Открийте ни и в

България

АМ “Хемус”: Първите три участъка ще се готови до края на 2024 г.

Прогнозното откриване на строителна площадка за участъци 4 и 5 е през 2022 г., а за участък 6 – през 2023 г.

публикувано

на

52 км трасе от АМ „Хемус“ – първи, втори и трети участък от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Плевен – Ловеч, ще да бъдат пуснати в края на 2024 г. Това съобщи регионалният министър Гроздан Караджов по време на инспекция на трасето на магистралата на лот 3.

„Трите участъка на АМ „Хемус“ са в различна степен на изпълнение и до година и половина за пътуващите от Ловеч и региона пътят до София по новата магистрала ще е по-кратък“, заяви Караджов.

Прогнозното откриване на строителна площадка за участъци 4 и 5 е през 2022 г., а за участък 6 – през 2023 г. Целта е изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с първокласния път Русе – Велико Търново да приключи до 2026 г.

Бойко Рашков: Разследването за АМ "Хемус" ще доведе до промени и в парламентарните групи

„В момента изпълнението на участък 1 на магистралата от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“, включително съоръжението, е 65%. Напредъкът на участък 2 – между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“, е 14%. На участък 3 – от края на пътен възел „Каленик“ до пресичането с път ІІ-35, включително пътен възел „Плевен“, са изпълнени 38% от строителните дейности. Държавата дължи над 34 млн. лв. с ДДС след приспаднатите аванси за извършени дейности по строителството на лот 2 и лот 3. По първия лот няма задължения“, съобщават още от МРРБ.

“Важно е бързо да решим въпроса с ин хаус договорите и да продължим напред. Иначе има опасност голямата мечта, каквато е построяването на автомагистрала „Хемус“, да се превърне във фиаско“, заяви Караджов.

Той съобщи, че през февруари е представил в Министерския съвет оперативна информация и е поискал съдействие за разрешаване на казуса.

АМ "Хемус" е можела да стане готова до 2027 г., а сега тя още се чертае

“До началото на май трябва да приключи работата на комисията, която проверява всеки сертификат за плащане. До тогава тя трябва да представи доклад дали реално са извършени дейностите, за които се претендира плащане и на какви цени. Когато са ясни резултатите от проверката, може да започне разплащане към фирмите. То може да стане и директно през Министерството на финансите“, обясни Караджов.

Според Караджов текущият ремонт и поддръжката на републиканската мрежа трябва да бъдат подновени незабавно, а към днешна дата те са сведени до аварийна поддръжка.

През миналата седмица с различни хватки парламентът отложи приемането на решение, с което да бъдат първоначално изплатени 50% от дължимите суми на пътните фирми за ремонт и поддръжка на пътищата. Това доведе до протести на превозвачи – първо на 7 април на прохода Витиня, който след това се пренесе частично на жълтите павета пред Народното събрание.

Арести заради строителството на АМ "Хемус", Борисов и Рашков в задочен спор (ОБЗОР)

Премиерът Кирил Петков излезе да говори с недоволните шофьори, за да ги увери, че парламентът ще реши казуса през настоящата седмица, но само ако срещу отпускането на средства има механизъм за контрол, че ремонтите на хартия се извършват на практика.

Именно строежът на АМ “Хемус” предизвика най-големите скандали между служебните правителства и бившите управляващи отГЕРБ. Според извадените документи от служебния регионален министър Виолета Комитова магистралата реално не се е строила, с изключение на 4-ти и 5-ти лот, тъй като за останалите лотове няма нужната строителна документация, а за отделни участъци не са стартирали дори и отчуждителните процедури. Едновременно с това за редица дейности са изплащани милиони авансово, а като драстичен пример за това се дава договор с изплатени средства за озеленяване на участък, чието строителство не е започнало.

Част от документите бяха предадени от МРРБ и Министерство на финансите и на прокуратурата, но засега не е ясно докъде са стигнали проверките по случая. Едновременно с това МВР разкри и една от схемите, според която пари са дадени авансово и дори бе задържан човек за източване на средства, които по думите на вътрешния министър Бойко Рашков са изнасяни в сакове и чували от банки. Задържането му и по-точно неговите свидетелски показания обаче доведоха до скандал между прокуратурата и МВР за това има ли или няма натиск и желание за разкриване на цялата престъпна схема.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА