлично в учението. На откриването бяха изложени и много творби на учениците, бяха показани и новите български музикални инструменти, които учебното заведение е получило със съдействието на американски спомоществувател. Инструментите бяха няколко кавала, дудуци, гъдулка и други, на които ще свирят участниците в новия музикален състав. Освен това на пиано се представиха млади таланти, а танцовият състав изпълни нов танц, наречен „Любовта на ратая“, което беше и една от първите авторски хореографии на танцовия ръководител. После учениците имаха първи занимания, като положиха и тестове за входящо ниво. Заниманията тук са всяка неделя, като през годината училището е домакин на много други събития като концерти и театрални постановки.

С много усмивки и весело настроение премина и 15 септември в училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис. Училището посреща свои възпитаници за осма поредна година. Децата се бяха подготвили с кратка, но много вълнуваща програма, част от която беше любимата на много майки и татковци песен „Има светлина“. Директорката на училището Живка Костова сподели, че този път гостите са посрещнали само българския трибагреник, но в момента, в който училището има и свое знаме, то също ще бъде включено в тържествени церемонии като тази. Специално за хубавия повод беше дошъл и генералният ни консулът за Лос Анджелис Веселин Вълчев. Той много често изнася и открити уроци пред учениците. Възпитаниците получиха учебници и проведоха първи учебни занятия. Ръководството на „Св. св. Кирил и Методий“ работи усилено за признаването на българския език в Калифорния. Оттам са направили първия контакт с отдела по образование към щата и с нетърпение чакат и в техния щат да може българският да се признава за втори език и да е възможно да се държи тест за двуезичие.

Най-песенното училище в Америка „Млади български гласове“ отбеляза 15 септември с много стихове и песни, както и със спазване на традиционните обичаи с менчето с вода, гощавката с пита с мед и сол и минаването под венец от цветя. Целта беше всички да се съберат на празника и да засвидетелстват уважението си към езика и знанието, а не да се чувстват задължени да присъстват. Ръководителите на школото Яна Калинкова и Зора Бояджиева пожелаха на присъстващите спорна година. Събитието бе уважено от генералния консул на България за Ню Йорк Мая Христова. Тук децата учат по индивидуално създадени програми, съобразени с отделните нужди на всеки, като са разпределени в малки групи, а не в големи класове, съобразени отново с индивидуалните знания на учениците. В часовете се ползват различни помагала, а не учебниците, издадени изцяло в България. Учителите също сами създават учебните планове. „Млади български гласове“ предлага и класове по пеене за възрастни, танци за всички възрасти с ръководител Кати Спрингер, за гайда с ръководител Кирил Кетев, за Тъпан –  с Мерсид Мустафов-Семката. Тази година в „Малки български гласове“ ще има и часове по математика, водени от Стела Михнева, която има българско и американско образование по математика и която ще може да обяснява материала на учениците, като прави паралел с двата езика.

В Канада българите също показаха, че са ученолюбиви. Училище „Родолюбче“, което от миналата година има вече три филиала, посрещна много нови ученици и общият им брой вече превишава 120. Тържеството по откриването на четвъртата поред учебна година тук беше във филиала в Ийст Йорк. Учениците, родителите и гостите изпълниха залата до краен предел. И тук гостува генералният ни консул, в случая за Торонто – Петър Крайчев, а също и консул Десислава Атанасова. Господин Крайчев е бил приятно изненадан от присъствието на толкова много наши сънародници и е изтъкнал, че не познава друго българско училище, което да се развие толкова много за такъв кратък период. Освен в Ийст Йорк „Родолюбче“ има филиали в градовете Етобикок и Вон. Последната база има нови помещения. Директорката Мая Василиева е много благодарна, че доверието в училището се увеличава, и се стреми да поддържа същото високо качество в школото и с увеличената бройка деца, като една от стъпките, които ще предприеме, е за наемане на още учители. И през тази година учениците ще участват в Асамблеята на творчеството, а също и в изготвянето на книжка с творби на децата. Извънкласните дейности тук са „Фолклорна дъга“, „Музикална магия“, драматичен състав „Смехурко“, както и клуб „Родинознание“ и група „Хорце“.

 

Знамето в „Христо Ботев“ във Вашингтон

Рецитал в „Св. св. Кирил и Методий“ в Ел Ей

Минаването под арка с цветя в „Млади български гласове“, Ню Йорк

Откриването в „Родолюбче“ в Канада

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG училища САЩ и Канада

„Върви, народе възродени“ от българите в Чикаго с манифестация с коли (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Скрийншот: фейсбук

От ръководството на „Малко българско училище“ в Чикаго пуснаха ново видео с мото-манифестацията за 24 май.

В събитието участваха само учители от МБУ, български бизнеси и членовете на мото-клуб „Булдогс“. Шествието започна от църквата „Св. София“ в предградието Дес Плейнс и премина на изток по улица Оуктън и завърщи при новата сграда на училището.

Тази година манифестацията е с коли, тъй като заради пандемията с коронавируса всички трябваше да спазват социална дистанция и да не се събират на големи групи.

На кадрите се вижда финала на манифестацията пред новата сграда на училището, която то закупи миналата година и където се намира и едноименния център „Малката България“, в който се провеждат много концерти и културни събития. Организацията на цялата манифестация протече успешно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Неделните училища в САЩ и Канада с бонус от по 2 380 лева

публикувано

на

Виж цялата статия

Неделните училища в САЩ и Канада ще получат бонус към бюджета си, който ще се равнява на около 2 380 лева. Това стана ясно по време на 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Съорганизатори на събитието, под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината”, са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Неделните училища в Америка са около 36 и попадат в т.нар. „четвърта група“ за финансиране, определен с коефициент от МОН, свързан с броя на учащите се там. Така стимулирането за тях ще е най-сериозно. В същата група са включени и неделните школа в Австралия, Австрия, Беглия, Израел, Ирландия, Нова Зеландия, Финландия и Швейцария.

Испания, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Обединени Арабски Емирства, Португалия, Франция попадат в третата група и там бонусът за повече възпитаници ще възлиза на 2100 лв.

На конференцията в Пловдив присъстваше и премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че през следващата година е заложено в бюджета да има минимум два милиона лева повече за българските училища в чужбина.

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството, след време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България.

Премиерът не пропусна да обвърже образованието и военната ни техника, като каза, че с покупката на изтребителите, страната ни ставала още по-сигурна и децата на мигрантите могат да се върнат спокойни тук и да учат в нашите университети. Освен това високотехнологичните паркове у нас, които били изградени през последните години, осигурявали доходи сродни с Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Българското училище „Зора“ в Ричмънд отпразнува пет години

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българският образователен и културен център „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния, отпразнува на 9 март пет години от създаването си заедно с родители и приятели от региона, уважаващи българската култура и традиции.

Сред гостите на образователния и културен център бяха учители от Вашингтон и Мериленд, ансамбъл „Жарава“, трио „Зуница“ и оркестър „Люти чушки“, които показаха своята подкрепа и въодушевление. Тържеството бе открито от директора на училището София Кушлева. Тя сподели пред присъстващите гости неговите успехи през изминалите 5 години и очерта целите за следващите пет. Директорката на училището изказа искрени благодарности на Н. Пр. Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ, и Даниела Сиракова-Панайотова, за приноса им българският език да стане матуритетен и в щата Вирджиния. Българският образователен и културен център „Зора“ получи поздравления от д-р Асен Асенов, председател на центъра на българската общност във

Вашингтон, Никола Николов, член на управителния съвет на Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, Деси Йорданов, ръководител на ансамбъл „Жарава“, и Калин Кирилов с двете си прекрасни деца, представители на училище „Дора Габе“ в Мериленд.

Малчуганите имаха възможност да се докоснат до българските национални традиции и култура дори и далеч от България, а сияещите им лица, шарените носии и детските гласове, пресъздаващи песните на дедите и българския дух, трогнаха всички присъстващи. Тържеството завърши с кръшни хора, на които танцуваха не само български гости, но и местни любители на българската култура и творчество.

От „Зора“ поднасят сърдечните си благодарности на спонсорите на културния и образователен център Георги Георгиев, Александър Александров, Ивалин Греков, Асен Динев и д-р Камелия Радева, български бизнесмени от региона, които подпомагат и милеят за училището, както и на организаторите за ентусиазма и усилената им работа.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Поне 15 жертви в два щата на Флорънс (СНИМКИ)

Members of the North Carolina Task Force urban search and rescue team check cars in a flooded neighborhood looking for...

Затвори