Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Администрацията на Тръмп праща глоби от $500,000 на имигранти със заповед за депортация

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Администрацията на Доналд Тръмп изпраща писма с глоби за половин милион долара на имигранти, които имат заповед за депортация, но не са напуснали страната, показват документи, с които са се сдобили от общественото радио NPR.

Десетки писма са разпратени до всички краища на САЩ, в които на имигрантите се определят масивните глоби за това, че не са напуснали САЩ както предварително са се споразумяли.

Факсимиле от писмото, в което се определя глоба от близо $500,000 на имигрант, който има заповед за депортация, но не е напуснал САЩ

Това е поредната стъпка на администрацията на Доналд Тръмп срещу имигрантите в страната и засилването на проверките и акциите не само срещу тези, които се опитват да влязат в САЩ, но и които вече са се установили в страната.

Писмата идват в момент когато администрацията се готви да стартира отложената масова акция по ареста и депортацията на хиляди имигранти, които са получили нареждане за депортация. В понеделник Доналд Тръмп отново заяви, че арестите ще започнат след дългия уикенд за 4 юли, ако Конгресът не промени законите за търсене на убежище в САЩ. Това едва ли ще се случи.

От ICE твърдят, че имиграционният закон им дава правото да налагат финансови глоби на тези, които има заповед за депортация, но не са напуснали страната.

Законът разрешва глоба до $500 за всеки ден,

в който имигрантът е надстоял след датата за депортации. Но имиграционни адвокати казват, че никога досега не са виждали този член на закона да се прилага по този начин.

От ICE казват, че са започнали да издават писмата с глобите още през декември 2018 г.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп праща SWAT агенти срещу имигрантите в Чикаго

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Тръмп ще разположи 100 тактически служители на граничния патрул, които да работят с имиграционните в 10 градове-убежища в цялата страна, заяви в петък висш служител на Министерството на вътрешната сигурност (DHS). Те ще имат задача да арестуват нелегални имигранти.

Решението за разполагане на служителите идва след като администрацията напоследък насочва все повече усилия за

намаляване броя на имигрантите

 в градовете-убежища, които отказват да сътрудничат на федералните власти.

ОТ РЕДАКТОРА: Тръмп, човеколюбецът

Високопоставен служител на министерството на вътрешната сигурност заяви, че градовете, в които ще се изпратят гранични полицаи, ще са Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Лос Анджелис, Атланта, Хюстън, Бостън, Ню Орлиънс, Детройт и Ню Джърси. Служителите ще пристигат по места от февруари до май. Служителят на DHS заяви още, че „агентите и служителите на гранична полиция (CBP) идват от различни сектори“ и че някои са обучени в „тактически операции“.

Агентите на CBP обикновено задържат хората по границата, на летищата и пристанищата за влизане и има широки правомощия, само когато работи в рамките на 100 мили от границата, докато ICE извършва имиграционни арести в останалата част от страната.

„Когато градовете-убежища пускат на свобода имигранти с предишни престъпления, се увеличава възможността от иначе предотвратими престъпления. И по-важното е, че не могат да бъдат спасени жертвите на тези престъпления“, казват още от министерството на вътрешната сигурност.

Говорител на гранична полиция е потвърдил за вестник „Чикаго Сън Таймс“, че

Чикаго ще бъде твърдо в списъка

дори и в него да има промени. Градската управа и организациите за защита на имигрантите в Чикаго веднага разкритикуваха новия план, тъй като Ветровитият град е град-убежище още от времето на кмета Рам Емануел.

Илинойс официално стана "щат-убежище" за имигранти без легален статут

„Ако някой мисли, че може да дойде тук в нашия град и да тероризира жителите ни в сенките, искам да му кажа на него и на останалите, че ще им се случи нещо друго“, каза сегашният кмет Лори Лайтфуд.

Според информацията от гранична полиция агенцията най-вероятно ще прати в Чикаго и членове на

елитния тактически отряд

известен като BORTAC. Отрядът прилича на SWAT екипите за бързо реагиране, които са по-известни на широката публика. Звеното е съставено от специално обучени агенти, които се фокусират върху високоприоритетни цели като членове на картели и трафиканти на хора.

Агенти на BORTAC също са провеждали мисии в няколко страни и са служили заедно с американски военни в Ирак. В Чикаго и другите градове-убежища агентите на BORTAC „ще бъдат помолени да подпомагат имиграционните при рутинни арести на имигранти“.

Кметът Лори Лайтфут каза във видеоотговор, публикуван от нейния офис, че администрацията на Тръмп „отново таргетира нашите имигрантски и бежански общности чрез

обичайното всяване на страх

 и ксенофобия“.

Карлос Рамирес-Роза, представител в Конгреса на Илинойс от 35-и район, заяви, че това не е първият път, когато Тръмп използва федерални агенти за „атака“ срещу Чикаго, но въпреки това новината е смразяваща. „Изключително важно е, дори ако той само си приказва, да вземем думите му насериозно“, допълни той.

Официално: Всеки без статут е приоритет за депортация (ВИДЕО)

Норийн Шах, старши съветник по политиката и застъпничеството относно правата на имигрантите от Американския съюз за граждански свободи, заяви, че разполагането на тактическите сили „е прозрачно

отмъщение срещу местните власти

 за отказа им да сътрудничат на администрацията“.

Фред Цао, старши съветник в Илинойската коалиция за правата на имигрантите и бежанците, каза, че разполагането на прекомерно въоръжени гранични служители в градовете-убежища допълнително илюстрира колко отдалечени от реалността са приоритетите на администрацията относно имиграционните въпроси.

Съгласно законите в Чикаго полицейското управление в Чикаго няма право да помага на имиграционните в издирването и залавянето на имигранти, с изключение на случаите, когато имигрант без документи има заповед за арест и е бил обвинен или осъден за престъпление; или е бил идентифициран от полицията като член на банда.

Имигрантските организации обещават, че ще уведомяват имигрантите какви са правата им по всякакъв възможен начин.

„Ако имиграционните служители дойдат и се опитат да депортират семействата ни, ще бъдем готови да предприемем действия да се защитаваме един друг“, казват от една от тях.

В рекордния си бюджет от 4,8 трилиона долара за фискалната 2021 година президентът Тръмп поиска 3,1 милиарда долара за издръжка на 60 000 центъра за задържане на имигранти, което е повече от миналата година, когато тази сума беше 54 000.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

„САЩ – вход свободен. Не и за идиоти, болни, многоженци“

публикувано

на

Виж цялата статия
Медицински преглед на емигрантите, които пристигат в Елис Айлънд, 1920 г., Сн lifebites.bg

На фона на все по-затягащите се правила за емиграция и все по-свиващите се права на емигрантите в САЩ, Алманахът на българите в Америка, издаден преди 100 години, разкрива интересни подробности за изискванията към тогавашните емигранти.

В действащия тогава закон за „имиграцията“ в САЩ е записано, че влизането в Щатите е забранено за „слабоумни, идиоти, епилептици, умопобъркани и такива, които припадат или са припадали“. Освен това в него изрично е указано, че всички емигранти трябва да имат 30 долара, които да покажат на имиграционните.

Сред тези, които не били допускани по действащия преди 100 години закон, били и престъпници, болни от туберкулоза и „други прилепчиви болести“, недъгави,

професионални просяци“

многоженци, „развалени жени“. „Напоследък, по силата на закона за грамотността, в Съединените щати не се допускат и лица, които не могат да четат и да пишат на майчиния си език, с изключение на старите хора, които идват при своите синове и дъщери“, цитира Алманахът закона за емиграцията.

Деца емигранти СН Newrepublic

 

В него има и специално уточнение и за „момичетата емигрантки“ – те се допускат само ако са придружени от родителите си. Ако не – се пренасочват към специални домове, докато се реши какво да се прави с тях – да се върнат или да бъдат пуснати при доверено лице, което имат в САЩ. Същото важи и за децата под 16 години.

Българо-американският „Календар-алманах“ е издание на печатащия се по това време в Щатите български вестник „Народен глас“. В почти 200-те си страници уникалният сборник е събрал най-полезната информация за българските емигранти към този момент. Алманахът е от 1920 година и е публикувал декларацията на независимостта, както и информация за българската легация и българските вестници в Щатите. В него има поместени справки за всички щати и тяхното население, а също и за мотото на всеки, сравнителна таблица на мерните единици, информация за броя на българите в САЩ, справка за издаваните вестници и много реклами на българи, разкриващи в детайли с какво са се занимавали предшествениците ни в САЩ.

