Открийте ни и в

Образование

България не иска опция „избери пола си“ в училище

публикувано

на

София ще иска премахването й в инструмент за самооценка

Българският министър на образованието Красимир Вълчев се противопостави на опцията за посочване на пол в инструмента за самооценка Selfie, използван в стотици български училища. Министерството на образованието е подготвило писмо до Европейската комисия с искане тази възможност да се премахне от инструмента на български.

„Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител. Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е, защото има страни, които са приели тази възможност, но тя не е задължително да бъде базирана на принципа на самоопределяне, а те са в отговор на медицински нужди”, каза Вълчев.

Той обясни, че министерството не може премахне тази колона от

инструмента Selfie

защото той е един за всички европейски страни.

“Може единствено Европейската комисия по наша молба да го направи. Ще отправим такава молба”, каза още просветният министър.

Опцията за избор на пола в инструмента за самооценка Selfie предлага няколко възможности – мъж, жена и друго. Вълчев съобщи, че към момента има само един сигнал срещу тази опция.

Искането на България идва на фона на други подобни дебати, този във Франция, където наскоро бе предложена нова законодателна поправка, с която понятията като „майка“ и „баща“ ще отпаднат. Тяхното място ще бъде заето от „родител  1“ и „родител 2“.

Законът би трябвало да признава правата на хомосексуалните родители в училищата, коментира в. „Фигаро“, и точно поради тази причина подбужда критики от страна на  консервативната част на политическия спектър като републиканците, а не само от националистите.

За противниците на закона той е твърде

“политически коректен”

и “несъответстващ на реалността” и дори “деконструиращ баланса на обществото” с “отричане на половете”. Поддръжниците му обаче смятат, че са част от “едно-единствено лоби – това на човечеството”.

“Хомосексуалните бракове във Франция са легални и няма дебати относно легитимността им. В момента дебатите там са, че има йерархия между родителите. Тоест кой е „родител 1” и с какво е по-важен от „родител 2” и това не се харесва на французите”, обясни пък българската журналистка в Париж Десислава Минчева.

 

1 Коментар

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Образование

Изпит по български език спестява до $20,000 от таксата в университет

публикувано

на

Виж цялата статия

Малцина от българските студенти в Америка знаят, че някои университети признават майчиния им език и дори  могат да им дадат кредит часове. Освен че изучаването на чужд език е изискване за получаване на диплома в повечето колежи, студентите могат да спестят и сериозни суми от семестриални такси.

 New York University предлага т.нар. Foreign Language Proficiency Test на повече от 50 езика, включително и на български, като много от колежите и университетите в тази страна признават теста. Милена Савова, която е директор на катедра „Чужди езици и преводи“ в Нюйорския университет, обяснява, че резулататът от изпита може да послужи като кредит часове в американските колежи и университети, както и за удостоверение за учители в основни училища или гимназии.

Макар че в много малко университети преподават български език, има много, в които ще го признаят. Мира Шуайб, която е студент трети курс, се е опитвала да учи български език в университета, но без успех. Тя се надява, че полагането на този изпит все пак ще й помогне. „Бих искала да се явя на тест по български език, защото го владея добре и няма да ми е трудно – казва Мира Шуайб. – Освен това, ако университетът ми даде кредити за него, ще спестя и част от семестриалната такса.“

Записването и явяването на изпита е съвсем лесно. Той се администрира от New York University, но може да се положи не само в Ню Йорк, а във всяка точка на Америка, та дори и в България. Желаещите да проведат изпита могат да го направят, като се свържат с катедрата по чужди езици и превод към Нюйоркския университет (NYU, Foreign Languages, Translation, and Interpreting) чрез имейл или по телефона. За провеждането на изпита е необходимо студентът да си намери квестор, който може да бъде преподавател или административен служител. Не само студенти обаче, а и други хора, които търсят професионална квалификация по езика, могат да положат изпита в библиотека или под надзора на служител от отдел „Човешки ресурси“ на компанията, в която работи. Когато има одобрен квестор, Нюйорският университет си кореспондира с него и му изпраща теста.

