„Никога не съм имал нищо общо с ДПС, изключително съм учуден, че той твърди подобно нещо, никога не съм познавал нито Ахмед Доган, нито сегашния председател г-н Карадайъ, нито Делян Пеевски. Нищо не ме свързва с ДПС. Затова съм малко учуден как един достоен кандидат, който аз уважавам и чийто идеи аз бих прегърнал, е слязъл до това ниво на клевета“, заяви проф. Анастас Герджиков.

При обявяването на кандидатурата си за президентските избори на 2 октомври Лозан Панов заяви, че „не познава неговия принос (на Анастас Герджиков – бел. р.) в академичната общност, но мисля, че това е път ДПС да се насочи към този пост“.

Професор Анастас Герджиков помоли Лозан Панов да проверява информациите за другите кандидат-президенти, преди да ги огласява и призова за толерантна кампания.

Герджиков за Пеевски: Да не се вторачваме в личности

Особено важно за партиите е да могат да си говорят и с тези, които за момента са извън управлението, каза още професор Герджиков.

В интервю в сряда Панов застъпи тезата, че ГЕРБ е предала съдебната власт под влиянието на ДПС, след което продължи с думите: „Обръщам се към Бойко Борисов: бъдете честни към своите избиратели, не предавайте президентската институция на ДПС, бъдете почтен“.

По-рано в четвъртък, в ефира на bTV председателят на Върховния касационен съд и кандидат за президент Лозан Панов нарече държавния глава Румен Радев „фалшив герой“.

Лозан Панов: Румен Радев е фалшив герой

Според Панов, настоящият президент е вдигнал ръка тогава, когато на неговата врата са почукали тези, които преди това са завладели институцията, и България се превърнала в завладяна държава.

„Спомняте ли си времето на г-н Пеевски, сега виждам, че всички говорят за него. Нямаше хора, които да говорят за него. Тогава моят глас беше абсолютно самотен. В момента, в който се претърпя конституционен катарзис, когато всеки започна да вика и да крещи и да се обяздва този протест, тогава аз замълчах, защото не искам да ставам част от един фалшив герой“, заяви Панов.

Отговорът на президента не закъсня:

„Аз съм човек на дълга. Претенциите, че са герои, оставям на други. Аз очаквам в тази напрегната обстановка да има една толерантна кампания, да бъдат водещи идеите, а не компроматите и най-вече всеки да има възможност да изяви себе си, да се представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената, ако е от артистичните среди“, заяви Радев.