Алманахът съдържа информация и за закона за натурализацията, публикувани са и данни за вероизповеданията в Щатите, за банките, за американския флот и за националния флаг на САЩ. На няколко страници са поместени и въпросите, които се задават на кандидатите за американско гражданство, на български и на английски. Те са за държавното устройство в САЩ, за това кой е президентът, как се избира, каква е „щатската милиция“ и конституция, колко са сенаторите и др.

Публикувани са и правилните отговори

Съдържат се и таблици за преизчисляване на лихви, градуси, часови разлики и др. Освен това има и здравни съвети, както и секция с игри и за смях. Ето и един от вицовете, на които са се смяли българските емигранти преди 100 години:

„Един пътник запитал един човек: Здравословен ли е този град“?

„За такъв се счита. Когато дойдох тук, не можех да кажа една дума, едва имах някакви косми на главата си, не можех да ходя и трябваше да ме вдигат от леглото“.

„Ти ми даваш голяма надежда. Колко дълго си бил тук?“

„Аз съм роден тука“.

Поместена е и една покана до българите в Чикаго – тези, които живеят или които минават през града. Всички те са поканени на „интересните събрания“, ръководени от А. Тодоров, които стават всеки ден от 2 до 4 в читалището „Животъ“. Организаторите обещават „български душеполезни слова, сказки и интересни сведения от научен, обществен икономически и политически и здравословен характер.“

 

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Върховният съд разреши на Тръмп да отказва зелени карти, ако получавате помощи

публикувано

на

Виж цялата статия

В гласуване по идеологическата линия с 5:4 гласа Върховният съд разреши на администрацията на Тръмп да започне прилагането на ново правило, с което ще отказва зелени карти и визи на имигранти, които биха могли в бъдещето да станат зависими от федерални помощи.

Върховните съдии отмениха решението на по-долен съд, който спря въвеждането на правилото докато тече неговото оспорване по същество в съдебната система.

Спонсорирате някой за зелена карта? Внимавайте какви помощи взима

Правилото за т.нар. public charge казва, че имиграционните ще имат право да отказват зелени карти на законно пребиваващи имигранти, които са получавали купони за храна, други помощи, имали са медицинска застраховка за бедни Medicaid, вземали са субсидии за лекарства, отпускани с рецепта или ваучери за жилище. Това трябва да е продължило повече от 12-месеца в рамките на 3-годишен период.

Moщна съдебна офанзива срещу правилото на Тръмп за имигрантите на помощи

Има и указания, че може да се отказва зелена карта, ако се сметне, че кандидатът може да получава подобни помощи в бъдеще.

То ще засегне много хора – включително и родителите на американски граждани, които често са спонсорирани за зелена карта, и кандидатите за визи. Това е така, защото сега имиграционните власти ще ползват

нова формула, която ще предсказва кой би могъл да ползва социални програми

в бъдеще. Негативните фактори са 15, сред които:

 • предишно получаване на социални програми;
 • по-възрастен от 61 г.;
 • по-млад от 18 г.;
 • със заболяване, което може да попречи на училище или работа;
 • липса на достатъчно средства да лекувате това заболяване;
 • нямате частна здравна застраховка;
 • имате дългове;
 • имате лоша кредитна история или ниски точки (low credit score);
 • нямате предишна работа;
 • не притежавате „адекватно образование и опит“, за да имате работа;
 • не говорите английски;
 • получили сте облекчение за таксите към DHS/USCIS;
 • вашият спонсор изглежда, че може да не спази обещанието си според усещането на имиграционните власти.

Единственият начин да минете тези критерии без проблем е да имате доход от 250%, или повече над федералния праг на бедността. Това в момента е $30,350 за сам човек, $41,150 за двойка без деца и $73,550 за петчленно семейство.

С ново правило Тръмп ограничава зелените карти, US гражданството и легалната имиграция

Правилото на Тръмп променя почти вековна практика, според която зелена карта се отказва на хора, които са „основно зависими“ от социални програми към имигранти, които ползват помощи в размер над 15% от федералния праг на бедността – в момента това е $1,800 на година, или 150 долара на месец. Според предложението на DHS да получаваш толкова помощ е „нито да си самостоятелен, нито е пътят за постигане на самостоятелност“.

А правилото предлага не само да се гледа кой сега ползва такива програми, а какъв е шансът в бъдеще да ползва.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada