Открийте ни и в

България

Абсурдна ситуация: Бездомни и жертви на насилие сами си плащат PCR теста, за да ги настанят в кризисен център

Най-уязвимите групи в България са принудени да плащат за PCR тест, за да ползват социални услуги, сигнализираха служители на такива институции

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Архив

Най-уязвимите групи в България са принудени да плащат за PCR тест, за да ползват социални услуги, сигнализираха служители на такива институции пред в. „Сега“. Това е особено голям проблем пред кризисните центрове, където търсят неотложна помощ жертви на насилие и трафик. „Това са главно жени и деца, живеещи в зависимост, принуда и едва ли не робство. Откъде ще намерят пари за тест?“, коментира служител на една от 10-те комисии за борба с трафика на хора у нас.

Цената на теста – 120 лв., е непосилна за мнозинството потребители на социални услуги, но те се оказват единствените у нас, принудени да си платят от джоба задължително изследване. Както е известно, PCR-тест не трябва дори при прием в болница и здравното министерство нееднократно се е обявявало срещу подобно изискване.

Изискването е абсурдно и защото в кризисните центрове по дефиниция се оказва спешна закрила на хора в безизходица. „За излизането на резултати е нужно време. В това време жертвата на улицата ли трябва да стои? При реален риск да попадне в ръцете на насилника или сводника?“, пита служителят, който се свърза със „Сега“.

Агенцията за социално подпомагане потвърди в отговори до редакцията, че настаняването в социални услуги става след предоставен отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди приема в социалната услуга. Дори при нужда от спешна подкрепа, човек трябва да представи отрицателен тест, но направен не по-рано от 72 часа преди постъпване в социалната услуга, пишат от агенцията. Оттам припомнят, че още в началото на извънредното положение настаняванията в социалните услуги в страната бяха преустановени, а изключение се прави единствено в случаи с категорично доказана спешност.

В. „Сега“ пише, че не са открили нормативно изискване в центровете за социални услуги да се приемат нуждаещи се само срещу PCR тест. Ако такава заповед на директора на АСП има, то тя не е публична. Такова правило няма в заповедите на здравния министър, с които се регламентират противоепидемичните мерки. Нещо повече – според тях в специализираните институции се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора след представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни и няма признаци на остро респираторно заболяване. Така излиза, че посетители могат да влизат без PCR тест, но потребители – не. Според последните указания в момента би следвало да е възможно нов потребител да влезе в услуга от резидентен тип, само трябва да се настани в самостоятелна стая за 14-дневен период, гласи инструкция на Агенцията за социално подпомагане от юни.

Ако не могат да платят от джоба си 120 лв., хората могат да преминат още една бюрократична процедура и да кандидатстват за друга помощ от агенцията – за непредвидени разходи, става ясно от обясненията на АСП. „Необходимостта от изготвяне на това медицинско изследване се явява инцидентно възникнала потребност и ако дирекциите „Социално подпомагане“ в страната установят, че лицето е в невъзможност да поеме за своя сметка или с помощта на близките си този разход, може да бъде отпусната еднократна помощ до 375 лв.“, пишат оттам. И добавят, че размерът на еднократната помощ следва да бъде съобразен с цената на PCR-теста и евентуално други неотложни разходи, свързани с подготовката за настаняването. „Тази помощ може да се отпусне в максимално кратки срокове предвид нуждата от бърза реакция при спешно настаняване в специализирана институция или социална услуга от резидентен тип“, уверяват от АСП.

„Според Закона за социалните услуги при необходимост от спешна подкрепа за човек в кризисна ситуация, пострадал от домашно насилие или жертва на трафик, социалните услуги се предоставят веднага, като доставчикът на услугата уведомява дирекция „Социално подпомагане“ за необходимите действия“, признават от АСП. Но въпреки правилото тези хора да получат помощ незабавно, бързат да добавят, че те трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди постъпване в социалната услуга. Не е ясно и как се вписва изискването за платен тест в друга разпоредба на закона – че подкрепата и осигуряването на подслон на лица, пострадали от домашно насилие, и на лица – жертви на трафик, не се заплащат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Тежки обвинения срещу Борисов от свидетел пред комисията „Манолова“, от ГЕРБ прекъснаха заседанието (ВИДЕО)

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Биволъ, Фейсбук, кадър

Рекет и корупция под благосклонния поглед на премиера Бойксо Борисов – това става ясно от думите на бизнесмен – едър земеделец, който днес свидетелства пред комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ (известна още като Комисията Манолова“). Разпознат като Светослав Илчовски, който обяви по-рано, че мести бизнеса си в САЩ, свидетелят заяви, че секторите на икономиката са разпределени и се ръководят от приближени до властта бизнесмени. Министрите пък бяха наречени „кукли на конци“.

Илчовски не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, като е заявил, че има такива под формата на клипове и документи, но ще ги изпрати по-късно на комисията.

В края на заседанието се развихри скандал, след като депутати на ГЕРБ, начело с Маноил Манев, протестираха, че не са уведомени за изслушването и поискаха свидетелят да повтори казаното, което съдържаше обвинения и към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която присъстваше лично.

Филип Станев към Биков: От Тома неверни се превърнахте в Тома най-верни на Борисов

Изнудване

Илчовски споменава в писмения си сигнал единият от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, който „ме помоли от името на премиера“. Земеделецът твърди, че през 2019 г. е бил изнудван от него, а Ангелов се представял за „скрития началник“ на Министерството на земеделието и Агенцията по храните. Земеделецът бил принуждаван да продава зърно на дружествата на „Градус“ под пазарната цена.

Вероятно именно Ангелов се има предвид в разказа на Илчовски под прякора Иван Пилето, за когото става дума няколко пъти в изложението му за описаните събития.

Видео: „Биволъ“, „Фейсбук“

„Такива като Иван Пилето ни управляват във всяка сфера“ – заяви Илчовски.

Той разказа още, че се е срещал с Борисов в бившата резиденция на Тодор Живков във „Витошко-Студена“. Шокиращо е описанието на свидетеля как на срещата му било показано какво става с „бизнесмени, които не са им подчинени“. Илчовски видял два клипа – издевателствата над обвиняемия бизнесмен Миню Стайков (задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние) в ареста и случващото се с другия задържан едър бизнесмен – Николай Банев. Това е описано в писмения сигнал на Илчовски, който не познавал Стайков и Банев.

Заплахи

Бизнесменът твърди, че отказал въпреки натиска да продава на двойно по-ниска цена, след което е получил предупреждение от Петя Аврамова да спре да купува земя, подплатено със заплахата, че „ще те дам на нашите прокурори“.

Борисов: Сега нямало да има машини в чужбина, нали сме купили 9600 броя

Илчовски заяви, че бил принуден да приеме тактика на плащане и губене на пари „само и само да мине тяхното време“. Той добави, че след като не се съобразил с искането и предупрежденията, срещу него било започнато разследване в Старозагорско за закана за убийство. То обаче се провалило.

Според свидетеля някои от едрите бизнесмени в България се страхували от властта и през последната година си мислели „дано аз да не съм следващият“.

Мата Хари и чекмеджето с кюлчетата

Илчовски доста неочаквано демонстрира задълбочени познания по случая с чекмеджето със злато в спалнята на премиера и неизвестната госпожица, която е направила снимките и бе наречена „Мата Хари“.

По думите му става въпрос за известна плеймейтка, наета срещу 5 000 лева да „обслужи“ премиера, и тя направила снимките. Мата Хари сама била разказала това на Илчовски, а мотивът й бил, че искала да покаже как се управлява България. Илчовски не каза името й.

Кюлчетата пък били подарени на Борисов за негов рожден ден от собственика на „Градус“ и от едър бизнесмен в областта на минното дела, на име Цоло. С този разказ Илчовски практически отправя преки обвинения към премиера, но не е привел никакви доказателства в подкрепа на разказаното пред комисията.

Скандалът

Изслушването на свидетеля продължи около час и бе прекъснато от идването на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който остро протестира, че представители на ГЕРБ не са били уведомени за заседанието. Председателстващата Мая Манолова отрече това да е вярно. Манев пък отвори дума за разследване и на черните каси на „Мутри, вън!“.

След около половин час в залата дойдоха още депутати но ГЕРБ, между които Десислава Атанасова, Младен Маринов и Николай Нанков, както и министърът в оставка на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя поиска всичко казано да бъде повторено пред нея и това бе направено. Аврамова отрече всичко, а Илчовски заяви, че ще предостави разпечатки от телефонните разговори.

Ивайло Мирчев определи Борисов като "лъжец и национален вредител"

Министърката в оставка се закани да съди бизнесмена и бе категорична, че нищо от казаното не се е случило и че не е виждала този човек.

Представителите на ГЕРБ обявиха изслушването за голяма манипулация и заявиха ,че споменатите от свидетеля действащи лица, чийто имена станаха ясни, също ще търсят правата си в съда.

Накрая Мая Манолова прекъсна заседанието и не стана ясно дали Илчовски има още какво да разкаже и дали ще предостави някакви доказателства освен твърденията, че НАП може да провери една част от разказа му.

След заседанието заседанието сигналът на земеделския бизнесмен беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев и „Биволъ“.

Сигнал до комисията по ревизията за държавен рекет директно срещу Бойко Борисов. Земеделец зърнар (Светослав Илчовски)…

Публикувахте от Vladislav Panev в Сряда, 5 май 2021 г.

При закриването на заседанието Манолова обяви, че в петък ще бъдат изслушани представители на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“, и на „Главболгарстрой“, по темата за строежа на Алепу.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отпада карантината за пристигащите от България в Лихтенщайн и Швейцария

Облекчението влиза в сила от 6 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българските консулства подновиха издаването на визи за руски граждани

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната, съобщиха от външното министерство.

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това – както миналата седмица, така и в сряда.

Още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на Република България да се подготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва миналата седмица проведе среща с всички туроператори, както и с фирмата VFS Global.

Процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.

Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в консулските ни служби, в офиса на своя туроператор, или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Шуменец преследва пиян шофьор, задържа го и го предаде на полицията

Пътните полицаи тествали водач на опела. Отчетени били 2,84 промила алкохол в издишания въздух

Затвори