 Максималният брой кредити, които изпитът дава, е 12. „Ние смятаме, че отговаря на 12 кредита. Той включва материал, който се изучава 4 семестъра по 3 кредита“ – обяснява още Милена Савова. За тези 12 кредита студентите могат да спестят повече от 7 до 20 хиляди долара от семестриални такси.

 

Самият изпит струва само 200 долара

 

 Форматът включва слушане с разбиране на български, превод на текст от български на английски и обратното, както и писане на съчинение от 150 думи. Съществува и по-високо ниво на теста по български език, което дава 16 точки. Към него е добавено и едно по-дълго съчинение от 350 думи, което трябва да е написано на академичен език.

 Желаещите да положат изпита могат да го направят по всяко време от годината без значение в коя точка на света се намират, а в Нюйорския университет тестът се провежда всяка седмица с изключение на коледната ваканция.

 На година се явяват едва 15-20 души на изпит по български език. Първо, защото малко хора знаят за тази възможност, но и защото повечето университети автоматично дават отрицателен отговор. Все пак майчиният ни език може да направи дипломирането на много български студенти по-лесно и евтино. 12-16 кредита могат да спестят около 20 хиляди долара от семестриалната такса.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Образование

Обречени сме, ако унижаваме учителите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Акад. Благовест Сендов

Според мен обществото, в което ние живеем, страда от един много голям проблем. Демократичните общества обръщат много сериозно внимание на образованието, но не и на възпитанието. А културата е по-скоро възпитанието на хората как да се отнасят един към друг, как да си взаимодействат. Затова от изключително значение е образованието да засити страната си с възпитание. Защо възпитанието в българските училища изгуби пъстротата си? Защото то може да бъде дадено само от хора с авторитет, а авторитетът на нашите учители е силно понижен. Този проблем се забелязва от много време. В България на времето кметът, попът и учителят са били на върха. Сега тези личности са останали на заден план. Изследванията показват, че Финландия стои на първо място по успешно образование и възпитание. Защо? Защото учителят там е на много високо равнище в социалната скала. За едно място в университет, където се дава образование за учител, кандидатстват до десет души. А в България учителската професия е презряна. Там попадат тези, които не са приети никъде другаде. Следователно, ако искаме да постигнем тази цел – духовното развитие на единната българска нация, първият ключ е издигане авторитетът на учителите. Това изисква по-високи заплати, но и намиране на пътища за създаване на интерес у младите хора към образованието. Втори много важен проблем в образованието е развитието на новите информационни технологии, които също изискват много изследвания. Ние сме на едно много добро място в света по отношение на върховите постижения на учениците. В първите редици сме и по математика, и по физика, и по химия. Но голяма част от нашите деца е на дъното и по образователни стандарти в световен мащаб сме по средата. Затова трябва да се работи в посока издигане на образователните ни стандарти.

Акад. Благовест Сендов

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Образование

Вече е по-лесно за BG спортисти да учат в САЩ

публикувано

на

Виж цялата статия

В България вече официално заработи популярната по цял свят организация Athletes-USA. Нейната задача е да помага на талантливи млади спортисти в кандидатстването им в US университети, при това със спортни стипендии. Благодарение на агенцията вече и няколко българчета могат да се похвалят, че са осъществили американската си мечта и развиват спортната си кариера на доста по-високо ниво, каквото е колежанското в Америка.

В България агенцията работи вече с 15-ина спортисти. Гордостта й е Виктория Михайлова, която е футболистка и получи пълна годишна стипендия от $47,000 от университета в Хардфорд. Благодарение на помощта на Athletes-USA по подобен начин в САЩ ще учи и тенисистът Пламен Авуски. От 2006 г. насам организацията е осигурила на около 1,100-1,200 момчета и момичета от целия свят спортни стипендии в САЩ.

„Още не сме много популярни в България, тъй като едва сега стартираме сериозната работа. Но пък, от друга страна, и доста се пазим – не искаме хората да си помислят, че като детето им е играло две години баскетбол например, е готово да кандидатства за стипендия. Нещата са доста по-сериозни и сложни“, бърза да обясни Андрей Андреев, който е представител на Athletes-USA за България и Източна Европа и е директор „Бизнес развитие“ в организацията.

Какво всъщност е Athletes-USA?

Athletes-USA е най-голямата агенция за спортни стипендии в САЩ, има представители в 15 държави по света. Мрежата от агенти работи с 3 хиляди университета, над 22 хиляди треньори в 22 вида спорт.

Когато даден спортист се свърже с организацията, първо се провежда т.нар. опознавателен разговор – да се разберат в общи линии възможностите на едната и на другата страна. Щом атлетът иска да се пробва за спортна стипендия в университетите в САЩ, от агенцията му изработват специално портфолио, с което той е представен пред университетските треньори по определения вид спорт. Портфолиото съдържа информация за резултатите, представянето и всички характеристики на кандидата.

Изработва му се специален видеоклип от предоставени от кандидата материали. Оттам насетне думата имат треньорите. Те решават дали даденият кандидат би им свършил работа и каква стипендия могат да му осигурят. „Много рядко се отпуска пълна стипендия. Това става в изключителни случаи, когато е многообещаващ спортист или точно пасва на търсения от треньор играч. Останалата част от таксата на университета, както и разходите по пътя до САЩ се поемат от семейството на кандидата“, разясни Андреев.

Според него много важно е младите таланти да вземат решение дали ще търсят изява в САЩ още на 16-17-годишна възраст, за да може да придвижат документите навреме, както и да започне търсенето на подходящия университет отрано. Задължителните условия пред кандидата са: да е минал изпити SAT TOEFL, да има призови класирания на държавни и международни състезания с добри резултати, да няма сключен професионален договор с който и да е клуб. Освен това препоръчително е средният успех от дипломата на спортиста да е над „Добър“ (4).

Как се става клиент на Athletes-USA?

За да стане клиент на Athletes-USA, спортистът сключва споразумение, с което организацията се ангажира да извърши някакви услуги. „Тъй като сме агенция, се заплаща такса – разяснява Андрей Андреев. – Съществуват 3 пакета – между 495 евро и 2,200 евро. Смятаме, че за България най-добре работи средният пакет, наречен Elite, който е за 945 евро. В него се включва изработката на е-book, попълваме с кандидата и едно кратко интервю от 8 въпроса, което замества мотивационното писмо.“

След като спортистът влезе в онлайн системата на агенцията, той получава password и usernamе, с които може да комуникира директно с треньорите в системата. Те също имат свои профили. Според пакета, който ползва, състезателят разполага с различен брой опции за комуникация. За по-малкия пакет може да изпрати своя файл на около 150 треньори от 150 университета.

Той обаче си ги изпраща сам, т.е. тези 495 евро отиват само за изработката на портфолиото му и за контактите, които му се предоставят. Когато използва пакета от 945 евро, към състезателя се прикрепя един специалист от агенцията, т.нар. personal manager, който е постоянно с него и със семейството му и му помага абсолютно във всичко.

Следи ли агенцията развитието на спортиста и в САЩ?

След като даден състезател е спечелил стипендия и пристигне да учи в САЩ, той вече не е обект на интерес от страна на Athletes-USA. „Ние нямаме никакви права върху него, тъй като не сме мениджъри“, казва Андреев. Разбира се, приятелските взаимоотношения не се изключват и контактите с агентите не са забранени. Организацията не работи и с отделни клубове дори и те да имат добри връзки с американски учебни заведения. „Ние не сме скаути и затова не го правим“, разяснява още Андреев.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА