Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Бизнесът притиска Тръмп да остави визите за временна работа в САЩ

публикувано

на

Редица бизнес групи отправиха призив към Доналд Тръмп, в момент когато той обмисля дали да ограничи визите за временна работа. Те предупреждават за отрицателни икономически последици, ако той блокира притока на чуждестранни квалифицирани работници към САЩ, предаде Ройтерс.

Над 300 американски компании, бизнес сдружения и групи в областта на висшето образование, които наемат квалифицирани кадри, са изпратили в четвъртък писмо до Тръмп. В него е изтъкнато, че намаляването на достъпа за тези работници, дори и за кратък период, би довело до „неволни последици“ и би предизвикало „значителна икономическа несигурност“.

Google, Facebook и Microsoft са сред компаниите, които настояват Тръмп да остави без промяна визите тип H-1B, студентските визи и други специализирани такива. Част от инициативата е и Американската търговска камара – най-голямата бизнес асоциация в САЩ.

Белият дом засега не коментира, отбелязва Ройтерс.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Великоритания с нови правила за мигрантите от другата година

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От януари догодина Великобритания поставя бариери за свободното движение на гражданите от държави членки на ЕС.

С 351 гласа срещу 252 Камарата на общините гласува новите правила за миграция и въвеждането на точкова система, която ще дава приоритет на чужденци с по-висока квалификация.

Законопроектът отменя свободното движение за европейски граждани и ги приравнява с останалите емигранти от цял свят. Така на практика трудовия пазар на Острова става труднодостъпен за европейците.

Европейският съюз заплаши Лондон със съдебна процедура заради законодателните промени, които ограничават свободното движение на хора, налагат доживотна забрана за повторно влизане в страната на хора, които са били депортирани, както и правила, които затрудняват граждани на Евросъюза да получават социални помощи.

„Европейският съвет  по същество иска от нас да спазваме правилата на техния клуб, въпреки че вече не сме членове“, заяви министър Майкъл Гоув.

Правният спор възниква в момент, когато Великобритания и съюзът опитват да постигнат споразумение за бъдещите си отношения. Но и двете страни не отстъпват от позициите си.

„Правителството продължава да се ангажира с постигане на споразумение и очакваме четвъртия кръг от преговори, започващ на 1 юни, но успехът зависи от това съюзът да признае, че Великобритания е суверенна страна“, каза Гоув.

В опит да наклони везните в своя полза Лондон обяви, че въвежда от 1 януари своя политика за мита, която ще бъде по-облекчена от системата на Съюза.

Близо 3 милиона и 500 хиляди граждани на Европейския съюз са подали до момента документи за уседналост и са декларирали желание да останат във Великобритания. По последни данни 150 000 от тях са българи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните власти стартират личните интервюта на 4 юни

публикувано

на

Виж цялата статия

Имиграционните власти в САЩ (USCIS) се готвят отново да отворят офисите си, които бяха затворени заради епидемията с коронавирус. Това би трябвало да стане на 4 юни, съобщават от службата.

USCIS спря личните интервюта и затвори офисите си в средата на март след като Белия дом обяви препоръки за оставане по домовете.   Затварянето беше удължено още няколко пъти и сега властите обявиха, че се готвят да възстановят нормалната си работа.

От службата казват, че автоматично ще направят нови  дати и часове за всички, чиито интервюта или взимане на биометрични данни са били засегнати от коронавируса. Засегнати бяха хора с интервюта за зелени карти, работни визи, церемонии по натурализация за американско гражданство, търсещи убежище и други.

Ето какво включва указът на Тръмп, спиращ зелените карти

Ако сте имали уговорена среща с InfoPass обаче ще трябва да си насрочите сами нова на сайта на USCIS.

От имиграционната служба казват, че по време на затварянето на офисите, служителите им са продължили да обработват документи по петиции, които не изискват личен контакт.

Докато офисите на имиграционните продължават да бъдат затворени, служителите са готови да помогнат за спешни нужди. Трябва да се обадите на кол центъра на USCIS.

Статутът на стотици хиляди имигранти в риск заради пандемията

Все още не е ясно кога САЩ ще започнат да издават визи в консулствата си по света, които остават затворени. В момента повечето граждани на Европа, Китай и други държави не могат да пътуват до САЩ. Доналд Тръмп допълнително спря издаването на зелени карти за определени категории хора.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Ето какво включва указът на Тръмп, спиращ зелените карти

публикувано

на

Виж цялата статия

В сряда Доналд Тръмп подписа указа, с който спира издаването зелените карти след като в среднощен туит в понеделник обяви, че иска да спре цялата имиграция към САЩ. В крайна сметка президентът се отказа от идеята да спира работните визи и се ограничи само до зелените карти.

Според указа за период от 60 дни няма да се издават имигрантски визи в чужбина. Изключения ще се правят за:

  • притежатели на зелени карти или разрешения за пътуване (advanced parole);
  • зелени карти за лекари, медицински сестри и други здравни работници;
  • инвеститори по ЕВ-5 програмата;
  • съпрузи на американски граждани;
  • деца под 21 год. на американски граждани, както и осиновени с визи IR-4 или IH-4;
  • граждани на Ирак и Афганистан, работили за американското правителство на SI или SQ визи;
  • имигранти, които са важни за националната сигурност или правосъдието на САЩ.

В указа Тръмп обосновава решението си с нуждата да запази работните места за американски граждани. Рекордните 22 милиона души подадоха молби за безработица в САЩ през последните 4 седмици заради коронавируса.

От утре: Влиза в сила правилото за отказване на зелени карти заради взимани помощи

Указът на Тръмп изглежда ще засегне предимно родители, братя и сестри на американски граждани както и спонсорираните от работодател зелени карти на хора, които са все още извън САЩ и не работят в сферата на медицината. Забраната няма да обхване тези, които кандидатстват за постоянно жителство след брак в САЩ.

Указът ще бъде в сила 60 дни, след което ще бъде преразгледан и евентуално удължен.

Твърде стесненият обхват на указа обаче показва, че той не е опит да се запазят работните места на американците, а политически ход на Тръмп, който се опитва да възбуди твърдото си ядро привърженици, които както Тръмп виждат чужденците като проблем номер 1, казват имиграционни адвокати. Според политически анализатори това е опит на Тръмп да отклони вниманието от критиките към него за бавните и некоординирани действия в борбата срещу COVID-19.

Зелени карти, гражданство, визи: много по-скъпо, още по-бавно

„Това ще гарантира, че безработните американци от всякакъв произход ще бъдат първи по ред за работни места при отварянето на икономиката ни“, заяви Тръмп на всекидневния брифинг в Белия дом, посветен на коронавируса.

Той каза също, че по този начин ресурсите на американската здравна система ще бъдат запазени за американците, заразени с патогена.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada